”Asistăm la un război hibrid”…

Categoria Despre Armata, opinii

Dacă cineva ar umbla prin fisierul cu evidența  doctoratelor de prin universitățile și facultățile serviciilor de de informații, MI, MApN, ar da (dacă nu ar fi ridicate de instanțe????!!!!) peste o grămadă de titluri care includ sintagmele ”hibrid” și ”Marea Neagră”. De ce ? Pentru că de când am fost acceptați în NATO (dar nu neapărat pentru ca am fi meritat, ci pentru că SUA avea nevoie de teritoriul nostru în conflictul pe care îl pregătea cu Rusia), toate instituțiile de învățământ au primit indicația iar îndrumătorii de doctorat și lectorii au pus în practică, să se pună accent pe aceste forme și zone de război, pentru că sunt ”de viitor”. Și de atunci, cred că nu este lucrare de doctorat să nu aibă inclus cel puțin un capitol privind unul din aceste ”subiecte” . Chiar dacă definiția ”oficială” a războiului hibrid a fost dată de NATO relativ recent, acesta ca fenomen există de pe vremea primelor războaie sau bătălii ale lumii, căci războiul nu a însemnat niciodată doar luptă armată. Și războiul ”rece” sau nedeclarat este tot o formă de manifestare a războiului hibrid.

 ”Conflictul hibrid este definit drept o interacțiune dinamică între elemente de hard power (consolidarea forțelor militare, dispunerea de forțe și capabilități militare în zone de conflict, finanțarea unor mișcări separatiste, activități de destabilizare și subminare a securității unui stat sau regiuni) și soft power (menținerea unei dependențe economice sau energetice, aplicarea de sancțiuni economice, derularea unor campanii de propagandă, dezinformare și influențare, derulare de atacuri cibernetice, etc.  Războiul hibrid cuprinde o arie vastă de acțiuni ostile în care forța militară reprezintă doar o mică parte a unei strategii flexibile, cu obiective pe termen lung, fiind completată de metode politice, economice și informaționale.”

Aș merge până acolo încât aș spune că războiul hibrid nu se termină niciodată pentru că elemente de război informațional, economic, politic, propagandistic se duc în permanență nu doar între state aflate într-un conflict deschis și închis ci chiar în interiorul unor alianțe sau între ”parteneri” care își declară dragoste nemărginită. Interceptarea convorbirilor cancelarului german  de către serviciile secrete ale SUA sau celebrul ” Fuck UE” al doamnei Nulland, sunt nimic altceva decât forme ale unui război hibrid care nu iartă pe nimeni.

Ori, dacă se admite (uneori pur și simplu din dorința de victimizare a unora sau/și de blamare a altora) că răboiul hibrid reprezintă un conglomerat de măsuri de diverse naturi  care pot îmbrăca și haina unor atacuri cibernetice sau declarații politice, amenintări, sancțiuni economice, politice, culturale, sportive, atunci trebuie să admitem că la ora asta aproape nu mai există state aflate în neutralitate sau în afara conflictelor. Când s-a grăbit să dea definiția conceptului de război hibrid incluzând acolo tot ceea ce rivalii lor făceau și nu le convenea lor, liderii NATO/SUA practic au dat foc planetei,  coloristic vorbind, băgând toate statele în conflict, pentru că spionajul,  indiferent de domeniul de activitate este nimic altceva decât o latură a conflictului nu doar hibrid ci chiar … declarat deschis. Nu poți spune că ești în relații de prietenie cu un stat căruia îi spionezi, speculezi, furi, sau sabotezi cercetarea, tehnica militară, industrială, inteligența, dezvoltarea, la modul general.

