Pe vremea degeaba împușcatului, circula un banc privind diferite tipuri de dragoste:
Comică: Ai cu ce, dar nu ai cu cine;
Tragică: Ai cu cine, dar nu ai cu ce;
Capitalistă : Ai cu ce ai cu cine, dar nu ai unde;
Comunistă: Ai cu ce, ai cu cine, ai unde, dar nu ai când, că trebuie să muncești;
Filosofică : Ai cu ce, ai cu cine, ai unde, ai când, dar îți pune întrebarea DE CE?
Pe vremea de dinainte de vremea degeaba împușcatului, mai concret pe vremea lui Mihai Viteză, când la modă era societatea capitalistă proaspăt înființată, în abecedarele copiilor de pălmași era o povestioară despre problematica noi societăți în care se povestea cum un boier avea ceva probleme cu arendașul care îi gestiona moșia și care, ca orice arendaș indiferent de vremuri, voia să scoată cât mai mult profit și să fure cât mai mult. Copii erau ”școliți” privind această problemă spinoasă a societății pentru că ei trebuiau să știe de mici din ce cauză treburile nu merg bine și de ce ei sunt săraci iar alții insuficient de bogați. Povestioara evolua, până la urmă arendașul și boierul dădeau la pace și istorioara avea un final fericit. Morala povestioarei, pe care copii o repetau în cor la indicațiile învățătorilor, era : ”când boierul și arendașul se înțeleg, treburile merg bine și toată lumea e mulțumită”. Această poveste este reală, mi-a spus-o maică-mea, care a învățat-o în școala generală.
De atunci a trecut ceva timp, România a trecut prin câteva sisteme educativ-politice cu povești și morale specifice, iar eu mă întreb ca tot românul imparțial de la pașopt încoace, la o adică eu cu cine să votez, că uite trecură anii peste noi, peste mine și nu știu la poveștile cui să aplec urechea și în ce stadiu de dezvoltare mă găsesc. Unii spun că am ne-am încadra în societatea capitalistă, dar capitalismul din România e ca dragostea cu năbădăi, pentru că nu are cu cine, nu are cu ce, nu are unde se desfășura și mai ales, se pune întrebarea de ce s-ar dezvolta, atâta vreme cât merge și așa?
Povestea cu boierul și arendașul este aplicabilă și astăzi, pentru că suntem aparent în capitalism. Avem și astăzi un boier și un arendaș, care se pare că nu se înțeleg mereu și lucrurile nu merg bine dar când se înțeleg, totul (din punctul lor de vedere) este ok. Boierii de azi însă nu mai învață la Paris cum să facă nodul la cravată, ei lucrează la Bruxelles, Washington, iar arendașii trebuie să învețe decât să ia poziția calului care bea apă. Dacă fac asta, lucrurile ”merg bine” și ”toată lumea e mulțumită. Numai că și atunci și acuma, din această toată lumea, este exclusă exact partea cea mai importantă, cea care face ca TOATĂ LUMEA să fie mulțumită, adică, țăranii de atunci, sclavii, sau iobagii de azi. O să spuneți că nu mai avem iobagi sau sclavi încă de pe vremea lui 1848 încoace.
