Septembrie, luna bobocilor

Categoria Despre Armata

Am intrat în septembrie, luna bobocilor. Boboci școlari, boboci politici, boboci militari, boboci de rață,  nu contează, tot boboci sunt. Cei școlari așteaptă curioși să vadă ce manuale au mai scos specialiștii din minister, ce mai e nou în teorema lui Pitagora dacă pătratul ipotenuzei a rămas egal cu suma pătratelor catetelor sau a scăzut datorită inflației,  cum a fost reinterpretată legea lui Om, cum se mai numesc insulele, capitalele și statele lumii, dacă Turnu Măgurele a migrat cumva în Serbia sau a ajuns în Deltă.  Dificil  pentru un copil care merge la școală ca să învețe ceva.

Firea umblă cu fundul gol pe lângă Belina

Dar la fel de dificil este și pentru ceilalți boboci. Cei politici, deși au eclozat demult, deși au făcut și pui, unii morți alții penali, alții doar penalizați dar nu și condamnați, se reinventează, se rebrenduiesc, se revopsesc, că așa se face  la fiecare apropiere de an electoral, se vopsește și se dă cu var. Doamna Firea, mai pe față mai pe ascuns, încearcă marea cu degetul, dar nu e degetul ei. Parcă s-ar detașa de Dragnea, dar nu o lasă părinții, că în ciuda promisiunilor și asigurărilor primite de la dirijori, știe că dacă majoritatea PSD nu o sprijină, e fiica ploii și ploile de toamnă sunt lungi, mărunte și te undă pân la Voluntari. Așa că deocamdată se declară doar reformatoare, nu și demolatoare. Oricum, soarta ei este pecetluită. În PSD șantajul ei la adresa lui Dragnea, cu tot sprijinul lui Fifor și al Abramburicăi nu va da rezultate pentru că toți mistreții din partid știu că puterea lor stă în unitatea de monolit a partidului în jurul indiferent cui, dar nu în jurul ei, pentru că Firea nu poate fi și nu va fi niciodată acceptată ca lider de partid, nici formal nici informal. Din partea cealaltă, cea care o îndeamnă la răzmeriță, nu va primi nimic concret decât dacă va reuși să spargă PSD-ul, dar nu va reuși. Așa că oricât ar cloci, nu va ieși nimic de sub poalele ei și riscă să rămână cu ele ridicate în calea… vântului.

Oprea, una victima inocente   

Un alt cocoș care se dă boboc este Oprea. Și el se revopsește, dar cu ceva mai multe șanse și sprijin din mai multe părți. Este ordin să se reintroducă interesul național ca sintagmă de bază în Parlament așa că toți cei cu datorii de plătit pentru grade și doctorate obținute la foc automat sau foc cu foc,  au ieșit la muncă ”patriotică”. Unele sindicate din MI îi revopsesc fața internă. Cică nimeni nu a făcut pentru ei cât a făcut Oprea. În curând  va primi aceleași temenele și din partea unor forme asociative ale militarilor. Nu spun care, dar nu va fi numai una. Să nu le căutați pricină celor care îl  vor slăvi din nou pe viitorul ministru al apărării, sau, cine știe poate chiar prim ministru. La cât este de …”sociabil”, având  o sufragerie atât de primitoare și ”curată”  poate fi oricând acceptat de toate partidele ca prim ministru, căci dacă Viorica a putut fi prim ministru, Oprea de ce nu ar fi?  Păi când o ridica el odată privirea aia proverbial  spre freză… cade pe spate toată lumea politică. Justiția a descoperit că moartea lui Gigină s-a datorat unui accident de circulație și a decis să abordeze cazul sub alte lumini. Ninooooooooooo, ninooooooo, ninooooooooooo! Așa a decis judecătorul  de  cameră preliminară al ÎCCJ, după 3 ani de … cercetări, timp în care au fost făcute și retrase acuzații cu sau fără rost, în așa fel încât gugulanii să nu mai știe ce să mai creadă. Acuma că moartea lui Gigină a devenit accident de circulație, iar Oprea a fost scos de sub acuzația de abuz în serviciu care oricum nu mai există, mă întreb de ce mai apare numele lui în dosar, doar așa ca să fie ”victimizat” și apoi împins în față drept o victimă a sistemului ticăloșit? Mai ticăloșit decât el? Imposibil! Și uite așa se confirmă că cel puțin legea lui Lavoisiere nu se va schimba nici prin OUG nici prin lege organică.

