Loading

 

  Continui, cu  partea a doua a prezentării serialului dedicat rezerviștilor voluntari, această armată de teracotă cu rol pur decorativ. Poate cândva, peste ani, documentele prin care a fost înființată acestă ”rezervă” a armatei și evoluția acestora, vor deveni obiecte de studiu cel puțin în armata română pentru a exemplifica inutilitatea ca strategie națională.

În momentul în care am decis abordarea acestui subiect, pentru a avea și un punct de vedere oficial al MApN dar și pentru a obține unele date necesare prezentării corecte și documentate  a subiectului am solicitat printr-o adresă înaintată MApN, răspunsuri la unele întrebări abordând și aspecte care țin de rezerviștii proveniți din personalul activ, cât și de rezerviștii voluntari.  Am încercat să nu ating aspecte care ar ține de anumite ”sensibilități” informaționale, solicitând date care mai fuseseră abordate sau ar fi putut fi obținute urmărind declarații și comunicări semi-oficiale sau publice de-a lungul timpului, dar am dorit ca datele să vină direct și oficial din partea conducerii MApN, pentru a prezenta cât mai fidel situația la zi. Din păcate, așa cum veți vedea, MApN deși a răspuns prompt și la obiect la întrebările privind pensiile militarilor, a încercat inițial ca în ceea ce privește aspectele legate de rezerviștii voluntari să lungească ciorba până ce  eventual uitam că trebuie să îmi răspundă, sau mă lăsam păgiubaș, iar când am insistat și atenționat că depășesc cu mult limitele legale, mi-au răspuns după cum veți vedea:

Întrebările :
 

” I.   PRIVIND CHELTUIELILE CU PERSONALUL MILITAR

  1. Care a fost cuantumul celei mai mari şi celei mai mici solde lunare (Brut, respectiv net) plătită unui militar din MapN în anul 2024? Dar în 2023? Dacă situaţiile nu reprezintă caracter permanent şi au fost obţinute doar ca o particularitate de moment, rog precizaţi condiţiile care au concurat la obţinerea lor, cu titlu exemplificativ.
  2. Care este procentul de majorare medie a soldei lunare, pe categorii de personal în anul 2024, pentru fiecare categorie de personal (ofiţeri, MM şi subofiţeri, SGP) specific momentelor principale de majorare introduse de evenimente legislative- OUG 115/2023, OUG 26/2024.
  3. Care este cuantumul cheltuielilor anuale pentru 2024, DOAR cu salarizarea personalului militar activ – fără a lua în considerare magistraţii militari, rezervişti voluntari , cheltuielile cu misiunile externe şi alte drepturi financiare neincluse în solda lunară. Cu ce procent au crescut aceste cheltuieli anuale faţă de anul 2023?
  4. Care este cuantumul total al cheltuielilor cu salarizarea personalului militar încadrat în instituţiile de învăţământ militar pentru anul 2024?
  5. Care este cuantumul celei mai mari şi celei mai mici indemnizații lunare pentru personalul militar rezervist voluntar specific perioadei lunare în care nu au participat la instruire, respectiv perioadei de participare la instruire (cu evidenţierea numărului de zile de participare)? Rog prezentaţi cuantumurile prin raportare la data  obţinerii, respectiv înainte şi după intrarea în vigoare a OUG 26/2024.
  6. Pentru situaţia în care datele pentru răspunsul la întrebarea nr.5 nu sunt identificabile, rog prezentaţi o situaţie cu evoluţia indemnizaţiei plătită pentru o lună unui rezervist militar, atât pentru perioadă de participare /neparticipare la instruire la unitatea de încadrare, respectiv inainte şi după OUG 26/2024, pentru următorii ipotetici militari rezervişti voluntari:

– exemplul 1  încadrat  funcţie mr. la maxim, loc de muncă condiţii AC, structură militară nvel ierarhic 1;

– exemplul 2  încadrat  funcţie  plt.adj. maxim, studii PL, loc de muncă condiţii speciale, nivel ierarhic 2;

– exemplul 3  încadrat funcţie caporal cls.I , loc de muncă condiţii deosebite, nivel ierarhic 3.

Pentru exemplele de mai sus prezentaţi şi cuantumul contribuţiilor datorate de angajator.

