”AMICUS CURIAE”

Categoria Despre Armata


Așa cum am informat deja, vinerea trecută, a avut loc la sediul MApN,o întâlnire a ministrului apărării naționale, cu unii reprezentanți ai unor asociații ale militarilor, s-a spus că ar fi fost reprezentanți ai Forumului dar de fapt erau unii membrii ai forumului, pentru că in fapt oficial  nu există un grup de reprezentare, un comitet sau consiliu de conducere, președintele ales anul trecut nu a format și nu a stabilit un organ sau grup cu care sa lucreze, a acționat de fiecare dată după ureche, după interesele sau simpatiile de moment. Cert este că de el s-a lipit ca marca de scrisoare președintele AORR, care a încercat să dirijeze totul, să controleze totul, formând cuplul Bă-Bă.

Pe de altă parte, mandatul a cam trecut calendaristic, în luna iunie trebuia să aibă loc alegeri pentru o nouă conducere, dar domnul general Băhnăreanu Nicolae, președintele cu termenul … expirat, deși rugat de câteva luni, nu s-a preocupat de luni bine, mai bine de 8 luni, să convoace Forumul nici pentru alegeri nici pentru alte motive, practic a fost președintele Forumului doar cu numele, folosindu-se de titulatură doar pentru a fi băgat în seamă de conducerea ministerului, căci colaborarea și consultarea cu asociațiile componente, în numele cărora se prezenta, a fost nulă. Acest mod de abordare și de lucru nu este o invenție a domnului Băhnăreanu, la fel s-a lucrat și în anul precedent cât președinția Forumului a fost asigurată de LADPM căci aceștia (reprezentanții ei) deschideau ușile celor la care se ploconeau cu titlul de reprezentanți ai forumului iar apoi se lăudau pe paginile proprii că au inițiat acțiuni și au ”obținut rezultate” în numele LADPM. Fiecare, cum a ajuns la conducere, a confiscat conducerea Forumului, în interes propriu, personal, sau de grup, un grup foarte foarte restrâns. Ăștia sunt militarii români.

Revenind la întâlnirea de vineri, așa cum am informat deja, rezultatele s-au concretizat în:

 • Formarea unor … grupuri de lucru care să discute… ceea ce s-a discutat și s-a stabilit de la instalarea actualului guvern și ale celorlalte, adică repararea nedreptăților comise privind  aplicarea discreționară, discriminatorie și criminală a L223  de către ministere, în special cel al apărării, în special CPS a MApN, să …. comunice între ele, să încerce să….. acționeze pe direcția contestării la CCR a noii legi privind taxarea pensiilor speciale și să…se facă că lucrează.
 • Revigorarea și resuscitarea inițiativei privind formarea unui Consiliu  sau secretariat, sau ambele, pentru problemele rezerviștilor, inițiat de Ambramburica prin Iulie 2018  cu sprijinul ANCMRR-urilor din STS, SPP, SRI,  și Poliție și AORR.  De atunci și până în Iunie 2020, domnii Băhnăreanu și Bălăceanu fac eforturi uriașe pentru a se înființa această structură în fruntea căreia să se suie, pentru că din proiect(plx376/2020) rezultă că funcțiile sunt plătite și cui i-ar strica niște bani pentru a face ce a făcut și până acum fără să fie plătit, adică nimic? Citiți proiectul, cei care sunteți  interesați, și vă veți lămuri că e vorba de o sinecură și o nouă formă de aburire a pensionarului militar, pe bani buni, căci dacă până acum ”reprezentanții noștri” ne abureau gratis, de acum vor să o facă pe bani. Consiliul ar fi sub controlul… parlamentului, adică al acelora pe care, cei care s-au întâlnit vineri, îi învinuiau că ne-au tras în țeapă și au băgat pensiile militare în categoria pensiilor speciale, ”pe la spatele” ministrului apărării, a primului ministru și președintelui, (inclusiv parlamentarii PNL) deci țeapa e asigurată din start iar generalii prezenți la întâlnire țin neapărat să se pună în slujba țeparilor.
 • Bifarea întâlnirii cu structurile asociative în planul cu activități pe primul semestru 2020, ca executată.

Mă voi referi acum la inițiativa privind … intervenția la CCR pentru care s-a constituit  un grup de lucru special care să…..se facă că fac ceva.

Nu știu la această oră dacă acest grup a fost înființat sau propus din prostie, din dorința de a mima … preocuparea pentru ”soarta rezerviștilor” sau pentru a da de lucru unora care se plângeau că nu se face nimic pentru ei și a le astupa gura, dar să faci un grup de lucru pentru a face o foaie de hârtie(de altfel inutilă) mi separeu o culmea fariseismului.

Despre ce e vorba? O să încerc să explic pe înțelegerea tuturor.

 1. Practic  legea privind taxarea pensiilor speciale  în rândul cărora a fost inclusă și pensia militară, a fost contestată la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului dar a fost puternic criticată( contestația) chiar de primul ministru despre care domnul ministru Ciucă spunea că nu e de acord cu includerea pensiilor militare în proiect. Nu voi comenta nici șansele acestei contestații, nici presiunile politice, nici jocul politic, nici interesele unora sau altora, nici măcar incompatibilitatea(cel putin morală) a unora dintre membrii CCR de a judeca cauza, fiind cu musca pe căciulă, o să vorbesc strict procedural.
 2. Constituția României prevede la ARTICOLUL 146, următoarele:
  Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
  a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;
 3. Conform art.52-56 din REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A CURŢII CONSTITUŢIONALE și Art. 52-56 din LEGEA nr. 47 din 18 mai 1992, ședință pot participa sau nu părțile implicate, sau publicul (în număr limitat în mod obișnuit și posibil neinvitat în cazul stării de alertă).
 4. Deci, nimeni altcineva în afară de părțile implicate și judecătorul raportor și magistratul –asistent nu pot interveni dacă nu este invitat și solicitat să intervină de către președintele de ședință.
 5. Ca documente sunt admise doar cele depuse de contestatar și contestat în sprijinul cauzei, ca documente de care judecătorii pot ține cont.

