Pentru lămurirea aspectelor legate de pensiile militare ca şi viitoarea lege a pensiilor şi salarizării, ministrul Dobriţoiu a ţinut să facă următoarele precizări:
„1. Referitor la „reîntregirea pensiilor militare” redusa abuziv, m-am implicat fără rezerve în acest proces reparatoriu, in doua runde de discuții cu reprezentanții FMI ale căror concluzii s-au reflectat și în atitudinea premierului prezentata public (dacă mi se solicita sunt dispus sa intru în amănuntele prezentate de mine mai multor reprezentanți a sindicatului). Proiectul de OUG, in diferite variante a fost transmis MFP pt avizare. Decizia premierului: Tratarea unitara a fenomenului, cu aplicare graduala -pt MAI, datorita datoriilor mari- și cuprinderea sumelor necesare începând cu bugetul de anul următor.
2. Legiferarea pensiilor ocupaționale: prioritate a legislaturii următoare la fel ca si proiectul legii privind cumulul pensiei cu salariul și amendarea legii salarizării unice.
Au avut loc discuții ample cu reprezentanții sindicatului, ANCMRR si cei ai instituțiilor din sistemul de apărare ordine publica si siguranță națională.
3. Am înaintat Guvernului un proiect de HG pentru schimbarea naturii juridice a infrastructurii în exces în scopul valorificării acesteia.
Actualmente, Ministerul Justiției și MFP cauta formulele legale pt a eluda intabularea ruinelor care ar costa peste 30 milione euro, ori acest lucru se poate întâmpla prin modificarea legislației în scopul exceptării MApN de la acest lucru datorita degradării avansate a clădirilor din incinta cazărmilor disponibilizate. Din păcate, activitatea parlamentara, pe care eu nu am putut s-o influențez, a avut sincopele pe care le cunoașteți datorita vacantei parlamentare si procesului de suspendare a președintelui Ori, dacă dvs ma acuzați de indiferenta este nedrept pentru ca nu sunt omul care cumulează toate funcțiunile Guvernului, Parlamentului și Președinției (care ar fi trebuit sa promulge elementele de legislație . Cred, în același timp, ca dezastrul generat timp de patru ani de haita politica a lui basescu, cu un impact devastator asupra bugetului acestei tari, incluzându l pe cel al apărării va fi depășit in ani de zile. Spun acest lucru pentru ca , cheltuielile cu personalul au depășit 85% din buget, iar operarea si mentenanța acoperă 10-12%.
In concluzie, doresc sa transmit tuturor simpatizanților d-lui Gabriel Oprea & co, care încearcă sa-mi reducă efortul de sase luni la ZERO, va rog sa-l votați poate, in felul acesta cei degradați in timpul scurtului meu mandat își vor primi gradele înapoi , infrastructura va continua sa fie distribuita prietenilor politici, dl Zisu va reveni în funcție, sau poate chiar într o funcție mai dodoloata pentru a continua toate bunele practici cu care v-ați obișnuit.
Eu, domnii mei, pot afirma la sfârșit de mandat ca nu am înșelat așteptările oamenilor de buna credință si m-am bătut pentrut toate obiectivele ,………. chiar dacă ele nu au fost finalizate, dar nu din vina sau lipsa mea de reacție. „
Ce am înțeles eu: domnul Dobrițoiu a făcut tot ce a putut. Dar
1. Revenirea la cât primeau militarii pensie înainte de reducere este la mâna domnului Ponta, care nu vrea să îl supere pe domnul Oprea, deci NU acum. Poate la anul.
2. Legislația muncii și salarizării tot NU acum, pentru că nu vrea domnul Ponta. Poate, altă dată.
3. Ideea de a scoate bani din vânzarea proprietăților armatei NU se întâmplă, pentru că nu vrea domnul Ponta. Și nu se va întâmpla nicidată, cât timp domnul Ponta nu vrea.
În concluzie, de ce nu vrea domnul Ponta? Pentru că domnul Dobrițoiu a îndrăznit să se ia de domnul Oprea Gabriel. Și nu că i-ar fi zis ceva, dar a început să curețe din mizeria pe care a lăsat-o Oprea în Ministerul Apărării Naționale. Mizerie pentru care domnul Ponta i-a mulțumit în trei ocazii la rând, la plecarea domnului Oprea de acolo.