Ia să socotim: Se spune că cea mai evoluată societatea este cea capitalistă. Bun, noi am trecut de ea, că cică prin 38 România a atins apogeul evoluției la acest aparat. A urmat apoi socialismul, cel primitiv,până prin 70, apoi multilateral -dezvoltat, care, zic sociologii și filosofii capitalismului, a fost un pas înapoi în evoluția societății. Deci încă din 47, noi am făcut pasul înapoi dinspre capitalism, către… feudalism. Dar, să zicem că a fost doar o … metaforă. După 89 încoace, am scăpat de socialismul multilateral – dezvoltat și se spune că am fi reintrat în capitalism, dar nu e așa, pentru că TOATĂ LUMEA ESTE DE ACORD CĂ ACUMA O DUCEM MAI RĂU DECÂT ÎN 89 ȘI DECI, PE CALE DE CONSECINȚĂ, MULT MAI RĂU DECÂT ÎN 38. Păi înainte de 38 eram în plin feudalism. În ce fel de societate trăim astăzi, dacă din punct de vedere organizatoric ne pretindem capitaliști dar nu avem capital, din punct de vedere al politicii sociale ne lăudăm cu măsuri comuniste dar urâm declarativ comunismul, din punct de vedere juridic suntem ca pe vremea inchiziției dar recunoaștem asta doar când ni se strânge mâna .. în ușă, din punct de vedere militar suntem în comuna primitivă pentru că tot ce putem face în caz de conflict este să ridicăm ochii spre cer, din punct de vedere moral suntem înainte de Hristos pentru că nu mai avem nici un Dumnezeu, din punct de vedere politic suntem cu ceva sute de mii de ani înapoi, pentru că ne conduc niște pitecantropi dar nici ăia erectus, ci castratus, iar din punct de vedere statal suntem undeva înainte de Burebista, pentru că am pierdut de mult elementul de organizare statală, suntem departe de a fi chiar și o uniune de triburi. Și atunci mă întreb ce fel de societate este asta în care ne târâm în ziua de azi? Capitalism? Ce fel de capitalism, castrat, fără posibilitatea de a crea ceva? De 30 de ani ni se promit autostrăzi care să ne lege între noi sau de lumea ”ocțidentală”. Zilele astea unii au protestat pentru lipsa autostrăzilor, au lăsat lucrul și s-au odihnit. Păi bine, dar asta facem de 30 de ani. Ne odihnim. La unii mintea este atât de odihnită că au uitat pe unde au pus-o sau la ce folosește. Alții nici nu își mai pun problema ei, când îi doare ceva închid televizorul sau calculatorul și gata. Așadar, pun întrebarea în ce fel de societate trăim astăzi?
Bun articol. Mari semne de întrebare. Nelămuriri ca și clasicele ideologii de partid devenite mutante. Nu mai știi să deosebești stânga de dreapta sau de centru. Ce nu e una din astea e extremism. La fel și cu naționalismul sau cu patriotismul, aderând la delicatele diferențe, devii blamat că te-ai născut undeva, ai avut o mamă, ai învățat lumea. Marx, zise că muncitorii nu beneficiază de plusvaloarea adăugată prin munca lor unui produs și sunt exploatați. Azi ce e valoarea unui produs? Cea reală, marxistă, sau cea de întrebuințare care o dă piața? Ca acel burduf de apă, în deșert, când un însetat, plătește echivalentul în aur al greutății apei. Munca nu are valoare azi decât în raport cu capitalul. O femeie casnică muncește toată ziua și nu primește niciun ban. Valoarea muncii ei, necontabilizată, e un aport de economie unei familii care dacă nu ar fi familia ar plăti gătitul mâncării, spălatul rufelor, creșterea copiilor, de exemplu. Am putea spune că e sclava familiei. Ăsta e sclavagism? Importanța socială a muncii e o altă aberație. Îți curge o chiuvetă de umbli cu ligheanele prin casă și instalatorul, desface, pune câlți, probează, mai cari niște zoaie la lighean, te freacă o oră și îi dai oricât să nu mai curgă. Cât și ce muncă a depus? O treabă de o oră, cu două chei și o garnitură. Îi dai 100 de lei, te miri cât de inginer e că nu mai curge apa în lighean. E ca aia cu deșertul. Dar cu magistrații cum e? Că statul îi platește porcește, bani la greu, pensii regești. În fond, orice soluție dau, bună, proastă, nimeni nu evaluează calitatea muncii lor, doar sunt căi de atac,nu? Dar cu leafa unuia trăiește o familie obișnuită șase luni.Ce societate e asta? Dacă ai o problemă de sănătate ești pierdut. Cu toate asigurările medicale plătești de rămâi falit, de la portar la domn’ profesor chirurg, care numai asistă că îi tremură mâna, toți vor bani de bani, bașca și ei plătiți de stat regește. Ce societate e asta? Care e marfa și care e plusvaloarea celor două meserii, magistrați sau medici? Marx a fost un novice. Dar ăla care muncește direct în producerea unei valori materiale poate să susțină aceste plăți? Nici magistratul, nici medicul, nu se pot spăla pe dinți fără o periuță. Aceea costă infim dar fără ea capătă o valoare de întrebuințare imensă. De ce spun astea, poate exagerat, dar vreau să spun că societatea de azi nu poate fi comparată cu niciuna din cele istorice. Ea utilizează justiția ca armă politică, democrația care nu mai exprimă o coagulare socială de interese ci personalități impuse ca imagine, drepturile omului sunt o lozincă putrezită, instituțiile de forță controlează absolut orice iar libertatea în sine e o utopie, comerțul nu mai reprezintă un real schimb de valori, banii dictează în abstract o realitate artificială. În ce tip de societate ne aflăm? Nu știu.