În aceste condiții ce mai pot face MApN sau reprezentanții asociațiilor în această cauză? PRACTIC NIMIC. Nici ca document, nici ca ntervenție fizică sau verbal. Dacă –prin absurd- membrii ”grupului de lucru” ar ajunge să fie acceptați ca public la ședință, singurul lucru pe care îl pot face este să stea cuminți în sală și să  ia prostamol uno.  Orice altă activitate este interzisă.

Dar, totuși , legea admite, înaintarea către Curte  a unui document, de către o terță  persoană fizică sau juridică, depunerea unui ”AMICUS CURIAE” adică a unui document prin care, ca ”AMICI AI CURȚII” în cel mai pur interes de sprijinire a legii, în mod ECHIDISTANT și total DEZINTERESAT,  să pună la dispoziția curții argumente, date, documente prin care să o ajute să ia o decizie corectă. Așa spune legea, acesta este SPIRITUL legii  privind AMICUS CURIAE.

Pentru cei care nu cunosc termenul, procdura, menționez că Amicus curiae este un termen legal ce își are originile în limba latină. Literalmente tradus înseamnă “prieten al curţii” şi se referă la o persoană care nu are niciun interes pentru vreo parte din proces în mod special, într-o cauză dată. Aceasta oferă în mod voluntar informaţii asupra unei probleme de drept sau de altă natură, relevante pentru cauza respectivă, informaţii ce se consideră că pot ajuta instanţa în a decide asupra unei chestiuni legate de litigiu. Această informaţie poate fi furnizată prin diferite modalităţi. O modalitate este opinia legală, ce poate fi adusă la cunoștinţa instanţei sub forma unui compendiu. De asemenea, pentru soluţionarea justă a  cauzei, un terţ poate oferi o declaraţie pe care nici părţile, nici instanţa nu au solicitat-o. Mai mult, poate fi vorba și de prezentarea ideilor conţinute într-un tratat de specialitate, în legătură cu obiectul dedus judecăţii.”

Acuma, după ce ați cititi ce e cu acest document, realizați cât de puerilă și INUTILĂ este  activitatea acestui grup care vrea să schimbe istoria influențând CCR în luarea unei decizii.

Spun că activitatea acestui grup este o inutilitate pentru că :

 1. În afară de acest ”amicus curiae” care nu are valoare juridică și de care oricum nu va ține nimeni seama, grupul de lucru se adună doar ca să facă schimb de viruși;
 2. CONTESTAȚIA înaintată de  Renate Weber este fără cusur și tocmai asta l-a scos din pepeni pe Sică, deci nu are nevoie de nici un sprijin indiferent din partea cui;
 3. Curtea este mult mai competentă decât grupul de lucru în aflarea .. argumentelor de o parte și de alta, deci nici CCR nu are nevoie de această intervenție;
 4. Verdictul va fi politic, cu tente de elemente tehnice astfel încât să dea impresia că a fost profund și adânc analizat;
 5. Atât MApN, cât și reprezentanții ”FORUMULUI” având interes în această cauză, ca direct afectați de decizie, nu pot fi considerați ca ”amici ai curții” ei fiind practic în mod clar ”amici” ai doar ”amici”ai Avocatului Poporului”  deci ar putea fi contestați  pe această calitate, iar documentul neadmis;  
 6. Chiar și așa, documentul în sine, nu are nevoie de un grup de lucru pentru a fi întocmit, îl poate întocmi și un student de anul I la Drept, nu e nevoie ca atâtea ”minți luminate”  să se adune, căci în afară de lamentări și gargară, nici un alt argument în afara celor aduse de Avocatul Poporului nu mai poate fi invocat.

Dacă lucrurile stau așa, întreb eu, ce rost are anunțarea cu surle și trâmbițe a acestui grup de lucru? Doar așa ca să ne facem că facem ceva ? Ce ? Pierdem timpul cu elaborarea unui document INUTIL juridic? Mai marcăm un ”grup de lucru” în dosarul câștigării titlului de asociație de utilitate publică? Aburim prostimea că lucrăm pentru ea?

Iar faptul că reprezentanții ministerului au ”achiesat” la această idee dovedește că și intențiile lor sunt aceleași, pentru că este imposibil ca juriștii din direcția juridică să nu știe că fac o frecție la un picior de lemn, dar le convine, uite așa se mai trece o activitate la planul de activități în ”sprijinul” asociațiilor militarilor iar la bilanțul pe anul 2020, hârtia aia va sta la loc de cinste.

