Loading

Trebuie să recunosc că pentru mine Trump este o ciudățenie. Niciodată un stat, cu atât mai puțin o mare putere, nu a avut un președinte mai ciudat și mai controversat. Trump este un lider atipic, un amestec de nonconformism, amatorism, inconștiență, egocentrism, sinceritate necenzurată dar și prostie. El are ceva din ”popularitatea” dusă până la nesimțire a Matolitului nostru, dar și din amatorismul politic și diplomatic împins până la aceeași nesimțire a Plăvanului. Citindu-i cariera în afaceri rămâi șocat de modul în care a reușit să își revină după falimentele  din perioada 1991-2009. Rămâi siderat de curajul, tupeul și inconștiența cu care a acționat Trump dar, e vorba de averea și afacerea lui așa că e lipsit de relevanță.

Cariera sa politică este fără îndoială urmare a tupeului din afaceri, relațiile sale în lumea de afaceri, felului său  de a fi, ”popular”,  nonconformist, direct, glumeț, ”nebun” care  l-au făcut să cucerească inimile susținătorilor  din lumea de afaceri, politică și populație. Chiar și cei mai serioși au gândit probabil că un astfel de om nu e periculos, e prea ”citibil” prea fără secrete pentru a nu putea fi modelat și controlat, așa că a fost propus și ales președinte, fiind considerat un om ușor de dirijat de către cei care stabilesc cu adevărat cine merită să fie ”sprijinit”să ajungă președinte.

Numai că dacă unui om îi este permis să își joace propria afacere sau avere la păcănele, babaroase sau pariuri, nu are dreptul să joace la poker, să trișeze sau să blufeze cu soarta unor națiuni, a unor oameni, a propriilor soldați sau a oricărui homeless din centrul New York-ului.

O decizie cu efecte târzii

Decizia lui Trump, decizie luată unilateral și din proprie inițiativă, de a retrage trupele americane din Siria, nu este o noutate. Această decizie a fost luată, sau cel puțin anunțată de acesta încă din Decembrie 2018, adică de aproape un an. Poate unii au considerat atunci că este un moft, o declarație strategică, pentru a-l îmbuna pe Erdogan și face să se răzgândească în privința bazei de la Incirlic sau a achiziționării de tehnică rusească. Eu am scris încă de atunci despre implicațiile și pericolul reprezentat nu de retragere ci de atitudinea și semnificația acestui gest, care demonstra nu doar indiferența SUA față de principiile democratice sau onoarea în cazul unor relații de parteneriat cât mai ales de valoarea și prețul pe care marele colos nord-american îl acordă  relațiilor de parteneriat, chiar și strategic adică Zero Barat. Trăgeam atunci un semnal de alarmă pentru cei ce își pun speranțele în colaborarea cu Jandarmul Universal și încrederea care trebuie acordată unui partener care te abandonează și te lasă pradă dușmanilor cei mai de temut, doar pentru că a găsit altă jucărie. Oare liderii țărilor membre NATO, or fi învățat ceva din această lecție? Se pare că nu. Dar dacă nu au vrut să învețe dintr-o declarație sau informare dată pe Twitter, care doar anunța intenția, poate vor învăța din explicațiile date recent privind motivul retragerii.

Fiica cunoscutului fost vice președinte Dick Cheney, Liz Cheney, parlamentar republican, a comentat: Informaţiile care vin din Siria sunt revoltătoare. Trupele turce se pregătesc să invadeze Siria din Nora, forţele aliniate Rusiei sunt în sud, luptătorii ISIS încep şi ei o contraofensivă împotriva Raqqa. Este greu de înţeles de ce Donald Trump îşi lasă aliaţii să fie măcelăriţi şi de ce permite revenirea ISIS”.

Lizica, dacă ai fi întrebat un parlamentar român de ce a făcut Trump asta, ți-ar fi răspuns simplu: ”PENTRU CĂ POATE”. Un alt răspuns ar fi și mai la îndemână: ”pentru că ISIS este copilul CIA, iar CIA este copilul scăpat de sub control al SUA. Revenirea ISIS înseamnă revenirea ”beneficiilor” ”stăpânului lumii” ca să parafrazez un clasic în viață.  

La rândul său,  Marco Rubio, senator republican  spunea, că ”la solicitarea acestei administraţii, kurzii au fost principala forţă împotriva ISIS în Siria. Kurzii au luptat împotriva ISIS pentru ca soldaţii americani să nu fie nevoiţi să facă asta. Acum, această administraţie a bătut palma cu Erdogan pentru ca acesta să-i anihileze. Prejudiciul adus reputaţiei şi intereselor noastre naţional vor fi imense şi de lungă durată”.

Tristă și reală prezentare, dar retorică.  

Nu mai prezint ce comentează presa europeană, pentru că oricum Trump și în general administrația americană, indiferent cine e pe tron, are pentru Europa respectul și îngrijorarea pe care a avut-o Obama când a erau  interceptate convorbirile telefonice ale  Angelei Merkel de către serviciile secrete americane, sau, mai concret și mai puțin plastic, exact opinia avansată de Victoria Nuland în 2014 când se punea la cale oranjada ucrainiană și alegerea ” democratică” a noii conduceri în Ucraina.