Societatea capitalismului rapace in care rechinul cel mare il inghite pe stavridele mic,daca ai bani traiesti daca nu te duci pe cursa deoarece un stent la motoras costa 12000lei.Dar sa nu dramatizam caci parcarile supermarketurilor sun pline ochi cu masini straine ce functioneaza cu 6lei litrul de carburant,cumparaturi se fac ca si cum urmeaza foametea,iar la majorat copii primesc cadou permis cu masina!
Super tare, ca sa zic asa. Va urmaresc de mult timp si va admir scrierile dar asta de azi mi se pare cea mai tare.
Reacția la perpetuarea violenței și războiului a generat mișcarea hippy, ca o frondă socială a tinerilor „make love not war” încununată sintetic de Beatles prin cântecul și azi valabil „Imagine”. Refuzul realității unei lumi a creat psihedelismul, o lume a uitării, a drogului, un fel de libertate individuală și socializare frustă. Citind cărțile lui Asimov, lumea roboticii, mi-am dat seama de imperfecțiunile umane, savoarea umanului. Alvin Toffler, mi-a explicat legătura socio-economică între agricultură și feudalism, industrialism și capitalismul primar, informaționalism și noua societate de azi în prefaceri ambigue și derutante spre un final, deocamdată previzibil, al unei societăți al inteligenței artificiale. Lumea de azi a polarizat globul, simplu, pe principiul nicio nație nu-și poate asigura nevoile producându-le singură. Acapararea resurselor globului indiferent ale cărei nații aparțin deja e o politică violentă impusă de capital. Țările sărace, condamnate să facă numai orez sau cafea, vor fi tot mai sărace, iar cele bogate, cu capital, vor fi și mai bogate. De unde și faptul că democrația a dispărut în fața capitalului, rămânând ca o, încă, lozincă fără sens real. Orice nevoie a omului e o marfă. Nevoile primar existențiale defineau o producție de bunuri, o piață și un model de societate, o anume politică. Azi, stimularea nevoilor omului, inventarea altora și stimularea invidiei umane, au generat o piață de consum globală ușor de controlat, un model societar al individualismului rupt de solidaritatea umană a naționalismului, a credinței și a filiației. Viața în sine, timpul trăirii, a devenit o marfă. Filmul „In Time” are semnificații profunde. Te întrebi, cine mai e omul? Omul a devenit o afacere, de la naștere și dincolo de moarte. Asta e societatea de azi, cu conducători impuși, cu o masă incultă de consumatori, cu o viață adrenalinică exacerbată, o individualizare alienantă, o violență interioară a egocentrismului și putere de deturnare a diviziunii sociale a veniturilor din muncă. Cam asta e. Ce fel de societate e asta? Iar nu știu.Încă.
Reacția la perpetuarea violenței și războiului a generat mișcarea hippy, ca o frondă socială a tinerilor „make love not war” încununată sintetic de Beatles prin cântecul și azi valabil „Imagine”. Refuzul realității unei lumi a creat psihedelismul, o lume a uitării, a drogului, un fel de libertate individuală și socializare frustă. Citind cărțile lui Asimov, lumea roboticii, mi-am dat seama de imperfecțiunile umane, savoarea umanului. Alvin Toffler, mi-a explicat legătura socio-economică între agricultură și feudalism, industrialism și capitalismul primar, informaționalism și noua societate de azi în prefaceri ambigue și derutante spre un final, deocamdată previzibil, al unei societăți al inteligenței artificiale. Lumea de azi a polarizat globul, simplu, pe principiul nicio nație nu-și poate asigura nevoile producându-le singură. Acapararea resurselor globului indiferent ale cărei nații aparțin deja e o politică violentă impusă de capital. Țările sărace, condamnate să facă numai orez sau cafea, vor fi tot mai sărace, iar cele bogate, cu capital, vor fi și mai bogate. De unde și faptul că democrația a dispărut în fața capitalului, rămânând ca o, încă, lozincă fără sens real. Orice nevoie a omului e o marfă. Nevoile primar existențiale defineau o producție de bunuri, o piață și un model de societate, o anume politică. Azi, stimularea nevoilor omului, inventarea altora și stimularea invidiei umane, au generat o piață de consum globală ușor de controlat, un model societar al individualismului rupt de solidaritatea umană a naționalismului, a credinței și a filiației. Viața în sine, timpul trăirii, a devenit o marfă. Filmul „In Time” are semnificații profunde. Te întrebi, cine mai e omul? Omul a devenit o afacere, de la naștere și dincolo de moarte. Asta e societatea de azi, cu conducători impuși, cu o masă incultă de consumatori, cu o viață adrenalinică exacerbată, o individualizare alienantă, o violență interioară a egocentrismului și putere de deturnare a diviziunii sociale a veniturilor din muncă. Cam asta e. Ce fel de societate e asta? Iar nu știu.Încă.
