Un comunicat al Ministerului Apărării Naționale mi-a aprins iarăși focul întrebărilor legate de modul în care este tratată armata.
”Buletin Informativ: În perioada 3-6 mai, 56 de militari au intervenit în Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului pentru stingerea incendiilor de pădure .
Un detaşament format din 11 militari cu un autocamion DAC, din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, acţionează luni, 6 mai, pentru limitarea efectelor unui incendiu de pădure din Munţii Călimani (zona localităţii Dornişoara, judeţul Suceava). 56 de militari au acţionat pentru stingerea incendiului care a afectat peste 25 de hectare de pădure din Munţii Bârgăului (zona localităţii Zgârciu Terha, judeţul Bistriţa Năsăud) şi Munţii Călimani.
Intervenţiile militarilor din Batalionul 117 Artilerie Prundu Bârgăului şi din Batalionul 17 Vânători de Munte Vatra Dornei (ambele din componenţa Diviziei 4 Infanterie „Gemina”) au fost realizate la solicitarea autorităţilor locale.
Biroul de Presă”
Este bine că armata, militarii ajută la stingerea unor incendii, este bine ca poate au reușit să evite extinderea unui incendiu si au dus la limitarea pagubelor evitând provocarea unor tragedii, dar cu ce riscuri, in ce condiții și mai ales cu ce bază legală?A interesat pe cineva dacă soldații au avut o pregătire privind modul de acțiune în astfel de situații și dacă au avut echipamentul și tehnica necesară intervenției? Nu, au fost trimiși cu lopeți și eventual măștile contra gazelor, să nu se intoxice cu fum și atâta tot pentru că mai mult nu are țara asta condusă de o bandă de hoți. În alte țări există în dotare elicoptere prevăzute cu rezervoare uriașe de apă pentru a se acționa din aer, fără a pune în pericol viețile oamenilor. La noi așa ceva se vede numai în filmele SF.
Asta nu spune nimeni, pentru că lumea așa a fost învățată, când e greu, chemăm armata echipată cu lopeți. Nu mai spun de pe ce vremuri ne-am obișnuit să luăm armata drept ”SCLAVUL DE SERVICIU” al conducătorilor, primarilor, prefecților, guvernelor, secretarilor de partid, președinților de CAP incompetenți și veroși. Așa a fost de când mă știu și așa vom rămâne atâta vreme cât armata este condusă de generali numiți, destituiți, schimbați sau promovați de o clasă politică coruptă.
Astăzi, lumea, presa, politicienii strigă peste tot că pensionarii militari au pensii nesimțite, că nu au produs nimic, că nu au participat la nici un război, că nu și-au lăsat sângele sau picioarele pe alte meleaguri, deci practic după unii, nu ar merita nici pensie, oricât ar fi ea, pentru că nu au murit pentru ei. Ideal pentru societatea noastră ar fi ca militarii să lucreze până nu mai sunt în stare să țină arma în mână, iar apoi să moară, natural sau eutanasiați, precum câinii străzii, pentru că nu îi mai dorește nimeni și nu își mai au rostul.
Astăzi lumea îi arată cu degetul pe militarii de ieri, și îi înjură că își cer drepturile ciuntite de guvernele de azi, pentru că ”nu au făcut nimic”, ei, rezerviștii de azi, sunt ”generația lui Ceaușescu, toata viața nu au făcut altceva decât să meargă la cules de porumb, struguri, fructe” nu au participat la nici un război, deci nu merită respect. Au uitat cei care gândesc așa și lucrau prin CAP cum îi așteptau pe soldați să vină să facă ceea ce trebuiau să facă ei. Au uitat cei care munceau în fabrici cum se rugau să nu îi scoată șefii de partid de la muncă, să își poată face și ei planul și cum se bucurau când auzeau că a fost trimisă armata în agricultură.
Au uitat, dar acuma pe aceiași oameni pe care îi așteptau la inundații și cutremure, pe care îi aclamau în decembrie 89 îi învinuiesc că nu au murit, nu au fost răniți și au muncit în locul lor sau alături de ei în agricultură și prin șantiere. Când țării, societății civile îi ardea buza, sau pădurea, sau casa, armata era cu ei dar ei, societatea civilă, când au de gând să fie cu militarii?