Plecând de la aceste date, ieșirea domnului general Petrescu, șeful SMAp, dar nu doar a sa, ci și a altora înaintea sa, politicieni, miniștri, președinți de partide sau de stat prin care a/au declarat că România nu va intra în război sau nu este în pericol,  sunt vorbe de clacă. Reacționez acuma, la declarația domnului general Petrescu Daniel, nu pentru  că aș avea ceva personal cu el ci pentru că dacă ceilalți ante…declaranți au dreptul să spună aproape orice, vorbind ca poiliticieni care fie vorbesc fără să gândească, fie vorbesc în necunoștință de cauză, fie mint profesional, fie se știu imuni în fața legii pentru prostiile și minciunile pe care le debitează, domnia sa, domnul general nu este (încă, oficial) politician, nu este (sper, dar nu garantez)  angajat politic dar, mai ales, ar trebui să aibă noțiunea termenilor militari și să știe să îi folosească fără a face declarații politice și având conștiința și responsabilitatea declarațiilor sale. 

Iată ce a declarat recent domnul general:

„Este adevărat că trăim cea mai gravă criză de securitate pe continentul european probabil de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. (…) Este adevărat că nimeni nu s-a aşteptat să vedem un conflict cu o fizionomie foarte apropiată de cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul nostru şi atât de aproape de graniţele noastre. Geografia contează. Suntem mai sensibili la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, suntem mai sensibili la ceea ce se întâmplă cu vecinii noştri. Dar, în acelaşi timp, publicul trebuie să fie conştient că facem parte dintr-o organizaţie de securitate – Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord – că avem garanţii foarte clare şi foarte ferme de securitate. Ce le-aş transmite: aş vrea să fim mai puţin sensibili la pregătirile pe care le face Armata. Noi ne continuăm programul de pregătire, desfăşurăm activităţi de instruire. Aş vrea să contribuim mai mult cu toţii la toate proiectele pe care le avem şi aş vrea să avem mai multă încredere că toate instituţiile statului pot să-şi facă datoria, cred că este un moment care trebuie să ne aducă împreună şi că avem încredere în noi că putem să facem ceea ce avem de făcut în continuare. În acest moment, România nu se pregăteşte de război. Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO. Acest lucru cred că este foarte clar, trebuie să fie evident pentru toată lumea””

Având în vedere cele cunoscute, apreciate, statuate despre războiul hibrid, consider că declarațiile domnului general sunt neprofesioniste, sau simple declarații politice, care nu doar că îl incriminează sau poate deconspiră  prin angajarea într-un domeniu în care nu are încă acces, dar îl și face de râs, făcând declarații fără acoperire sau absurde.

Să le iau pe rînd:

  1. (…) Este adevărat că nimeni nu s-a aşteptat să vedem un conflict cu o fizionomie foarte apropiată de cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul nostru şi atât de aproape de graniţele noastre.” Oare? Nimeni nu s-a așteptat? Atunci de ce NATO a înconjurat practic Rusia cu prezență militară de cam 20 de ani încoace? De ce cursa înarmărilor a urcat la sume incalculabile de ambele părți, sau în aproape toată țările cu pretenție de forță militară de la ultimul război mondial încoace? Pentru că NIMENI nu s-a așteptat ? Sau de ce a izbucnit revoluția portocalie  iar SUA,  familia Biden și-au trimis specialiștii, civili și militari,  în Ucraina încă din 2014? Pentru că nimeni nu se aștepta? Domnule general, unde ați trăit în ultimii 10 ani? Vă descalificați profesional prin astfel de declarații atât pe dumnevoastră, cât și serviciile secrete ale armatei care în loc să prevadă și să informeze privind activitățile dușmanilor sau potențialilor dușmani ai țării, luptă împotriva propriilor cetățeni care au curajul să spună adevărul,  cel pe care ”NIMENI” nu îl vede.
  2. ” Suntem mai sensibili la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, suntem mai sensibili la ceea ce se întâmplă cu vecinii noştri.”  Mi-au dat lacrimile. Când o să fiți sensibil la problemele noastre, ale românilor, ale militarilor români activi și în rezervă, când o să fiți sensibili la rapturile pe care guvernul, politicienii le fac pe spinarea armatei, făcând afaceri cu terenurile acesteia, acordând grade militare tuturor țucălarilor, pupilelor, apropiaților, neamurilor, pilelor de partid,  în timp ce profesioniștii primesc pumni în gură și șuturi în fund? Cred că vă uitați într-o direcție greșită domnule general. Mutați-vă privirile înspre nevoie ARMATEI și militarilor, nu ale vecinilor.
  3. ”.. publicul trebuie să fie conştient că facem parte dintr-o organizaţie de securitate – Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord – că avem garanţii foarte clare şi foarte ferme de securitate.” Domnule general, recitiți articolul 5 din tratatul NATO și vă rog să îmi spuneți care sunt garanțiile. Garanțiile sunt doar în mintea unora. Articolul ăla care garantează securitatea, spune că ” Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.

Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.” Unde vedeți dumneavoastră garanții aici ? Lăsați gargara politică altora domnule general, asta în cazul în care nu cumva aveți luate și angajamente politice, care vă garantează o funcție politică la trecerea în rezervă, după modelul cunoscut. Culmea este că chiar și în cazul în care să zicem că statele membre NATO vor decide să sprijine militar un stat atacat, (fapt neasumat și negarantat însă în celebrul articol) mai rămâne și decizia Consiliului de securitate al ONU care poate respinge sau anula respectivul ajutor, SAU PUR ȘI SIMPLU VA DECIDE CĂ NU SUNT NECESARE iar în caz de neadmitere, acțiunea va fi…ilegală.  Deci ce ni se garantează domnule general ? Gargară. Mulțumim!

4. ”Ce le-aş transmite: aş vrea să fim mai puţin sensibili la pregătirile pe care le face Armata”.Cu  asta, domnul general ne-a dat pe spate. Este un fel de a spune ”it is not your fucking bussines what we do or not”. Pai se poate domnule general? Ce va faceti cand o să chemați oamenii la concentrare, mobilizare sau doar instruire pe la CMZ-uri și o să vă spună că ”nu sunt sensibili la pregătirile pe care le face armata” ? Îi dați pe mâna procuraturii militare ? Nu e bine domnule general, nu e bine deloc!

5.”În acest moment România nu se pregătește de război.” În ce calitate a spus asta, ca simplu cetățean, sau ca spectator? Dacă nu ne pregătim de război de ce ne pregătim, de capitulare ? Îmi e greu să cred că șeful SMAp face o astfel de declarație în condițiile în care:

-Toate statele europene care țin la liniștea lor, cunoscând directivele și intențiile SUA, se pregătesc de război  și numesc aici numai țările care au declarat în ultimele luni că iau măsuri de întărire a capacității de apărare, printre care Germania, Ungaria, Polonia, Finlanda, Slovenia;

-România, prin înalți oficiali a declarat că bugetul apărării va crește de la 2 la 2,5% din buget. Să înțelegem că sumele vor fi folosite doar pentru creșterea calității vieții personalului sau că această creștere a bugetului apărării înseamnă relaxare pentru domnul general?

-România, prin admiterea bazelor  militare ale SUA, înființatarea unor comandamente multinaționale,  punerea teritoriului și spațiului aerian și maritim la dispoziția navelor NATO  deja este participantă sau cel puțin clar aliniată de o parte a celor implicați în conflictul deschis;

-Având în vedere complexitatea războiului hibrid și atacurile declarative, politice, cibernetice, economice ale Rusiei la adresa României, se poate spune fără a greși că suntem parte ”jucată”  a războiului hibrid, Nu avem voie să nu reacționăm sub o formă sau alta, NE ESTE INTERZIS SĂ NU LUĂM MĂSURI DE PROTECȚIE, SAU APĂRARE, DECI SĂ NU  NE PREGĂTIM PENTRU UN EVENTUAL RĂZBOI EXTINS, mai ales în conndițiile în care primul ministru a declarat că atacarea Odesei  NE DOARE;   

-Toată lumea discută despre prelungirea conflictului din Ucraina și amplificarea lui. Nu ai voie să nu ții cont de aceste realități și să nu îți iei măsuri.

