Din ciclul: Sunt roman in tara mea! Suveranitatea Instalatorului Roman

Categoria Divertisment, Social

Daca nu te-a binecuvintat Dumnezeu sa te nasti intr-o familie in care cel putin una din rudele tale apropiate sa aibe meseria de instalator, te poti considera un defavorizat al sortii. Asa cum suntem cei mai multi dintre romani, nefericitii de noi! Fara sa te bazezi pe sprijinul unui instalator gata oricind sa intervina atunci cind pericolul pindeste perfid dintr-o banala teava de pexal sau dintr-un cot metalic, viata ta este expusa in orice secunda nenorocirii. Mai ales cind locuiesti intr-un apartament de bloc vechi. Poti sa fii fericit ca ai cistigat la loto, ca te pregatesti sa pleci in vacanta visurilor tale sau ca ti-a nascut nevasta, totul se naruie intr-o clipa daca constati ca pe tavan a aparut o pata de umezeala sau ca din teava de sub lavoar tisneste vioi un firicel de apa. Din acest moment, te cuprinde disperarea: de unde iau un instalator?

Din umila mea experienta in domeniu, am constat ca meseria de instalator nu are nimic mai prejos decit cea de chirurg cardiolog. Cel putin. Ca sa poti spera ca vei intilni vreodata in aceasta viata un instalator care sa iti diagnosticheze corect hiba din perete, sa ti-o si repare pe termen lung si sa nu te temi ca te-a “facut” la nota de plata, ai nevoie de multa determinare, curaj, rabdare si nu in ultimul rind, noroc. Unii cauta pina mor un astfel de specimen si nu-l gasesc. Se cirpesc din cind in cind cu ”tratamente” aplicate de diversi specialisti in materie care sustin de la inaltimea importantei pe care si-o acorda ca doar solutia gasita de el – marele meserias – e cea buna. Si la nici o luna dupa “operatie” te trezesti iar cu peretii uzi sau iti suna la usa vecinul de dedesubt: “Bre, ce ne facem, ca iar m-ai inundat!”
De curind, ne-norocita de mine, am intilnit o alta mirifica intrupare a profesionalismului instalatoricesc. L-am gasit pe cel care, desi recomandat oficial de administrator pentru a executa reparatii in blocul in care locuiesc, mi-a dat cu flit fara remuscari si fara jena.
Eu cred ca este si o problema de karma. Noi, cei care locuim la bloc, ispasim pacate cumplite din vietile anterioare. Nu conteaza ca habar n-avem ce anume am gresit atunci. Problema e ca acum, soarta ne trimite instalatorii pe care ii meritam, ca pe niste justitiari divini prin care trebuie sa ne purificam. Mie mi l-a trimis pe el, Suveranul, cel aflat deasupra disperarii mele, cel spre care-mi ridic ochii cu speranta si in fata caruia incerc sa imi compun o mina agreabila acompaniata de o vorba mieroasa care sa-l induplece sa accepte sa ma ajute. Soarta apartamentului meu depinde de vointa lui. Si el stie asta. De aceea este pretios!
Culmea e ca eu sunt victima unei defectiuni ascunse in peretele vecinului de de-asupra. Mie mi se uda peretele de la tavan in jos, el nu are nici o picatura de apa pe podea. Si totusi, nu poate fi de mai sus, pentru ca la el peretii sunt uscati.
Ce spune Suveranul: ‘”Mdea, poate fi de oriunde din tevile ingropate in perete!” Uaaaau! Ce tare! E o virtuozitate sa fii in stare sa impletesti atit de magistral filozofia cu instalatiile! “Pai, nu le dezgropam sa vedem de unde curge?” – zic, timid, ca sa nu stric importanta momentului. “Ce sa faaac ? ma gratuleaza cu feedback Suveranul. Pai stii ce-nseamna asta? (De unde sa stiu ? Sunt o biata muritoare de rind. Si el stie, Si profita.) Imi ia toata saptamana si nu pot pentru ca sunt foarte ocupat: am alte lucrari, doamna, aici am venit asa , ca m-a rugat nea Gica…”
La un astfel de trasnet in moalale capului nu ma  asteptam. Dupa citeva secunde de stupor, am incercat sa-mi revin in simtiri emitind in jurul meu ginduri pozitive: “trebuie sa fie o gluma. Sau o strategie de-a lui de a justifica un pret mare. Asa cum fac mai toti instalatorii, nu? E criza. Am inteles ca inca nu am intilnit Alesul, dar nu poate fi nici altfel decit ceilalti.” Ba da: poate, si chiar imi arata ca poate. Cu vocea sugrumata de spaima, indraznesc sa cer o explicatie: “De ce, domnule, nu ma ajuti? Nu asta ti-e meseria? ‘’ “Haideti, doamna, sa fim seriosi : nu vedeti cine e vecinul ? Un mos pirtiit care cind face dus stropeste peste tot de i s-a umflat faianta de la apa. Trebuie sa-si schimbe faianta. Sa-si puna si gresie, ca n-are. Sta cu presuri pe jos. Poti sa-i ceri mata asta? Ca sa-i fac totusi ceva, as putea sa-i schimb sifonul, nu ma doare mina si nici gura sa-i cer 5 milioane, dar cine ma plateste? El? Eu nu ma risc cu bosorogii; dupa mine, sa moara! Trebuie sa repar eu mizeriile lor!”
Acestea fiind zise, Marele Instalator al Combinatiilor scoase cu o miscare de maestru un ditamai pumnal din ficatul meu. Odata recuperat (si pentru alti  clienti, probabil) isi puse geanta pe umar si disparu cu ea cu tot  pe usa de la lift.
Din pacate, spre marea mea dezamagire, liftul constiincios era prezent pe etaj.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 Raspunsuri la Din ciclul: Sunt roman in tara mea! Suveranitatea Instalatorului Roman

  1. Gabi, ai uitat replica mileniului: DOMNULE, DUMNEATA STII CINE SUNT EU ? SUNT CETATEAN EYROPEAN SI AM DREPTURI! ” Daca i-ai fi spus asta, ai fi fost rezolvata pe loc. Ce sa iti fac, lipsa de orientare. Mai uita-te si tu pe la tv ca sa inveti cum sa procedezi.

  2. Dar am uitat ce era mai important, bine ai venit pe la noi si la foarte multe postari. Scrie ca scrii foarte frumos.

  3. Ai dreptate, dar cind mi s-a intimplat patania nu era reclama, bat-o vina, ca sa il infricosez pe micut! Multumesc pentru aprecieri. Inca mai bijbii pe la editare, dar…presimt ca in curind ma voi simti ca acasa.

  4. Eu am bajbait cam doua luni, la tine merge mai repede. Multumesc pentru colaborare, m-ai inspirat, de dimineata am scris si eu ceva, si sa fiu sincer ma gandeam cand o sa strangem la multe sa publicam o carticica cu toate aceste povestiri, carticica pe care s-o intitulam chiar in cuiul catarii, dar cu cat mai multi autori. Gandeste-te la idee si cred ca putem face ceva . Poate vom publica chiar la editura miolitara sau a academiei.

Statistici T5