Un alt grup de lucru care a fost instituit și în care am solicitat să fiu cooptat este cel de comunicare despre care pot spune chiar dacă voi supăra iarăși, că este inutil, pentru că nu lipsa unui grup de comunicare a fost problema ci lipsa comunicării în sine. Asociațiile și ministerul nu au nevoie de un grup de ”specialiști” care să se pună de acord ce să ascundă și ce să mintă din ceea ce se discută în întâlnirile din ce în ce mai restrânse și mai secrete, ci de transparență și respect față de pensionarul militar care așteaptă să fie informat. Din câte cunosc eu despre jurnaliștii și specialiștii din DIRP aceștia știu foarte bine cum să întocmească un comunicat sau o informare, au nevoie doar să li se dea drumul din lanț , să li se ia ”măștile” de la gură nu să li se pună în frunte un ”comunicator” civil din presa subordonată politic, care să îi direcționeze. Cu toată… amabilitatea, domnule ministru, când îl aveți pe colonelul Constantin Spînu în fruntea direcției, e rușinos să  trimiteți un civil, chiar dacă vă e consilier de imagine, să dea lecții de jurnalism militar sau să dirijeze un amărât de grup de lucru. Vă amintiți ce reacție ați avut dumneavoastră  și colegii din Statul Major General când a fost introdus ”milițianul” la conducerea DRPCVP? Sunt sigur că vă amintiți și sunteți mândru. Ei bine la fel am reacționat și eu când am auzit că domnul Radu Dobrițoiu a fost desemnat să coordoneze activitatea acestui grup. Să îmi fie cu iertare, dar dumneavoastră, ca și domnul Dobrițoiu, ați uitat că acesta,  înainte de a a ajunge consilierul dumneavoastră  a fost instruit pe probleme specific militare de cei cărora acuma vrea să le dea lecții. Nu se face domnule ministru, nu se face zău! Păstrați-l lângă dumneavoastră să vă consilieze, să vă șteargă scamele înainte de aparițiile tv dar nu îl mai puneți să dea lecții, de nici o natură militarilor, că aveți destui specialiști militari. Și dumneavoastră ați ajuns să ”civiliți” armata? Nu au făcut-o alții destul?

Sau și domnul Dobrițoiu e un fel de ”Amicus Curiae ”? Ce nevoie are ministrul apărării de consilieri civili responsabili cu media, când are purtător de cuvânt militar, șef direcție informare și relații publice, trust de presă, militari instruiți în țară și străinătate la cursuri NATO și universități civile pe proceduri de comunicare? Militarii sunt proști? Și ce a făcut domnul Dobrițoiu pentru armată și militari când posturile de televiziune vorbeau despre pensiile nesimțite și ”speciale” ale militarilor? Atunci trebuia să îl trimiteți în față, acolo era locul lui pe posturile tv,  nu să vină să ne spună nouă cum să facem să nu deranjăm ”lumea mare”. Și pentru că tot am vorbit de amintiri, vă amintiți că atunci când ministrul Fifor, împreună cu generalul Ciucă se întâlneau acum 2 ani DOAR CU GENERALUL BĂHNĂREANU, pe atunci DOAR șeful ANCMRR discutând discuții, știrea a fost popularizată de ministrul apararii ca o realizare epocală? De ce întâlnirea de vineri s-a ținut la secret, A FOST MAI LIPSITĂ DE IMPORTANȚĂ? Asta așa, că tot vorbim de comunicare.

PS: Pentru cei care se întreabă de ce m-am înscris în grupul de comunicare,dacă consider că nu era necesar, fac precizarea că m-am înscris tocmai pentru a putea spune ceea ce am spus și a încerca să fiu sigur că va fi mai multă transparență și deschidere către… rezerviști, nu doar către interesele liderilor de asociații.

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18697

http://blog.popescu-legal.com/amicus-curiae

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

62 Raspunsuri la ”AMICUS CURIAE”

 1. geofreeland

  Tristă realitate, o trăim și ne amăgim. Excelentă analiză, domnule Neacșu, nimic mai clar decât faptele. Imboldul normal de a vă înscrie în grulul de comunicare vă și ne onorează și veți avea tot sprijinul nostru.Altfel nu se mai poate! Cred că și activii susțin „lupta” noastră și pentru „viitorul” lor. Doamne ajută!

 2. Gabitu

  În timpul războiului ajungeai forțat în lagăre de de exterminare dacă nu aveai ‘origine sănătoasa’și te băgau naziștii ca ‘să te elibereze’ cu ajutorul gazului zyclon B acum în lagăre spitale din colonia de sclavi lași Romanistan ajungi forțat chiar dacă esti sănătos tun dar ai nesimțirea’ să fii ‘asimptomatic’ .De ‘eliberare
  ’ se ocupă diferiți doctori’Mengele foarte supuși halogenilor care îi plătesc gras pentru numărul de ‘eliberări’.

 3. Gabitu

  Unele greșeli gramaticale sunt pur ‘întâmplătoare!’

 4. Micu Valeriu

  Am onoarea sa va salut!
  Va citesc cu mare interes!
  Alaturi de domnul Huhurez, spuneti lucrilor pe nume. Respect!

 5. Nicolae

  Excelent articol!Felicitãri d.le colonel pt.ca aţi luat hotarârea de a va înscrie in acel grup de comunicare!
  UN PAS MIC PT.D.VOASTRÃ,UN MARE Pas PT.MILITARI!

  Am recitit cu plãcere art.si comentariile de acum 2 ani.Am constatat cã nu s-a schimbat mai nimica,parca evenimentele au involuat in ceea ce ne priveşte!
  Parca suntem într-o partidà din campionatul de fotbal,când adversarul conduce pe tabelã,la limitã,iar pt.pastrarea rezultatui de pe acea tabelã de scor,trag de timp.Asa se intîmplã şi cu noi.Tragerea de timp a devenit sport national.Acum vom vedea pânã când, sau cu cît vor prelungi partidà cei în drept,bãtaia de joc in ceea ce ne priveşte.

 6. bazil

  Legea menționată -(a impozitului progresiv )încalcă deliberat următoarele:
  1.dispozițiile Art. 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care „interzice tratarea în mod diferit a persoanelor aflate în situații comparabile” (vezi dosarele CEDO seria A nr. 192/1991 și seria A nr. 70/1993);citat din sindicat. O fi ceva cu ce se spune mai sus insa vad ca nu se spune ca art. 14 din Conventie este incalcat flagrant mai multe articole din L223/2015 si OUG 57/2015. Pe scurt:legea permite interpretari asa ca unora li se pasteaza indexarea de 5% din 2016 -la MI -iar la MAPN se taie la actualizare! Legea L223/2015 permite interpreatri diferite, dupa cum vor muschii unor gulerati- astfel incat unii beneficiaza de pensia suplimentara (cei cu vechime mica in Armata) oat cei cu vechime mare nu adauga nimic la cuantumul pensiei! Si atunci, ale cui interese le apara sindicatul?

