” Un nebun aruncă-o piatră în baltă și zece cuminți n-o pot scoate„.

Așa spune Ion Creangă iar expresia are diferite variante care au însă același sens. Mai cunoscută e varianta conform căreia  ”un nebun aruncă o piatră în fântână și 10 înțelepți sar să o scoată”.

Fiind un proverb românesc normal că românii fac abuz în .. aplicarea lui. Dar cel mai mult dintre toți românii, îl aplică cei din media.

Un jurnalist sau reporter, sau bloger/vloger, influencer, analist,  sau ziar, sau post de radio/televiziune, din lipsă de subiecte, sau vrând să tulbure anumite ape, sau pentru că l-a supărat cineva sau pentru că a visat ceva noaptea, sau pentru că l-a plătit cineva să ”îl facă pe cutare”, din răzbunare, sau pentru că vrea să inducă o anumită stare, idee, sau chiar inițiativă, vine cu o știre de ”breaking news”. Nu contează dacă știrea e un fake, o aberație, un nonsens, o tâmpenie, o fantezie, o invenție sau o prostie. Ba, se poate spune că cu cât știrea e mai lipsită de credibilitate, cu atât e mai popularizată, adoptată, rostogolită de ”stiriști” pentru că ”senzaționalul” face bani. Toți umblă după senzațional chiar dacă acesta ține 3 secunde, 3 minute, 3 ore sau 3 zile. Chiar dacă unii știu că nu e o știre reală, o preiau pentru că ”se consumă” și e în trend, dacă are ”căutare”suscită interes iar boborul ”pune botul” toată lumea vinde, să nu fie ei singurii care nu fac un ”ce profit” de pe urma lui.Care ar fi riscul dacă știrea nu e reală? Niciunul, dau vina pe alții, ”toată lumea a spus asta” ”am preluat”,  nu îți scoate nimeni ochii  dacă a fost o făcătură, trece. Dar dacă știrea se adeverește și tu nu ai postat-o? E jale, nu ești informat, nu ești ”orientat”, nu știi ”să profiți”, nu urmărești piața”, nu ești ”inspirat”, nu ești știrist, nu ai valoare. Așa gândesc și acționează ”înțelepții” din media românească.

De ieri se rostogolește știrea privind remanierea guvernamentală și sunt dați ”ca sigur doi miniștri, Dîncu și Novak. Au apărut și liste cu ”cele șapte păcate” ale acestora, unele de tot râsul, altele ancorate în zvonuri și ”știri pe surse” care deși nu au nimic real. Sunt cele mai discutate pentru că toți vor să arate ” cât de informați sunt ei ” și cum știu ei lucruri la care ”nimeni nu s-a gândit”. Nimeni, în afară de ”nebunul ”care a aruncat piatra.

E devărat uneori astfel de știri sunt lansate de surse sus puse, care intenționează să facă ceva și vor să afle reacția publicului, sau a adversarului. Dacă reacția e ok, trec la treabă, dacă nu, dacă populația sau adversarul reacționează ”urât” și trece la amenințări se pune placa ” fugi domnule de aici, am spus eu așa ceva?”

Uite un exemplu: lui Dîncu i se reproșează că ar fi scos pe piață niște proiecte de legi care ar trebui să fie adoptate în perioada următoare. Cu alte cuvinte i se reproșează, dar nu se spune de către cine, că a făcut publice niște proiecte care au fost scoase, sau ar fi trebuit să fie scoase în transparență decizională, în dezbatere publică.  Ăsta nu ar trebui să fie un motiv de reproș, ci un motiv de laudă, dar nu în România.

Pe de altă parte, se spune că problema demisie se discută în interiorul PSD, pentru că Dîncu ar fi anunțat niște măsuri fără să le discute cu .. ”partidul”. Bine, dar atâta vreme căt măsurile sau aspectele țin de activitatea ministerului deci a guvernului, nu partidul ar trebui informat ci primul ministru, iar guvernul, recte primul ministru pune problema în fața PSD sau a coaliției, deci primul ministru ar trebui, eventual,  să fie cel care să îl muștruluiască pe ministru.

Și nu în ultimul rând, remanierea guvernului sau, cu atât mai mult, schimbarea unui ministru, ar trebui și este în orice țară normală (dar nu e cazul României), problema ministrului și a primului ministru, ei decid dacă mai vor sau nu să lucreze împreună, dacă mai fac echipă sau nu.

Curios, niciun nebun nu îi contactează pe cei doi, toți s-au aruncat în baltă după piatra aruncată de nu se știe cine. Chiar dacă informația ar avea un dram de adevăr, în sensul că în interiorul PSD se discută acest aspect și ar fi oarece nemulțumiri la adresa lui Dîncu, problema este în curtea lui Ciucă și nu înțeleg de ce stă toată lumea cu ochii în curtea lui Ciolacu.