Uitasem. André Malraux a profețit că „dacă secolul XXI nu va fi religios, nu va mai deloc”. Au trecut 18 ani. Ce vedem? Islamizarea Europei. De unde că, modelul creștin „In signo vinces” e perimat. Creștinismul a fundamentat, prin decalog, un set de norme sociale, încălcate zi de zi și iertate dulce de popime. Creștinismul a cedat prin modernizare, feminismul a fost o mare victorie, sodomismul a fost practicat și în interior iar păcatele se iertau prin recunoaștere. Voluntarismul credinței desfide punitatea încălcării normelor, e toleranță fără efect în lipsa practicismului religios. Un astfel de om e un om relativ liber, capabil de decizii neimpuse. Ori lumea societății obedienței de azi de asta ade nevoie? De un om decizional cu viața sa? Se pare că islamismul, impus practicat, e soluția perfectă pentru Europa decadentă. Ne mirăm? Dacă turcii cucereau Viena, nu mai era mult să mănânce pește din Baltica. Au trecut sute de ani și, fără ieniceri, mănâncă azi.
@Ifrim Poate ne dai niște detalii cu stenturile alea de 12000, fără nume, spital etc, numai ca să știm și noi de ce plătim asigurări de sănătate. Așa ca sistem, să știm ce ne așteaptă și să vedem dacă o pensie „nesimțită” de militar poate susține atâta șpagă „legală”. Nu e de glumă cu acest sistem de sănătate. Medical,oamenii se împart în bogați și săraci. Cei dintâi mai au o șansă, ceilalți au parte de pomană. Așa cum juratul pe biblie e o blasfemie, așa și jurământul lui Hipocrat se măsoară în bani.
Apropos de impuscat, d-le colonel, el nu fu impuscat degeaba, ci cu scop, ba chiar cu dublu-scop: scopul primordial al celor de la est, care au vrut ca zona balcanica sa ia aminte ca teasta plecata Kalanikovul nu o taie; si scopul secundar, stalucit exploatat de cei din vest, care au tras clapa vremelnicilor parteneri estici si au racnit in soapta pe unde trebe „vedeti ce patiti daca ramaneti cu aia”. Si s-a produs Marea Schisma, de-au ramas cei de la soare-rasare muscandu-si mainile. Firesc, cobaiul numaru’ 1 a incasat-o cel mai rau, de mai urla unii ca vezi Polonia/Ungaria/Slovacia etc au coloana vertebrala iar noi nu. Urlatorii sa nu uite ca cei mentionati nu si-au pierdut varfurile serviciilor secrete printr-o revolutie colorata care a costat si vietile a 1000+ localnici pagube colaterala, dar in principal a pierdut orice sansa la o rezistenta – buna-rea – impotriva fragmentarii respectivelor servicii si, pe cale de consecinta, la a mai pune conditii atat jafului (istoric il numesc unii) si experimentelor (inumane le numesc altii, toti putini insa) pe care le incaseaza localnicii de 30 de ani incoa.