 7. bazil

  Asa cum am fost obisnuiti articolul AMICUS CURIAE este plin de substanta.Bine ca mai sunt astfel de ofiteri ( ma refer la autorul articolului)care sa apere interesele majore ale rezervistilor!

 8. bazil

  Priviti acum pe b1tv sa vedeti cam ce venituri si pensii au cei de la ccr care vor judeca legea impozitarii progresive , lege ceruta de peste 8.000.000 cetateni ai acestei tari!Vi se pare corect ca vointa poporului sa fie impiedicata astfel?

 9. neacsu marin

  @Nicolae,
  Ai dreptate, nu s-a schimbat nimic de acum de oi, nicioamenii, nici situația. Nici eu.

 10. neacsu marin

  @Bazil,
  S-a facut cumva un referendum privind impozitarea si am dormit eu? Recunosc in ultimele ore am ceva de alergat, nu am stat pe net, si de aia nu stiu sa fi votat 8 milioane de romani pentru impozitarea pensiilor speciale. Cati au votat pentru, diferenta de 10 milioane ? Au fost abtineri ?
  Pe mine nu ma intereseaza pe gardul ui canta cocosul galic sau cat de grasa e capra vecinului, pe mine ma intereseaza gaina din cotetul meu.

 11. bazil

  Urmarind cateva posturi tv cam asa rezulta. E drept, majoritatea sunt contra pensiilor de peste 10.000 lei care intre noi fie vorba nu prea sunt justificate de nimic decat de lacomie!Iar daca punem in calcul si pensiile alea supergonflate de peste 20.000 lei…….care tot la capitolul pensii militare sunt puse si cam pe nedrept!

 12. bazil

  Nu am nimic cu capra vecinului, sa fie grasa, sanatoasa si laptoasa insa capra vecinului a constituit motiv pt LOV sa inghete toate pensiile militarilor indiferent de cuantum. Iata de ce nu pot sa plang pe umerii gonflatilor !

 13. neacsu marin

  @Bazil, care posturi, digi24, b1, tvr 1 Realitatea plus ? De ce nu si Pro Zieben, rtl 1, sau alte posturi nemtesti? Dar trebuiesa te uiti la posturi tv ca sa stii ce se intampla in tara ? Mai iesi pe strada omule, prin gradini. Mie Tico imi spune ca ploua cuo ora ininte de a ploua si nu m-a mintit niciodata. Tico e cainele meu lup. Cum se apropie ploaia cum se ascunde. Cand nuil gasesc sau isi cauta loc la adapost, stiu ca o sa inceapa sa tune, sau sa ploua. Iesi din casa daca vrei saiei pulsul realitatii.

 14. Nicu

  Domnule colonel Neacșu, trimiterea lui Radu Dobritoiu la discuții nu e întâmplătoare, omul e adus de ciucă personal : e finul lui, mă mir că nu cunoașteți. Și găsim și alt răspuns, Costi Spanu nu e în cărțile lui ciucă, e tot sărit cu acordarea stelei de general… Așa că de asta nu a venit Spanu, a fost preferat omul de casă al ministrului… Avem și explicația hiperbolizări imaginii lui ciucă la emisiunile Euroatlantică, realizate de Dobritoiu până să îl aducă nașu’ la minister…

 15. Om bun

  Nicu
  oare tu nu ești cel expulzat de la CSP de catre Andritoiu? Nu ești ka cașcaval si musti.

 16. bazil

  Cred ca obiectivul prioritar al tuturor rezervistilor, asociatiilor, sindicatelor, comitetelor si comitiilor, consiliilor trebuie sa fie solutionarea problemelor generate de inechitatile, discriminarile si nedreptatile la pensiile militare, nicidecum salvarea pensiilor excesiv de avantajoase!

 17. neacsu marin

  @Bazil,
  Aici nu e vorba de apararea pensiilor cuiva, si nu pentru asta trebuie sa ne zbatem c pentru apararea principiilor caci de la ele pleaca totul. Nu respecti principiile, nu respecti imic, nici legi, nici drepturi, nici pensii. Banuiesc ca ai auzit de Pastorul Niemoller. Lectia sa de viata ar trebui sa ne stea in cap in tot ce facem . Iata cum povestea el ce s-a intamplat in regimul nazist : „First they came for the socialists, and I did not speak out—because I was not a socialist.

  Then they came for the trade unionists, and I did not speak out— because I was not a trade unionist.

  Then they came for the Jews, and I did not speak out—because I was not a Jew.

  Then they came for me—and there was no one left to speak for me”

 18. neacsu marin

  @Nicu,
  A fost prezent ;i Spinu la intalnire, dar Dobritoiu a fost vioara I. Anormal.

 19. bazil

  Aveti perfecta dreptate d-le colonel Neacsu. Vorbind de principii , principiul de baza in domeniul celor ce au slujit cu credintta si abnegatie zeci de ani sub DRAPEL trebuie sa fie pe scurt:La grade, functii, vechime si conditii de munca egale=PENSII EGALE indiferent de anul pensionarii ! Acum, acest principiu este ca si inexistent!