So, ”fuck the kurds” ?

Cinism marca Trump

Iată însă cum justifică Trump retragerea trupelor:

„Cel mai greu lucru pe care-l am de făcut în calitate de preşedinte este să semnez scrisori către părinţii militarilor care au fost ucişi.”

Înduioșător nu ? Aproape că îți vine să îl pupi. De aia ține el militari în toate zonele de conflict din lume, pentru că îi e greu să scrie scrisori cu coondoleanțe. Seamănă cu declarația lui Iohannis după ” lovitura” de la Colectiv, când a declarat că trebuiau să moară niște copii ca să reușească să schimbe guvernul Ponta și să își instaleze ”guvernul lui”. Același cinism.

Dar până la urmă iese la iveală și o parte din adevăr, pentru că la fel de cinic, Trump declară:

„Kurzii au luptat alături de noi, dar s-au plătit sume uriașe și echipament pentru acest lucru.”

Deci Trump se consideră achitat de obligații, kurzii și-au dat viața pentru interesele americane în zonă(cam 15000 de vieți omenești),în  Irak și Siria, iar ei, americanii le-au oferit – a se citit vândut- tehnică și armament și au cheltuit bani cu transportarea trupelor în Siria, deci sunt tanda pe manda.

Și cinismul continuă:

„Ei nu ne-au ajutat în al Doilea Război Mondial. Nu ne-au ajutat în Normandia…”

”Chiar și-așa”, ar spune  Firicel, unde mama dracului erau Kurzii în cel de-al doilea război mondial, de fapt la sfârșitul lui, când americanii invadau Europa pentru a nu mai ieși niciodată din ea? Nu întreb unde au fost americanii timp de 4 ani când Europa era strivită sub cizma nazistă, până când  președintele american  și-a sacrificat proprii soldați la Pearl Harbour, ca să își poată sensibiliza poporul să accepte intrarea în război dând ocazia unchiului Sam să se declare salvatorul Europei la Marea Invazie din Normandia. Păi unde să fie Kurzii? Kurzii și atunci și acuma încercau să supraviețuiască luptând pe trei fronturi cu trei dușmani, Irak, Rusia și Turcia. De fapt chiar Trump admite că acest conflict kurdo-turc este istoric și știa foarte bine unde au fost kurzii în Cel de-al Doilea R.M:   

„Kurzii luptă cu Turcia de zeci de ani. Am ținut această luptă pe loc aproape trei ani, dar este timpul pentru noi să ieșim din aceste războaie ridicole, fără sfârșit, multe dintre ele tribale, și să ne aducem soldații acasă. VOM LUPTA UNDE UNDE VOM AVEA UN BENEFICIU ȘI VOM LUPTA DOAR PENTRU A CÂȘTIGA. Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia și kurzii trebuie să rezolve situația și să decidă ce vor face cu luptătorii ISIS capturați în vecinătatea lor”

Este ciudat, abia acuma administrația SUA admite că toate războaiele în care au fost amestecați, de fapt pe care le-au provocat și întreținut au fost ridicole, fără sfârșit, fără a câștiga,  dar minte când spune că au fost fără beneficiu, pentru că America și afaceriștii ei, fabricanții de armament și tehnică de luptă, marii dealeri de droguri și amatorii de relicve istorice s-au umplut de bani de pe urma acestor intervenții.Economiile și resursele țărilor ”ajutate” au secat, dar economia și resursele americane au sporit, așa că totuși mister Trump le cam minte.

Dar noi pentru cine luptăm ?

Și a mai spus Trump ceva foarte interesant. Pretinzând că îl interesează doar securitatea SUA ȘI CĂ NU MAI VREA CA MILITARII AMERICANI SĂ MOARĂ PENTRU ALȚII,  a dat un răspuns  pe care constat că presa nu prea îl postează, a spus că SUA nu au ce căuta să lupte în zone care nu sunt vecine cu SUA și nu pun în pericol securitatea SUA.

Păi dacă partenerul nostru strategic consideră că nu are ce căuta în conflicte care nu se poartă la granița proprie, că ”Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia și kurzii trebuie să rezolve situația și să decidă ce vor face cu luptătorii ISIS capturați în vecinătatea lor” fiind problema lor, mă întreb eu  oare de ce Europa a trebuit să lupte împotriva Al Qaeda după 11 Septembrie, nu era treaba americanilor? Și îi întreb pe guvernanții noștri, CE CAUTĂ ROMÂNIA ÎN AFGANISTAN, CĂ NU SE AFLĂ LA GRANIȚA CU ROMÂNIA, DE  CE NU ÎȘI REZOLVĂ PROBLEMA AFGANII, TALIBANII, RUȘII, AMERICANII ȘI ORICINE ARE INTERESE ACOLO? Ce BENEFICIU are România din Afganistan? Ne dați voie domnule Trump să vă întrebăm ce căutăm noi în Afganistan și dacă putem să aplicăm și noi aceeași politică ca și dumneavoastră în Siria acuma ?