Că nu vrei să panichezi lumea sau să îți pui clopoței la gât, este una, dar a face declarații de acest gen în astfel de momente, este  o dovadă ori de lipsă de orientare, ori de incompetență, ori de implicare politică, peste că aceasta este fără îndoială o declarație politică. Șeful Statului Major al Apărării nu are voie să facă astfel de declarații, dar și-a zis că dacă un general cu patru stele are voie să facă astfel de declarații, are și el. Proastă socoteală, generalul ăla este la ora actuală prim ministru, șef de partid, senator  și poate să declare ce vrea, are imunitate și un doctorat ferit de privirile curioșilor.

6. ”Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO.” Probabil domnul general nu citește avertismentele liderilor NATO sau ale președinților Ucrainei și SUA, care de trei luni ne tot anunță că  după Ucraina urmează  Moldova, România, apoi țările Baltice. Asta ca să nu mai spun că ”Pravda” scria încă din aprilie, că  „Țările care furnizează activ arme letale regimului nazist de la Kiev sunt: Cehia, Polonia, Slovenia, Turcia, Germania și SUA. Alte state o fac neoficial, de exemplu Bulgaria..” și că  „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea.” Oare să nu cunoască domnul general aceste date și declarații? Dacă nu avem niciun indicator, de ce am intensificat instruirea, alocăm bani suplimentari armatei așa pentru că nu avem ce face cu banii?

Concluzionând pot spune că având în vedere definițiile și situația concretă a conflictului din Ucraina, cu România, atacată informatic, economic (domnul președinte Iohannis  declara că situația economică și socială, creșterea prețurilor la alimente, carburanți, bunuri de larg consum, lipsa unor produse în piața internă și externă i se datorează lui Putin), se poate spune fără greș că România se află deja în război, un război hibrid din care la această oră, deocamdată, oficial, lipsește doar componenta militară. Nu asistăm la un război hibrid, suntem parte componentă, implicată  a acestui tip de război. Conflictul armat este doar ultima verigă a războiului hibrid iar înalții demnitari și reprezentanți ai statului și armatei ar trebui să știe asta, atunci când fac afirmații, fie ele și politice. În ceea ce-i privește pe reprezentanții activi ai armatei, aceștia ar trebui să gândească de două ori înainte de a deschide gura odată, pentru că spre deosebire de cei din rezervă care vorbesc pe persoană privată (chiar și când explică trecerea militarilor în pas alergător sau îmbarcați prin terenul contaminat) și nu sunt luați în serios, ei, comandanții de azi au o răspundere în plus.

În acest caz, declarația domnului general Daniel Petrescu ridică mari semne de întrebare.

Aud că nu știu ce trust de presă a declarat, iar unele canale (de televiziune și nu numai) au preluat ideea, că există militari rezerviști ”pro-ruși” adevărați ”dușmani ai poporului” care refuză să îmbrățișeze propaganda oficială de partid și de stat, să comercializele gogoșile sau ”opiniile” oferite de ”sursele oficale”  și sunt infierați cu mânie  cosmopolită, demascați și mai este un pic și vor fi oferiți ”tribunalelor poporului”. Cine spunea că am evoluat față de perioada de după cel de-al doilea WW sau că directivele staliniste nu mai sunt de actualitate? Glumeților!

https://geodef.net/generalul-daniel-petrescu-in-acest-moment-romania-nu-se-pregateste-de-razboi/?fbclid=IwAR30Oeu934Uttkf-jY1GSml9sV_5nIw_nAG8-ncCirBKUjmwiVNLWXrMAKomai ales în condițiile în care chiar primul ministru a declarat

https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25522207-rusii-pravda-scriu-polonia-romania-sunt-candidatele-favorite-pentru-lovituri-rachete-kalibr.htm

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

20 Raspunsuri la ”Asistăm la un război hibrid”…

  1. Radu

    G4Media s-a referit la rezervisti care au devenit in online goarne si trambite ale propagandei ruse despre agresiunea din Ucraina.