Pădurea  spânzuraților

Eiiiiiiiiiiiiiii și am ajuns la bobocii cu trese sau stele. Luna septembrie este luna în care reîncepe activitatea parlamentară, se repune pe tapet OUG 59, poate și 57, iar pe 20 va avea loc marea întâlnire mare  dintre reprezentanții unor asociații ale militarilor și domnii Nasta, Solomon, poate Fifor, poate Kati, poate Neacșu, (văru de la PSD, că unii mi l-au și băgat pe gât, ca să nu mai spun de unii care au crezut că suntem una și aceeași persoană)  poate Căprar, bașca o grămadă de ”gradați” de pe la CPS, DFC, DGMRU și alte structuri executante de ordine de partid. Această întâlnire a fost stabilită, după cum se știe, într-o întâlnire anterioară avută cu domnul Nasta, pe la începutul lui august, după întâlnirea cu Abramburica. Așa cum se știe, doamna Andronescu nu a fost în măsură să răspundă la întrebarea privind rolul și scopul ei în înființarea Secretariatului pentru problemele rezerviștilor trimițându-mă la șefii de asociații, adică deja renumitul cuplu B-B care a rămas la fel de mut ca și Fifor. Nu se știe nici până azi din al cui ordin și cu a cui aprobare își bagă doamna Andronescu căpșorul prin treburile armăsii, dar este cert că nu din proprie inițiativă ca și cei doi BeBei care și ei execută niște ordine. Și fiindcă rămăsesem dator cu oarece date privind acele întâlniri, pentru cei care nu au aflat, la întâlnirea de la  CCA, liderii asociațiilor noastre s-au dus cu lecția neînvățată. Ei fuseseră rugați să vină cu propuneri privind viitoarea structură, dar fiecare a trimis pe cale…. privată propriile propuneri, fără să se pună de acord unii cu alții, pentru că fiecare voia să pară mai deștept, mai disponibil și mai … deschis spre negocieri. Ei bine domnul Nasta, uns cu oarece alifii, i-a întrebat care este până la urmă punctul de vedere al … lor, unul comun, pentru că nu poate discuta pe mai multe sugestii, iar ei, dacă pretind că fac parte din același Forum și reprezintă interesele aceleiași.. rezerve, ar trebui ca întâi să se pună de acord între ei, apoi să vină cu un proiect comun. Toucheeeee! Eu am cerut de secole să lase deoparte ambițiile și visele personale, dar ți-ai găsit!? Credeți că au învățat ceva de aici ? Canci.