Foarte interesante aceste răspunsuri  ale lui Trump atunci când trebuie să își justifice trădarea față de un partener care s-a sacrificat pentru interesele și beneficiul american atâția ani și să explice de ce a lăsat Siria în haos, după ce s-a prefăcut interesat de instaurarea democrației și respectarea drepturilor omului. Acuma toate astea nu mai au nici o valoare, și NU ADUC NICI UN BENEFICIU.

Și totuși….

Nu aduc nici un beneficiu, pentru că Erdogan a amenințat că dacă nu e lăsat să își rezolve problemele cu kurzii, își îndreaptă dragostea către Rusia și închide Bosforul pentru navele americane. Incirlic a fost doar pasul prin care a arătat că nu glumește. Acesta este adevăratul motiv pentru care Trump a decis retragerea din Siria, nu preocuparea pentru viața soldatului american, nici pentru că îl doare mâna semnând scrisori de coondoleanțe familiilor soldaților uciși în Siria, de parcă cei morți în Siria ar fi mai importanți decât cei care mor în Irak, Afganistan, Mali, Sudan, Somalia, Congo, etc. Ce s-ar întâmpla dacă SUA și-ar retrage oamenii din toate zonele în care sunt implicate serviciile secrete și trupele americane sau din bazele militare din afara granițelor proprii?  Ar fi DEZASTRU, dar nu pentru pacea în lume ci pentru America, pentru că ar fi nevoită să le dea de lucru celor care nu își vor mai găsi de lucru neștiind să facă altceva, ar avea de hrănit și de plătit pensii ”nesimțite”, ”de pomană” câtorva sute de mii de soldați iar industria de război americană ar muri, nu ar mai avea pentru cine să producă și cui să vândă. Asta este miza și beneficiul.

Acestea sunt motivele pentru care Trump pleacă din  Siria dar nu din celelalte zone de conflict. Dar, așa cum spuneam și în precedentul articol, mai mult decât orice, nu plecarea americanilor din Siria trebuie să ne îngrijoreze, ci UNDE VOR FI RELOCAȚI SOLDAȚII ȘI UNDE VA ÎNCEPE UN NOU CONFLICT, PENTRU CĂ ÎN MATERIE DE CONFLICTE, CU SUA LEGEA LUI LAVOISIERE ESTE VALABILĂ, NIMIC NU SE PIERDE, NIMIC NU SE CÂȘTIGĂ, TOTUL SE RELOCĂ. Așa s-a întâmplat după fiecare retragere a forțelor americane,  după fiecare conflict închis s-a deschis altul, Vietnam, coreea, Bosnia, Irak, primăvara arabă, Afganistan, Ucraina. CE VA URMA?

Până una-alta, anul viitor urmează o mare aplicație cu trupe, o ”invazie” NATO a țărilor est –europene  la care o parte din țări și-au anunțat deja participarea. Este de fapt o punere în practică a unuia din planurile de atac împotriva țărilor tratatului de la Varșovia, plan făcut de pe vremea războiului rece care acuma urmează a fi pus în practică ”așa în joacă”. Se spune că lovitura principală va fi pe direcția Polonia-Țările Baltice, dar este de la sine înțeles că nici zona Mării Negre nu va fi lăsată să doarmă. Cică vor disloca rapid o divizie în Polonia. Nu știu în cât timp va ajunge divizia americană în Țările Baltice, eu mă întreb doar când va considera Trump că e cazul să își retragă trupele din zonă pentru că pot pune pariu că cel puțin o parte din ele vor ”îndrăgi” atât de mult zona de ”conflict” încât va fi imposibil să fie repatriați. Te pui cu sentimentele soldatului american ?

Ce rol va juca România, sau mai bine spus spațiul carpato-danubiano-pontic în acest nou conflict, pardon, exercițiu? Ce rol va avea Sibiul  în cadrul intereselor și beneficiilor SUA? Să ne spună Iohannis, că e din zonă.

https://newsweek.ro/international/cronica-unui-razboi-anuntat-turcia-impotriva-kurzilor-sirieni-americanii-se-retrag

https://www.bursa.ro/trump-nu-intervine-in-favoarea-kurzilor-pentru-ca-nu-au-ajutat-in-al-doilea-razboi-mondial-80251839

https://www.digi24.ro/stiri/externe/donald-trump-spune-ca-si-a-abandonat-aliatii-kurzi-pentru-ca-nu-au-ajutat-sua-in-al-doilea-razboi-mondial-1198799

https://www.defenseromania.ro/defender-2020-cel-mai-amplu-exerci-iu-militar-din-ultimii-25-de-ani_599155.html

De neacsum

30 de comentarii la „O ”explicație” asupra căreia România trebuie să mediteze”
  1. Tema și teama mai degrabă, e grea. Pentru aducerea Încirlik-ului la noi, pe teritoriu, adică arme nucleare, trebuie supusă referendumului. Că om fi țară NATO, asta nu înseamnă că „alegem” să fim țintă nucleară.Armele nucleare sunt ofensive și devenim țintă de grad zero. Pe noi, românii, ne amenință cineva? Io nu cred. De ce să ne atace și cine? Mușchii afacerilor americane nu ne conferă securitate în particular ci numai expunere. Că e demonstrație de forță e clar. Că e scut față de „Darius al lui Istaspe” iar e o gogoriță. Culmea e că Putin de curând că înțelege poporul român, spunând chiar prieten. Or fi gazele din mare afacerea dar nu sunt ale noastre. Mutul nu ne spune nimic, îl plătim să tacă.

  2. @Geo
    Daca nu ne ataca nimeni la ce mai tinem armata, la ce mai consumam 2% din PIB cind am putea folosi banii aia pentru spitale, scoli, gradinite ?
    Daca si Putin zice ca ne este prieten atunci putem sa desfiintam armata si sa ne retragem din NATO. Nu ?

  3. @Geo
    Sa nu ma intelegeti gresit. Daca nu as fi militar cu 32 de ani vechime si as judeca institutia asta ca civil atunci judecata ar fi urmatoarea:
    – daca militari cu mare experienta spun ca nu ne ataca nimeni, critica aliatii Romaniei si il dau pe Putin ca exemplu atunci e clar ca platim armata degeaba. Tot atit de clar este ca cei care au huzurit in armata fara sa lupte nicio clipa intr-un razboi nu merita pensiile pe care le au deci ar fi bine sa fie trecuti la pensie asa cum sunt trecuti si civilii.
    Ce militari sunt astia care se tem sa nu fie tinte ?
    Credeti ca civilii nu ne judeca asa si asta multumita si deductiilor dvs. ?

  4. Stelian P. Dragul meu, cred că te grăbești. Citarea lui Putin e cu tâlc. Nici cea că nu ne atacă nimeni, care are sens, fiind deja cuceriți. Vreun argument contra? Iar chestia cu pensia chiar mi se pare deplasată. De fapt armata își apără poporul, nimic altceva, că e a lui. Expunerea ca țintă de grad zero omoară tot, și armată și popor. Argumentul vechimii prin armată iar pică, nu câți ai defilat ci, poate, ce ai făcut, te-ai implicat sau iar, poate, ai suferit de atâtea, frig, foame, nesomn, griji, stres și bucurii. Ciudat nu, bucuriile în armată uneori sunt un drum al suferinței încât bucuria practic e o liniște. Înțeleg spiritul belicos și teama, le-am trăit o viață și nu cred că aș fi pro-rus deși încă mai avem tehnică rusească. Și ca să fiu corect și tehnică românească, funcțională. Aici nu e locul unei dispute de opinii dar vreau să precizez că știu toată țara militar geografică. Poate că există înțelegere de ce Sun Tzî a spus că plătim armata altora. Din toate rezultă inexistența pierderilor colaterale, termen cinic impropriu nouă, care înseamnă părinți, copii, viața în sine.

  5. Stelian P. Revenind la postare, nu cred că civilii pot gândi așa. Nu cred că civilii spun că noi „am huzurit în armată” sau dacă nu au luptat nu-și merită pensiile sau că dacă nu ne atacă nimeni nu trebuie să avem armată. Astea sunt deducțiile dumitale, gen Alexandru Matrosov. De fspt, ipoteticele deducții nu ale mele își au sorgintea în exemplul evident că ” în armată nu am învățat decât sa cos nasturi”. Și bunicul și tata au fost veterani de război și mi-au povestit multe și am învățat de la ei ororile unui război. Că nu am luptat și noi e un argument tip alt mahăr exemplu care ne-a rezumat că am cules porumb. Poporul nu gândește așa, ci unii denaturați față de patria unde trăiesc. Armata trebuie să fie română și o școală de curaj, cum și este. O școală a bărbăției, cum a fost o istorie întreagă. Să nu avem armată? Iar e o deducție artificial inoculată. Numai că o armată a noastră, chiar în alianțe trebuie susținută de economia noastră, mentenanță, logistică și chiar dotare. Aici scârțâim la greu. Deci?

  6. @Geo
    Pai daca suntem deja cuceriti chiar nu inteleg ce rol are armata. Pe cine apara daca suntem deja cuceriti, la ce ne mai tine poporul ? Si chestia asta o spune un ofiter platit de armata romana ? Un ofiter care stie toata tara militar geografica ? Adica un militar cu experienta spune ca suntem cuceriti.
    In cariera mea am invatat ca armata are si un rol preventiv, impotriva oricarei agresiuni, din orice directie ar veni ea, chiar daca azi nu ne ameninta nimeni iar Putin ne este prieten. Zau, ma umfla risul.

  7. Stelian P. Am zis că nu e locul aici. O anume insistență pe temă mă face și pe mine să zâmbesc.

  8. @Stelian P,
    Intrearea lui Geofreelandeste retorica si cu talc, la adresa cui si-a batut joc de armata. Adevarul e ca rostul armatei nu este atat de a apara tara, pentru ca tara trebuie sa fie aparata in caz de razboi de toti cei valizi, ci de a descuraja si de a arata celor care ar avea intentii de cucerire, ca la nevoie, are cine sa reactioneze si sa dea o riposta decisiva in primele zile , sau luni, pana se mobilizeaza tara. Banuiesc ca stoiati asta si fara sa faceti scoala militara. intrebarea lui Geofreeland este adresata celor care se fac pres partenerilor euroatlantici si inghit toare rebuturile si cazaturile lor pe post de „best of” pe banii nostri, din care isi trag si ei comisionul de … lobby si alte sume rezultate din suprasolicitarea sumei. De asemenea intrebarea lui se adreseaza si celor care fiind la gonducerea guvernului, declara ca SUA ne asigura securitatea.Sunt convins ca cei care citesc fie ei civili sau militari sunt destul de destepti sa inteleaga. Apropo, stii cumva care este soarta transportoarelor Piranha 3 si 4 care trebuiau livrate? Stii ce de nu au fost livrate si de ce nu au fost accep[tate de specialistii romani asupra carora se fac presiuni sa inchide ochii si sunt schimbati de la negocieri si veroficari, doar -doar s-o gasi o comisie care sa accepte ceea ce vor partenerii sa ne bage pe gat? Ete de aia intreapa Geofreeland de ce ne mai trebuie armata.

  9. @Stelian P
    Referitor la cucerire, ne poti spune, din punct de vedere si plenipotentiar, ce fel de stat este gubernia Rom\nia la aceasta ora? Mai suntem stat suveran si independent? Daca da ,in ce domeniu si pe ce te bazezi cand spui ca da. Dar vreau un raspuns serios, nu unl ca cel primit de la Casa de pensii, ca sunt secrete de stat si nu se spune.

  10. @Geo
    Zimbiti daca doriti, mie nu-mi arde. Nu credeti ca civilii gindesc asa ? Cititi comentariile de la orice articol care se refera la rezervisti. Le stiti dar nu e locul aici ! Sa vedeti ce comentarii o sa apara dupa protestul din 25. Suntem cuceriti asa ca drept recompensa cerem pensii mai mari. Cred totusi ca aveti dreptate. E de zimbit. Stim si vinovatii.

  11. @Neacsu
    Sunt de acord cu tine in multe puncte. Nu stiu raspunsul la toate intrebarile tale si pot sa-ti spun ca nu am incredere in Trump dar sper in alianta cu America mai ales ca presedintele nu e batut in cuie acolo. Ca multi dintre guvernantii nostri se fac pres la cerintele altora stiu si asta. Trebuie sa-i schimbam si schimbarea se face la vot. Daca credem ca „iese cine trebuie” atunci nu avem nicio scapare si bocim degeaba aici.
    Nu @Geo intreaba dece ne trebuie armata ci eu.

    La a doua postare e mai usor sa-ti raspund:
    „ARTICOLUL 148
    (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.”
    TRANSFERAREA UNOR ATRIBUTII inseamna ca Romania nu mai este un stat suveran si independent.
    Acelasi lucru si despre aderarea la NATO.
    Si pentru ca faci vorbire de multe ori despre referendum iti amintesc ca articolul citat mai sus precum si urmatorul au fost adoptate prin referendum (daca iti mai amintesti a durat 2 zile)

  12. @Stelian P,
    1. PERICOLUL NU IL REOREZINTA TRUMP, PENTRU CA EL E TRECATOR SI NU E NICI MAI BUN NICI MAI PROST DECAT ALTII. PROBLEMA O REPREZINTA TOCAMAI ATITUDINE JANDARMULUI SI TARE MA TEM CA VOM AVEA SOARTA KURZILOR.
    2. S-A FACUT REFERENDUM PRIVIND CEDAREA DE SUVERANITATE ? uite ca nu stiam. Eu unde am fost atunci, ca nu tn minte sa fi votat asa ceva.

  13. Avãnd în spate o istorie atât de lungă, de mii de ani,dar,din păcate,nici acum nu am învățat nimic,atunci avem o mare problemă!
    Să ne reamintim câte tratate au fost încheiate,câte și mai câte înțelegeri au fost între marile puteri și alte țări mai mici,toate au fost încălcate,iar leul și-a tras partea lui,”partea leului”.
    Ca să dau numai un exemplu destul de elocvent:
    În războiul de independenta,românii au luptat alături de o super putere,am învins o super armată,iar când să fim puși la masă,ca învingători,am fost tratați cu indiferentă!Nu mai spun de trădarea lui M.Viteazul,care stim cu toții cum a sfârsit.Exemplele pot continua.
    Nu este de mirare ca și acum să fim lăsați baltă! Urșii,chiar dacă se mai încaieră între ei,dar la un momentdat se înțeleg.
    Să nu uităm pilda lui Burebista,atunci când cineva din oastea lui se bucura că împărații romani se luptau între ei pt.putere,iar marele conducător le-a dat exemplu cu doi cîini care se încăierau,dar când ia atacat lupul,s-au unit pt.a lupta contra acestuia.
    Asta nu înțeleg cei car ne conduc azi.A lăsa armata de izbeliște,inclusiv rezerva ei,cu gândul că ne apără alții,înseamnă sinucidere curată!punând în pericol chiar independența poporului!

  14. @Stelian P,
    In perioada respectiva nu eram in tara. Dar ai dreptate, la asemenea intrebari, multi au votat fara sa stie ce voteaza. Asta e romanul si astia sunt politicienii, conteaza pe prostia romanilor si nu se inseala
    niciodata.

  15. POVEȘTI DE VIAȚĂ 22 Poienile. „Hai în poiană!”, copii fiind, ne întâlneam sau ne adunam să batem mingea sau să jucăm țurca sau copca. Prin Dex nu se spune ce e acea poiană, la sate, ca de exemplu, Poiana lui Iocan. Pe vremuri, poienile erau niște spații mai largi, la intersecția de ulițe mai circulate, amenajate uniform în infrastructura satului și aveau, de regulă, o fântână cu adăpătoare unde vacile aduse de la pășunat se adăpau, sau serveau ca loc unde oamenii din sat, de sărbători, se adunau și mai vorbeau de una de alta.Se făceau și hore, unde fetele de măritat se lăsau prinse în joc de flăcăi. Îmi amintesc, acolo am ascultat muzică, Zavaidoc, la un patefon cu manivelă și lumea se mira și bucura împreună. Sau, înșirați pe bușteni ascultam poveștile din război ale bunicilor. Poiana era un loc de socializare. Ea nu diferă cu nimic de Facebook, ca funcție de cunoaștere, bârfă sau apropiere între oameni. Până și acest site e tot o poiană, spunem, comentăm, ne personalizăm opiniile. Numai că farmecul horelor cu fetele neîncepute, roșu bujor în obrăjor și teama atingerii, lipsește. În poienile satului se îmbina utilitatea zilnică într-o armonie a colectivității. Mi-e dor de acele poieni, cu troscot verde, cu libelule în zbor în amurg, când peste sat se lăsa fumul de la vetre și mirosea a pâine caldă.

  16. După primul război, cu nemții, care nu mai aveau loc în țara lor, valul tofflerian al industrialismului, veteranilor li s-a dat pământ, statul împroprietărind uni. Soldații de atunci luptau pentru glia străbună și țara lor întreagă. Colectivizarea comunistă a distrus iubirea de patrie, iubirea de pământ a românilor. Păunescu Adrian, patriotul în ’77, în cartea De la Bârca la Viena, dădea de exemplu asocierile colectiviste ale austriecilor, lucru care nu s-a întâmplat după vânzoleala decembristă. Statul nu numai că nu a făcut nimic dar a încurajat pe proprietarii retrocedărilor, incapabili să-și lucreze pământul, să-l arendeze pe nimic, altora, plătind în continuare impozit. Cu copiii plecați în bejenie, părinții au preferat să-și vândă moștenirile. Românul țăran nu mai există, tocmai talpa țării, legarea de glie și supremul motiv de a lupta cu năvălitorii, pentru că pământul însemna viața lui. Asta însemna apărarea patriei. Azi, când concesionezi, arendezi sau vinzi ce ai într-o țară, te întrebi, pentru ce ai mai lupta? Și cine mai luptă? Lefegii. Motivația lor intimă ține de propaganda politică. România nu a râvnit la teritoriile și resursele altora, tocmai pentru că este bogată. Lipsită azi de capitalul autohton decapitat, de distrugerea mijloacelor de producție, incapabilă să proceseze în beneficiul propriu resursele, pare o mărgică în salba purtată de alții. Armata? Aștept chiar, opinii de poiană.

  17. @geofreeland
    In opinia mea,cea mai mare pacoste a suspusilor din tara noastra e maimutareala lor,adica mimetismul in a copia raul de pe alte meleaguri.Atunci,comunismul de sorginte bolsevica a fost copiat adliteram si chiar i-au mai adaugat cate ceva:experimentul Pitesti.Atunci au distrus taranimea prin despropriere,dar barem i-au facut muncitori,inghesuindu-i la bloc,iar acum au distrus-o prin impropriere ,alungandu-i de la bloc prin distrugerea industriei buna,rea,energofaga,poluanta si incropita pe repede inainte,dar cu care balanta comerciala a tarii era pozitiva pe la nivelul de 10 mld.de dolari anual.Oare ne-ar fi prins bine 30*10=300 mld. de dolari in visteria tarii?

  18. @Geo, cam la fel se intamplau evenimentele si in satul meu prin anii ’50, pana in colectivizare. Poiana satului era chiar langa casa noastra si se numea „Locul Scolii”, un loc de cca 500 m.p, loc donat Primariei de bunicul meu pentru ridicarea unei scoli pentru clasele primare, la cativa ani dupa ce s-a intors sanatos din Primul Razboi Mondial.
    Denumirea acestui loc se pastreaza si astazi, dar scoala nu s-a construit niciodata !
    Tot aici era si „Adapatoarea” oamenilor si a animalelor(in acelasi loc este si in prezent), aici am jucat si Turca si Biba, dar si Fotbal cu o minge facuta de noi din par de Vite…
    Duminica se tinea Hora Satului acompaniata de Ceata de lautari compusa din Vioara, Armonica, Bas si Tambal, uneori Caval si Fluier; in pauza, taticul meu, veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial, il punea pe Zavaidoc la Patefon…!
    Dupa Colectivizare, hora satului se tinea din ce in ce mai rar, iar in zilele noastre a disparut cu totul !

  19. Că,nu mai este ca înainte prin satele noastre,este adevărat!
    Au rămas bătrânii,
    neajutorați,arendașii își bat joc de ei,le aruncă firimituri! Pe lângă faptul că primesc subvenții,au și multe alte facilități,nici măcar impozitul pe pământ nu-l achită acestor amărâți!
    Și,cum un necaz nu vine niciodată singur,acum,mai nou,este această mafie care profită de pe urma pestei porcine africane.
    Zilele trecute,un țăran mi-a relatat cum i s-a luat din gospodărie mai mulți porci de către acești nemernici profitori.
    Omul,a tăiat un porc pt.consum propriu,a mers la un laborator să-i facă testul de trichineloză,ca oricare om responsabil pt.el si familia sa.
    Veterinarul respectiv imediat a pus verdictul:pestă porcină africană!?
    Proprietarul respectiv,ia relatat ca mai are acasă și alți porci,a venit echipa de idioți și i-au ridicat pe toți,repet fără nicio analiză.
    Acum,cetățenii satului se asteaptă la ce e mai rău.
    Spuneți d-voastră cum se numeste asta,în termeni juridici.
    Ministrul,Daia,cunoaste lucrurile astea?
    Nemernicii ăștia au fost scăpați total de sub control,nu au pic de suflet,banul le-a întunecat mințile și sufletul!

  20. Discursul regal al Margaretei in Olanda a socat multa lume. Io consider ca e un semnal clar dat masoneriilor si regalitatilor cu sange albastru. Lasand deoparte comentariile unora, mesajul Margaretei, indiferent de ce inspiratie este, este unul romanesc. Oricum am intoarce-o. Tratatul, sau ce dracu o fi fost, de fapt o intelegere secreta intre Gorbaciov si cancelarul german, prevedea unificarea celor doua Germanii, ruperea Cehoslovaciei, iar Cehia sa intre in sfera germana, ruperea Jugoslaviei, si trecerea Croatiei si Sloveniei in sfera germana, si, si ce? Realipirea Transilvaniei la Ungaria. Toate s-au facut, unele cu sange slav. Ce urmeaza? Ceea ce vedem. Ungurii investesc in Transilvania, cumpara pamantul, impun limba in institutii, vor autonomie, sanchi, culturala. Pretul fata de straini, ca sa ne lase intregi, e cedarea a tot, resurse, depopulare, negarea istoriei, impunerea de guverne straine de orice e national… Americanii ne-au garantat integritatea. Pretul e imens, il simtim ca jugul. Tot ce se intampla azi la noi e o intelegere intre marile puteri. „Ba, nu fiti prosti, sugem tot, si voi si noi, si ce treaba ar fi daca astia raman in Romania lor intreaga ciuntita?” Suntem in faza dintotdeauna „capul plecat sabia nu-l taie!” Mai ceva vreme, numitul PM Ludovic or Ban? (ambii fiind monede) a avut un tete a tete cu Merkelica. De ce oare? Mai mult, ce cauta litera N in PNL? N-are rost sa insist pe tema asta, dar, dupa cum bate vantul, planul e clar. Ori imprumutati vreo 10 miliarde ori va falimentam ca stat? Alegeti! Pai noi? Eurostat zice ca avem crestere economica dinamica, ca a scazut somajul, ca au crescut veniturile, ca…” Baaaa, ala care v-a invatat asta e la parnaie! Voi nu intelegeti?” Stam ca mielul la taiere si ii vedem p-astia cum ascut cutitul. Chiar straluceste inoxul lamei, ca orionadele din noaptea asta.

  21. Ati vazut ceva sa insemne natiune, popor, cetatean, bunastare, properitate, strategie de tara, coerenta nationala, dezvoltare economica, rise up nation, ceva de genul asta in ganganelile lozincarde ale Maharului cu covor rosu din Deal? Sau la catindatii la presedintie? Altceva decat penali, coruptie, justitie „independenta”, stat de drepti, protocoale, NATO, UE, „valori europene” si dracu mai stie ce, ati mai auzit? Io, nu. Poate dvs descalciti ceva din mesajele care ne vor dirigui existenta. In afara de lozinci, nimic concret cu viata reala, educatie, sanatate, economie, bunastare. Constitutia a ajuns o bagatela. Toti jura ca nu fura. Daca nu cantam cu inima „Desteapta-te romane!” vom fi amintiri ale unei vechi civilizatii. Somnul cel de moarte, latenta, ne cuprinde. Asteptam. Ce? Ceea ce nu stim a intelege intre doua berici si-un mic scarbos din carne atoasa care ramane intre dinti. Armata? E la faza in care se substituie carnea cu slanina, ca in aplicatii. Si doua trei cuburi de zahar, bineinteles, numai unora.

  22. Poiana e goala. E luni. Iarba stagneaza, adica nici nu creste. Pe pamant, dar pe creier da. E umbra. In filmul interzis in comunism, Reconstituirea, cu Gaitan si Mihaita, e o secventa in care procurorul, martor la o reconstituire moralizatoare a unei batai aiurea intre doi tineri, plictisit de sarcina de partid, cu creierul sfarsit de ineptie, sta pe pietrele unui parau, cu o batista uda pe craniu si priveste niste furnici, iesite la soare, pe o piatra. Procurorul priveste muncitorimea de furnici si le face umbra cu palma lui, o amenintare a privarii de soare si lumina calda. Imaginea e apocaliptica. Ca si Emil Bota, scrijelind scoarta unui copac, plange vazand seva scurgandu-se din rana, aiurea. Ca sufletul lui. Recomand cu caldura spre vizionare a acestui film, interzis, dar premiat de belgieni parca. Scena finala, soldata cu decesul unuia dintre tineri (Mihaita), celalalt il intreaba „Te doare, ma, Vuica?”. Raspunsul e actual si acum, el raspunde muribund „Ma doare in cur, ma!”. Cam asta e si cu noi, unii sustinand ca e democratie, ceea ce io nu cred, si altii pe care chiar ii doare acolo, dar sustin ca este democratie. O natie a durerii, chiar si in cur fiind, nu mai conteaza unde si de ce, dar conteaza atitudinea. E greu sa te doara undeva si sa sustii ca esti chiar fericit traind din vorbele altora, ca o idolatrie psihopata. Cert e ca buzunarul e singurul lucru real, uitat, chiar gol sau golit, nu mai conteaza.

  23. E mai putin de-o luna pana la alegerile prezidentiale. Asa si? E campanie? E pe dracu! Fervoarea unei campanii electorale lipseste. Ea se face la televizor sau prin tara, cu oameni adunati cu japca, sa fie drumul plin cu lume. Atat. Io ca cetateanul ala turmentat caragialean zic „Io, cu cine votez?”. Ma uit la oferte. Ce oferte? Electorale spre limpezirea unei decizii asortate interesului meu. Ce constat? Ce sa constat, maharul neamt, latra impotriva psd, altceva nu stie. Barna, de fapt Coldea, a fost priponit penal, ca trenul pe linie moarta. Diaconu, actorul, nu de talia lui Reagan, ci baiat de la dealuri, cuminte si patriot cat tine satul lui, auzi slogan, „Un OM”, pai aici vrem nu numai un om, ci un om politic, cu coloana intreaga. Cumpanasu, are un slogan tare de tot „ori ei, ori noi” si cum ma mai descurc cu subtilitatile limbii romane, ma intreb, ce vrea sa spuna? prin acest ori…ori… acelasi drac, nimic concret. Doamna OMV, Dancila, dupa discursul ei prin balariile Europei, invocand o milogeala pretins nationala a respectului fata de romani (unii au ras de s-au spart, dar altii au pus-o la index),si i-au pus in vedere ca scopul ei pe pamant nu poate fi decat bancul ala cu martoaga adusa in targ sa fie facuta de ras, recte psd, conform intelegerii. Mai e o doamna, aia pusa de conservatori, desteapta, cu vorbe la ea, dar cand te uiti cine e in spate o iei la fuga copiind un discurs gen Le Pen la coada la paine. Paleologu, un fel de paleo-ologu, adica ologul acela paleolitic, invocand habarnam cinste, principii, necum cuvantul roman sau cetatean, darmite ambele. Apoi o pleiada de alti catindati, fara resurse, fara vizibilitate, fara a putea fi auziti, multumindu-se cu o diploma de participare. Restul e amorfitate de balast, umplutura de pomosteala. Si ce ramane? Ramane, vorba vine. El este. Serviciile lucreaza ceas conform planului de difuzare a informatiilor, conform scenariilor elaborate, cantarite si dinamic rectificate in time, plus sustinerea tehnica, deja verificata, simulata, antrenata si validata ca totul sa se desfasoare intocmai si la timp. Deci, indiferent de ce vor romanii, ei vor vrea pe neamt. Ce dracu o insemna o Romanie normala, nu stiu, nu inteleg oricat mi-as efortui neuronii. Ca un cinci ani nu am vazut decat frane, vorbe, spectacole cu incendii pe strazi, copii rapiti, copii morti la spectacole, magistrati protestand impotriva nu stiu cui, pe lefuri astronomice, procurori executand magistrati judecatori, serviciile secrete romanesti filand romanii pe terorism, ascultand si gaina dupa facerea oului sau partzul din baile bogatasilor, pe banii nostri…Doamne, cate as mai spune! Io ma intreb, suntem normali? Pai nu. Intr-o Romanie „normala” chiar vom fi declarati anormali, conform cerintelor. Deci, sa inchei, io cu cine votez? Si daca nu, ce e? Pai nimic, ca nu e obligatoriu. Da, dar eu vreau sa votez si nu ma regasesc in niciun mesaj. Deci ce fac? Stai dracu acasa si nu mai trancani p-acilea. Stai acasa, ce e greu, dar vezi, ciocu mic d-acu!

  24. „Tacerea mieilor”, un film american, bun, cu actori de marca. Nu filmul in sine ma framanta ci titlul. Superb. „Tacerea mieilor” o sintagma specifica poporului roman azi. Mai ales in campania electorala, simulacru notoriu.

  25. Poienile de odinioara iși aveau rostul pe vreme buna.Ce faci in poiana pe ploaie,burnita,viscol?Niica.Așa ca romanul inventiv a mutat poiana in cluburi cu folosinta indiferent de vreme,shaturi cu umbrelute,mai un joint,mai o stiuca,mai o clorofila de socializeaza tineretul de numa’ numa’.Diferenta mare nu este doar horele cam lipsesc precum si fetele ne-ncepute!

Comentariile sunt închise.