Problema este că, dacă zici Ponta zici Oprea, iar dacă zici Oprea zici „șeful mafiei personale” a celui ce dă mai multe stele.
Altfel, armata să facă antrenamente noaptea, că altfel deranjează. Sau să nu mai fie deloc, pentru că încurcă.
Hari, esti pe aproape.Na mai mult, revenirea la pensiile ocupationale deci scjhimbarea legii pensiilor nu o vrea nici FMI ul, lucru spus cu subiect si predicat dar trecut cu vederea de toata lumea, mai ales cei care se bateau cu caramida in pipet ca ei vor principii , nu bani. Aici e durerea, dar nimeni nu se baga.
Problema unei ordonanțe în sensul menținerii cuantumului cel mai avantajos, așa cum prevedea legea 19 și prevede L 263, doar pentru pensionarii militari cu pensiile revizuite de L119 este o problemă destul de spinoasă . Se uită că legea 119 afectează prin efectele ei mai multe categorii de pensionari, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, personalul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, deputații și senatorii, personalul aeronautic civil și personalul Curții de Conturi). O astfel de ordonanță le oferă acestora baza juridică legală să ceară și ei același tratament.
La aceste categorii de pensionari identificarea veniturilor pentru recalcularea pensiilor nu a constituit o problemă, ca la militari, aceștia având cărți de muncă.
Singura modalitate de a se realiza, pentru pensionarii militari , revenirea pensiilor diminuate la cuantumul din decembrie 2010 este aceea de a modifica art. 6 din OuG 1/2011, în sensul că pensiile diminuate de la 01.01.2012, prin revizuire, al căror cuantum a fost contestat de beneficiari datorită neidentificării, complete ori doar parțiale, unor venituri, ori a faptului că veniturile identificate pentru anumite perioade sunt mai mici, pe anumite perioade, decât cuantumul soldei minime de grad și funcție prevăzut în anexa 1 a OuG1/2011 , revin, de la 01.12 2012 ori 01.01 2013, la cuantumul din decembrie 2010, până la rezolvarea contestațiilor de către casele sectoriale de pensii ori până la intrarea în vigoare a unei alte legi a pensiilor militare.
O astfel de modificare, tot printr-o OuG, a art. 6, are avantajul că:
nu obligă la mărirea tuturor pensiilor diminuate deoarece parte din cei aflați în această situație nu au contestat deciziile de revizuire;
nu dă posibilitatea legală celorlalte categorii de pensionari afectați de L119, să solicite și ei revenirea la cuantumul din vechile legi ale pensiilor;
permite ca după rezolvarea contestațiilor ( ori revizuirea pensiilor în baza unei noi legi) diferențele să fie recuperate;
Sunt multe aspecte pe care cei care acum 6 luni tipau ca nu vor bani , vor numai principii, nu le iau in ca;cul inclusiv forma acestei ordonante. Trecand peste faptul ca Ponta nu o doreste sau nu acuma, raman, asa cum stiu si tu Karadeniz, aspectele legate de implicatiile ei. Pe de alta parte, iara venim la problema modificarii unei legi organice printr-o ordonanta de urgenta, adica eexact ceea ce incriminam cel mai mult la guvernele Boc, dar uitam acuma. Ce sa faci, asa e romanul, vede numai ce vrea, legea nu contraza, atunci cand interesul o cere.
Mai e unlucru pe care nici Dobritoiu nu poate sa il spuna. Si nu pentru ca i-ar fi frica, ci pentru ca asta ar insemna deteriorarea realtiilor in cadrul aliantei, ar da apa la moara celor care vor ca USL sa piarda alegerile pentru a veni „ardeii” la putere. Dobritoiu nu poate spune cate jocuri de fac de unii oameni din alianta, membri ai guvernului, pentru ca ar crea discutii si rupturi care ar da apa la moara Basistilor.Cine are cap sa priceapa si rabdare s[a stepte, bine, cine nu, nu. Intreb pe toti nerabdatorii si cei care pana acuma voiau principii iar acuma vor banii, ce le-ar conveni mai mult , sa iasa Dobritoiu pe post si sa strige, „Ponta nu ma lasa , eu am vrut, dati-i lui in cap”,cu riscul de a rupe alianta si de a pierde ministerul apararii pe care il asteapta Oprea, nasul lui Ponta, sau sa astepte si sa urmeze politica pasilor marunti, fara cutremure, facandu-si datoria si incercand sa rezolve totul pas cu pas? Uitam ca datorita lui Dobritoiu, a iesit la lumina faptul ca nu FMI se opune revenirii pensiilor la cuantumul din 2010, asa cum spuneau toti si ca asta e o problema interna. Toti asteapta acuma ca Dobritoiu s[ ia gradele celor avansati de Oprea la apelul bocancilor, dar uita ca legea nu ii permite. Tot ce a putut face a fost deocamdata sa scoata la lumina toate toate ordinele de avansare ilegale sau abuzive, sa le le pun[ in discutia opiniei publice si sa schimbe conditiile de avansare, ca astfel de abuyuri sa nu se mai intample. Numai ca noi nu suntem multumiti, noi vrem sange, in conditiile in care Oprea se tinut in brate de finu si de B[asescu si e convins ca oricine ar castiga alegerile el va fi iarasi ministrul apararii. Ce sa faca Dobritoiu, sa isi compromita total sansele de a prelua ministerul dupa alegeri de dragul unor ambitii sau orgolii de copii frustrati?Cine gandeste asa da dovada de imaturitate.
Sa imi dau si eu cu parerea ca nu e pe bani.
Daca dupa alegeri la aparare nu va fi numit un ministru cu forta politica va fi dezastru. Ce influenta politica are Dobritoiu, nici una. Ganditi-va daca ar fi numit un om ca Iliescu, Hrebenciuc, Tariceanu, Orban etc. oameni care au un cuvant de spus si daca ar dori sa si rezolve problemele de orice natura sunt convins ca alta ar fi situatia. Daca tu tipi in gura mare si nu te baga nimeni in seama inseamna ca nu e locul tau acolo, mult zgomot pentru nimic. Sper ca dupa alegeri la conducerea apararii sa vina un om care chiar poate sa faca ceva nu doar sa promita lucruri pe care nu le poate onora si nu doar ca nu se poate ci pur si simplu ca nu ai forta necesara. Noi ca militari stim bine ca treaba cu scuzele nu prea tine, poti sau nu.
Loremplsum,
Ai dreptate. Sub aspectul asta, Oprea s-a impus. In rau, dar s-a impus, pentru ca prin forta si votul parlamentarilor a reusit sa isi impuna punctul de vedere in fata lui Boc.Si imi e teama ca o va face in continuare, prin aceleasi tertipuri.
@Loremipsum
Eu cred că nu ministrul e problema, in fond, Oprea, Dobrițoiu , toți miniștrii din 94 incoace au fost și vor fi oameni politici care aparțin unui partid și se subordonează intereselor de partid. Armata română nu este a PSD, PNL, PDL ori UNPR. Nu ministru îmi dă pensia ori solda în caz de mobilizare. Toate partidele politice trebuie să privească și să trateze armata unitar, fără interese ori subordonări politice. Aici nu merge cu săli de sport ori sacoșe. Interesele naționale ale României, cât și cele ale aliaților militari din NATO și cei din UE trebuie să determine politicul să trateze unitar Armata țării. Până când nu se va impune și realiza acest deziderat suntem o frunză în bătaia vântului. Regulile sunt simple , stabilești clar, în funcție de interesele naționale și obligațiile internaționale, corelate cu resursele financiare, o strategie privind apărarea și nu ai decât două lucruri de făcut. Să asiguri resursele și să controlezi realizarea obiectivelor stabilite prin strategie.
Mmmm, karadeniz ce spui este valabil in Utopia dar noi nu traim acolo. Trebuie un om puternic, cu influenta in politic sa se intample ce trebuie si nu ma refer doar la pensii, vorbesc in general la problemele apararii care sunt foarte multe. Mie nu mi-a lasat impresia ca Dobritoiu este acel om.
@karadeniz
Este o emisiune la una dintre televiziuni „Dosar de candidat”, te ingrozesti ce elemente candideaza la parlamentare, numai puscariasi, talhari, prostituate, o intreaga fauna si cred ca este o naivitate sa crezi te descurci intre ei dezbatand principial anumite probleme. Idealismul este bun pentru subiecte de carti, da culoare vietii, dar atat.
Amandoi aveti dreptate. Si totusi, Dobritoiu nu poate fi comparat cu Oprea si nu cred ca are cineva dubii pe care din ei l-ar dori.
Daca e sa ne luam si chiar numai de modul in care face fata relatiilor cu partenerii din NATO si nu mai e nici un dubiu cine are castig de cauza. Oprea nu a participat la nici o intrunire a ministrilor NATO, pentru ca singurele cuvinte pe care le stie in engleza sunt ” ies pliz, tip pliz!”
Dupa o viata cu riscuri maxime, cu sacrificii de tot felul, cadrele militare pensionare beneficiaza si de o titulatura speciala a ceea ce primesc de la stat. Pe site-ul Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N., la Prima Pagina gasim:
“Casa de Pensii Sectorială este structură de specialitate, cu personalitate juridică, înfiinţată prin lege, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.
Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale administrează, împreună cu Casa Naţională de Pensii Publice, sistemul public de pensii din România pentru cadrele militare în activitate, precum şi pentru cadrele militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.”
INTR-UN FIRESC AL LUCRURILOR ASA AR TREBUI SA SE INTAMPLE , INSA A APARUT ACUM UN ALT DUSMAN INVERSUNAT MAI RAU DECAT BASESCU SI BOC AL MILITARILOR IN PERSOANA PREMIERULUI BASIST, VICTOR PONTA
Nu s-a recalculat si nu s-a revizuit nimic nicio pensie militara! Pur si simplu ni s-a desfiintat dreptul la pensie militara in cursul derularii lui! Ori astfel de lucruri se pot intampla doar in Coreea de Nord sau in Cuba, nu intr-o democratie! Este deviatie completa de la democratie! Am mai spus cum se procedeaza in alte state la schimbarea legislatiei si ce inseamna ca o lege actioneaza doar pentru viitor.
Am dat de nenumarate ori exemplu din SUA. 2 militari in activitate, unul intrat in sistem pe 07.09.1980 si altul intrat in sistem pe 08.09.1980, au pensii calculate dupa legi diferite! De ce asa? Cei intrati in sistem pana la 08.09.1980 au luat la cunostinta la intrarea in sistem, ca la incheierea carierei de minim 20 de ani, vor avea pensie militara calculata dupa ultima solda. Cei intrati in sistem dupa 08.09.1980 au luat la cunostinta la intrarea in sistem, ca la incheierea carierei de minim 20 de ani, vor avea pensie militara calculata dupa media ultimilor 3 ani. Statul american si-a respectul angajamentul pana la capat! La acesta ora, 2 militari activi americani pot avea 2 pensii calculate diferit, acea singura zi fiind diferenta. Aceasta este democratie! Statul isi respecta angajamentele fata de cetateni, nu se apuca sa rascoleasca tot sistemul pentru de dragul uniformizarii comuniste si nici cetatenii nu pot carai ca de ce unul are dupa ultima solda si altul dupa ultimii 3 ani, intrucat au intrat in sistem dupa pachete legislative diferite, pe care le-au acceptat!
Institutia Av. Poporului a precizat foarte clar ca NU S-A RECALCULAT nicio o pensie MILITARA din simplul, dar extraordinar de grav, acela ca PENSIA MILITARA A FOST DESFIINTATA! Ori nu se poate RECALCULA ceva care nu exista! Doar daca s-ar fi recalculat PENSIA MILITARA ramanand insa in continuare tot PENSIE MILITARA, ar fi fost RECALCULARE! Pur si simplu S-A DESFIINTAT UN DREPT! Daca tu ai dreptul sa ai masina si da statul o lege prin care nu mai ai voie sa ai masina, ci doar bicicleta, nu inseamna ca ti-a redus dreptul de avea masina prin transformarea ei in bicicleta, ci ti s-a interzis dreptul de a avea masina! La fel e si la RECALCULARE. RECALCULARE NU POATE EXISTA DECAT IN BAZA ACELEIASI LEGI! Ori noua ni S-A DESFIINTAT dreptul la pensie mlitara, nu ne-a fost redimensionat sa vorbim de RECALCULARE!
Reamintim tuturor cetatenilor neatinsi de Alzheimer ca, in toamna anului 2010, declaratia domnului Ponta fata de frauda comisa in Parlament prin promovarea de catre Roberta Anastase a asa zisei Legi a sistemului unitar de pensii a fost urmatoarea: „A doua zi dupa ce vom veni la putere vom abroga aceasta lege”.(A MAI PROMIS ASA CEVA SI BOC CU LEGEA DE SALARIZARE A CADRELOR DIDACTICE IN 2008).“DESFIINŢAREA PENSIILOR PREVĂZUTE ÎN LEGEA NR. 119/2010 A ADUS ATINGERE UNUI DREPT DOBÂNDIT, ACELA DE PENSIE DE SERVICIU; ACEASTA NU ESTE DIMINUATĂ TEMPORAR SAU IMPOZITATĂ PE O PERIOADĂ NEDEFINITĂ DE TIMP, ESTE PUR ŞI SIMPLU DESFIINŢATĂ. ARTICOLUL DIN CONSTITUŢIE SE REFERĂ ÎN CAZUL DE FAŢĂ LA DREPTUL LA PENSIE DE SERVICIU CARE DISPARE CU TOTUL ŞI NU LA DREPTUL LA PENSIE DIN SISTEMUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT. DREPTUL DOBÂNDIT ŞI RETRAS PRIN ACEASTĂ LEGE ESTE PENSIA DE SERVICIU, ŞI NICIDECUM PENSIA DIN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII PENTRU CARE S-A PLĂTIT CONTRIBUŢIE.”
Dupa cum bine se cunoaste, inainte sa preia puterea, porcii de la USL guitau oriunde exista o televiziune ca imediat dupa instalarea la putere, vor elimina abuzurile porcilor de la ARD si vom avea nu numai pensiile reintregite, ci si pensii militare. Inainte de preluarea puterii, deci inca in opozitie fiind, oameni bine intentionati din USL, dar care au devenit ulterior ignorati de porcii din conducerea USL, au trecut la fapte concrete pentru a ne convinge de bunele intentii ale aliantei. USL a initiat astfel, in opozitie fiind, proiectul Legii nr. 112/2012 care a fost adoptat de Senat la data de 23.04.2012 in forma PL-x nr. 102/2012. Mai jos este textul de lege adoptat de Senat in timpul cand USL se afla inca in opozitie si cu numai o luna inainte de a prelua puterea, lege menita sa reintregeasa pensiile diminuate si sa ne returneze sumele retinute de porcii de la ARD {…}.
Dupa nicio o luna de la adoptarea in data de 23.04.2012 de catre Senat a proiectului de lege menit sa reintregeasa pensiile diminuate si sa ne returneze sumele retinute de porcii de la ARD, USL a preluat complet puterea politica si in Parlament si in Guvern, respectiv la data de 7 mai 2012. La data de 14.06.2012, proiectul de lege PL-x nr. 102/2012 adoptat deja de Senat la initiativa USL intr-o forma extrem de rezonabila, a intrat in dezbatere la Camera Deputatilor unde aceeasi USL fiind de data aceasta la putere, s-a porcizat complet, facandu-si zob propriul proiect de lege adoptat cand se afla in opozitie. Se cunoaste foarte bine ca legile se voteaza in bloc, conform indicatiilor liderilor politici. Cu alte cuvinte, chiar liderii USL sunt cei care au spus “NU” in Camera Deputatilor, reintregirii pensiilor militarilor. Se cunoaste ca un premier, este in realitate, si liderul de drept al unei majoritati parlamentare chiar daca nu isi desfasoara activitatea curenta in Parlament. Prin urmare, in Camera Deputatilor, tonul pentru “NU – reintregirii pensiilor militarilor” a fost dat de Guvernul actual al Romaniei, in frunte cu premierul Ponta si cu acordul unor ministri USL printre care si M. Campeanu sau C. Dobritoiu. In final, forma legii adoptata de Camera Deputatilor si care a devenit astfel si forma finala adoptata de Parlament, este urmatoarea {…}.