Un alt ministru prezent în știre ca posibil remaniat este ministrul sportului Novak.La el situația e și mai hazlie și neversosimilă. Pe de o parte e învinuit că a cântat imnul secuilor la o activitate sportivă, deci ar fi cam antiromân, dar mai este învinuit și că a cerut echipelor sportive să aibă în componență cel puțin 40% sportivi români, deci ar fi prea patriot.Ca la noi, la nimeni !  

Și s-a mai aruncat o piatră, aceea că Ciucă sau PNL-ul ar urmări să nu mai respecte protocolul de guvernare și să nu predea ștafeta conducerii guvernului în Mai 2023. De data asta se știe nebunul, e un vicepreședinte din interiorul PNL. Dacă Ciucă nu deamorsează petarda, pentru că nebunul e în curtea lui, chiar lângă el,  înseamnă că nebunul a fost împins să arunce piatra pentru a se urmări reacția atât a boborului cât și a adversarului, pentru că orice s-ar spune, PSD și PNL sunt adversari politici, oricâte tratate drăcești de ”colaborare ar semna. Să nu uităm că cea mai aprigă luptă între cele dpuă partide, s-a dat după primul ”anus contra naturii” dintre Ponta și Antonescu. Deci actuala coaliție  va duce la o altă bătălie cumplită la viitoarele alegeri. Cu cât se pupă mai mult acuma, cu atât se vor scuipa mai mult la alegeri, cu cât mai multe declarații de dragoste, flori  și căruțe comune acuma, cu atât mai mult sânge va curge în 2024.

Așa că lăsați pietrele căutați nebunii!

De neacsum

9 comentarii la „Nebunul și înțelepții”
 1. Ce mai,ela locul si timpul lui articolul.
  Sa vedem cine citeste ,cine ce pricepe si cine aplica!

 2. În ceea ce-l privește pe Dîncu, de ce n-ar fi vorba despre o „evaluare de la fața locului”? Că vor fi alegeri și pepiniera-i cam săracă…

 3. Domnule Colonel,multi văd,putini pricep sau mai bine zis,multi citesc,putini pricep!
  În ceea ce priveste „nebunii” si aruncatul pietrelor,asta cam asa este,dar în schimb,acesti nebuni au fost si inca sunt,din pacate!De atîta aruncat la pietre,acestea sau cam umblut! Nebuni,nebuni,dar cam multi Măria-Ta!

 4. Cred ca demiterea lui Dancu nu este un fake news. Faptul ca doreste cresterea nivelului de trai al militarilor activi si rezervisti trebuie pedepsit aspru!!!
  Om trai si om vedea, spuse orbul!

 5. Piatra ca piatra o calcă(!) calul și crapă…Piatra, ce referință proverbială la un nebun și niște înțelepți! În fond, înțelepții ar trebui nici să comenteze darămite să mai scoată piatra aruncată. S-o lase acolo, în baltă, la locul ei…ținta nebunului…Piatra aia e zvonul, e prepararea spre obișnuintă publică, e subiect de dezbatere aruncat la derută, e o manipulare grosolană, e un fel de a sonda opinia publică, e obiectul serviciilor cu propaganda și planul de difuzare a informațiilor pregătit și desfășurat, întreținut și impus apoi ca o realitate…Sigur că publicul, pune botul, pe categorii de populații țintă, la nivel de pregătire civică adecvat mijloacelor de convingere, ideologice, idolatrice, materiale, financiare, comportamentale…Ne-am învățat cu pietroaiele astea aruncate, nici nu ne mai obosim a le scoate numai că lehamitea asta izvorâtă din atâtea minciuni și manipulări politice de 32 de ani ne-au adus la falimentul de țară, la falimentul cetățenesc, la falimentul constituțional, la un statut de manual de țară colonială… Obediența sau slugărnicia politicianistă în detrimentul unei demnități naționale asumate ipocrit prin jurământ sunt stâlpii unui viitor de țară în dezagregare, operă a unor președinți care și-au îndeplinit misiunile împotriva României, distrugând-o…

 6. Am citit și răscitit! Nebunii i-am văzut. Dar și să dau cu tunul, nu găsesc înțeleptul/înțelepții!!!
  P.S. Când în țara lu’ mama și tata la democrația mondială, contracandidatul la președenție al opoziției este călcat de un desant FBI, ciolacu să se uite galeș în zare după alegerile din 2024 și să toarcă molcom, îmi confirmă faptul că nici el nu este printre înțelepți.

 7. @Rezervistul Asta care a semnat acest comunicat are nume predestinat in a da raspunsul pensionarilor militari,” P(u)iscociu”!!!Nu ne mai putem astepta la nimic bun de la acesti slugoi!Astia,nu au pic de demnitate în ei!Asta e adevarul!

Comentariile sunt închise.