Atenție la făcături

Categoria Magazin

Nu sunt fan P  fizer,   așa cum nu sunt nici fan P utin, deși mulți cred asta. Pur si simplu nu imi place sa fiu luat de prost, indiferent de către cine. Nici dăștept nu mă cred, numai proștii veritabili  se cred deștepți, pur si simplu prefer să filtrez ceea ce se încearcă să mi se bage pe gât iar când cineva insistă să ”îmi facă bine” cu forța îmi crește omușorul.

Am criticat de nenumărate  ori politicile guvernamentale și europene privind vacsinarea  anti covrig, nu doar pentru că aș dori să mi se respecte dreptul de a decide în privinta propriei sănătăți ci și pentru că nu am încredere în buna credință a marilor companii farmaceutice care te îndoapă cu medicamente împotriva unor boli promitând că te scapă de una, dar îți dau altele în schimb, ca în spitalele românești unde vii cu o boală și pleci cu ce au și ei prin sălile de operații.

Dar nu pot să nu constat că nici cei care luptă împotriva marilor companii( uniichiar cu interese mai meschine, poate), nu sunt uși de biserică. Și pentru că constat, îmi fac datoria să semnalez.

De o zi sau două, a intrat și pe paginile noastre de internet un clipuleț cu domnul Albert Bourla, președinte executiv al P fizer care într-un dialog la Davos cu her Klaus Schwab, președintele Forumului Economic Mondial spune ceva despre… ”înjumătățirea populației globului”. Clipul, în mai multe versiuni, ne ”citează” din discuția avută între cei doi, o parte în care domnul Bourla ar afirma că firma sa și-a propus încă din 2019 să reducă cu 50 % populația lumii până în 2023 și chiar ar fi reușit în avans. Ascultând și văzând clipul video, nu poți să nu te iei cu mâinile de cap, nu neapărat pentru că și-ar fi propus așa ceva ci pentru că se mai și laudă că a reușit. Aveți AICI clipul postat, care se cam rostogolește.

Cum mi-am făcut obiceiul să verific știrile mai ”deocheate” indiferent de unde ar veni, iar o astfel de întâlnire nu se poate să nu fie difuzată și în mediul on line, am căutat și am găsit înregistrarea integrală a discuției iar între minutele 2.20 și 3.15 apare și pasajul din clip, dar față de clip mai cuprinde câteva cuvinte, puține dar esențiale. Pntru cei care nu cunosc limba engleză fac precizarea că în textul original se spune : ”… în prima săptămână a întâlnirii, în Ianuarie 2019, în California și am stabilit obiectivele pentru următorii 5 ani, unul dintre ele a fost ca până în 2023 să reducem numărul oamenilor/celor care nu au acces la medicamentele noastre cu 50%, ” , în textul în engleză ” To reduce the number of people în the word that can not afford our medecines, by fifty percent.”

Poate mulți, în special dintre cei care nu cunosc prea bine engleza sau nu au ascultat cu atenție varianta originală au căzut în această capcană abil construită.

E bine să se știe că întotdeauna există dezinformare și manipulare, culmea de multe ori și unde nu trebuie și de aceea trebuie să verificăm din mai multe surse indiferent cât de credibile sau ”incredibile” ar fi unele. Aș putea spune că e ca în politica românească când se învinuiesc politicienii. De cele mai multe ori, când se pârăsc unii pe alții,  spun adevăruri care însă nu se probează, doar se arată ca să știe adversarul că ”știu ce ai făcut astă vară”. Când însă vorbesc despre ei înșiși, toți fără excepție exagerează, ca să folosesc un eufemism. Oricât de antipatic îmi este individul, care numai încredere nu inspiră, de data asta spusele sale au fost ”făcute”. Deci atenție la făcături.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la Atenție la făcături

  1. y

    În ansamblu, traducerea dumneavoastră este corectă. Dar în același timp, ceea ce afirmă Bourla, este și foarte ambiguu :), deoarece nu ne spune și cum va fi redus acest număr! Cred că de aici pleacă și traducerea inițială greșită, mai ales cunoscând ideile celor care populează wef și alte organizații și organisme asemenea, idei care zac de mult timp în sertarele întunecate ale minților lor și, care au început să cam fie puse în practică vizibil și cu oarecare ferocitate, mai ales în ultimii 2-3 ani. Dacă tot suntem la acest capitol, vă recomand spre audiție și ideile unuia dintre consilierii lui Klaus (nu iohanis), și anume Yuval Noah Harari, care printre altele se întreba „ce nevoie avem de atâția oameni”.

  2. neacsum

    @Y,
    Ar fi fost cum spui tu, daca clipul cuprindea textul complet si ar fi fost… ”explicat” sau tradus asa cum ai spus tu, dar se vede clar intentia de manipulare si prezentare trunchiata a celor exprimate real, asa ca orice alte idei oricat de corecte sau sustinute ar fi, nu se iau in considerare. Nu discut aici intentiile marii oligarhii, sau ale anumitor grupuri mai mult sau mai putin obscure ci ce s-a urmarit cu aceasta minciuna prin omisiune. Culmea e ca, asa cum am spus, nici nu era nevoie de o asemenea facatura, chiar si textul original putea fi discutat fara a se interveni pe el.