  1. În proiectul OUG 156/2024 exista iniţial un articol care modifica drepturile financiare acordate rezerviştilor voluntari pe perioada neparticipării la instruire. În forma publicată în MO, această reglementare a fost retrasă, fără a fi înlocuită de altceva care să acopere reducerea cheltuielilor corespunzătoare intenţiei iniţiale. Puteţi preciza la cât a fost evaluat cuantumul acestei reduceri de cheltuieli şi dacă există o altă intenţie de compensare ca urmare a nefinalizării iniţiativei?
  2. Şi în anul 2024 personalul angajat (sau fost angajat) în MApN a intentat procese în instanţele de judecată cu acţiuni referitoare la drepturile salariale sau conexe. Câte noi procese au fost intentate în 2024? Care este cea mai mare sumă obţinută de vreun reclamant împotriva angajatorului (decizie definitivă, chiar dacă procesul a început anterior anului 2024)? Care este intenţia MApN referitor la soluţiile nefavorabile stabilite de ICCJ în dosarele supuse procedurii din OUG 62/2024? Ce cuantum total al cheltuielilor de judecată au fost stabilite în procesele din 2024 în sarcina MapN ?
  3. PRIVIND  REZERVIŞTII VOLUNTARI
  4. Privitor la campania din 2024 la care au fost disponibile 4936 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați) în unităţi militare de pe întregul teritoriu național
  5. Care este numărul total de candidaţi participanţi la selecţie şi câţi au fost recrutaţi ? Dacă se poate pe categorii de militari.
  6. Care este procentul de recrutare din total admişi pentru fiecare categorie de militari- SGP, subofiţeri cu grad de sergent+-sergent major, ofiţeri-cu grad de slt.+ lt?
  7. Câţi candidaţi provenind din rândul rezerviştilor militari au participat la procesul de recrutare şi câţi au fost admişi şi/sau recrutaţi ?
  8. Câţi militari aflaţi în rezervă au candidat şi/sau au fost admişi pentru alte categorii de personal militar decât cele deţinute (spre exemplu subofiţer sau SGP cu studii superioare pentru funcţii de ofiţer)?
  9. Care este cuantumul valoric al prestaţiilor medicale şi a altor cheltuieli de selecţie pentru un candidat?

 

  1. Privitor la funcţionarea sistemului de rezervist voluntar de la apariţia legii şi pînă în prezent.
  2. Care este numărul de rezervişti voluntari recrutaţi (total, pe categorii de personal şi pe ani)?
  3. Care este cuantumul cheltuielilor de personal din anul 2023 pentru plata drepturilor legale ale rezerviştilor voluntari aflaţi sub contract? Dar în 2024?
  4. Care este media de zile de participare efectivă la activităţi militare de instruire cu unitatea militară în care au fost încadraţi (fără a lua în considerare perioada de instruire iniţială şi alte activităţi de perfecţionare în cadrul altor unităţi militare decît cea de încadrare)? Ce procent din cei aflaţi sub contract NU au participat în anul 2023 nici măcar la o zi de instruire în unitatea în care au fost încadraţi?
  5. Care este procentul militarilor rezervişti militari voluntari încadraţi în unităţi militare aflate la o distanţă mai mare de 70 km de localitatea în care domicilază şi/sau lucrează? Care este cea mai mare distanţă?
  6. Care este procentul celor proveniţi din rezervişti care au aplicat la cursuri specifice pentru schimbarea de armă şi/sau specialitate? Există rezervişti militari voluntari a căror calitate de rezervişti este urmare a activităţii în alte instituţii ale SAOPSN în afară de MApN?
  7. Care este media de vârstă a celor aflaţi sub contract pe categorii ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați ? Care este procentul celor care au depăşit vârsta de 55 de ani?
  8. Care este numărul celor aflaţi sub contract care au fost plecaţi pentru perioade mai mari de 30 de zile în alte ţări?
  9. Câţi militari rezervişti voluntari au beneficiat de avansarea la gradul următor conform prevederilor legale? Există situaţii de rezervişti care au beneficiat de două sau mai multe avansări la gradul următor sau care au schimbat corpul de militari pe parcursul contractului? Câţi dintre rezerviştii militari voluntari au fost chemaţi în activitate şi pe ce grade militare?
  10. Câţi militari rezervisţi voluntari provin din personal civil contractual angajat al MapN ? Dintre aceştia câţi au contract de rezervist voluntar în aceeaşi unitate militară în care lucrează curent ca personal civil contractual? Care este media de vârstă a acestora?
  11. Care este procentul de personal feminin din rândul rezerviştilor voluntari încadraţi?
  12. Câţi militari rezervişti voluntari proveniţi din rezervişti sunt beneficiari de pensie militară de serviciu anticipată sau anticipată parţială acordată urmare a clasării medicale?
  13. Câți militari rezerviști voluntari provin din militari rezerviști/pensionari având stagiul militar satisfăcut și câți din tineri fără experiență militară inițială?
  14. Câte grade poate avea un rezervist voluntar?
  15. Câți rezerviști voluntari provenind din rândul personalului civil din armată sunt încadrați la unități din alte garnizoane?