Se apropie termenul limită și domnii lideri de mari asociații nu au reușit să se mai întâlnească și să lucreze împreună la un proiect sau un punct de vedere comun.Domnul general Gropan se chinuie cu câțiva oameni din care doar 3-4 pot concepe cu adevărat ceva, să întocmească niște materiale pentru întâlnirea de pe data de 20.Ce va fi atunci? O masă rotundă, atelier de lucru, Conferință, sau cum vreți să îi spuneți, în care reprezentanții asociațiilor vor încerca să le arate politicienilor ce și cum în problema pensiilor militare de la înființare până în prezent. Îmi amintesc că am lucrat la întocmirea unor documente de acest fel încă din 2011 când credeam eu – naiv- că săracii politicieni nu știu despre ce e vorba. De atunci și până acuma m-am lămurit că știu, mult mai bine decât noi, pentru că dacă nu ar ști, nu ne-ar lovi atât de eficace exact unde ne doare mai tare. NU DOMNILOR LIDERI DE ASOCIAȚII, NU DIN NEȘTIINȚĂ SUNTEM NOI BATJOCORIȚI CI DIN DORINȚĂ, iar ceea ce facem noi acuma este una din cele mai mari tâmpenii, batem recordul la masochism  pentru că mergem la călău și încercăm să îi spunem că ceea ce face el nu e bine, când el știe mult mai bine decât noi și ce face și cum să facă. Este o prostie, dar dacă atâtea capete încoronate și epoleți înstelați cred că asta e soluția, ce pot face eu? Eu dacă aș fi în locul lor, din capul locului, până să se așeze oamenii pe scaun i-aș întreba pe domnii veniți acolo ” să ne asculte păsurile:”DOMNILOR, CARE DINTRE DUMNEAVOASTRĂ ÎL POATE ADUCE AICI ACUMA PE DRAGNEA? CU EL VREM SĂ DISCUTĂM, CU DUMNEAVOASTRĂ AM TOT DISCUTAT PE RÂND SAU EN GROSS DE UN AN ȘI NE-AM LĂMURIT. Dacă nu azi, mâine la prima oră. Nu puteți? La revedere! ”Și cu asta aș încheia prelegerile, nu le-aș da nici materialele pregătite, pentru că cine știe ce idei le mai dăm, sau ce concluzii mai trag. Și, mai ales, m-aș asigura că domnul general Bălăceanu nu  trage concluzia la final, cum a făcut-o și la întâlnirea precedentă, că ”suntem dispuși la negocieri”. Ce negocieri domnule ? Ce să negociezi, aplicarea Constituției, a deciziilor CCR sau legilor? Păi ne-am tâmpit? Ăia ne pun ștreangul de gât iar noi negociem calitatea funiei sau a săpunului? Suntem tâmpiți sau facem jocurile altora? Lăsați-mă domnule cu lecțiile învățate la construcții de partid.  Singura condiție sau cerință este anularea articolelor 4 și VII din OUG 57 și  59. Punct! Oricine negociază sau admite altceva, nu are ce căuta în fruntea unei asociații a militarilor și ar trebui scos din cărți la întoarcerea acasă.   Părerea mea.

Apropo, sunt curios dacă la întâlnire vor veni reprezentanți ai asociațiilor  din alte structuri din afara MApN, pentru că întâlnirea are loc cu reprezentanți ai Armatei, nu ai altor ministere și atunci ce facem lăsăm armata să se amestece în problemele altor ministere? Atenție mare domnilor care organizați activitatea. Este o activitate a MApN, sau una guvernamentală? Spun asta, pentru că la întâlnirea cu doamna Andronescu și apoi cu secretarul ei, au participat (și vioara întâi au fost) asociațiile celor din servicii, STS, SPP, ETC, iar rezerviștii și veteranii militari au fost reduși la tăcere sau invitați mai mult sau mai puțin elegant,  să părăsească incinta, deși structura pe care voia doamna Kati să o înființeze se referea la rezerviști, nu la serviciile secrete căci se știe că cei din servicii nu sunt niciodată în rezervă, ei activează și la pensie.

Răbdare și tutun

Sper ca până pe 20 să apară și Ordinul M141/2018 cu care s-au lăudat unii ca și când ar fi marea realizare a secolului. Important ar trebui să fie nu ordinul de aplicare al legii, ci legea în sine, dar la noi, unde toate sunt cu curul în sus, s-a ajuns ca legea să fie de fapt o anexă a metodologiei de aplicare, metodologie care ar trebui să nu existe într-o țară cu un legislativ competent. Dar cine să facă legi la noi, deputatul mitralieră, deputatul auto, deputatul  somnoroase păsărele ?  Eu nu o să înțeleg de ce este nevoie de un ordin pentru punerea în aplicare a unei legi. Păi cei care au făcut legea de ce nu au făcut-o aplicabilă? Nu i-a dus capul? Sau e nevoie de cineva ca să își bată joc de ea după apariție?  Din comunicatul emis de MApN, rezultă deocamdată cu claritate  un singur lucru, anume că cei  amărâți care încă nu au apucat să primească Răbdarea Măgarului trebuie să facă drumuri pe la CMJ-uri să ceară să li se scormonească în dosare, apoi să aștepte să primească hârtiile care atestă că sunt măgari, pe care să le ia apoi și să bată drumul până la CPS să le depună, ca și când cei de acolo nu au toate datele privind vechimea lor în muncă în baza cărora au primit pensia. Dar stai, că nu e așa de simplu și chiar comunicatul este întocmit greșit, pentru că ei nu la CPS trebuie să meargă, ci să facă raport la Cancelaria Ministrului care se ocupă de ordine și medalii, să ceară să li se recunoască dreptul de a primi acest simbol al răbdării apoi să se întrunească comisia(am înțeles că odată pe an) și abia după acordul comisiei, emiterea ordinului și a diplomei care atestă că a primit Semnul Onorific, se poate duce la CPS care urmează a emite o recalculare inutilă, pentru că conform OUG 59, semnul  onorific este băgat în baza de calcul a pensiei și valoarea pensiei nu poate depăși … solda la data ieșirii la pensie. Deci.. pe lângă răbdare, mai vorbim și de inutilitate. Practic semnul onorific este bun doar de pus pe pernuțe. Mai bine ne-ar da pernuțele.