 20. Avem inechitati introduse prin legi, așa cum sunt cele introduse prin OUG nr. 59/2017, dar sunt și inechităti generate de cei care aplica gresit legea, asa cum sunt cele care elimină indexarea din 2016 dupa actualizarea din 2017 si sporul OMM din pensia calculată după 15 septembrie 2017
  Prin nicio lege viitoare nu trebuie admis ca sporul OMM sa fie reglementat de legea pensiilor militare. Sa rămână în Statutul cadrelor militare.

 21. Nicu

  Domnule Neacșu: așa spuneam cu alte cuvinte și eu, ditamai șeful de direcție este pus în umbră de finu’. Unul colonel, celălalt civil…o fi normal? Costi Spanu tot bătătorește poteca, azi a publicat în Observatorul Militar un articol cu temeiuri juridice și considerente personale privind pensiile militare. Clasica frecție la piciorul de lemn…

 22. neacsu marin

  @Bazil,
  va agatati de un slogan aruncat pepiata de gargaragii ieftini. NICIODATA, in nici un domeniu nu o sa fie ceea ce spuneti dvs atata vreme cat legile sub care au iesit unii si altii la pensie sunt diferite, la fel si baza de calcul. E absurd sa petinzi pensii egale calculate in conditii si pe baze diferite. Atunci cand toate pensiile vor fi calculate dupa aceleasi elemente, vom putea vorbi despre pensii apropiate, dar egale niciodata.

 23. Nicu

  * Om bun – sub orice nickname postezi: la CPS a funcționat o structură temporară de recalculare- actualizare pensii, din 11 februarie 2016 până la 31 decembrie 2019. Temporar înseamnă pe perioadă limitată, nu a fost nimeni EXPULZAT. Dar tot repeți chestia asta, ai făcut o fixație. Andrițoiu nu mă putea expulza, nu e proprietatea dumneai instituția. In plus, sunt in țară, deci neexpulzat. Salutări băieților de la monitorizare DIRP!

 24. Gigi

  Domnule Neacsu, sunt dezamagit de pozitia abordata de Dvs. in dialogul cu Bazil. Este evident ca, pe fond, in ciuda aparentelor, aveti interese sectare impartasite doar de o minoritate privilegiata a pensionarilor militari. Acum incep sa inteleg de ce Dl. Ministru Ciuca, ale carui promisiuni s-au dovedit niste minciuni, v-a acordat acel interviu. Voi continua sa citesc blogul Dvs. din motive pe care cred ca le intelegeti. Oricum, va rog sa-mi explicati cat de corect este ca un ofiter aflat in misiune permanenta in Golf in perioada primei interventii americane din Irak, sa aiba o baza de calcul diferita de un omolog aflat acum intr-o misiune permanenta in aceeasi zona. Poate ca ar fi bine ca, macar din cand in cand, sa ne mai preocupe si soarta animalelor din curtile vecinilor nu numai a celor din curtea noastra, pentru ca asta insemna a fi vecin.

 25. Catalin

  MAJORITATEA CELOR DE LA GUVERNARE NU AU DE GÂND SĂ REPARE NIMIC PENTRU CĂ ALTFEL ŞI-AR ATRAGE URA CELOR MULŢI ÎNAINTE DE ALEGERI.AŞA CĂ SINGURA SPERANŢĂ ESTE LA PREŞEDENŢIE ŞI LA C.C.R.SE AUD CÂTEVA VOCI ÎN RÂNDUL CELOR AFLAŢI LA PUTERE CĂ MILITARII TREBUIE SĂ FIE EXCLUŞI DE LA SUPRA-IMPOZITAREA PENSIILOR SPECIALE DAR ASTA ÎNSEAMNĂ PREA PUŢIN ŞI ESTE FĂCUTĂ DOAR ÎN SCOP ELECTORAL.SPERANŢA MOARE ULTIMA.

 26. neacsu marin

  @Nicu&Om bun
  Vad ca va cunoasteti si va trageti ghionturi pe aici, asa cum poate faceti si pe alte pagini. Va atrag atentia ca cel care va escalada conflictul pe care il aveti si se va folosi de aceasta pagina pentru atacuri la persoana folosind termeni neadmisi de etica paginii, stabilita clar in josul ei, va fi blocat. Rog nu folositi pagina ca ring de box, nici de dans, respectati-ma daca vreti sa fiti respectati si bine veniti. Incercati sa va limitati la subiectele abordate, sau altele de interes comun, dar vorbiti despre fapte si fenomene, nu va legati de oameni.
  Rugamintea este valabila pentru toti, pe viitor.

 27. neacsu marin

  @Gigi, nu fac parte din nici o secta, nici privilegiata, nici ne. Lui Basil de fapt i am repetat ceea ce spun de foarte mult timp, si anume ca nu trebuie sa comentam situatia oensiilor altora ci ce se intampla cu ale noastre. Daca pe dumneata te multumeste faptul ca scad pensiile altora in loc sa va inteteseze ca a dumneavoastra sa gie calculata corect, e o solutie care pe mine nu ma incalzeste.Eu prefer sa militez pentru situatia pensiei mele nu pentru scaderea pensiilor altora, indiferent cine ar fi.

 28. geofreeland

  @ Huhu Aici ai dreptate.

 29. geofreeland

  Statele s-au creat în jurul armatelor. Nu invers. Ștefan nu avea armată dar chema poporul valid la luptă. Elveția nu are armată dar toți elvețienii au arma sun pat, plus că din când în când mai fac și instrucție ca formă de socializare patriotică. Noi?

