La întrebările mele insistente, până la urmă am primit răspuns pe data de 04.03.2025 deci la două zile după ce le-am notificat faptul că aștept totuși un răspuns și la aspectele care țin de rezerviștii voluntari:
Iată răspunsul:
După cum se poate vedea, nici vorbă de cine știe ce dificultate în ”colectarea datelor” care să justifice întârzierea sau, eu îi spun evitarea răspunsurilor. Sunt convins că dacă nu aș fi insistat să mi se răspundă, nu aș fi primit răspunsuri în vecii vecilor, pentru că așa cum se va vedea din ceea ce va urma, unele răspunsuri ar fi dus la concluzii cel puțin îngrijorătoare privind modul în care se cheltuiesc banii cu rezerviștii voluntari. Din materialele care vor urma, nu doar societatea ci chiar și unii conducători foști și prezenți ai armatei vor afla date și informații care îi vor șoca iar acestea vor veni din documete oficiale, la vedere PUBLICE.
Până atunci să vedem ce i-a încurcat pe cei de la MApN:
A.
Întrebarea 3 : Câți candidați provenind din rândul rezerviștilor militari au participat la procesul de recrutare și câți au fost admiși și/sau recrutați? Nu face obiectul informării publice.
Întrebarea 4: Câți militari aflați în rezervă au candidat și/sau au fost admiși pentru alte categorii de personal militar decât cele deținute (spre exemplu subofițeri sau SGP cu studii superioare pentru funcții de ofițer)? Nu face obiectul informării publice. De ce oare? Ca să nu aflăm noi câte funcții de conducere de pe statele mobilizare care puteau fi ocupate de ofițeri rezerviști, au fost date pe ochi albaștri unor ”favoriți ai soartei” poate chiar pe ceasuri second hand ? Răspunsul, fără ca respondentul să vrea, duce la concluzia că există astfel de cazuri, căci altfel s-ar fi spus că nu există.
Întrebarea 5: Care este cuantumul valoric al prestațiilor medicale și al altor cheltuieli de selecție pentru un candidat?
În lo să se răspundă cu o cifră, mi se dă citat din lege, de parcă eu nu aș fi în stare să citesc. Tocmai pentru că știu să citesc am întrebat, iar răspunsul îmi dovedește că MApN nu dorește să dea socoteală privind cheltuirea banilor publici. Voi trimite toate întrebările pe teme financiare, cu răspunsuri cu tot, Curții de Conturi căci lipsa unui răspuns concret mă duce cu gândul la alte variante. Oricum conform ultimului control al Curții de conturi, care a găsit mari nereguli în activitatea financiară a MApN, a relevat printre altele, faptul că ”De asemenea, măsurile de recrutare și retenție a resurselor umane calificate sunt ineficiente, ceea ce duce la o limitare a capacității MApN de a îndeplini obiectivele asumate.” Din acest motiv și răspunsurile MApN evită răspunsuri la întrebări care practic ar confirma concluziile Curții de Conturi. Probabil vor să conteste decizia Curții de Conturi cum au mai făcut-o și cu actualizarea pensiilor în 2017.
B.
Întrebarea 1 :Numărul de rezerviști voluntari, pe categorii de personal și vârstă este considerat secret. Dacă însă urmărim comunicatele MApN cu ocazia diferitelor campanii de recrutare, putem afla această cifră, pentru că ziarele au scris, MApN s-a lăudat în diferite rânduri cu ”succesurile”.
Întrebarea 3 : numărul de zile de instructie efectuate concret de rezerviști: Nu se răspunde, se dau prevederi ale legii, dar nu se răspunde la întrebare. Se poate concluziona că ”e rușinos să admiți așa ceva”.
Întrebarea 4 : câți militari rezerviști sunt repartizați la mai mult de70 km față de localitatea de domiciliu: Este secret. De ce ? Pentru a nu se afla cât de aiurea s-au făcut recrutările, luându-se rezerviști din Oltenia de pildă și trimițându-se ca voluntari prin Dobrogea sau Moldova.
