Manevre militărești

Categoria Despre Armata




Piromanii


Gata, au trecut manevrele militare oficiale din Marea Neagră. A trecut războiul. Acum o lună toată lumea nu vorbea decât despre război, război în Ucraina, război în Marea Neagră, război în România. Presa ”RomâNATO” nu scria decât despre manevrele de la granița ruso-ucraineană, despre amenințările lui Putin, declarațiile miniștrilor ruși și cum ne va apăra pe noi articolul 5 și brava armată americană chemată să se desanteze iezact la noi. Și uite că trecu și asta gata, am mai scăpat de un război. Ce ne-am ales de pe urma lui? Cu multe cheltuieli, cu un nou comandament american, cu ceva ”specialiști” rămași prin ”lanurile de porumb” despre care nu vorbește nimeni , în rest nimic. Un singur lucru este cert, subordonarea totală a intereselor, apărării naționale, celor ale partenerilor strategici sau acoperiți. Deja a devenit clar pentru toată lumea că suveranitatea națională a este o sintagmă pur teoretică. Eu mă întreb doar de ce au fost aduși aici deja celebrii membrii ai Brigăzii 82 Aeropurtate americane, căci  ei nu prea sunt folosiți pentru simple exerciții, mai ales în colonii. Cine le –a urmărit cât de cât activitatea, fie și doar pe internet, știe că nu a fost foc,  începând cu cel de-al II-lea Război Mondial, care să nu fi fost inițiat de un Zippo al Bg 82 Airborne.Vietnam, Grenada, Panama, Iraq, Afganistan, tot ce a necesitat introducerea de trupe și constituirea unor teatre de război, a purtat amprenta acestei brigăzi. Ei sunt practic piromanii, vârful de lance al oricărui conflict american și prezența lor într-o zonă este echivalentă cu un nou război, nu doar conflict. Au fost aduși în recunoaștere sau au fost deja plantați o parte din ei? Asta este adevărata problemă, nu declarațiile politice ale unora sau altora.


Momorandum


 Recent, foarte recent, pe 24 Mai, Doamna Țurcan a convocat la sediul ministerului pe care îl conduce spre pierzania românilor, o ședință în care s-a dezbătut problema noii legi a salarizării care în mod normal este legată, sau va da direcțiile de deplasare noii legi a pensiilor. Să nu uităm că ”vechea lege a salarizării”, cea introdusă de Olguța ar urma să intre în funcțiune în totalitate, la sfarsitul lui 2022 dar nu se știe dacă va mai apuca. Pentru militari, botaniștii  care se rugau și trăgeau să fie votat PLX 199, proiectul care le promitea actualizarea la aplicarea în totalitate a Legii 153, această veste cade ca o izbăvire. În sfârșit, văd și ei capătul legii. Cei care așteaptă luna septembrie și pentru aplicarea  promisei indexări pot de asemenea să aștepte, pentru că așa cum s-a anunțat deja, legea salarizării va veni la pachet u o nouă lege a pensiilor, deci…. răbdare și tutun!. În varianta în care totuși actualul guvern nu va schimba legea 153 ci doar o va amenda și completa, este clar că termenele de aplicare vor înainta iar actualizarea pensiilor militare va putea fi aplicată odată cu punerea în aplicare a celui mai îndepărtat obiectiv al legii.


La ședința respectivă au participat, așa cum cere legea, și partenerii sociali ai guvernului, adică reprezentanți ai sindicatelor din ramurile care vor fi afectate de lege. Au fost invitate și sindicatele din MApN și MAI, de la MApN fiind invitat pseudo-sindicatul SCMD.  intrând pe pagina ”Publisind” am aflat ce probleme au ridicat sindicaliștii respectivi legat de salarizare. Nu le mai reiau aici, cei interesați pot accesa pagina.


Pe pagina SCMD sunt publicate câteva scurte informații privind participarea la această activitate. Aflăm și despre   un memorandum  care cuprinde intențiile  guvernului privind noua lege a salarizării. Memorandumul cuprinde și o anexă privind salarizarea în SNAOPSN, care însă nu a fost pusă la dispoziția celor chemați la discuții pe tema ei sau cel puțin nu a SCMD, după cum reiese din lamentările domnului Dogaru.


Ce nu se spune în informările de pe pagina SCMD este care ar f pretențiile sau cererile concrete ale  SCMD  pe linia salarizării cadrelor militare, cereri care ar fi trebuit postate, spre a ști ”ce-ți doresc eu ție, scumpă Românie”. Nu comentez mai mult.


Pe pagina SNPPC găsim cerințele sindicatului respectiv privind salarizarea polițiștilor, care cuprind :


1. Dublarea coeficienților de salarizare din Anexa 6, Legea 153 / 2017 (polițiști, jandarmi, pompieri, penitenciare) și Anexa 8 – personal contractual.


2. Majorarea cu un procent suplimentar/considerabil a coeficienților de ierarhizare pentru funcțiile pentru care este necesar avizul de poliție judiciară.


3. Majorarea cuantumurilor salariilor de grad și stabilirea acestora prin raportare la salariul de bază minim brut garantat în plată.


4. Menținerea plafonului de sporuri la nivelul ordonatorului principal de credite și nu per persoană.


5. Exceptarea de la plafonul de sporuri a muncii de noapte, SDSL și a muncii suplimentare.


6. Adăugarea unor funcții specifice în Anexa 6 pentru toate funcțiile de personal contractual din MAI.


Ei așa mai merge. Măcar oamenii știu pentru ce se zbat liderii lor de sindicat și știu de ce au nevoie de sindicat. La armată, vorbă multă, fapte ioc, doar gargară, lozinci, procese pierdute  și  lamentări.