@Geo.Merge cetateanul in cauza la spitalul judetean sectia cardiologie dom’ doctor nu pot urca cateva trepte obosesc,raman fara aer.Aveti nevoie de un stent dar costa 10000lei ca noi aici in cadrul spitalului judetean suntem privati.Dar sunt asigurat de doua ori.Atunci pentu gratuitate asigurati asteptati sa veniti cu preinfarct pe targa la urgente si vi se va face ceva gen macelarie cu luat conducta de la picior si facut by pass pe sub pielea de la piept la inima,nu se face preventie preinfact gratis.Ce sa faca omul cand e vorba de motoras a fost de acord a avut el juma,juma l-am imprumutat eu din banii de ceremonii militare funerare si i-au bagat un stent pe la incheietura mainii pana la inima total chitanta +factura 10000.Alte detalii:Omul maistru mec.la liceu mai are putin iese la pensie civila plateste CASS pe fluturas,avand program lejer si harnicut plateste si trimestrial forfetar pt.PFA deci asigurat de doua ori pt.sanatate.Fiind prieten cu mine i-am recomandat sa dea in judecata casa de asigurari de sanatate,a platit 1500 onorariu avocat in trei infatisari a castigat inclusiv onorariul avocatului ca a pastrat toate chitantele si facturile.Probleme care se pun ca nu toata lumea are 10000 cash instant sa rezolve probleme medicale urgente,si nu toti care supravietuiesc procedurilor medicale mai au timp sa se judece cu sistemul!
@Ifrim Mulțumesc. E de luat în seamă.
Asa este, d.lor Ifrim si Geo! Au ajuns aceste spitale judetene, ale noastre, ca noi suntem statul, mai scumpe decat clinicile private! Nu faci pasul fara chitante pentru care platesti din buzunarul propriu, fiindca esti platitor de taxe, impozite, contributii, etc. Daca platesti, te vede doctorul pe loc! Daca nu, faci programare si iti vine randul peste trei luni, la acelasi doctor, care la ora 12 pleaca la cabinetul privat, ca acolo i-a convocat pe platitorii de mai sus. Pe la dvs. nu se spune ca un post de doctor absolvent costa 15 mii de euro, un post de asistent (a) costa 5 – 10 mii? Pe la noi se spune! Si miile la menejer, nu la bugetul unitatii! Asa ca sunt normale costurile stabilite de menejer si consiliul de conducere, altfel cum recupereaza? Problema e ca nu exista initiativa ca platitorii sa nu achite taxa de sanatate in fiecare luna (achitare simpla, prin retinere la sursa), ci doar la nevoie, cand are probleme… Legiutorul zice ca mai bine sa platesca lunar, ca atunci cand are nevoie de servicii de sanatate nu are timp sa umble sa plateasca pentru acestea, nuuu? Toti cei din „legiuitor” lupta numai si numai pentru binele poporului, asa ca, la casa de plati, sa prindem deschis, altfel poate trebuie platita si deschiderea acesteia!
Vorbeam despre modelul de societate. Dacă vorbim de sănătate, e absolut inumană. Plătește omul o viață asigurare și când are nevoie plătește enorm. De ce? Asta e societatea cui? A plăti pentru a trăi e o abjecție. Dispare orice umanism iar cinismul devine o valoare de pus pe stemă. Taxe, impozite, draci laci. Bani la stat. Pentru Patrioate? Asta vrem? Se bat alții peste capul nostru cu nucleare și noi n-avem dinți, mâncăm otravă, ne tânguim neputincioși. E societatea magistraților, doctorilor, sereiștilor, afaceriștilor, a multinaționalelor străine, a finanțiștilor, pe scurt, tagma jefuitorilor. A cui? A omului de rând, viețaș să muncească pentru a crește copiii să-i jefuiască ăștia. Nu. Ceva trebuie schimbat. Nu știu ce, altfel devenim o societate de suicizi psihic, clacăm invidiind organizarea unui stup de albine, fără de care lumea toată ar muri. O societate fără spirit civic, fără reacție în fața pușlamalelor politicii care ne aburesc de 30 de ani, distrugând ce am construit în 45 de ani, tot de amărâtul ăla cu copii care nu are teancul de bănet să dea la doctori, murind ca un câine, o frunză veștedă-n cărare, toamna, călcată de orice neica nimeni. Toți murim, unii uită, li se cuvine totul, de proști și vânduți altora, sperând la o viață de după moarte. Un fenomen care distruge ceea ce am construit de mii de ani.
Aici este drama acestui popor.
Oameni cu peste 35 de ani de munca efectiva cu pensii la nivelul 1 punct de pensie . Cam 77% sunt in situatia asta.
Nimeni de pe aici nu vor să spună câte puncte de pensie realizeaza anul asta un salariat cu 4000 lei brut la un salar mediu brut pe economie de 5163 lei.
Va spun eu ; 4000 / 5163 = 0,7747 puncte de pensie. Ce viitori pensionari fericiti vom avea.
Astea sunt majoritatea punctajelor care se obtin in mediul si privat si parte din bugetar unde nu se dau grupe de munca. Câti din mediul privat au un salariu brut de 4000 lei ? Sau chiar din bugetar?
Credeti ca daca se ridica punctul de pensie la 1775 lei în 2021, acesti pensionari vor fi fericiti daca prin 2021 salariul mediu brut pe economie estimativ se va ridica pe la 7000 lei.
Câti din mediul privat si parte din bugetar va avea un salariu brut de circa 7000 lei ca sa faca macar 1 punct de pensie din 2021 incolo?
Daca veti baga in seama aceste calcule o sa va dati multi seama de dezastrul si dezechilibrul facut de acesti guvernanti in sistemul de salarizare si pensionare.
Așa se pacaleste turma care nu stie calcula efectul unor legi per ansamblu.
Adăugati cresterile de euro ,preturi ,utilitati ,etc si vedeti unde se ajunge .
Drama .
Majoritatea de la privat au salariul brut minim pe economie,adică 2040 lei.
SMBE în acest an este de 5161 lei.
2040:5161=0,39527 puncte penie.
Să zicem că un salariat lucrează 40 de ani unde strânge nu mai mult de 15,8108 punctaj în în toți acești 40 de ani.
15,8108(punctaj)×75 lei(nouă lege a pensiilor)=1186 lei.(pensie)
Niciodată tara nu va mai ajunge la nivelul de dezvoltare ca pe timpul împușcatului în ziua de Crăciun al anului de grație 1989.
Un nemernic,coadă de topoare,spunea:”Industria românească este un morman de fier vechi”.
Ce a urmat am văzut și vedem cu toții.
Am ajuns ca-nainte de ’45.
E liniște pe site. Sălciile, verde-galben, plâng de bucurie. Narcisele, caișii, viorelele, numai flori. Răsadurile împing crusta de pământ hrănitoare. E normal să faci hernie de disc, ridici pensii, salarii, taxe. Și uite, când ajunse la pensiile militarilor doctorii îi interzise să mai ridice ceva. Așa scrie în fișa medicală a lui Dragnea. Glumesc, patrioatele costă. Și de unde, fără buget? Ei, o mai lăsăm pe la vară! Mai promiseră unii că tichetele de tren clasa II-a neconsumate să fie barem niște bonuri de hrană. E primăvară și aplombul e în astenie. E o fervoare tipic patriarhală încât o primăvară e un start sau un inventar nesusținut al dorințelor. Neamul ăsta, cred, dă clase unei Europe. Neamul ăsta trăiește cum a trăit mii de ani. Aici! A dat nesătuilor lumii ce au vrut și le dă. De pomană. C-așa e în credință. Și ca dintotdeauna, apa trece… Noi…Tot aici, și cu ei, că e loc, apoi s-or liniști. Noi, tot aici.
Model societar european? Păi 20 de state,europene, conveniră ca trebuie strâns șurubul pe motiv de control la sânge pe tema, auzi! a Justiției. Cum că Polonia, Ungaria și România au încălcări ale statului de drept. De fapt, Polonia devine o putere, Ungaria se vrea Ungarie și România e prea bogată să nu poată ei fura la greu. Așa că, noi europenii, declarăm că România trebuie siluită să pună procurori care să închidă ochii la furturile lor, absolut jenante, vizibile și din satelit, un furt pe față de care noi suntem vinovați că nu-i lăsăm s-o facă legal.Apoi, capitaliștii români, care cu vreo afacere ar concura cu „civilizații” europeni care au furat de-au rupt din colonii, trebuie condamnați că își permit asta. Bag seamă dacă 20 de state le freacă de grija României e clar că se pune de-o rupere a țării. De ce rupere? Divide et impera dacă altfel nu se poate. În fond ce justiție se vrea? Până la urmă justiția e în țara noastră nu în a lor. Ce grabă au ei cu ce e la noi? Că fură un stat? E, ăsta da, motiv. Îi doare undeva de cetățeanul român. De fapt e un război al celor 20 de state împotriva României. Să fie un alt motiv că vrem ambasadă la Jerusalem? Că nu suntem antisemiți? Sau că avem parteneriat strategic cu americanii? Europenii ăștia joacă după cum vrea Germania pe muzică rusească.
Coada de topor se numeste petre roman . RUSINICA petricā !