Suntem în septembrie, se numără bobocii…. și mormolocii.Pe mine nu m-ar surprinde dacă îl voi vedea și pe Oprea la întâlnirea de pe 20. Tupeu are, mormoloci sunt.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/gabriel-oprea-acuzat-de-ucidere-din-cupla-s-a-inscris-in-sindicatul-national-al-politistilor-989986

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

13 Raspunsuri la Septembrie, luna bobocilor

 1. marian

  Ca deobicei direct. EXCELENT! Dar ce te frace sa crezi ca vor fi presedinti de structuri asociative pe post de pres( covoras)? Din cate stiu au fost invitati …de la presedintele tarii in jos ( pe cale de precadere) majoritatea celor cu atributii in solutionarea problemelor REZERVEI APARARII NATIONALE .Parca nu sunt numai din domeniul apararii, adica al armatei. Deci cine va fi pe post de …pres(covoras) ……fara cuvinte!

 2. NICU

  Marine tata, dupa intrevedrea de azi (pe fir inrosit) …la aceasta ora m-ai facut sa rad cu hohote. de regula cand vorbim …apai vorbim serios dar cand scrii NU TREBUIE SA MA GADIL. Noi sa fim sanatosi marinica ca prostii …e destepti? (cum zicea Tavi ” nu poti sa-ti dai seama ca esti prost daca nu esti destept dar nici cat esti de „dastept’ daca nu esti prost „…Noo, noapte buna ca …PSD-eii vegheaza.

 3. neacsu marin

  @Marian,
  1. Cu cat vor fi mai inalti invitatii, cu atat va fi mai inutila sedinta. Nu e nevoie de fete simandicoase ci doar de persoane care sa fie in masura sa ia o decizie, dar mai ales, sa vrea.
  2. Daca vor fi invinati e una, sa vedem cine va veni din cei invitati.

 4. Geofreeland

  Parcă Lia promise că va vorbi cu Dragnea,nu? Probabil după recursul în apel. Fifor e pe făraș, e prea mare căciula pentru el de când cu camioanele nemțești.Și chiar de s-o stabili ceva, bugetul pe 2019 trebuie făcut în octombrie, așa că până la vreun act normativ,durează,cam pe la prima rectificare bugetară de la anul. Plus că urmează recalculările, deciziile, chestii și socoteli de aplicare. Adică mai va. Întâlnirile astea ale unor șefi de asociații cu niscaiva colonei activi și civili de partid sunt un fel de acoperire. Cred că jocurile sunt deja făcute. Concluzia, după apa minerală, va fi că se va face un proiect de OUG, după o simulare, iar vor fi uitate niște chestii esențiale și ne vom trezi (cu adevărat) de o cacealma de genul că pensiile militare vor crește cu ceva acolo ignorându-se contribuțiile pentru lucrul la firme după pensionarea obligatorie, reținerile celor 2% pensie suplimentară (așa scria pe fluturaș) nu vor fi luate în calcul și dacă am face o comparație cu legea pensiilor a civililor, punctele acumulate de pensionarii militari în carieră înmulțite cu valoarea punctului de pensie vor da o pensie mai mică decât a civililor. Vă mirați? Da, pentru că peste 90% sunt mulțumiți de pensia militară, iar 10% nu, din motivele de mai sus. Principiul contributivității nu se aplică la pensiile militare luându-se ca referință sumele a 6 luni din cei 5 ani. Cui îi e frică de contributivitate? La 90%. Și onor civilii știu asta și de aceea ne freacă în fel și chip. Oricum până la vara viitoare mai e și vor mai întâlniri d-astea. Asta e în toamna bobocilor și nu se pune.