Militari, iarăși vi se pregătește ceva


Este clar că o nouă lege sau modificări la legea salarizării (pentru că actualul guvern cu finanțist la conducere, nu are un specialist care să știe să facă o lege, fie ea și proastă) vor avea legătură cu legea pensiilor, nu pot fura de la pensionari fără o nouă lege a salarizării. Este deja oficial faptul că în noua lege a pensiilor va crește vârsta de pensionare dar și – așa cum spuneam de mai bine de un an- stagiul de cotizare. Doamna Țurcan a anunțat deja că va împinge stagiul de cotizare la 35 de ani, se va scoate pensionarea anticipată, iar vârsta de pensionare va atinge speranța de viață, deci se va ajunge ca oamenii să lucreze până cad din picioare, dacă nu de cine știe ce virus inventat de ”samariteni”, măcar de stress și surmenaj. În aceste condiții, să te ții pensionări în următoarele luni. Cine crede că militarii vor fi exceptați își face iluzii. Chiar dacă există șanse ca totuși vârsta de pensionare la militari să fie mai mică decât la civili, este clar că perioada de cotizare se va ridica la 30 de ani, așa că cei care acum se bucură că au asigurat stagiul minim de 25 de ani, peste un an, pentru cei 5 ani lipsă vor primi mai puțin cu 26% dacă se votează PLX 199. Așa că stimați colegi, trageți tare, cereți votarea cât mai rapidă a PLX 199.


Și acum o surpriză, doar pentru cei care trăiesc cu capul în nori. Așa cum reiese și din declarațiile ministerului Muncii, cât și din cele relatate de SCMD, dar așa cum se știe și contrar celor afirmate în câteva rânduri oficial de către specialiștii și comunicatorii din MApN, proiectul (anexă) privind salarizarea și noua lege a pensiilor în SNAOPSN se află la sediul MApN nu în lucru, ci terminat și așteaptă doar decizia finală politică, pentru a face eventuale ajustări. Șeful DGFC din cadrul MApN a spus cu gurița lui în ultimul interviu postat de Observatorul Militar, că în viitoarea lege a salarizării vor dispărea unele sporuri. Nu contest faptul că ”unele sporuri” fac diferențele între salariile  dar mai ales pensiile militarilor care au lucrat în condiții similare. Ceea ce mă îngrijorează pe mine este CARE SPORURI vor fi eliminate și care vor fi menținute, pentru că dacă se vor păstra sporurile pentru diplomele de doctorat obținute la foc automat prin copy-paste sau cele pentru mutarea a unor documente ” SSID” dintr-o mapă în alta, nu am făcut nimic, iar după cum îi cunosc eu pe ce care semnează propunerile de lege și ordine din MApN,  cam asta se va întâmpla. Și pentru că am ajuns aici, să nu uit să menționez că fraza de căpătâi a domnului general Florin  Jianu este relevantă pentru grija sa față de militari . Spune domnia sa că, citez ”Când vorbim de salarizare, trebuie să avem în vedere, în primul rând, disponibilitatea bugetară a statului.” Greșit domnule Jianu, foarte greșit, pentru că din păcate disponibilitatea bugetară a statului nu depinde de posibilitățile financiare și resursele țării, ci de INCAPACITATEA  guvernanților și LIPSA DE INTERES față de munca  cetățenilor. Nu tine nimeni cont de drepturile și prețul eforturilor depuse de fiecare categorie de personal. Domnia voastră domnule general doctor, ca responsabil cu legea salarizării militarilor trebuie să aveți ca prim scop răsplata corectă a meseriei de militar în cadrul societății, nu de impotența guvernelor. În fapt prin această frază se găsește sursa și motivul pentru care militarii au fost întotdeauna  batjocoriți de toate guvernele: cei din fruntea structurilor de decizie și care trebuiau să se îngrijească de calitatea vieții și salariile militarilor, s-au ocupat de protejarea intereselor clasei politice și a propriilor poziții în relație cu aceștia. Așa se face că un fost șef al DFC a MApN se află  în fruntea secției speciale pentru SNAOPSN din cadrul Ministerului Finanțelor, acolo unde probabil dorește să ajungă și are toate șansele, și actualul.


Iar câtă vreme specialiștii din sectorul financiar spun că totul e bine și ”toată lumea va fi mulțumită” așa cum se spune și despre PLX 199 și alte proiecte băgate la semnat, ministrul va semna ca primarul.


Oricum, așa cum am mai spus, va urma o nouă hemoragie în SNAOPSN care va duce la dispariția multor șefi de departamente, direcții, secții, birouri, structuri, unități, subunități, mult mai mulți decât ar fi dispărut într-un eventual război în Marea Neagră. Să vedem dacă se va sesiza cineva și dacă va fi tras la răspundere cineva pentru efectele acestui TSUNAMI similar, dacă nu chiar mai mare, decât cel provocat de OUG 59, acum 4 ani. Oricum actualul ministru cunoaște efectele. Dacă și acum va lăsa să se întâmple același lucru, are toate șansele să rămână singur la conducerea ministerului.


Să mă ierte Dumnezeu, dar efectele unui astfel de act la care specialiștii din MApN sunt părtași, sunt mai mari pentru viitorul armatei decât un eventual conflict în Marea Neagră.

https://publisind.ro/negocieri-salarizare-familia-apararea-si-ordine-publica/

https://www.snppc.ro/25-05-2021-comunicat-in-cadrul-nt-lnirii-de-ieri-de-la-ministerul-muncii-am-avansat-propuneri-privind-mbun-t-irea-salariz-rii-n-cadrul-familiei-noastr-bd10626

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

66 Raspunsuri la Manevre militărești

  1. Titi

    @Neacsum, in Septembrie 2021 trebuia sa intre in vigoare Legea nr.127/2019, privind sistemul public de pensii, NU Legea 153/2017, care trebuia sa finalizeze in 2022 ultima Patrime din Diferenta 2022/2018.
    Iar la Legea 127, termenul din 01.09.2021 a fost Prorogat la data de 01.09.2023(OuG 8/2021).
    Am o rugaminte totusi, lasa Pl x nr.1992020 in pace, oricum n-ai inteles ca IMPORTANTA era acordarea Pensiei Minime pentru 25-30 000 de beneficiari(MApN) o crestere medie de 400 lei/luna, mult mai putin decat Indemnizatua de 1000 de lei/luna de care deja beneficiaza probabil acelasi numar de rezervisti militari !

  2. Micky SINBAD

    Probabil,vointa de a face ceva bun pentru toti militarii activi si in rezerva e invers proportionala cu gusa…Cum o fi luat probele fizice anuale acest general activ?

  3. neacsum

    @ Titi,
    Da, ai dreptate cu termenele, care oricum nu sunt respectate si sunt amanate la fiecare apropiere de limita, cand trebuie sa se dea cate ceva, dar in privinta PLX 199, mai domol. Oricum nu vom vedea niciodata termenul final al legii 153, devi ne putem lua adio de la actualizari si asta era unul din scopurile PLX 199. Ia stai si analizeaza ce dezastru aduce odata cu schimbarea limitei de varsta a vechimii necesare pentru iesirea la pensie sau vechimii efective.Cei 30-40 % despre care spui tu ca ar castiga, ar plange pe la colturi pentru ca ar pierde mai mult decat li s ar da.

  4. geofreeland

    E bine să se știe că o armată în luptă își atinge scopul utilizând muniții.Adică luptătorii neutralizează sau nimicește, să nu zic omoare, inamicul prin efectul la țintă. Și asta fac munițiile. Explozive, perforante, cumulative, cu bile, cu napalm, cu ce vreți. Ok, se știe. Fără muniții, gloanțe, bombe, proiectile, rachete, torpile, mine, grenade, totul e în van. Munițiile sunt materiale absolut periculoase în fabricație, manipulare, depozitare, întreținere, casare. Aici greșești o singură dată, cu prețul vieții. Numai fabricanții și militarii știu asta și, bineînțeles, ținta. Și madam Turcan, garnisită numai vestimentar, vrea să taie sporuri? Păi vrea și onor șefimea kaki să facă asta? Să facă dacă e ordin politic. Viitorii mercenari, zisă armată, n-au decât să înghită asta. Când va fi o armată de roboți sau cybersoldiers e normal să se taie sporuri. Până atunci multă apa va curge dar noi suntem azi, culmea încă trăitori norocoși că nu ne-am pulverizat în neant că ne-am făcut meseria profesionist. Oricum sporurile sunt mult mai mici decât cel pentru solitaire pe calculator.

  5. geofreeland

    Uitându-ne în piața ați calculat cu cât au crescut prețurile, energia, gazele, taxele, serviciile, impozitele, accizele, medicamentele, pâinea etc? N-o să vă vină a crede. Încă nu e iunie și nici FMI p-acilea. Dar vin ei. Așa că poate nu mai sunteți optimiști cu pielea ursului.

  6. y

    În LUMEA NOUĂ așa cum cum a fost ea gândită și imaginată de „inginerii sociali ai viitorului”, viziune reafirmată și regăsită pe site-ul WEF și nu numai, NU ESTE loc pentru lucruri vechi. Așa că da, va fi o nouă lege a salarizării, o nouă lege a pensiilor, toate făcute complet LEGAL și TRANSPARENT, pentru NOUL OM care „NU VA MAI DEȚINE NIMIC ȘI VA FI FERICIT PENTRU ASTA”! Doar că, nu cred că cele 2 legi vor dura prea mult, poate se trage de timp până la introducerea NOII monede virtuale prevăzută cu termen de expirare.
    Iar trupele militare străine, prezente pe pământul milenar al patriei, sunt aici pentru a securiza cuceririle sua de peste mări. Cum și grupul PRO-america din parlamentul româniei lucrează în interesul național. Ooops, am folosit cuvântul în curând interzis „național”!

  7. geofreeland

    Lălăiala asta cu pensiile e o mare manipulare. O fumigenă spre a adormi 5 milioane de pensionari votanți. Asta e chestiunea primordială o României? Numai naivii trăiesc din speranțe care nu țin de foame. Încă e vară, suntem vegetarieni, dar după toamnă cumpărăm ață să coasem buzunarele.

  8. geofreeland

    @Y Și care va fi lumea noului? Poate ne lămurești, să nu murim proști. Adică renunțăm la demnitate, decență, cutume, cinste și recunoștință ca fiind vechi? Zicea unul că istoriei îi trebuie un imbold, ceea ce trăim și încă nu înțelegem. Sau nu putem. Comprehensibilitatea o fi tot din vechi? Chapeau bas!

  9. geofreeland

    Multe comentarii zac prin „moderare”

  10. geofreeland

    @Titi Ești molipsitor prin optimism. De-a Domnul! Dar o fi în vacanță…

  11. y

    Dar, ca să se împace și lupul și capra și varza, și să nu mai fie atâtea discuții pro și contra, am propus următoarea variantă de lege a pensiilor, care să nu mai aibă nicio legătură cu grade, funcții, salarii, sporuri, domeniu de activitate și, nici măcar cu sistemul din care se iese la pensie (civil sau militar). Pentru că ne place sau nu, vrem sau nu, MAREA RESETARE este după colț și nu știu dacă și cum poate fi oprită.

    LEGEA PENSIILOR, LEGE UNICĂ. LEGE UNIVERSAL VALABILĂ ȘI APLICABILĂ ÎN ROMÂNIA® pentru toate cate goriile de pensionari, indiferent de sistemul de activitate din care provin!
    ARTICOL UNIC
    1. Nicio pensie minimă netă în plată nu poate fi mai mică decât coșul minim de consum lunar, calculat pentru o singură persoană.
    1.a) Nicio pensie minimă de urmaș netă în plată nu poate fi mai mică decât coșul minim de consum lunar, calculat pentru o singură persoană.
    2. Nicio pensie maximă netă în plată nu poate depăși Salariul Mediu Brut Lunar în vigoare.
    3. În cazul în care coșul minim de consum lunar și/sau Salariul Mediu Brut Lunar scad, pensiile rămân la aceeași valoare.
    4. Pensiile vor crește cu aceeași valoare cu care cresc și cei doi indici.
    5. Niciuna din cele două pensii nu poate fi cumulată cu salariu sau altă pensie plătită din bugetul de stat.
    6. Niciuna din cele două pensii nu se poate cumula cu alte beneficii sau venituri plătite din bugetul de stat.
    7. Nicio pensie nu poate fi scăzută, sub niciun motiv.

  12. geofreeland

    @ Y Probabil că te-ai gândit și la contribuție, nu? Sumă fixă.

  13. geofreeland

    @Y comunism cu față umană zici? De ce dracu’ făcurăm „revoluția”?

  14. geofreeland

    @Y Credeam că ești om serios. Și falansterul de la Scăieni a fost o utopie. Eu și cu Bill Gates avem 150 de miliarde dolari și 1000 de lei. Un economist american cu Nobel a zis că „invidia umană” e motorul lumii. Mai profund, zisele lui, s-au adeverit istoric.

  15. Titi

    @Geo, eu si neica Tudor ce mai credem in Pl x nr.199 :
    „Domnilor presedinti,
    Astazi, 19.05.2021, impreuna cu domnii gl Bahnareanu, col. Bratasanu si col Hoara am participat la intalnirea cu dl Orban intalnire solicitata dupa intalnirea cu dl. ministru Ciuca. In urma discutiilor pe tema discriminarilor si inechitatilor din sistemul pensiilor militare dl Orban a solicitat o perioada de doua saptamani pentru a putea discuta, in coalitie, problemele ridicate de noi, urmand sa imi comunice punctul dumnealui de vedere precum si variantele de solutionare. Guvernul nu si-a exprimat punctul de vedere legat de PLX 199, punct de vedere asteptat de Comisia de aparare a Camerei Deputatilor, existand o opozitie clara a USR-PLUS. Voi informa Forumul imediat ce voi primi informatii pe aceasta linie.
    Totodata doresc sa va informez ca voi declansa actiunile de convocare a Forumului pentru luna iunie, convocare legata de indeplinirea mandatului de catre Asociatia ROMIL. In acest sens va rog sa faceti propuneri concrete conform prevederilor Protocolului de colaborare.

    Va multumesc.

    Cu respect

    Col r Marian Tudor

    P.S. La intalnire au participat si dl Guran, seful grupului parlamentar PNL la CD si dl secretar de stat de la ministerul apararii dl Balu. Imi cer scuze pentru omisiune.”

  16. geofreeland

    Și à propos de vârsta de pensionare. Ce țară mai are 70 de ani? O fi, dar la România e greu de evaluat. Întrebarea e câți ani mai trăiești după pensionare? De la 65 de ani cad gonadele, se infirmă sistemul endocrin , omul degenerează an de an dublu spre boala biologică. Practic omul ar trebui să cotizeze numai pentru anii dintre 70 de ani și speranța de viață statistică altfel e un furt sau o nouă taxă pe viață. Se experimentează numai prostii. Și poate cineva mai primește un premiu. Experimentăm sclavagism în secolul 21 unde libertatea e plătită. Ca în comuna primitivă, unde trăiau toți la fel dar Ăl mai tare mascul mânca primul.

  17. Titi

    Nu se vede Capul Tabelului:
    Dar avem, Tara, Varsta de pensionare, Varsta Viitoare, Speranta de Viata(BARBATI) la fel si pentru FEMEI; in Romania Varsta= 65 ani, Speranta de Viata= 70,5 ani.
    Dacă cresteți vârsta de pensionare la 70 de ani, barbatii din România ies la pensie la data decesului.
    Cinicilor!”, scrie Adrian Câciu pe Fb !

  18. geofreeland

    @Titi Citind tabelul mă îngrozesc ce vor să facă acești orbi pionieri ai noii cenuși marxiste. Pensionare la 70 de ani? Trebuie puțină tâmpeală spre a înțelege tâmpenii. Cinismul adus în forma violentă a scelerării propagandistice întrece ridicolul. O vrăjeală ieftină, zici 70 ca să vezi ce buni sunt ei și cădem la pace la 65. Adică tot crește. Fondul e altul, guvernările trădătoare de țară care nu au creat locuri de muncă, nu au creat condiții economoce de limitare a migrației, nu au susținut o politică demografică pozitivă și e normal ca șubrezirea sistemului de pensii să fie forțată. De fapt, cedarea suveranității statale și obediența politicienilor ne-au adus în colaps. Pensionarii sunt de vină. Câtă mârlănie! Mămăliga fierbe…

  19. y

    @ geofreeland
    Papa despre Venitul Minim Universal (Garantat)
    https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2020-04/papa-francisc-mesaj-miscarile-populare-salariu-universal.html
    Extrem de foarte pe scurt despre Marea Resetare și a IV – a Revoluție Industrială
    https://www.researchgate.net/publication/349053370_The_Great_Reset_Restratification_for_lives_livelihoods_and_the_planet
    Pentru lectură suplimentară
    https://www.globalresearch.ca/victory-day-time-think-about-finally-winning-wwii/5744808

    Acum, că noi nu știm, nu vedem, nu auzim sau refuzăm să credem și/sau să acceptăm lumea viitorului ce ni se pregătește, contează mai puțin, lucrurile demult timp planificate, s-au pus deja în mișcare.
    În rest, nu o să răspund eu întrebărilor puse; răspunsurile trebuie să le căutați și să le aflați singur; astfel, dacă nu vă place ce aflați, nu o să mă înjurați pe mine 🙂

    P.S. Am citit undeva informația (dar nu am și verificat-o), că, prima mare investiție cu bani europeni prevăzută în PNRR întocmit de guvern, se referă la extinderea cimitirelor și creșterea capacității crematoriilor! O fi, n-o fi adevărat, o avea sau nu vreun subînțeles sau legătură cu vârsta de pensionare sau altceva?!, nu știu, dar umorul negru nu ne lipsește.

  20. Titi

    Majorare pensii în 2021. Câciu

    „Eu dezavuez total informaţiile false care vin de la politicieni care spun că nu sunt bani de pensii. Toată lumea are un telefon la îndemână, facem un calcul în direct. În momentul ăsta, masa salarială a ajuns la 90 de miliarde de euro.

    Anul trecut, 2020, an de pandemie. 25 la sută din masa salarială brută sunt 22,5 miliarde de euro. Faceţi un calcul la cursul de 4,92 lei pentru un euro şi o să aflaţi că contribuţiile de asigurări sociale de stat sunt la 110 miliarde de lei româneşti. Pensiile ne costă 90 de miliarde, deci am avea un excedent bugetar. Dar Guvernul şi-a propus să încaseze doar 81 de miliarde, din cele 110. Unde sunt ceilalţi bani? În evaziune.

    M-am săturat de politicienii care spun mereu că nu sunt bani de pensii, că nu se pot creşte pensiile, dar lasă sau favorizează evazioniştii. Acolo sunt banii cetăţenilor! Există resurse pentru a creşte pensiile. Faptul că guvernanţii nu vor e clar! La momentul actual, fără ajustări pe creşterea salariilor mici, poţi creşte pensiile cu 22 la sută”, a declarat, într-o intervenţie TV, Adrian Câciu.”

  21. neacsum

    @Titi,
    Nu sunt bani pentru prostime.

  22. Titi

    ” România 2040
    A trecut un an de când a intrat în vigoare legea pensionării la 80 de ani, este 7 jumate dimineața și e debandadă pe străzi, dronele încearcă să dirijeze bătrâni care au uitat unde au jobul, cărucioare electrice blochează traficul. Mă fac și eu că merg la muncă, dacă află ăștia că m-am pensionat la 60 mă linșează, am găsit doi tataie chercheliți fluturând pamperșii deasupra capului că au reușit să ia prima pensie, particip la bucuria lor.
    Trece Poliția Muncii și legitimează doi tinerei de 60 care par fără muncă, erau de-ai lor în civil.
    Noroc cu asiaticii, mai vezi un tânăr pe stradă.
    La o bancă este coadă, s-a lansat creditul „Dinți noi”, pe geam un poster cu Iliescu rânjind „Sari suta cu mine!”.
    Deja Șoșoacă este la al doilea mandat și lansează programul „Gerovital pentru toți”, azi este sărbătoare, patriarhul Teodosie face Boboteaza de vară.
    Mă scormonesc de un bitcoin să iau o dronă spre casă, de când doamna Dancilă este președintele BNR s-a dus dracului leul.”

  23. Micky SINBAD

    @titi
    Asa se intampla cand nu verificati calculele facute de unul si altul pe la televiziuni.Nu exista evaziune la salarii ,ci doar la tva.De cand s-a schimbat legea cu contributia pentru asigurari sociale,respectiv patronii doar colecteaza si platesc contributiile ,nevarsarea acestora este caz penal.Nu se joaca nimeni.Adevarata evaziune e la tva si marfuri neinregistate in contabilitate.Aici e greu sa-i prinzi,dar nu imposibil.La suma vehiculata de respectivul ,adica 110 miliarde,ar iesi o pensie medie de 1,666 lei pentru 5.5 milioane de pensionari.Asta nu e crestere de 22%,ci doar de 1,666/1,500=11%.De ce cand un politician sau formator de opinie minte ,minte exact la dublu?Situatia economica pe primul trimestru arata o revenire,dar interesanta va fi situatia din cel de-al doilea, care da cu adevarat o directie,pentru ca doar doua punte formeaza o linie,o directie (trend).Prin urmare mai mult ca sigur ca nu se misca nimic pana prin august ,septembrie cu pensia minima la armata.In ceea ce priveste rezilienta,banii gratis sunt bine veniti,dar imprumutul ne aduce indatorarea la 60% si fmi-ul in casa,ca sa nu spun altfel…Solutia ar fi cea ungureasca,de neacceptare a acestui imprumut,ci doar a banilor gratuiti,numai ca probabil banii vin la pachet:vrei bani gratis?ia si un imprumut,adica nu primim nimic.UE s-a cam dus pe copca cum s-au dus si padurile noastre (cine mai traieste 100 de ani le va vedea la loc…).Ce s-a vrut de cei ce au intemeiat UE si ce-a iesit…Vae victis!

  24. Titi

    @SINBAD, as dori sa citesc si eu Articolul din Legea pensiilor( sau alta lege..) in care scrie ca Retinerea si Nevirarea CAS pe salarii este Infractiune..!

  25. y

    Întrun articol din 2016, Gelu Diaconu, afirma că „o treime din TVA se fură”. Bănuiesc că, de atunci s-au făcut progrese importante.
    Între timp, bula capitalului fictiv în valoare de 2,5 cvadrilioane de dolari, așteaptă să se spargă. Cine v-a înțepa balonul? Ne putem imagina consecințele la nivel global?
    https://www.qmagazine.ro/exclusiv-gelu-diaconu-o-treime-din-tva-se-fur%C4%83/
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926213/

  26. Micky SINBAD

    @titi
    Puteti citi articolele referitoare la inselaciune,delapidare,abuz si neglijenta in serviciu din codul penal si e suficient…

  27. geofreeland

    @Micky Noi nu suntem unguri sau polonezi. Noi suntem ai tuturor…

  28. Micky SINBAD

    @geo freeland
    Daca „ai tuturor”inseamna fraieri sunt de acord,caci cum se poate numi ciobanul (poporul) care si-ar pune paznic la oi (tara cu bogatiile ei) niste lupi (statul mafiot)?

  29. Ați scris: „Oricum, așa cum am mai spus, va urma o nouă hemoragie în SNAOPSN care va duce la dispariția multor șefi de departamente, direcții, secții, birouri, structuri, unități, subunități[…]”
    Adică pensionarea celor care le ocupă (că nu cred să-i lichideze nimeni) cumulată cu desființarea posturile inutile? Dacă posturile rămân și le ocupă alți lachei flămânzi (și fără experiență), chiar că nu s-a făcut nimic…

  30. Gigi

    Impactul bugetar este valabil numai la noi,la SNAOPSN,nu şi la ceilalti.
    Mãi ales in administratia locala şi centrala.Nu mai vorbim la agistrati.
    Bine ca guv.a gãsit in armata pupincuristii de serviciu,care ne-au dat legile dorite de aceştia. Din 2009 şi pânã în prezent,ne-au purtat sambetele,un basism plin de urã asupra tot ce este militar.Basismul a fost dat la Lada de gunoi a istoriei,insa au rãmas reminiscentele lui,care ne va bantui mult timp de acum incolo.

    @Apreciez Art.postat de dl.col.Neacsu.

  31. neacsum

    @Emil Cristescu,
    Adica vor iesi la pensie apoi vor deveni consilieri prin diferite ministere, inclusiv cel pe care l-au parasit.

  32. Pingback: Armata României,încotro??? Punctul pe ” I”/71 . | Alioşa ” File de Jurnal ”

  33. geofreeland

    După ofensiva mediatică cu nesimțirea pensiilor speciale între care și ale militarilor, s-a căzut la „pace” politic.”So with us” un fel de „ca la noi” fiind indicația în contextul încordării pontice. Onor Ciucă ne confirmă că pensiile noastre de la Cuza încoace nu sunt speciale ci de stat și că ele rămân așa. De unde tragem concluzia că el se zbate și ne apără ca și „apărarea patriei”. Frumos, onorant, chiar „Ciucă al nostru” care se „luptă” ca un soldat pe frontul politic. Norocul nostru, și trebuie cinstit, rămâne tot domnitorul Unirii, gonit, umilit și căzut în dizgrație, ca un martir.

  34. geofreeland

    Se tot flutură steagul regionalizării țării cum că așa vom accesa mai ușor fonduri europene și vom desființa corupția. În fond, noua corupție va trece la un alt nivel. Așa, și regiunile astea vor avea și ele subdiviziuni, județele vor deveni raioane sau plase, ca pe vremuri. Operațiunea va costa enorm, administrație, sănătate, logistică, documente civile, recensăminte,demografie, potențiale economice, locuri de muncă, ani de implementare, risc de haos financiar etc. Cui servește asta acum? Boc propune, Cîțu zice că e o idee de luat în seamă. Un fel de oiște în gard pe miliarde de euro. Sau e un prim pas spre catalonizarea României? Tocmai că noi nu mai avem monarhie dinastică precum spaniolii de exemplu.

  35. geofreeland

    Veți spune că, ce treabă avem noi cu gunoiul din sectorul 1? Păi avem, că acolo locuiesc oameni ca noi. Ei suferă și ne întrebăm de ce? Firma care face colectarea gunoiului își face treaba care se pare că nu e pe placul primarului. Pentru ce? Motive nu sunt decât că primarul vrea să pună o firmă de casă, piloasă, ca prin forță să fie aleasă de primar să primească banii primăriei pentru viitoare prestații. Cum? Păi așa vreau eu, primarul. Care primar? Ei, care! Aia „aleasă” cu sacii de voturi fluturați ilegal de niște șmecheri. Ce saci, mă? Păi ăia cu voturile bucureștenilor. Un procuror zice că a fost un furt pe față, o mare fraudă. Bă, nene, fraudă ca fraudă, primarul cere prefectului stare de alertă în sector. Păi de ce? Păi ca să fac licitație pe seștache să pun la gunoi firma „mea”. Zău? Da’ cetățenii ce zic? Ei? Mă doare undeva de ei și gata! fiind o expresie franceză din Guadelupe.

  36. geofreeland

    Azi am avut un puseu numit „Miru” amintindu-mi de un camarad drag, Vladimir Nussem, dus spre stele în onor la drapelul tricolor. Îmi lipsește, ca de altfel și altor ai lui prieteni. Umor spontan, patriotism militar jurat, fapte întru cinste și dragoste de oameni în kaki. Nu știu, mi-a venit așa, primăvara. Uneori lipsa unui om e un amestec de neliniște și o durere surdă, reprimată, ca un dor…

  37. geofreeland

    Aplombul de weekend estompează orice. Normal. Lumea se mișcă, evadează într-ale ei normalitate. Un fel de egoism relaxant, dedicat familiei, un munte, o mare, un grătărel, un hobby, timpul trece frumos și liber, bateriile se încarcă, nepoții și copiii își permit bucuria. Țara e pe mâna politicienilor care fac ce vor ei, în prenumele poporului. Sau, mă rog, al unor „votanți” învingând frica de covid, impusă. Câți votanți? Oficial, după „numărătoarea” setesistă cam vreo 30% din populime. Păi cum? Uite-așa! Și are legitimitate chestia asta? Zice-se că are, clamează „guvernul meu” făcut cu scandal pe banii cetățenilor la „Cina cea de taină” europeană. Asta e! Păi e. A venit deja iarna, iarna prețurilor, cresc prețurile, crește și tva-ul colectat, nu? E foame mare de bani la guvernul vândut pandemic. Păi și cetățenii? Ce e cu ei? E treaba lor, și dacă nu primesc pensia o lună nu moare nimeni, nu? se descurcă ei, dorm mai mult și sar o masă e simplu. Corect, test de supraviețuire. Românul duce multe-n cârcă, de veacuri, e învățat să doarmă învelindu-se cu spatele. Așa e învățat el între imperii. Cutumă istorică.

  38. geofreeland

    Pe vremuri, copiii mergeau la Casa Pionierului, la cercuri de aeromodelism, de muzică, de dansuri, de orice, băieței și fetițe, aplicau pasional la lucruri practice, învățau cu mentori profesori, participau la concursuri, talente emulative, apoi chiar viitoare profesii. Azi? Azi ce? Nimic. Găști și grupuri vorbind vorbe și imitând idoli falși. Deși sunt încă niște copii, cu mintea avidă de tărâmuri încă neexplorate, nu le oferim statal un orizont de valoare a propriei ființe ce va deveni adult. Principiul e simplu, îl arunci în apă și dacă inoată e bine, dacă nu, asta e…

  39. geofreeland

    Nimic nu poate egala sărbătorile românilor. Colindul de Crăciun, cu minunile de glasuri de copii cântând în porțile creștinilor, plugușorul unui optimism endemic, sorcova nepoțeilor de-ți dau lacrimile picurând în inimi dornice de viață ale bunicilor. Sublimul unui popor stă în statornicia socială, în bucuria existenței, ca o victorie a timpului trăit din generație în generație. Asta e baza unei culturi, ștafeta primită și dusă înspre un mâine veșnic. Cine ne vrea să renunțăm la rădăcini? Ele sunt România și noi românii din, după cum se vede, placa turnantă a Europei. Pentru că e.

  40. geofreeland

    https://www.stiripesurse.ro/gunoiul-de-la-spitalul-grigore-alexandrescu-nu-a-mai-fost-ridicat-de-duminica-iar-curtea-este-asaltata-de-sobolani-anunta-managerul-spitalului_1828019.html

    Exact ce ziceam mai devreme. Clotilda tatii,acolo e un spital de copii.
    „Que faites-vous madame? Avez-vous des enfants? Ne se souciera-t-il vraiment pas des Roumains?”adica „Ce faceti madam? Aveti copii? Chiar nu va pasa de romani?” „L’argent est-il votre objectif ?” Adica banii sunt obiectivul vostru? „Nous sommes un peu fatigués de tant de cancan et de cris. Nous voulons en quelque sorte que vous partiez un peu, nous pouvons le gérer sans votre précieuse présence.” Adica ne-am cam saturat de atata cancan si urlete. Noi cam vrem sa plecati putin, ne descurcam si fara pretioasa dumneavoastra prezenta. Ce mai poti spune unei femei adulatoare de sobolani-valori europene? Dupa cum se vede, extrapoland, asta e Romania normala, promisa, nu?

  41. geofreeland

    Militarii sunt si ei oameni. Normali, cu jobul lor. Cum sa nu-i afecteze ce se intampla in tara? Au familii, copii, parinti. Mai acum un an, cu osardie tot spuneam de criza alimentara, si o vedem latent in cresterea artificiala a preturilor, spuneam de Orban care a restrictionat porcul din batatura romanului, apoi criza similara covidului, cu pesta porcina sau gripa aviara, neintamplatoare. Mai sa fie! Criza alimentara indusa programatic se intampla si noi privind in neant. Privim ce am ales. Cel mai patriot ministru a fost ministrul agriculturii Daea. Asa cum era el, taran la vorba si profesionist la treaba, cu mana simtind pamantul si hrana curata a natiei.
    https://www.stiripesurse.ro/romania-este-descoperita-carnea-de-porc-se-va-scumpi-cu-25prc_1827779.html

  42. constantin

    geofree, ce treaba ai tu cu sectorul1? De unde stii tu ce zic traitorii on sectorul1? Nu esti decat un fan al ursuletului agresiv si jegos!!!

  43. Micky SINBAD

    @titi
    Felicitari pentru ROMANIA 2040 !

  44. Titi

    LEGE nr. 256 din 18 noiembrie 2020
    pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon
    EMITENT
    PARLAMENTUL ROMÂNIEI
    Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1101 din 18 noiembrie 2020

    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    Articolul 1
    Se declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.
    Articolul 2
    (1) În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.
    (2) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și logistic, din bugetele proprii, organizarea și desfășurarea manifestărilor prevăzute la alin. (1).
    (3) Instituțiile publice, din fonduri proprii, precum și organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale.
    Articolul 3
    (1) Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, cu completările ulterioare.
    (2) Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.
    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condițiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

    p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR,
    FLORIN IORDACHE
    p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
    ROBERT-MARIUS CAZANCIUC
    București, 18 noiembrie 2020.
    Nr. 256.

  45. geofreeland

    @Titi Așa, trebuie reamintită legea asta, că e legea românilor și la motivele ei sunt dorul de unire, milenar și sângele înaintașilor noștri dragi. Așa!

  46. Titi

    @Geo, Ziua Nationala a Bicicletei din 3 iunie, a fost sarbatorita si mediatizata de toata mass-media, cu Presedintele nostru in frunte !
    Si-a adus aminte cineva de la Guvern, Presedintie, Parlament de Legea 256/2020, să puna in aplicare prevederile ei??

  47. geofreeland

    Veni unul p-acilea, năimit, să se spârcâie pe costumul nou al ginerelui ieșind din biserică. Neică, ia-o, bre, pe guadelupista tatii, la dans, să vezi că te calcă pe bombeu și râde ca aia din târg..Of, Constantine…

  48. geofreeland

    @Titi Ce nu e clar? Legile în țara asta sunt numai pe hârtie și nu se aplică. De către cine? În primul rând de „guvernul meu”. Simplu. De aia și statuia lui Mihai a fost maculată în Covasna cu tricolorul maghiar. Ce te miri? Oare mai suntem stat național? Fă un exercițiu mental dacă în Germania ar săvârși cineva un astfel de gest ce s-ar întâmpla? Toți europenii sunt naționaliști, numai noi, experiment, nu avem voie. E bizar dar concluzia e la vedere.

  49. geofreeland

    Eu tot spun de hoția pădurilor. Sălbatică. Ministrul Tanczos Barna, din „guvernul meu” spune clar că defrișarea pădurilor României se face din interese politice. Oare ce zice președintele țării, că de peste șase ani, tace mâlc. O avea și el vreun interes? Oricum nu politic.

  50. geofreeland

    Bucureștenii din sectorul 1 aduc ofrande în saci de gunoi la sediul Primăriei. Oare de ce? Zii, Constantine!

  51. Gigi

    Se pare ca am ajuns o ţara plina de gunoaie. Pe unde mergi dai de gunoaie.Pe la ţara,locuitorii in asteptarea patrunderii civilizatiei şi în acele catune,adicã canalizari,apã curenta etc,au inceput sa-si construiasca case in care au inclus toalete,bãi dar în lipsa canalizarii deverseaza dejectiile direct in şantul de pe marginea drumului şi de aici se creaza mirosuri de nesuportat,plus cã datoritã ploilor,aceste mizerii ajung la panza freatica,de nicio fantana nu mai are apã potabila.
    Unde sunt izvoarele de altã data unde atunci când eram copii beam apa dintr-un astfel de izvor,din pumn şi radiam de sãnatate. Nu numai cei care ar trebui sa se ocupe de acest aspect sunt de vinã,dar şi noi ca nu constientizam ce rãu ne facem singuri. Ne mulţumim cã ne facem treaba azi,dar nu realizam ce rãu ne facem mâine!!!Şi uite aşa,Contantin@,pt.iresponsabilitateaunora şi altora suferã şi alţii care poate realizeaza de consecinte.
    Dacã unora le place sã stea printre gunoaie,e treaba lor,dar sã nu creeze discomfort altora! Sã fie clar!

  52. geofreeland

    Cum se schimbă vremurile…”Pâine intermediară, făină albă de grâu 650 (37%), făină neagră de grâu (37%), apă, drojdie, sare iodată, conservanți (acid ascorbic, propionat de calciu), oțet din vin, agent de tratare a făinii (acid ascorbic).” Dacă ar trăi mamaia mea, nu ar zice decât, „Al Nătilea, fie la ei, nu la mine în cuptor”. Tot ce conține „prop” se depune în ficat, nu se elimină, cum spunea chimistul Manea, Hofigal. Azi am reluat rețeta mamei și mi-am făcut pâine adevărată în cuptor. Apă călduță, făină, drojdie, sare și un pic de ulei. Frământată de drag, crescută, coaptă. Rumenă și gustoasă, miroase a pâine, ca pe vremuri…

  53. geofreeland

    Se spune că „banii nu au miros”. Ei uite, că în sectorul 1 au un miros pestilențial, de gunoi și zoaie, cu muște și sobolani…Bătălia pe banii bucureștenilor are un sigur scop, bani pentru străini. În fond ce ne miră, orice plătim la utilități se duce afară, o hemoragie de bani endemică în afara țării „normale”. Cam asta e politica din România, impusă de „valorile europene” într-o țară trădată de proprii ei conducători. Votați, dragi români nedeșteptați de un imn nemobilizator.

  54. geofreeland

    POVEȘTI DE VIAȚĂ 55. Seara, după o zi de muncă și treburi casnice, cei patru copii mă rugau, înainte de culcare, să la citesc. Se ghemuiau toți într-un pat și le citeam din Moromeții, câte un capitol pe seară. Poate timbrul vocii, intonația dramatică, savoarea poveștii, îi făceau să stea smirnă ascultându-mă. Reacțiile lor, de zâmbete și seriozitate, dublate de amorțeala poziției și comentarii la cele citite de mine, prin zâmbete, râs sau muțenie, trădau un interes către o lume puțin cunoscută, vag trăită în amintirea bunicilor. Ăsta era ritualul de seară. Și azi, când mai vin pe la mine cu nepoții mă roagă să le mai citesc. Ca o încununare a zilei sau spre a-mi auzi vocea de care în viitor le va fi dor. Marin Preda și Stere Gulea au fost două genii de artă românească, eternizând o frescă a lumii rurale interbelice. Când am un amoc de vârstă recitesc seara câte un capitol să mă liniștesc.

  55. geofreeland

    https://www.youtube.com/watch?v=SiPA4_dLukk Nu știu ce a pus Sergiu, regizorul, în filmul ăsta dar de câte ori îl revăd, fără să vreau, mă emoționez și mi se umezesc ochii. Nu știu dar totuși știu…Mi-e dor de țara mea.

  56. geofreeland

    Aveam si noi o cascada unica, prin flora unica, frumusetea si delicatetea naturii, cascada Bigar. Si asta s-a prabusit. Ca si regele ursilor din Romania impuscat pentru placerea unuia cu sange albastru. Cam tot ce e frumos in tara asta dispare. Nu cred ca Dumnezeu are ceva cu noi, doar ca ne da semne ca trebuie sa ne trezim.

  57. geofreeland

    @Gigi Adevar ce spui, beam apa din ustiubeu, la camp, mancam dude de pe jos, ne jucam prin tarina de vara, praf de pe drum, jucam turca, veneau vara paparudele si calusarii cu ursul, ne bateam cu giugele bucati de pamant moale in varful unei nuiele cu care o aruncam, mergeam la colinde de erau mai mari traistele ca noi, tot satul cu alaie prindea din mal in mal peste de Florii, ne sorcoveam bunicii mahmuri dupa revelion… Era o alta lume, ancestrala incremenita in traditii, statornica… Am evoluat, numai ca am renuntat la statornicie, lumea emigreaza, satul vesniciei dispare si odata cu el si noi…durerea e ca am renuntat la omenie si altruism, la cutumele sociale- respect, demnitate, adevar, credinta unificatoare…Suntem pe calea deposedarii a tot ce aveam… ca si cum, ne-ar cere unul ceva si noi ii dam si sufletul, ramanand goi…

  58. geofreeland

    România normală înseamnă oamenii ei. Misiunea oricăror conducători „aleși”, este de a face orice, cu prețul propriei ființe, pentru satisfacerea nevoilor oamenilor din România. Altfel, suntem damnați de proprii conducători la surghiun și umilințe. Nu știu ce scrie prin Codul nostru penal, că tot degeaba îl avem iar justiția nu îl aplică.

  59. geofreeland

    @Toti Acum.înțeleg de ce SPP nu recomandă băi de mulțime ci numai slalom blindat printre gunoaie.

  60. geofreeland

    Excepțional! Președintele Johannis dă un mesaj de imagine mobilizator participând cu tinerii gunoieri voluntari de la „Let’s do it” la o campanie de salvare a mediului. Gunoaie de pe drumuri și câmpii, din ape și păduri. Probabil că îi pute pestilențialul decor din preajma locuinței din sectorul 1 și de aia a plecat afară, în aer liber, decor pe care îl admite tacit ca făcând parte din România normală. Oricum are cureaua lată în poză amintind de „ce fecior eram odată”.

  61. Titi

    Bravo Ciuca, Bravo CATU !!

    Din Comunicatul MApN:
    ,,Indemnizaţie de gratitudine pentru invalizi, veterani şi văduve de război

    Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 9 iunie, o ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

    Prin actul normativ adoptat, invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata. Pentru anul în curs, aceasta va fi în valoare de 2.690 lei, sumă neimpozabilă.

    Indemnizația de gratitudine nou introdusă se va cumula cu indemnizația de care beneficiau până acum invalizii, veteranii şi văduvele de război.

    Statul român își exprimă astfel recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au pus viața în slujba țării, venind cu o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit suplimentar pentru aceste categorii de beneficiari.

    În România, conform evidențelor oficiale, existau, la momentul adoptării ordonanței de urgență, un număr de 2.521 de beneficiari ai acestui drept.

    Biroul presă,,

  62. geofreeland

    Da, e un semn de respect profund. Da, se poate cand vrei. Mieux vaut tard que jamais, adica mai bine mai tarziu decat niciodata.

  63. geofreeland

    In memoria bunicilor si tatilor, a tuturor celor care s-au jertfit sau au venit intregi sau raniti si au povestit grozaviile razboaielor de intregire a neamului, un moment pios de profunzime ascultand inaltatorul lor imn. Spre neuitare.
    https://www.youtube.com/watch?v=dkyqpzNpR8E