 30. geofreeland

  Trebuie să fii nebun să îți umilești militarii țării tale, tu, politician care habar nu ai ce este armata. Iar ăi de au mai apucat să facă armata nu au reținut decât că armata e o firmă de croitorie. Jurământul militar e sacru pentru că juri credință patriei tale cu prețul vieții. Cred că o situație de criză ne-ar mai trezi. Noi plătim, ca nevolnicii, alte armate să ne apere. De cine, de ce și pentru ce? În strategia militară de azi am uitat de țarul Alexandru. Noi nu am făcut niciodată război de cucerire spre jaf doar ne-am apărat glia care ne dădea viață. Militarii și tot poporul au luptat pentru asta. Acum, militarii sunt umiliți de niște neica nimeni vremelnic ziși politicieni? Ce altceva e? Spuneți! Toți suntem vremelnici, poporul însă e o eternitate. „Dragi români…” Ce-o însemna asta? Nu văd nimic drag cu manțocăria asta cu pensiile militarilor.

 31. Nicolae

  Şiii,aş mai spune eu,mai ales dacã nu ai fàcut armatã mãcar o zi,o orã.
  Alţii,au fãcut armatã la TR,dar au fãcut, cu toate cã au invãtat sã coasã nasturi,iar alţii sã urasca din toţi rärunchii pe cei care i-au instruit şi sã devinã bãrbati in adevaratul sens al cuvântului şi la nevoie sã puna mîna pe armã pt.a-si apãra patria.

 32. neacsu marin

  @Huhu Rezea,
  Ca ne convine sau nu, OMM chiar si consemnat doar in Statutul Cadrelor militare, tot este folosit de CPS si introdus in baza de calcul sau scos din pensie. E nevoie de o precizare clara privind modul de adaugare la pensie,care sa nu mai dea ocazia Jienilor sa il amputeze, indiferent ca este vorba de L223 sau Statut.

 33. @Neacsu
  Sporul OMM are alt regim juridic decât cuantumul pensiei și de aceea nu trebuie introdus nici în baza de calcul a pensie și nici în cuantumul pensiei militare.
  El se calculează și se adaugă la pensia militară rezultată din baza de calcul.
  Sporul OMM/SOSP nu ar trebui să intre nici în baza de calcul a indemnizației de 50% pentru activiștii din uniunile de creatori.

  In timp ce pensia militară este un drept rezultat din asigurarea socială pentru pensie, asigurare plătită prin CIBS-ul din art. 31, sporul OMM este o recompensă pentru cei care au obținut Ordinele Meritul Militar sai Semnul Onorific în Slujba Patriei.
  Orice referire la OMM/SOSP în legea pensiilor militare ar fi o dublă reglementare si ar justifica neacordarea sporului SOPS după 15 sept 2017.</b< .

 34. neacsu marin

  @Huhu Rezea,
  Stiu, asta, de acord. Poate le explici celor de la CPS. Ei stiu una si buna, ce se da la pensie, trebuie stabilit de ei, cum vor ei.

 35. Titi

  @Huhu Rezea si @Neacsu, si eu sunt pentru neintroducerea OMM/SOSP in legislatia pensiilor militare, dar …sa ne aducem aminte ca si Judecatorii care aveau Ordinul Meritul Judecatoresc, din anul 1997 li se adaugau la pensie cele 10, 15, 20% procente, dar in anul 1999 acest beneficiu a fost eliminat, in acelasi timp cu eliminarea scutirii de impozit pe venit de 30, 40,50%, si la Judecatori dar si la Militari( Art.10 din Legea nr.80/1995…). ..!!

 36. neacsu marin

  Statutul Cadrelor militare a fost modificat, mai poate fi modificat odata, si scoase de acolo prvederile privind OMM, pe motiv ca va fi introduse sau este inclus deja in calculul pensiei. Si atunci ce facem ?

 37. Titi

  @Nicu, am citit articolul despre pensiile militare scris de Col.Spanu, la pagina 18 in Observatorul Militar, ultimul numar !
  Nu mi se pare deloc „o frectie la un picior de lemn”, un articol bine documentat, merita sa fie citit si de colegii nostri dar in primul rand de politicienii care ne hotarasc destinele fara sa cunoasca Constitutia Romaniei si Statutul cadrelor militare !

 38. neacsu marin

  @Titi,
  DIRP ar trebui sa faca mai mult in sprijinul pensionarilor militari, nu doar sa scrie articole in observatorul militar. Daca ne uitam la atributiunile DIRP ne frecam mainile pentru ca practic tot ce facem noi, unii… posesori de pagini web si bloguri in apararea drepturilor noastre, ar trebuie sa faca ei. Dar mai sunt si altele si uite o sa mentionez doar unul din principii:”asigurarea unui flux continuu de informaţii publice pentru personalul armatei, cadrele militare în rezervă şi în retragere, veteranii de război şi membrii familiilor acestor” . Daca ar fi sa ne luam dupa ce se spune aici, ar fi trebuit ca DIRP sa ne fi informat si pe noi cu privire la -sa zicem- controlul CC la CPS si ce se va intampla cu pensiile noastre, fie ca ne informa direct DIRP fie ca eram informati de OIRP din cadrul CPS. Dar nu s-a intamplat. Intrebare: cu ce ne ajuta acel articol?

 39. Nicolae

  https:/m.youtube.com/watch?v=AGidTIoEaDY

 40. Titi

  @Neacsu, noi militarii, cunoastem foarte bine cele scrise in acest articol, doar le-am trait pe pielea noastra zeci de ani, dar asa cum am mentionat mai sus, politicienii, daca n-au timp sa citeasca Legea nr.80/1995, Statutul cadrelor militare, sa citeasca cel putin acest articol, si poate ne privesc cu alti ochi !

 41. Nicolae

  Ha ha ha….Sã citeascã?Sunteţi glumeţ,@Titi!Pãi ei au timp de aşa ceva?