 5. NeO

  Referitor la ordinul M141/2018 câteva constatări :
  – se evită formularea veche din art.14 al ordinului M67/2012, profund eronată juridic de acordare „retroactivă” a SOISP, în noul ordin art.10 fiind stipulată posibilitatea acordării SOISP în alt an, ulterior celui în care sunt îndeplinite condiţiile pentru situaţiile particulare. Aici apare la alin.1 litera g posibilitatea revizuirii îndeplinirii condiţiilor (acţiune perfect legală şi acceptată unanim juridic ) şi la litera h) conferirea SOISP şi personalului militar aflat în rezervă (acţiune iarăşi corectă, mai ales ca urmare a revizuirii condiţiilor);
  – art. 19 alin.2 implică centrele militare în rezolvarea situaţiei personalului în rezervă ( personalul beneficiar trebuie să facă o cerere şi eventual să mai vină cu documente justificave- deci nu este pentru toţi cei care îndeplinesc condiţiile ci doar pentru cei care solicită!!!), abia apoi când lucrurile sunt clare în documente se procedează la propunerea nominală. Cam neclar aspectul prevăzut în aceste situaţii : art. 10 alin.2 zice că propunerile se înaintează „în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data apariţiei acestor situaţii”, ori termenul legal maxim de înaintare nominală a propunerilor în anul în curs este 31 august, prin urmare în anul 2018 nu prea văd cum se va rezolva, mai ales că ordinul M141 a intrat în vigoare pe 03.09.2018 şi nu cuprinde dispoziţii tranzitorii;
  -art. 21 – Direcţia personal şi mobilizare transmite situaţiile nominale cu personalul în rezervă căruia i s-a acordat SOISP către Casa de pensii sectorială a MapN . Şi aici vor fi ceva neclarităţi, legea 223 nu prevede o recalculare ca urmare a obţinerii unui nou SOISP,ci numai o revizuire ca urmare a constatării din oficiu sau la cerere a unor „diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite”. Cât o fi de bună o decizie de revizuire ca urmare a obţinerii unui SOISP mai valoros, nu vreau să mă pronunţ.
  Tocmai când vroiam să apreciez atenţia mai mare acordată respectării aspectelor de tehnică legislativă corectă folosite la începutul ordinului, mi-a sărit în ochi expresia „format letric”. Poate ministrul și angajații din minister care au ajutat la crearea acestui ordin au habar că există o lege (Legea 24/2000) care obligă ca textele legilor să se conformeze normelor gramaticale în vigoare . Iar cînd se folosesc termeni neologici sau neclari, aceștia trebuie în mod obligatoriu definiți! Ştiu că şi alţii, din dorinţa de a epata au făcut aceeaşi greşeală, pe care nu ar trebui să o preluaţi. Nu e bine să-i ziceţi “formă tipărită” sau vă e plăcută vorbirea lui Răducioiu după ce a stat un pic prin Italia?

 6. Vladimir Putzin

  @Dragii mei colegi,
  pe vremurile de vesela amintire, da, de vesela amintire, ca o duceam intr-o veselie atat de mult si de bine bagati in seama, ba la o hidrocentrala pe la Portile de Fier, ba la un Combinat Petrochimic pe la Pitesti, ba pe la un Canal Dunare Marea Neagra, ba pe la un complex Intercontinental – Teatru National, ba pe la o Casă a Poporului, ba pe la un Transfagarasan, ba la un cutremur, ba la cele inundatii, ba la munci agricole, ba … la atatea si atatea altele, unde eram si noi mereu buni la ceva si o duceamcum, repet, intr-o mare si vesela veselelie, deci, ca sa revin, pe la acele vremuri, circula spiritul de gluma cu caracter hazliu, ca de haz de mecaz n-am dus noi romanii lipsa niciodata, cum ca, SAMPANIA, ESTE BĂUTURA CLASEI MUNCITOARE, BAUTA PRIN REPREZENTANTII EI … !
  Pai daca asa era pe atunci, ce mai chichirez galceava sa ne mai necajim acuma ca pensiile noastre ar fi așa si pe dincoace, atat timp cat numai pensioara generalului cu trei stele in varsta de doar 51 ani si doar cu cativa anisori de catanie de birou facuti la zi si la fara frecventa (sic) Ilie Botos, este de exact 24.000 (DOUA ZECI SI PATRU MII) de lei, adicatelea, cam de vo’ 8 (OPT) ori mai mare decat media pensiilor celor care ne veseleam pe vremuri prin locurile de mare si atat de motivata veselie amintite mai sus, ba si prin cele poligoane, tancodroame, tabodroame, aerodroame si cele terenuri de instructie, unde distinsul generaLas nu puse domnescul lui piciorus, in atat de putinii dar atat de profitabilii lui ani de cariera „militara”.
  Asa ca hai sa ne bucuram că contributivitatea muncii zecilor noastre nu s-a pierdut ci se regasest din plin in pensiile catorva fosti „militari”, cu care ne baga in gura targului preacuvioasa Lia Ologuța..
  Că_cariera militara a acestui atat de necopt dar atat de bine platit general de operetă a fost o continua incalcare a legii, regulamentelor si instructiunilor militatre, este alta gasca dar in aceeasi traista, traista unei imbecile nesimtiri, mai ales pentru un magistrat ajuns la un moNument dat in fruntea parchetelor tarii ca garant al respectarii poruncilor Zeitei Justitiei.

 7. neacsu marin

  Dupa cum a constatat si cerberul NeO, a fost deja publicat in MO Ordinul M141. Asa cum constata si NeO, e oarece nebuloase. Nu ar fi rau ca sefii de asociatii care vor merge la intalnirea cu Nasta, sa le aiba in vedere si sa le ridice, pentru ca ele sunt aplicabile si cadrelor militare si militarilor angajati, dar ar trebui sa le ridice si daca s-ar referi numai la militari angajati, pentru ca, asa cum spune reclama aia..” tot e jucarii ( a se citi militari) si ele…”

 8. Geofreeland

  Boboci,ziceți? Când un om, încă apărat de funcție în statul român își ia jucăriile din CSAȚ și pleacă acasă ce mai poți comenta? Gestul se cheamă sfidare, grevă sau imaturitate. Poate doctorii pot califica un asemenea gest. „Bă, în țara asta io fac ce vreau, clar?” Și ca tot cetățeanu’ ce-o fi făcut nenea asta pentru țară de când e președinte? Ce a făcut știm, dar pentru țară? Alo, tov inspector școlar, aici e România, nu grădinița din fața casei! Doamne ferește…

 9. neacsu marin

  @Geofreeland,
  Si cand te gandesti ca de la papitoiul asta imatur, inconstient, neterminat si needucat noi asteptam sa ni se faca dreptate, cand el e mai atent la investitiile Holzindustrie Schweighofer decat la soarta soldatului roman, parca iti vine sa pleci din tara si sa nu mai privesti niciodata inapoi, pentru ca asta e tara lui, cu seful de stat major al armateilui, cu CSAT-ul lui cu serviciile si procurorii lui.

 10. Bostin

  Li se rupe lui Drac – nea f.s…b si
  lui Ciolanis -b.d.r de ospatarii in kaki.Fie ei si ospatari retrasi😯 in ”umbra ” lasitatii.

 11. Ifrim

  In comparatie cu stapanul inelelor dulapul lenes e copil nevinovat!

 12. Titi

  Bostin, Stefan cel Mare este cam singurul Conducator de Stat- Patriot care si-a gasit sfarsitul ,,in patul lui,,..! Ceilalti mari patrioti au pierit tradati de cei de langa ei : Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Ion Antonescu, Nicolae Ceausescu.
  Actualul Presedinte, care alaturi de Guvernul Romaniei face parte din Puterea Executiva, in acest an important pentru toti Romanii, Anul Centenarului, cum pregateste aceasta Mare Sarbatoare ? Are permanent un comportament de Gica-Contra
  oare in folosul cui ?
  Marine, si pe mine ma bate gandul sa plec din Romania, dar nu prea stiu incotro s-o iau, spre Vest sau spre Orient ? Poate mergem impreuna..!

Statistici T5