III.   Despre PENSIILE MILITARE şi alte drepturi sociale din competenţa CPS a MapN /pentru beneficiari care au trecut în rezervă din MApN.

  1. Care este cuantumul brut şi net al celei mai mari şi celei mai mici pensii militare de serviciu acordate în perioada 01.05.2024 – 31.12.2024, pe categorii de personal militar- ofiţeri superiori, maiştri militari şi subofiţeri, SGP.
  2. Câţi pensionari proveniţi din magistraţi militari se află în evidenţa CPS a MApN? Care este cuantum brut respectiv net al celei mai mari şi celei mai mici pensii aflate în plată la 31.12.2024? Rog precizaţi dacă cuantumurile respective sunt obţinute conform L303/2022 sau L223/2015.
  3. Care este suma totală cheltuită în anul 2024 DOAR pentru plata pensiilor militare stabilite în baza L223/2015?
  4. Care este cuantumul total al cheltuielilor în anul 2024 cu plata altor drepturi sociale acordate prin L223/2015?
  5. Câţi beneficiari ai indemnizaţiei prevăzute de L168/2020 art. 12 lit.c) se aflau în plata CPS a MApN la data de 31.12.2024? Care este cuantumul estimativ necesar pentru plata acestei indemnizaţii indexate conform prevederilor legale în anul 2025, dacă nu ar fi fost suspendate prin OUG 156/2024?
  6. Câţi beneficiari ai indemnizaţiei prevăzute de L8/2006 se aflau în plata CPS a MApN la data de 31.12.2024 şi care este suma totală cheltuită cu aceste indemnizaţii în anul 2024? Care a fost cuantumul lunar maxim şi minim pus în plată? Care este estimarea necesarului de fonduri pentru plata acestei indemnizaţii în anul 2025?
  7. Care este suma totală estimată ca necesar pentru a aplica prevederile art. 59 din L223/2015 pentru întreg anul 2025?
  8. La fundamentarea bugetului şi/sau la întocmirea cererii de credite, CPS a MApN utilizează ca date de lucru pentru pensiile militare stabilite ulterior datei de 15.09.2017 datele înscrise ca drepturi de pensie brută acordate prin decizie şi indexate ulterior sau calculează pentru fiecare beneficiar suma rezultată dintre cuantumul pus în plată şi indexat după caz şi cuantumul taxelor şi impozitelor legale?
  9. Câţi beneficiari ai facilităţii fiscale de scutire a sumelor reţinute cu titlu de impozit pe veniturile din pensii prevăzută de art. 60^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal se aflau în plata CPS a MApN la data de 31.12.2024 ?
  10. Care este media pensiilor militare, obținută din calculul total al sumei,(excluzand pensiile magistratilor militari), împărțită la numărul de pensionari, pe anul 2024?

11.Cum a evoluat numarul pensionarilor militari pe anul 2024, câte intrări și cîte ieșiri au avut loc și ce sume au reprezentat?

12.Care este media pensiilor nou acordate în perioada 2023-2024, obținută din sumele acordate raportate la numărul de pensionari și care a fost pensia cea mai mică și care cea mai mare acordate pe această perioadă?”

 

Am trimis aceste întrebări pe data de 14.01.2025.

Având în vedere faptul că legea prevedea un răspuns în termen de 10 zile, pe data de 21.01.2025 mi se răspunde:

Stimate domnule Neacsu,

Urmare a solicitării dumneavoastră, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, înregistrată la Direcția informare și relații publice a Ministerului Apărării Naționale cu numărul 06 din 14.01.2025, vă comunicăm faptul că aceasta se află în curs de documentare, urmând ca răspunsul să vă fie transmis în termen de 30 de zile de la data înregistrării și va primi răspuns în termenele legale.”

Am înțeles acest aspect și am răspuns că este ok, și această soluție se încadra în prevederile legale.