  2. neacsum

    @Radu,
    Conform definitiei G4Media, oricine nu imbratiseaza directivele si ideile conducerii de partid si de stat si ale Marelui Prieten de la Apus sunt catalogati drept Putinisti, goarne trambite ale propagandei ruse. Ceilalti probabil sunt vuvuzele, un termen mai… in trend.

  3. Gigi

    Dacă adaptez o lozinca de pe timpul celălalt la realitățile actuale,ar suna cam așa:Pionierii de ieri,doctoranzii de azi.Aș putea să adaptez lozinca in mai multe variante,dar o las asa!

    Se stie faptul că,politicienii mint de cum respiră.Unele declaratii ale acestora,mi-aș permite sa spun,este o combinatie între minciună și ce gasesc acestia prin tărtăcuta unde își ține materia cenusie.

    Da,asa este,un militar nu are voie sa faca declaratii în care să includă și pe cele politice,militarul intotdeauna se instruieste pt.a fi pregatit de razboi,asta e menirea lui,ca d’aia e militar!

  4. Marine , Ciuca si Petrescu ne-au pus „cucuruzul hibrid „in mana si noi dam drumul porumbei ….Ce zici ?

  5. Sergiu

    D-le colonel, daca ne reactiveaza tovarasii si ne cheama la oaste, ca asa ar zice fratili mai mare, ne dau si echipament sau trebuie sa ni-l cumparam singuri? Ca nu vad ce resurse au la dispozitie si pentru armata si eventualii rezervisti – care or fi facut armata sau nu, ca la vremuri de stat drepti detalii de acest gen nu mai conteaza – ar avea la dispozitie, incepand de la flota de F16 care circula doar vara si pana la munitia pe care ar trebui s-o producem local, minunata, sublima, dar care cam lipseste. Va promit ca imi iau prastia: macar cu aia sa dau dupa rachete. Plus ca-i eco.

  6. Danielescu

    Ziua buna!
    D-le Radu sînteți, cumva, Radu Tudor?
    Numai flașnetelor dezaxate din regnul media le place să vorbim toți CNN-eza și alte limbi mortale. Până la noi ordine, mai și gîndim. „Goarne”, „trîmbițe”? Din respect pentru dl Neacșu mă abțin să vă dau în scriscreplica în limbajul colorat de la nivel soldat, grupă, pluton, companie. Mental, însă… multă sănătate.

  7. REZERVISTUL

    Oricum Petrescu aste mai dezghetat decat Badalan sau Danila, doi pupincuristi ai lui basescu care se fac de ras pe la tv.

  8. neacsum

    Loviturâ crânșenă
    Curtea de apel Bucuresti a admis contestatia CPS a MApN și anulează decizia prin care Curtea de conturi a impus CPS să introducă indexarea din 2016 in calculul actualizarii din 2017, desi pe procesul cu MAI pe aceeași spețâ, câștigase Curtea de Conturi. ASTA ESTE JUSTITIA ROMANA. Da numai decizii in defavoarea militarilor. Celor din MAI li se iau din bani, celor de la MApN nu li se dau de nicio culoare.
    24.05.2022
    Ora estimata: 13:00
    Complet: 8-Completul 22 fond
    Tip solutie: Admite cererea
    Solutia pe scurt: Admite contestaţia. Anulează Decizia nr.XII/4/13.07.2020, a raportului de control emis de Departamentul XII al Curţii de Conturi a României şi a Încheierii nr.19/07.08.2020 emisă de Comisia de soluţionare a contestaţiilor constituită la nivelul Curţii de Conturi. Respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul pârâtei, astfel cum a fost completată, formulată de intervenientul Budeanu Viorel. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24.05.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
    Document: Hotarâre 24.05.2022