Întrebarea 5, câți rezerviști au trebuit să urmeze cursuri de schimbare a specialității: Nu se răspunde iarăși se face trimitere la prevederile regulamentului. Mulțumesc știu și eu să citesc legea, chiar mai bine decât cei care o aplică. Și aici încearcă să se ascundă un adevăr trist legat de selecție: plesneala.
Întrebarea 6 : media de vârstă a rezerviștilor voluntari, pe categorii de personal: este secret de stat. Ca să nu afle românii, că pe ruși oricum nu îi interesează, cât de îmbâtrânită este rezerva, că li s-ar face milă de noi. S-a văzut de fapt cum arată din imaginile prezentate la tv cu diferite ocazii, chiar de către MApN.
Întrebarea7: Care este numărul rezerviștilor voluntari care au părăsit țara pentru o perioadă mai mare de 30 de zile : s-a răspuns cu citat din lege, ca de fiecare dată când se încearcă să se mușamalizeze ceva. În acest caz a vrut să se ascundă faptul că nu există o stfel de evidență, nimeni nu s-a interesat, nimeni nu urmărește, În caz de mobilizare vom avea surpriza să aflăm că rezerva noastră de voluntari este absentă într-o proporție majoritară, pentru că NU AU NICIO OBLIGAȚIE ÎN ACEST SENS.
Întrebarea 8: Câți militari rezerviști voluntari au fost înaintați în grad ? Câți dintre rezerviști militari voluntari au fost chemate în activitate și pe ce grade militare? Este secret de stat. Putin nu trebuie să știe că noi angajăm pile și pupile ca voluntari, îi plătim fără să facă nimic și le mai dăm și grade, astfel încât într-un an pot să ajungă și generali dacă donează tablouri.
Întrebarea 9: Câți civili din armată au fost încadrați ca rezerviști voluntari fiind astfel plătiți de două ori de același angajator, uneori poate chiar pe aceeași funcție în același loc. ” vă comunicăm că informația nu face obiectul informării publice.”
Întrebarea 10 : care este procentajul de personal feminin în rândul Rezerviștilor voluntari: peste 30%. Interesant răspuns. Nu s-a spus nici măcar că între 30 și 40%. Peste 30% poate fi și 50 și 70 și 90 la sută. ”Înteligent” răspuns.
Întrebarea 11: Câți rezerviști voluntari provin din militari clasați medical. Aici s-a răspuns tot cu citarea legii, pentru că e greu să admiți că unii din cei care au fost clasați medical nemaiputând fi ținuți în activitate, au fost totuți primiți cu mare bucurie în rândul rezerviștilor voluntari ACTIVI pentru a raporta conducerii de partid și de stat că armata ARMATA ESTE ATRACTIVĂ PENTRU TINERII CARE SE ÎNROLEAZĂ VOLUNTARI DEȘI AU GUTĂ.
Întrebarea 12: Câți rezerviști voluntari au stagiul militar satisfăcut și câți nu: INFORMAȚIA ESTE CLASIFICATĂ. Da, românii nu trebuie să știe că în caz de război vor fi apărați de pensionari cu burta la genunchi și de neinstruiți cu caș la gură. Dacă situația ar fi fost alta, altul ar fi fost și răspunsul, nu poți trage altă concluzie.
Întrebarea 13: Câți rezerviști militari provin din rândul personalului civil din armată sau încadrați la unități din alte garnizoane? Idem 9, adică flit Mărine, că noi este ”jmecheri”!
Acestea au fost răspunsurile MApN. Din 18 întrebări au răspuns concret doar la 3, la celelalte, variațiuni pe o singură temă: NU VREM SĂ RĂSPUNDEM. De ce? Probabil pentru că nu cunosc situația, sau ar fi nevoiți să admită că situația e gravidă și prezintă umflaturi. Eu nu am găsit altă… rimă.
Uneori lipsa sau evitarea unui răspuns este mai periculoasă decât răspunsul în sine, asta se învață la orice curs de PR, NUMAI ÎN MApN NU.
Vom vedea în următoarele prezentări de ce au fost evitate răspunsurile. Va urma!