Mie mi s-ar părea normal să se considere, să se constituie să se stabilească un contract între armată și societatea civilă, ceva care să stipuleze: noi, militari suntem alături de voi ori de câte ori aveți nevoie, la incendii, inundații, înzăpeziri, secetă, alte cataclisme naturale sau provocate de voi, cutremure, războaie, conflicte și ne vom pune chiar și viața noastră în joc pentru a salva viețile și bunurile voastre. La rândul vostru, voi, societate civilă sunteți alături de noi, nu vă cerem viața, doar să ne respectați meseria, să ne lăsați să avem o pensie liniștită, și să vegheați să ni se respecte drepturile pe care tot voi ni le stabiliți prin legile pe care le votați, fără a vă bate joc de ele, fără a le schimba, pentru că nici noi nu schimbăm condițiile contractului în timpul derulării acestuia. Noi nu spunem : ”nu mergem în Afganistan, pentru că nu așa ne-a fost vorba la început, sau nu mergem la incendiul acesta, pentru că voi l-ați provocat și noi acționăm numai la cataclisme naturale. Noi vă asigurăm liniștea cât suntem activi, voi o asigurați pe a noastră, când suntem pensionari. Ce spuneți, vi se pare că cer mult militarii ? De fapt prima parte, cea cu obligațiile militarilor sunt deja puse în practică, deja se întâmplă, dar societatea nu are nici o obligație față de cei pe care îi cheamă de fiecare dată să le apere averile și viața. Mie, ca simplu cetățean mi se pare nu doar incorect ci chiar nedrept, cu atât mai mult cu cât sunt sigur că mâine, actualii militari activi vor fi întrebați de aceiași civili care astăzi îi cheamă să stingă incendii, să facă poduri peste ape, să le curețe zăpada din fața casei în timp ce ei stau la crâșmă:”dar voi de ce vreți pensii nesimțite, ce ați făcut voi pentru ele? Ați apărat țara ? Nu, că nu am fost în război, ați fost doar prin Afganistan să vă umpleți de bani și ați ieșit la plimbare prin zăpezi când v-au chemat politicienii, ca să le protejați firmele căpușă care ar fi trebuit să ne curețe drumurile.” Asta se va întâmpla peste 20 de ani. Aceste lucruri ar fi trebuit stipulate în Statutul cadrelor militare, la articolul 1. Aceasta ar fi trebuit să fie grija președintelui și parlamentarilor vizavi de statutul cadrelor militare, nu cine aprobă rămânerea în activitate sau trecerea în rezervă a generalilor și cine controlează capii armatei și ai serviciilor secrete și speciale.
Și atunci mă întreb eu, în numele cui, cu ce drept și pentru cine își pun acești militari viața în joc acum, dar mai ales în ce bază legală? Ultima frază din comunicat, ne dă o mică informație: ”Intervenţiile militarilor din Batalionul 117 Artilerie Prundu Bârgăului şi din Batalionul 17 Vânători de Munte Vatra Dornei (ambele din componenţa Diviziei 4 Infanterie „Gemina”) au fost realizate la solicitarea autorităţilor locale ”dar aceasta este insuficientă. Bun, la cererea lor, dar care este baza legală? Ce articol din lege a îndreptățit și a stat la baza acestei cereri și a aprobării ei ?
Din câte cunosc eu, armata este scoasă din cazărmi pe timp de pace, în 2 situații: la calamități și dezastre naturale, dacă s-a decretat starea de urgență sau necesitate, sau pentru prestarea unor servicii contra-cost la cererea unor persoane fizice sau juridice, incluzând autoritățile statului, cu ordin al ministrului. În Legea 346/2006, Legea Apărării, se prevede:
”Art. 53
(1) Ministerul Apărării poate angaja și executa, la cerere, prin unitățile sale, prestări de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice, în domeniile și în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării.
(2) Structurile de forte prestează servicii cu caracter obligatoriu prevăzute de lege. Tarifele aferente acestor servicii, inclusiv cele în regim de urgență, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Cu sumele rezultate in urma executării acestor activități, încasate in cadrul aceluiași exercițiu financiar, se reconstituie creditele bugetare utilizate în acest scop.”
Ar putea preciza cineva din MApN în care din situații s-au aflat unitățile care au intervenit în cazul enunțat mai sus și care sunt articolele de lege în baza cărora s-a acționat ?Aș recomanda colegilor din departamentul Media al MApN ca atunci când mai dau astfel de comunicate, să adauge alături de informația privind cererea organelor locale și baza legală, articolul de lege în baza căruia s-a făcut cererea ca și baza obținerii aprobării. Asta pentru a preveni situații neplăcute care ar putea decurge din aplicarea art.8 punctul b,alin 3, din Legea 80, care spune:
” Cadrelor militare nu li se poate ordona și le este interzis să execute acte contrare legii, obiceiurilor războiului și convențiilor internaționale la care România este parte; neexecutarea ordinelor în aceste condiții nu atrage răspunderea penală și civilă a subordonaților.”