  9. Ifrim

    @MN.Exact cum ați peconizat la sf.articolului anterior gen să nu mai credem în Moș Crăciun,zâna măseluță,făt frumos și Ileana Cosânzeana.Eu mai vroiam să fac un card în situația că nu-mi încape lindexarea pe cel vechi.Ghinion n-a fost să fie!

  10. Nicolae

    Domnilor, cu respect. Cu aceasta indexare din iulie 2022 viitorii pensionari din corpul SGP vor avea o pensie egala cu mulți ofițeri care sunt în rezervă și retragere !
    Nu am nimic personal cu SGP ii, dar nu este normal să aibă o pensie egală sau chiar mai mare față de un ofițer. Evident că MM și subofițerii vor rămâne în urmă destul de mult .
    Ce se mai poate face?

  11. Nu vă mai amăgiți cu indexări, actualizări. E clar, se trece pe contributivitate, excepție….. magistrații. Așa cere PNRR ul.

  12. Eli

    Ce se mai aude cu sesizarea asociațiilor către avocatul Poporului, cartela rândul său să atace OUG 130 din 2021 cu privire la discriminarea introdusa prin indexarea diferențiată a pensiilor militare ,prin care un pensionar militar care a muncit mai puțin ,a avut o vechime mai mică sau solde mai mici a ajuns să primească o pensiei mai mare decât alți pensionari militari care au muncit mai mult ,au avut solde mai mari și bineînțeles pensii mai mari…mă refer la cei cu pensii brute de 2500 lei la 31.13.2021.care i-au depășit pe cei care aveau pensii brute de 2501 lei la aceeași dată..

  13. Eugen

    Pentru toti de aici care plang dupa rusi trebuie sa vedeti si voi adevarul:
    . rusia a pierdut. Chiar și în eventualitatea în care câștigă Bătălia pentru Donbas, pe termen lung, răsăritul a apus. Tehnologic rusia rămâne în urmă și devine dependentă de China pentru transfer tehnologic, însă nu prea are ce să ofere la schimb.
    2. Din punct de vedere militar și geostrategic, rusia devine doar o putere regională, fiind imposibil de o mai clasifica super-putere de ceva vreme oricum. Fără armele nucleare, rusiei i-ar fi greu într-un război convențional cu orice armată din regiune, astfel, fiind înconjurată de NATO, rusia nu mai are capacitatea de a amenința credibil pe nimeni.
    3. Capabilitățile nucleare ale rusiei vor fi în timp neutralizate cel puțin teoretic de sistemele defensive vestice, programele de apărare fiind deja reîncepute și lucrându-se la astfel de strategii. În următorii ani vom putea afla de un fel de Iron Dome anti-nuclear cu o eficiență asemănătoare Iron Dome-ului israelian.
    4. Zelensky și Maia Sandu (care a ținut un discurs la Harvard și a fost aplaudată în picioare de auditoriu) sunt noii lideri ce pot inspira o nouă clasă politică în Europa, dar mai ales în Europa de Est. Capacitatea lor de a inspira, curajul, empatia, de a discuta și implementa reforme, capacitatea de a comunica coerent și de a pune fiecare la ei țara pe un făgaș civilizațional sunt dovezi că sunt modele de urmat.
    5. Polonia, UK, Cehia, Slovacia sunt cele care dau trendul politicii europene nu Germania si Franta tradatorii zilei.
    6. Ucraina vs rusia este războiul între bine și rău, iar Ucraina va învinge la final, pentru că este esențial pentru toate țările civilizate, iar liderii acestor țări înțeleg miza acestui război.
    Slava Ukraini!