 42. Titi

  @Nicolae,…,,razi tu Harap Alb,,…dar eu i-as propune Colonelului Spanu, sa trimita saptamanal Observatorul militar cel putin senatorilor si deputatilor din Comisiile de Aparare si de Munca, ziarul tiparit, nu varianta on-line !

 43. neacsu marin

  @Titi,
  Articole ca cel de acuma, apar odata, de doua ori pe an. In rest, nu vei vedea un articol care sa pomeneasca ceva de nedreptatile facute militarilor, toate slavesc politica de partid si de stat, contractele si activitatile facute la comanda partenerului strategic.

 44. geofreeland

  Nu cred în nimic. Ordinele puse în practică de politicieni sunt sfinte. E ca și cum am căuta potcoave de cai morți în zbaterea noastră. Am văzut la alții cum sunt respectați militarii, veteranii. Găsiți proaspăt pe net. Despre ce vorbim noi aici? Că Spânu scrie despre lucruri știute.Și?

 45. geofreeland

  Cred că și ăsta e un experiment ca atâtea altele. Însăși ideea de armată națională a statelor. E un fel de a trasforma România în Costa Rica, și pe ei îi apără plătit alții.

 46. Nicolae

  Bunä ideia cu abonamentul la revista.Poate atunci vor purcede sã o citeascã.:-B

 47. Ifrim

  @Titi.De acord cu articolul indicat de d-stră!

 48. Titi

  @Geo, de ce nu avem si noi in Comisia de Aparare, un asemenea Deputat care sa se lupte pentru un proiect de lege in favoarea militarilor ?
  http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=20347

 49. geofreeland

  Am avut un deputat, Lupescu Dumitru, coleg cu mine, la o structură. Îl cunosc, e cinstit și militar. Degeaba a interpelat el, a făcut scrisori, a propus la partid, degeaba. E exact ce am comentat mai sus. Ordine din afară, că niște români sadea nu ar face așa ceva. Poate cozile de topor ale lui Gr.Alexandrescu, dintotdeauna.

 50. geofreeland

  Titi, armata e armată, e a țării, a poporului român, ea a luptat pentru neam. Ce mai încape vreo discuție? Cine e conștient de rolul social al armatei e român, cine nu e un alogen cu poporul lui, nu am spus națiune. Ce altceva, „dragi români!”

 51. geofreeland

  Dacă te uiți la unul ca Guran de la PNL, care se bate cu cărămida în piept că și el a fost militar, îmi vine să vomit, scuzați.”Vă spun io, vă zic io…” și apoi debitează dintr-un lexic de cinci clase lozinci. Ce poți să mai spui? Ăștia ne conduc! România normală cu armata școală de cusut nasturi. Cum să nu te revolți? Niciun fost militar, politician, din oricare țară nu ar afirma asemenea abjecții la adresa armatei.

 52. geofreeland

  M-ai enervat, Titi. Și orice militar știe că nasturii de la veston și manta îi legam cu sârmă de agrafe. Să nu cadă. Iar pe ăia de la cămașă sau bluză o chemam pe mămica. Eu aș duce tot parlamentul ăsta într-un poligon de tragere, oricare, de artilerie, de a.a., de tancuri, de rachete, să stea lângă militari și apoi i-aș pune să sape un simplu locaș. Apoi, o haleală la castron, o fasole cu slănină, cu ceapă și pâine neagră, la picnic pe foaie de cort, dacă nu plouă. Apoi mai vedem. Azi noapte, de nesomnul vârstei am urmărit un documentar pe hbo, „veferanii”. Poate îl văd și chiorii din politică.

 53. geofreeland

  Când un parlament taie pensiile militarilor, negând orice, când tot el le-a aprobat, îți dai seama că e o curvăsărie cerșetoare de voturi pentru partide. Nimeni nu mai are scrupule, decât propria lor înavuțire, năimire și trădare a tot ce e sfânt. Nu mai aveți respect pentru armată, spuneți atinci cu subiect și predicat, de ce băgați militarii la coada vacii? Culmea e că și rânitul e o meserie nobilă dar acolo nu mori pentru idealul țării. Niciun stat nu își desfide militarii, noi, moț, cu aleșii noștri ne punem frânghia. E grav, ca stat, sau nu mai e stat?

 54. geofreeland

  Atât! Bunicul, după Mărășești, mi-a lăsat o grădină moștenire. Plănțuțele trebuie udate, e o prioritate civică, restul e un balastru amorf, amestecat cu stârvuri de gârlă, politica e atât de fetidă încât te întrebi ce fac ăia de la mediu?

 55. geofreeland

  Și un mare mareșal al României a pus la paradă ultimul pluton să defileze în izmene, semn că politicul habar n-avea ce va urma, un război crunt. Dodon zis moldoveanul stătu cu rusul în tribună la paradă. Și ei românii de dincolo, frații noștri, sunt de acord? Sau trebuie să ieșim și noi în izmene? Acum se repetă afacerea Skoda, dar începem cu umilirea militarilor. Nimic nou sub soarele banilor, aceeași poveste și nu-mi doresc decât, ciudat, ca ăștia de la ISU, lunar, care verificau sirenele localităților, să o facă, semn că cineva știe ceva, de vreo 6 luni, nimic, numai clopote în dungă, dese, dimineața, a mai murit unul, deși vara clopotul bătea mai rar. Știindu-i pe băieții din teatre, mă întreb, ei ce-or zice? Nici ei nu mai știu ce spune jurământul militar, dar supraviețuiesc, ca formă supremă a motivației, cu un singur gând, să mă întorc întreg acasă, în țara mea.

 56. Nicolae

  Domnilor,vedeţi d-voastra cum este viaţa asta,pentru unii,cã pt.altii viaţa este mereu in roz.
  Haideţi sã vã demonstrez,pas cu pas,cum le place unora sã spunä,cu au evoluat evenimentele ce au dus la situatia de acum şi v-eti observa cã de 10 ani nu s-a schimbat absolut nimic.