Dacă nu se aplică acest articol, se vor trezi și comandanții de unități și subunități în situația domnului Oprea și a celor care i-au executat ordinele privind calcularea pensiilor militare și nu știu dacă or să aibă toți câte un fin pe post de prim ministru ca să scape basma curată. La CMZ București se aude ? Societatea civilă ar trebuie să decidă ce vrea. Vrea o armata profesionistă cu adevărat care să se ocupe numai de problemele ei, atunci trebuie să o lase să se ocupe de instrucție și pregătirea pentru luptă. Vor să o folosească la toate situațiile cărora ”managerii” de elită ai societății nu le fac față încasând bani prin societățile private clientelare fără să miște un deget? Atunci să nu o mai întrebe de ce a participat la munci, la deszăpeziri, la inundații și să nu le mai spună militarilor că au salarii mari și nu fac ceea ce trebuie să facă. Și mai trebuie să aleagă societatea civilă între a avea un ministru civil paralel cu problemele și aspectele armatei care să răspundă la ordine politice, folosind elicopterele armatei pentru transportul colegilor de partid ai ministrului, asigurând din când în când ”protecția” mai marilor politici, sau vor o armată cu un ministru militar, ales de statul major al armatei, aprobat de parlament și numit de președinte, care să răspundă militărește în fața Parlamentului ? Ceea ce avem acum nu este controlul societății civile asupra armatei ci conducerea armatei de către clientela politică. Acolo unde un primar membru al unui partid de guvernământ schimbă oameni în ministere pe motiv de corupție, dar procuratura nu ia nici o măsură și nu se constată nici fapta dar nici făptuitorul, mai miră pe cineva că generalii armatei se joacă cu casele și terenurile armatei ? Dar ce, ei fac parte din altă societate? Se întreabă cineva cum au ajuns mulți dintre ei generali sau șefi ai diferitelor structuri ? Nu, pentru că nu e nevoie, se cunoaște . Câtă vreme armata, poliția și justiția vor fi conduse de oameni politici numiți de lideri politici, să nu mire pe nimeni că armata, poliția și justiția, vor fi corupte așa cum este toată clasa politică. Peștele de la cap se împute! Partea ciudată și tristă este că deși se împute de la cap, se curăță de la coadă.
PS: În timp ce politicienii își bat joc de armată și o croiesc după chipul și asemănarea lor, împănând- o cu rubedenii sau ”prieteni devotați”, în America un militar rănit în Afganistan așteaptă mila americanilor și contribuțiile bănești ale unora care nici nu știu unde e România, ca să își poată plăti spitalizarea și protezele necesare continuării vieții. Ce face Ministerul și Parlamentul pentru el ? S-a gândit cineva la acești oameni fără mâini și picioare pentru a trece in Statutul Cadrelor Militare modul cum se rezolvă astfel de cazuri ? Nu, pentru că nu e general și nici nu ocupă o funcție de conducere de care să aibă nevoie președintele sau premierul. Generalii nu își pierd mâinile și picioarele chiar dacă le bagă până nu se mai văd în domeniile armatei, precum domnul Bădălan, sau mai nou Pigui Traian, fost șef al Direcției Domenii și Infrastructură al armatei. Ei nu își pierd nici libertatea, pentru că în cel mai rău caz primesc ceva cu suspendare și își păstrează chiar și banii și decorațiile primite pentru ”serviciile” aduse. Iar dacă cooperează și îi dau în gât și pe alții scapă basma curată.
exista baza legala.
HG nr. 2288/2004 din 09/12/2004 pentru aprobarea repartizării principalelor functii de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale şi organizatiile neguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situatiilor de urgentă
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 9 din 04/01/2005
din pacate de aici incep problemele!
pentru ca nu se primesc banii necesari pentru interventii: pentru combustibili, materiale etc. ca urmare dupa ce ca bugetul este sub nevoi, putinul care e, se duce in buna parte, si pentru astfel de interventii!
PROST INTELEASA SI LEGEA.ESTE PROST FACUTA.IN CONSTITUTIE SI LEGEA D FUNCTIONARE A ARMATEI,TREBUIE FOARTE CLAR STABILIT,CE FACE ,CAND FACE SI UNDE FACE ACEASTA INSTITUTIE.AZI PRESEDINTELE C.J.SEF AL SITUATIILOR DE URGENTA(CA SI FOSTI PRIM-SECRETARI)DAU DISPOZITIE,COMANDANTII DORNICI DE APRECIERI POZITIVE,EXECUTA.DE AICI ,INTELEGE FIECARE CE POATE.NU REZOLVAM NICI PROBLEMELE DAR MARCAM MOMENTUL SI MERGEM PROST IN CONTINUARE.
Dan,
Baza legala exista si in Ordonanta7/1999 privind participarea armatei la actiunile de restabilire a ordinii punlice, dar cat de legala este sau cat de constitutionala si cum a fost sau va fi aplicata? Oare ce treaba are armata cu miscarile sociale si unde in alta parte mai este scoasa armata sa lupte impotriva prorpiilor cetateni pentru apararea unor guverne ? Vizavi de HG 2288 oare se re3specta, si daca situatiile permit, cum se dau ordinele? Se primesc conform legii sau se dau ordine verbale ?Nu cumva se intampla cum s-a intamplat cu pensiile? In dorinta de a scapa de proteste, Oprea a dat oprdin sa fie aplicata pe ici pe colo HG 1294,o baza legala insa aplicata prost, discriminatoriu si discretionar,dupa ureche, in baza unor ordine verbale, iar acuma tot in baza unor ordine verbale rezervistii sunt chemati la CMZ sa li se explice ca li s-au calculat” gresit” grupele de munca si trebuie sa li se ciuneasca iarasi pensiile. CINE RASPUNDE DOMNULE NEDAN, PENTRU ACESTE MAGARII CINE RASPUNDE PENTRU LEGILE PROASTE, FACUTE CU INTERES POLITCIC SI CINE DIN ARMATA RASPUNDE PENTRU EXECUTAREA SAU APLICAREA ABUIZIVA A UNOR ORDINE? CINE TINE CONT DE ART 8 DIN LEGEA 80? VA VENI VREMEA CAND MULTI VOR DA SEAMA, ASA CUM ACUMA DA SEAMA DOMNUL PIGUI CARE SI EL A CREZUT CA DACA SE ACOPERĂ CU INTERPRETARI ALE LEGII DATE DE AMATORII DE LA DLAJ SI CU SPRIJINUL SEFILOR DE STRUCTURI CĂRORA LE-A DAT CASE, POATE TRAI LINISTIT PANA LA ADANCI BATRANETI. uITE CA NU E ASA, CINE FACE JOCURI POLITICE, INTRA IN ANGRENAJUL LOR, ESTE PRINS IN ELE SI PLATESTE. ASA POATE INVATA SI MILITARII NOSTRI CA NU TREBUIE SA SE AMESTECE IN POLITICA.
MILITARII ASTIA „NESIMTITI” CARE AU PARTICIPAT LA AGRICULTURA. NISTE MOS TEACA ZICE CU URA, DUSMANIE SI DESCONSIDERARE TOVARASUL TRAIAN BASESCU, PRIMUL DUSMAN AL ARMATEI COLONIEI ROMANIA.
Pune „eutanasiati” in ghilimelele de rigoare cand e vorba si de caini!
Vezi „Emilia Herescu” in Google (a doua imagine), doar asa, ca sa intri in atmosfera… In fond, ai dreptate – asa „eutanasie” li se rezerva si acestor oameni!
Din pacate trist dar adevarat…
Articol imbecil de la un capat la altul. Ce rezulta din zicerile lui marin neacsu? Ca militarii au facut totul in tara asta…. Nu mai am nici un comentariu… Poate sa injur…
Civil,
Eu nu am spus ca militarii au facut totul,dar nu stiu cum se face ca ei sunt mereu ”de serviciu” cand e vorba de obligatii dar sunt primii aratati cu degetul atunci cand trebuie blamat cineva, de parca ei ar fi condus tara , ei ar fi facut legile, ei ar fi dat ordinele. Se uita ca armata si inainte si acuma a fost si este condusa de civili, si tot civilii sunt cei care fac legile in baza carora armata este folosita si apoi aruncata la gunoi.Asa se face ca ala aceasta ora nu mai avem nici cu ce ne echipa armata, nu mai avem cu ce sa o dotam, nu mai avem cu ce sa ne asiguram spatiul aerian, cumparam epave zburatoare si plutitoare de la cei care nu le pot vinde nici la fier vechi,iar cei care fac astfel de afaceri sunt tot politicienii, care apoi taie pensiiile militarilor pentru ca sunt ”nesimtite”.Daca asta ti se pare un mod normal de a trata armata, atunci candideaza la presedintie, ai toate sansele sa ajungi presedinte.