Pe data de 14.02, deci la peste o lună de la trimiterea solicitării de informații, am primit primul răspuns:

      Stimate domnule Neacșu,

Urmare a solicitării dumneavoastră de informații de interes public, înregistrată la Direcția informare și relații publice a Ministerului Apărării Naționale cu numărul 6 din 14.01.2025, vă punem la dispoziție următoarele date și informații primite de la structurile abilitate din cadrul Ministerului Apărării Naționale, potrivit numerotației întrebărilor adresate:”

Urmau răspunsuri la punctele I și III din solicitare, respectiv aspectele legate de cheltuielile cu personalul militar și cele legate de pensiile militarilor. Nu le voi prezenta aici, poate în alt material, dar le pot pune la dispoziția liderilor de asociații ale militarilor dacă intenționează careva să întocmească un material documentar sau pentru a prezenta situația corectă a pensiilor militare celor care vorbesc prostii despre ”pensiile nesimțite ale militarilor.”

Dar din răspunsul trimis de MApN lipseau întrebările  de la punctul II, legate de rezerviștii voluntari. În acel moment am realizat că conducerea MApN a fost prinsă cu pantalonii în vine, să îmi fie iertată expresia, dar e cea mai plastică exprimare. Am trimis pe datA de 17.02. 2025 un răspuns Direcției Relații cu publicul a MApN, după cum urmează:
Va multumesc pentru raspunsurile trimise, dar constat cu stupoare ca lipsesc cu desavarsire raspunsurile la intrebarile de la punctul II SI NU EXISTA NICI MACAR O EXPLICATIE PRIVITOARE LA ACEST ASPECT. VA ROG SA SPECIFICATI CARE ESTE SITUATIA  si cand voi primi raspuns la acele intrebari. Daca nu voi primi raspuns, voi considera ca nu mi s-a raspuns si voi trata situatia ca atare in conformitate cu prevederile legale.

Cu speranta,

Marin Neacsu”

Pe data de 19.02.2025, primesc din partea DIRPA, următorul răspuns:

         ” Stimate domnule Neacșu,

Referitor la întrebările din cadrul secțiunii a II-a a solicitării dumneavoastră, înregistrată cu numărul 6 din 14.01.2025, vă facem cunoscut faptul acestea se află încă în curs de documentare, în urma demersurilor pe care Direcția informare și relații publice le-a întreprins pe lângă structurile abilitate, iar informațiile vă vor fi comunicate îndată ce le vom primi.

Cu stimă,

p/ȘEFUL DIRECȚIEI INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE”

Deci, nu se punea problema că întrebările ar fi fost ”nepotrivite” sau se încadrau cumva în categoria SSID. Nu încă.

Politicos, am răspuns imediat la mesaj, căci așa am învățat eu la școală, să răspund când mi se vorbește.

”Sper sa soseasca un raspuns, si sa insistati la cei care urmeaza sa va inainteze datele, sa raspunda cel putin cum s-a raspuns la celelalte intrebari,  pentru care va multumesc!

Marin Neacsu”

Pe data de 02.03. 2025, 47 de zile,, cu toată înțelegerea, răbdarea  și bunăvoința mea, am fost nevoit să constat că cei din conducerea MApN sau a DIRPA nu intenționau să răspundă la întrebările privind rezervistul voluntar așa că am insistat:

„ Au trecut mai bine de 45 de zile de la solicitarea mea cu nr 6 din 14.01.2025 si inca nu am primit raspunsuri pentru punctul II al solicitarii mele. Imi e teama ca intelegerea de care am dat dovada a fost interpretata gresit sau pur si simplu nu se doreste a mi se raspunde. Nu cred ca am cerut numararea firelor de nisip de pe fundul marii. Ma vad nevoit, cu tot respectul, sa va mentionez ca daca nu voi primi raspunsuri la intrebarile mele, ma voi vedea nevoit sa concluzionez ca ori este o dovada de incompetenta, deoarece datele nu se cunosc,  pentru ca pe undeva cineva nu tine o evidenta care ar fi normala si necesara, fie nu se doreste a se raspunde deoarece ar putea fi oarecare probleme ce se doresc ascunse. Totodata imi voi exercita dreptul de a actiona in concordanta cu prevederile legii pentru astfel de situatii.

V-as ruga sa imi precizati macar in care din cele doua situatii ne aflam, pentru a nu face o evaluare gresita.

Cu suficienta amabilitate,

Marin Neacsu  ”

Aici s-a rupt lanțul de iubire. Deși mesajul meu  a fost cât se poate de politicos și deloc ofensator, căci cele două variante menționate de mine ca eventuală explicație a lipsei unui răspuns pe subiectul rezerviștilor voluntari, erau singurele care puteau fi luate în considerare având în vedere faptul că mi se răspunsese încă din data de 19.02.2025 că se ”află în curs de documentare”.

Va urma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *