Ce-i spun eu lu’ 101?

Categoria Electorale


La B 26, la începuturi, între 94 -2005  s-a format un colectiv cum rar am întâlnit. Era poate entuziasmul începutului formării unei noi structuri, al unui nou început, cadre și militari angajați selecționați,  tineri, capabili și puși pe ”fapte mari”. Cu toate greutățile începutului, ale  noilor provocări, necunoscutului, își găseau timp să se distreze, uneori unii pe seama altora, își făceau farse, se ”destindeau” din mers, cu scurte opriri. Nu iti puteai permite să te lași descoperit, că ”ți-o furai”. Și asta se întâmpla cam la toate nivelurile. Bunăoară, în 95 cu ocazia exercițiului ”Cooperative Determination” de la Sibiu, 3 dintre tinerii ofițeri decid să îi facă o farsă unui al patrulea care era plecat ”cu treburi”. Aceștia decid să îl anunțe pe cel plecat din dormitor, că în timp ce el era plecat, venise comandantul și găsise ceva în defect la el așa că dăduse ordin ca acesta să se prezinte de urgență la el indiferent la ce oră vine. Deși de obicei fiecare umbla cu stația de radio Motorola la el, acesta o lăsase în dormitor așa că vina era dublată și de nerespectarea ordinului privind portul stației radio. Comandantul avea indicativul 101. Să nu o mai lungesc, vine seara, locotenentul ajunge la dormitor și nici nu intră bine că unul îl ia în primire și îi spune să își facă bagajele, că pleacă la arest, că îl caută comandantul de câteva ore, că nu a avut nici stația la el, etc. Cum cel care l-a informat era cunoscut ca farseur, vinovatul spera să fie o glumă, dar încă doi colegi, cunoscuți drept serioși, confirmă cele spuse de primul. Din acest moment omul nostru intră în panică și începe să se învârtă prin cameră, întrebându-se singur, cu voce tare ”CE ÎI SPUN EU LU’ 101 ACUMA?”Altceva nu mai procesa, nu reușea să găsească o scuză pentru lipsa, defectul găsit, și –bomboana pe colivă- și uitatul stației. Era cunoscută și proverbială intransigența comandantului, așa că omul se și vedea la arest sau trimis la unitate, cu urmări din cele mai grave. Timp de peste 10 minute s-a învârtit prin  cameră întrebându-se ”ce îi spun eu lu’ 1001” în timp ce ceilalți făceau eforturi supraomenești să nu izbucnească în râs. Când în sfârșit s-a obișnuit cu ideea și soarta, s-a echipat și se pregătea să plece la 101. Abia atunci ceilalți și-au putut da drumul la râs și l-au oprit. De atunci mulți din unitate au avut întâlniri de gradul 3 cu 101 și cum intra unul în vizor, ceilalți îl întrebau:  ”ce îi spui tu lu’ 101”?

De acestă întâmplare mi-am adus aminte zilele astea, după investirea noului guvern. I-am văzut pe miniștrii desemnați dar mai ales pe primul ministru  în primele ședințe de guvern, atât cea informală cât și cea … legală, iar fețele acestora, cu câteva excepții,  dar mai ales a lui Sică Mandolină, spuneau atât ”Ce spun eu acuma?” Oameni buni, în viața mea nu am văzut panică mai mare pe fața unui ministru. Nici Oprea, filmat la Colectiv când oamenii, clubul, țara, fundul lui Ponta ardeau, nu era atât de panicat, speriat, aș putea spune că nu era speriat deloc, era foarte calm, de parcă toate mergeau conform planului. Dar acuma, domnul Orban, care teoretic își atinsese visul cu ochii, ajunsese prim ministru, dădea din gură ca peștele pe uscat, privea în stânga și în dreapta și aștepta să îi sufle mutul național răspunsul.  Păi ce să facă el acuma? Situația e gravidă și prezintă umflături.

 • Doamna vice-prim ministru speră să nu aibă altă sarcină decât de a-i da peste mână lui Sică și a-l  informa pe Iohannis ce se mai întâmplă prin palat;
 • De la finanțe a plecat peștișorul de aur, doamna Pescaru, cea care de prin 91 tot face și reface bugetul. Acuma cine să îi  facă treaba lui Câțu, că săracu e paralel.Până acuma vorbeam despre statul paralel, de acuma o să vorbim despre ministrul sau guvernul paralel, paralel cu competențele;
 • La justiție, a venit sâsâilă, săracu Predescu, cel care s-a rugat de toate guvernele să îi dea și lui un scaun, că îl doare fundul de câte șuturi a primit. Cred că a fost numit nu pentru merite ci pentru vechimea pe poziția de așteptare. Oricum, sarcina lui e simplă: să aranjeze dosarele lui Iohannis privind casele, dosare care au termen pe 17 noiembrie și pe al verișoarei Elena ot Pleșcoi, că altfel îl belește matolitul;
 • Despre dezvoltare ce să spun ? Domnul Ștefan, cel care avea o problemă să coboare de la etaj la parter când uita telefonul, va fi în mare dificultate când va fi chemat de pe Libertății pe Victoriei, la ședințele de guvern. Dacă se descurcă greu într-o casă, ce va face el acuma în Palat? Cine l-a numit s-o fi gândit la asta ?
 • Abia aștept să o văd la muncă pe doamna Violeta  de la Muncă. Aceasta a spus că va pune accent mai puțin pe șefi și mai mult pe cei de la ghișee. Foarte bine, așa așa,  știe doamna Violeta ce să facă.  De luni, toți șefii de birouri să meargă acasă, să vină la minister doar să semneze statul de plată, ce atâtea fițe pe capul lor? Nu pot oamenii să muncească, că se împiedică de ei. Deci șefii acasă, pălmașii…. la Muncă!

Lista ar putea continua, dar cui i-ar folosi ? Interesant este că, deși din chiar prima declarație a prim ministrului Iohannis, reiese că acest guvern are un mandat scurt, cu sarcini aproape restricționate la pregătirea și (mai ales) asigurarea succesului alegerilor, întrebați ce vor face, ce măsuri vor lua, toți miniștrii, fără excepție vorbesc de obiective strategice, pe planuri cu bătaie până prin 20 30 de ai crede că au fost aleși pe viață. Explicația e simplă: la vorbit despre planuri mărețe la obiective ale căror rezultate nu se ghicesc măcar,  toată lumea poate vorbi, dar dacă îi întrebi cum vor schimba roata la mașina de serviciu, că nu au  cric, se uită la tine ca Lache ” Ce îi spun eu lu 1001 acum ?”

Cam o lună vor vorbi domnii miniștri despre greaua moștenire, toți vor audit, Câțu vorbește de pagube de miliarde de euro, de fraudă în buget, dar dacă îl întrebi câți bani ar trebui să fie în vistierie acum, nu știe, el știe doar că lipsesc bani. Asta i s-a spus să spună, deși acum câteva zile dădeau asigurări că nu sunt probleme cu finanțele, au bani pentru pensii și salarii.

Toți vorbesc despre depolitizarea ministerelor, scoaterea clientelei pesediste de la butoane, dar nimeni nu recunoaște că aceasta va fi înlocuită cu clientela penelistă. Bună treabă. Vom scoate pupilele lui Dragnea și vom angaja tot fără concurs, sau tot cu concursuri aranjate, pupilele lui Orban. Ce au câștigat românii de aici ?

La externe se pregătește marea fraudare electorală care va ține 3 zile. Pe lângă faptul că diaspora are la dispoziție 3 zile pentru a vota în timp ce țara doar o zi, de parcă am avea 3 sferturi din români peste granițe și un sfert acasă, s-au mai dat și autocolante cu ”votat” care se dezlipesc și pot fi mutate fără probleme dând posibilitatea fraudării votului. Oficialii spun că este imposibil că plicurile sigilate ajung la comisii, și sunt desigilate în mor organizat. Da? Și cine îmi garantează mie că membrii comisiei nu sunt ”setați” să mute chiar ei autocolantele după cum au fost ”raportate” rezultatele electronic? O să spuneți că nu se poate, că așa ceva nu există. Da ? Atunci de ce a căzut guvernul Dăncilă înainte de alegeri? Nu pentru a împiedica ”numărarea voturilor” în favoarea PSD? Ba da. Asta se putea nu ? Atunci cine îmi garantează că acum nu vor fi numărate voturile în favoarea PNL? Sică Mandolină? Hai să fim serioși. Bătălia s-a dat nu pentru alegeri curate, nu pentru o justiție curată ci pentru sprijinirea ”aleșilor noștri” și impunerea ”judecătorilor și procurorilor noștri”. Justiția este cea mai politizată instituție pentru că ea face și desface tot, ea face dosare, dă sentințe, întrerupe cariere, scoate din circuit candidați, face și desface ”penali”.