Catre civil,
Di respect pentru acest site si autorul articolului nu iti pot raspunde cum ai merita, iti amintesc doar ceea ce spuneai cand erai mic ” cine zice, ala este” . Asta vizavi de imbecilitate. De unde ai scos tu concluzia aia pe care o afisezi nu stiu, dar numai o minte imbecila o putea scoate. Mie mi se pare ca aici e vorba de modul in care este folosita armata, nu de merite pe care si le-ar aroga Neacsu sau armata. Aici mai este vorba de coruptia pe care cei ca tine o intretin aparand un punct de vedere imbecil ca al tau si tragand concluzii tampiteca ale tale.
Mai domnilor camarazi nu mai scrieti cu litere mari ca sunt si obositoare si greu de citit ….nu realizati?
Data Curenta: 08-05-2013
Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital
(Sala 3047, et.III, de la 13:00)
Ordinea de zi
P.L.: L121/2013 (Pct.7)
Descriere: Propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Scopul sesizarii: AVIZ
Termen raport/aviz: 23.4.2013
Termen adoptare tacită:
Invitati: MApN, MMFPSPV
Rezolutie:
Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială
(Sala 6001, de la 13:30)
Ordinea de zi
P.L.: L121/2013 (Pct.2)
Descriere: Propunere legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Caracterul legii : Organică
Procedură de urgenţă : Nu
Prima cameră sesizată: Senat
Scopul sesizarii: RAPORT
Termen raport/aviz: 8.5.2013
Termen adoptare tacită:
Invitati:
Rezolutie:
Initiatori: Dobriţoiu Corneliu – senator PNL; Oprea Gabriel – senator UNPR; Benga Ioan – deputat PSD; Calimente Mihăiţă – deputat PNL; Cozmanciuc Corneliu-Mugurel – deputat PNL; Emacu Gheorghe – deputat UNPR; Mocioalcă Ion – deputat PSD; Pocora Cristina-Ancuţa – deputat PNL; Răducanu Ion – deputat UNPR; Scutaru Adrian George – deputat PNL; Stroe Ionuţ-Marian – deputat PNL; Stroe Radu – deputat PNL; Vlase Petru Gabriel – deputat PSD; Weber Mihai – deputat PSD
Ca vanatorii de munte au stins padurea mai treaca-mearga,e casa lor si „badea”-i padurar,are sensibilitatile lui.Stati sa vedeti cand o ajunge ministru badea Prigoana…
Un articol de toata jena.Mai Nea Casule,pare-se ai si studii de drept,voiam sa spun de drepti.Prin traditie si prin juramant,armata este obligata sa intervina in orice situatie de necesitate cu toata forta si priceperea.Pacat ca acum nu mai avem armata sau mai direct nu mai conteaza.Otara lipsita de institutiile ei de baza:armata,scoala siordine publica este in pericol de disolutie.Atentie la regionalizare!Va fi ultimul capitol al existentei Romaniei ca stat national.Daca este obligatorie ,de ce nimeni nu propune regiuni transcarpatice?Un exemplu:judetele TM,CS,HD,MH si GJ pot constitui o regiune de dezvoltare.Cu toate avantajele evidente,dispare si orice tendinta centrifuga.SAMD.
Slavene tata, esti praf de copt.Prin traditie si prin juramant armata respecta legile si apara tara conform Constitutiei si legislatioei in vigoare. Nimeni nu pleaca de capul lui ca ”il cheama tara sau datoria” decat in baza unor ordine sau legi in functiune. Eu la ele facem referire, nu la ceea ce ai invatat tu probabil prin sedintele BOB despre ”sentimentul datoriei fata de tara”. Pentru tine Mihai Lupoi a fost un patriot, pentru mine a fost un betivan care a plecat baut de la unitate in timp de razboi(era in alarma de lupta a luat un psitol mitraliera pe care nu il avea in dotare, si a plecat la televiziune sa prinda si el un ciolan un minister pe la turism ca tot a fost turist prin revolutie.. De, ce sa facem avem sistem valoric diferit.