  *Ne amintim fiecare de anul de graţie 2009,cînd matrozul,împreuna cu piticul atomic,au decis şi au reusit sã duca la îndeplinire cea mai mare ofensiva asupra pensionarilor militari şi implicit asupra „pensiilor militare nesimţite”.Cunoaştem destul de bine ce s-a intîmplat,nu mai insist.

  **Începînd cu anul 2011,cei care au ieşit la pensie,guvernul le-a pregàtit L.263/2010,sora L.119, dupã care celor ieşiţi cu anul de graţie 2011 le-au fost calculat pensia.Dar,atenţie!
  Dacã L.119 prevedea un calcul nr.puncte:20(20 reprezentând ani cotributie),pe l.263 nr.de puncte:luna,anul naşterii,urmând, cã sã dau numai un exemplu,cei nascuţi incepînd cu 01.01.1970 nr.de puncte li se :30,(30 adicã ani contributie).

  ***DUpã 5 ani,guv.Ponta prin min.apararii la acea vreme,Gabi Oprea,au reusit sã propuna şi sã o treacã prin parlament o Lege numai pt.ap.op.sn,adicã L.223/2015.Toate bune şi la locul lui.Dar,întotdeauna este un dar,nu-i aşa?
  Nici nu a mai apucat sã intre bine ìn rol,cã baietii de bãieţi de prin ministere(Financiar-Juridic şi alţii)au mers cu jalba-n proţap la noul guvern reusind sã introducã in OUG 57 acel celebru art.40,unde au siluit,ajustat atît BC,cât şi procentul de la care se pleca,adicã de la 85%,la 65%.mai pe scurt,au modificat art.28,29,30…etc.Au golit pur şi simplu de conţinut o Lege Organicä pîna sã mai apuce sã fie pusã in aplicare(01.01.2016).
  Sã nu mai amintesc întreaga tevatura cu recalcularea,adicã stiţi bine ce a-a intîmplat.

  ****Tot nu a fost deajuns şi ca sa fie treaba,trebã în anul de graţie 2017,cînd la butone se aflã guv.roşu şi tot sà nu beneficiem şi noi pensionarii militari de L.153 unicà a salarizãrii,Lov şi acolitii sãi tot „prietenii”de prin directiile amintite,char roşcata a spus,au emis ordonata de guv.59 art.Vll,au eliminat art.60 din l.223, iar art.59 a fost macelarit şi asta scotînd prevederea cu indexarea cu 5o% din cresterea S,Med.B.E.Adica ce era mai important din tot art.59,lasand numai indexarea pensiilor cu 100% a ind.de Inflaţie(frectie la piciorul lui Stanculesco in ’89.
  S-a lãsat de înţeles,atunci,cã vom beneficia şi noi de binefacerile legii sal.unice art.38,toooocmai prin 2022,toamna.Am avertizat atunci,bãnuind cã este vrajala tragere de timp,cã nu vom apuca,vedem acum ce se intâmpla cu Actualizarea,când într-un proiect de lege aflat în facere,termenul este prin 2025!!!???.

  Iata numai câteva repere,dacã pot sã le numesc aşa,din lungul drum al bataii de joc in ce privesc pensiile noastre militare.Cât va mai trece,puteti deduce fiecare,tinând cont si de promisiuni,amânari şi multe,multe alte repere servite cu drag pt.noi de cei care se perinda pe la butoanele puterii.
  Cu dorinta cã nu am plictisit şi totodatã cu scuzelele de rigoare d.lui col.Neacşu,întreb :Ce este de fãcut?

  PS.Sã ne amintim de cei care au fost alãturi de noi in toţi aceşti ani scursi parca prea repede,iar acum se aflã intr-o altã lume,cea a umbrelor şi care si-au spus pãrerea aici,cândva!
  Dumnezeu sa-i odihneacã in linişte!

 57. geofreeland

  Onor la drapel! E ziua lui, arborați-l!

 58. bazil

  CCR a reamintit că legiuitorul beneficiază de o libertate apreciabilă în reglementarea pensiilor. Astfel, printr-o jurisprudență constantă, de exemplu în Decizia nr. 752/05.11.2015, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 82/04.02.2016, paragraful 15, CCR a reținut că valoarea punctului de pensie, limita maximă a cuantumului pensiei, condițiile de recalculare și de recorelare a pensiilor anterior stabilite, precum și indexarea acestora nu se pot stabili decât în raport cu resursele fondurilor de asigurări sociale disponibile. În acest sens sunt, de exemplu, și deciziile nr. 105/22.02.2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 263/30.03.2005, nr. 356/23.09.2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.015/03.11.2004, nr. 1.140/04.12.2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31/15.01.2008, nr. 656/30.04.2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427/ 23.06.2009, nr. 506/09.04.2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 368/01.06.2009, nr. 1.237/06.10.2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785/24.11.2010, nr. 851/14.12.2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310/05.04.2018, sau nr. 651/11.11.2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 3/05.01.2015.

  Cu referire, în mod deosebit, la critica formulată din perspectiva dreptului de proprietate, CCR a reținut că, potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, de exemplu Hotărârea din 02.03.2006, pronunțată în Cauza Mamonov împotriva Rusiei, articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție nu poate fi înțeles în sensul că îndreptățește o persoană la o pensie într-un anumit cuantum.

 59. bazil

  Privind pensiile fff mari care au condus la inghetarea tuturor pensiilor, indiferent de cuantum. : Nici o persoana nu este indreptatita la o pensie intr-un anumit cuantum: CCR citeaza din jurisprudenta CEDO.

Statistici T5