Guvernul oricum nu se mai conduce de la Victoria, mai nou miniștrii se adună la Cotroceni unde prim ministrul de facto îi cheamă pe rând după cum îi visează noaptea. Acestui gen de amestec în treburile executivului i se spune ”președinte implicat”. Pe timpul lui Băsescu i se spunea ”președinte jucător”. Nimeni nu vrea să îi spună uzurpator de funcții și anticonstituțional.

Unde mai pui că uite, toate urgiile lumii se coalizează și încearcă să împiedice organizarea alegerilor:

 • Au început să cadă frunzele în jurul secțiilor de votare și cine știe ce se poate ascunde sub ele;
 • Nu se știe dacă este securizat transportul cu procesele verbale, trebuie luate măsuri ca nu cumva să le atace cineva să se îmbogățească de pe urma lor, căci se știe, dacă ai voturi, ajungi președinte;
 • după ciuma roșie, uite că atacă și gripa roșie, doi prefecți și un subprefect s-au îmbolnăvit și aici e sigur mâna gripei roșii care vrea să boicoteze alegerile. Dar Mandolină a găsit soluția, va ține minte aceste îmbolnăviri în pragul alegerilor, când se știe, nu e voie să te îmbolnăvești ;

Nu știu cât va dura această stare de perplexitate a miniștrilor dar cred că vom ajunge să spunem că guvernul Cioloș a fost performant, iar guvernul Dăncilă e de top, pentru că nimeni nu știe ce trebuie să facă ACUM, care sunt prioritățile și cum rezolvă problemele. Toți vorbesc  despre ceilalți, despre ce ar trebui să se facă prin 2030, NIMENI NU SPUNE CE VA FACE ÎNCEPÂND DE MÂINE ȘI-MAI ALES–CUM.

Și totuși în toată această brambureală, Mandolină ne dă și o veste bună: Nu vom mai plăti taxa auto instituită de guvernul Dăncilă, vom plăti o taxă auto pe care o va institui guvernul lui, dar încă nu știe pe ce criterii va fi stabilită, ce cuantum va avea și … și… ențiclopedică.

Ce-i spun eu lu 101?????

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 Raspunsuri la Ce-i spun eu lu’ 101?

 1. Ifrim

  Ii spuneti lu’ 101 ca românii au exact ce au votat la europarlamentarele din mai ,nu au dreptul sa se plânga,si ca bugetarii cu fonfleuri au votat dreapta ca mari laberali ce sunt!

 2. Nicolae

  Fiind preocupați de ani buni de ce ne doare pe noi,am uitat că,copiii, sunt alinarea noastră,ei sunt îngerașii care ne fac pe noi,părinți și bunici când îi vedem,să uităm de tot și de toate.
  Ascultați,accesând acest site și vă veți convinge.

  https://youtu.be/ALBZwofOQ0

 3. Pannduru Lunetistul

  Nu știu de ce ne lamentăm atâta că Șică Mandolină și ai lui habar n-au ce trebuie făcut?! O să le sufle marele patriot (și) cu cetățenie germană, dl. preș. … nomina odiosa … Problema se rezolvă simplu, ascultându-l pe Victor Socaciu cântând: „ăia hoți, ăștia hoți… Mama lor la toți!” În rest, e tăcere !

 4. ionescu

  Doar ce am auzit la un post tv,pe data de 7 nov.ca cei din diaspora au votat si turul 2,nu nu este o gluma,deci nici cei de afara nu sint mai destepti decit cei din tara,desi de ceva vreme tot decid soarta….alegerilor.Bine a-ti spus dl Neacsu diaspora reprezinta treisferturi de Romanie iar noi un sfert.De ce nu se revolta diaspora acum ca cei din tara sint discriminati fata de ei,ca nu e ceva corect sa li sa faca favoruri?Cum au stiut cei din diaspora cine iese turul doi?! cind noi nu ne am dus nici la primul tur?!Mai trebuie sa mergem la vot,sau va iesi Iohaniss chiar daca nu ne am duce niciunul?!

 5. Titi

  Ministerul Apărării Naţionale
  Direcţia Informare şi Relaţii Publice
  E-mail: presamapn@mapn.ro
  Contact: 021-319.60.22
  Nr. 230 08.11.2019
  11 noiembrie – Ziua Veteranilor

  Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate luni, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase. Activități similare vor avea loc și la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români căzuți în teatrele de operații.

  În Capitală, de la ora 10.50, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului va avea loc o ceremonie militară și religioasă și vor fi depuse coroane de flori.

  La ora 11.00, în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare vor fi trase clopotele în memoria eroilor căzuți în acțiuni militare.

  * * *
  Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

  Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

  Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
  În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 190 au fost răniţi.

  Biroul presă

Statistici T5