  14. Neacsum

    @Dotina,
    Magistratii deha au psrte contributiva in pensie, pe langa care au si alte proceduri de calcul. Militarii nu au, asa ca li se va calcuka toata pensia pe contributivitate. Ramane de vazut daca pe langa acel calcul se va mai adauga ceva drept compensatie pentru toate restrangerile de drepturi si vicisitudinile serviciului militar.

  15. Gigi

    E foarte simplu de calculat pe contributivitate si ma refer la cei ieșiți la pensie până la 31.12.2015,dar si la cei care au optat sa aibă pensie în acest mod pâna prin 2020.
    Azi,nu mai departe,am stat cu un civil de vorba proaspat pensionar,pensie 5100 lei,41 ani cumulat,Grupa a 2-a,simplu muncitor,Indice Corectie 1,42.Deci,concluzia este ca civilii ne depasesc.

  16. Domnule Neacșu, am ieșit la pensie pe LEGEA 263/2015, in luna iunie a anului respectiv, având un punctaj mediu anual de 5,54, valoare punctului de pensie fiind la aceea vreme de 830,20 lei, indice de corecție 1,07.
    Prefer pe contributivitate, nu mai vreau jigniri și să ne facă nesimțiți.
    Întrebare, cei care au contributivitatea împărțită la 20 ani (2009), la ei, cum rămâne? Că la mine, s-a împărțit la 30 ani.
    Vorbesc despre corectitudine. În rest, să fim sănătoși!

  17. neacsum

    Paliturâ di ungher
    Conform informației de mai jos, domnul secretar de stat Marius BĂLU, fostul șef al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții personalului pe care il intrebam si intreba la randul sau pe altii cum este cu raspunsul dat de DRPCVP in numele Primului ministru, la o solicitare a ROMIL. tocmai fu schimbat din functie. Ii dorim pace !
    ”DECIZIE nr. 334 din 25 mai 2022privind eliberarea domnului Marius Bălu din funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale
    EMITENT
    PRIM-MINISTRUL
    Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 25 mai 2022
    Având în vedere propunerea formulată de ministrul apărării naționale prin Adresa nr. M1.377 din 19 mai 2022, înregistrată la Cabinetul prim-ministrului cu nr. 5/3.727 din 19 mai 2022,în temeiul art. 29 și al art. 31 lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, precum și al art. 12 și art. 39 alin. (4) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,prim-ministrul emite prezenta decizie.ARTICOL UNICLa data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Marius Bălu se eliberează din funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
    PRIM-MINISTRU
    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
    Contrasemnează:
    Secretarul general al Guvernului,
    Marian NeacșuBucurești, 25 mai 2022.Nr. 334.”
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255691

  18. neacsum

    @Eugen,
    scuze pentru intarziere, ca si celorlalti , nu am vazut pana acuma mesajele, erau bagate la Trash. Oricum, nu cred ca ti-am facut un serviciu publicand comentariul tau. Ma simt ca taranul cu calul adus in targ.

  19. neacsum

    @Rezervistul,
    Matale nu intelegi un lucru: pupincuristul are aceleasi calitati, orice dos ar pupa, nu conteaza ca e roman, tatar sau german.

  20. Gigi

    Nu stiu de când,dl.Marius Bălu,deține aceasta funcție politica,ca sa fim obiectivi,este o functie politica,chiar daca denumirea are o conotatie aparte,vezi doamne cine o citeste pe undeva are impresia ca intr-adevar institutia respectiva se ocupă cu vegherea calitatii vietii militarilor.
    Ca orice functie politica se afla in directa supravegherea cui? A politicului bineînteles.
    A reusit acesta sa schibe sau sa determine politicul sa faca dreptate in ce privesc pensiile noastre pe timpul sau in timpul mandatului dumnealui? Nu!Nu am observat nicio schimbare,in timp ce noi,rezervistii ne plângem de atatia ani!