Limba noastră -comoară vândută

Categoria Istorie

dacii

Daţi clic pe clip şi purcedeţi la cetit.

Acuma un an , un tip care „nu avea ce face”, pe numele lui Daniel Roxin , alături de alţi oameni care „se plictiseau” şi au vrut să „şocheze” lumea ştiinţifică şi societatea românescă, au scos un filmuleţ intitulat „Dacii, adevăruri tulburătoare”.

Filmul prezenta o idee pe cât de îndrăzneaţă, pe atât de neverosimilă pentru unii, copleşitoare pentru alţii, neinteresantă pentru alţii şi în fine , îngrijorătaore pentru cei care mai ştiau câte ceva, mai ales cei  din exterior şi anume ideea că de fapt nu dacii se trag din romani, nu limba română este o limbă latină, ci romanii sunt urmaşii unor triburi trace, iar limba latină este o limbă ce provine din limba vechilor traci, strămoşii noştri şi se pare ai aproape întregii Europe. Nu sunt un exaltat, dar argumentele din film m-au convins, unele întrebări vizazi de latinitatea limbii dacilor mi le pusesem şi eu mai mult sau mai puţin în barbă încă de pe vremea de când auzeam pentru prima oara de şcoala ardeleană. Nu puteam pricepe eu cum e posibil ca un popor să îşi uite limba după ce doar 20% din teriroriul său  a fost cucerit de un alt popor stând sub stăpânire doar 170 de ani, timp în care a uitat definitiv limba sa şi a învăţat cu căţel şi purcel o altă limbă, nouă. Cine poate crede asta, atunci poate crede şi că Traian ne-a fost tată iar Decebal mamă, deci românii sunt băieţi din băieţi. Subiectul a suscitat şi interesul unei părţi din media, ” marea  realizatoare de emisiuni tv” Corina Drăgotescu reuşind să facă o emisiune despre acest film, emisiune în care a fost pur şi simplu pulverizată de unul din susţinătorii ideii principale, generalul Mircea Chelaru, care  a redus-o la tăcere, singura replică pe care marea realizatoare a mai fost în stare să o dea argumentelor generalului rămânând celebră pentru cei care au urmărit emisiunea ” Ei  şi, eu ce căştig, din asta ?” O întrebare mai tâmpită nu putea scoate nici Becali, Marean sau Eba, renumiţi pentru gradul de cultură. Nu mai intru pe subiect, este  uneori suficient că trebuie să o mai văd  pe post, nu vreau să îmi amintesc şi în timpul liber de astfel de moderatori.

Am reabordat subiectul filmului pentru că am primit pe mail de la cineva un film, un material postat pe blogul aceluiaşi Daniel Roxin, cu un interviu luat de TVR Cluj unui fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, pe numele său Miceal Ledwith. Interviul este lung şi se referă la  subiecte ce ţin de texte şi evenimente biblice, interpretări şi adevăruri pe care Ledwith le-a studiat şi ţinând cont de poziţia sa în Vatican, este de presupus că a avut şi surse originale,  unele din ele chiar încă nepublicate, ţinute ascuns printre secretele lumii, secrete care nu pot fi digerate  de omenire sau cei ce conduc lumea la ora asta şi de veacuri. Printre lucrurile spuse-zic eu neăntâmplător- de Miceal Ledwith, este şi acela susţinut de filmul lui Daniel Roxin şi anume că nu limba română provine din limba latină, ci limba latină s-a format din limba pe care o vorbeau dacii şi strămoşii lor. Faptul că acest lucru a fost susţinut de nişte „rebeli” care credeau că au descoperit secretele lumii, poate trece neobservat, dar când un om cu pregătirea, apartenenţa şi mai ales sursa de informaţii a lui Ledwith spune ceea ce a spus el , asta ar trebui să pună pe gânduri nu numai pe cei care studiază limba latină sau limba română, ci chiar şi pe cei care studiază istoria omenirii, pentru că neamul trac s-a răspândit plecând din bazinul Dunării, din leagănul Carpaţilor şi Balcanilor, până în perfidul Albion şi Mesopotamnia. Celţii sunt de origine tracă, vechile civilizaţii asiatice au aceleaşi rădăcini, vechiul Sumer, scrierea sumeriană au plecat din tăbliţele de la Tărtăria.

Dacă cineva va pune întrebare lui Drăgoteasca ” ei şi ce e cu asta”, poate merge să se piardă unde a nins şi nu s-a prins. Nu întâmplător acelaşi papă spunea că România este Grădina Maicii Domnului, pentru că în acest vechi teritoriu s-a format limba cea mai răspândită din lume, din acest loc au plecat întemeietorii multor seminţii.

Dacă îmi pare rău de ceva este faptul că nu mai am încă o viaţă la dispoziţie să aflu, să caut, sa fiu de faţă când adevărul despre Daci va ieşi la iveală. Circulă pe net o iniţiativă pentru schimbarea denumirii ţării din România, în Dacia. O susţin cu toată puterea, noi suntem Daci, limba noastră este limba dacă, locul nostru este aici, aici ne-am născut, aici ne-am format, din neamul tracilor au plecat cei care i-au învăţat pe alţii să vorbească şi să scrie. Când am spus că suntem singurul popor european care s-a format şi a evoluat în acelaşi spaţiu, mi s-a spus că mă cred buricul pământului. ŞI DACĂ DACIA AR FI BURICUL EUROPEI,PE CINE DERANJEAZĂ? Pe cei care se cred ei buricul pământului şi marea putere, soluţia tuturor problemelor pe care tot ei le creează, pe cei care creează legi pentru alţii, care vorbesc în numele unei democraţii proprii pe care o cer altora dar nu o aplică cu aceeaşi măsură şi când e vorba de ei, pe cei care ne dau cu o mână şi iau cu două, pe cei la care se închină de 20 de ani conducătorii României, conducători pe care nu îi interesează istoria şi tradiţiile României, conducători care împart ţara ca să nu mai ştie nimeni după ei cine au fost Dacii, de unde vin şi ce reprezintă în istoria lumii. Vizionaţi clipul, l-am redus la strictul mesaj privind limba latină şi limba românilor, ca să nu plictisesc pe cei ce vor să ştie ceea ce guvernul şi ministerul educaţiei evită să spună.În şcoli, copii învaţă acuma despre Becali şi Andreea Esca, despre steagul saşilor şi Ţinutul Secuiesc, mâine vor învăţa limba maghiară, ca a doua limbă oficială, apoi limba Ţigănească, drept o a treia limbă oficială, sau chiar prima, cine ştie. Mai interesează pe cineva limba dacilor ? Dacă da, atunci ascultaţi aici :

Tracii au trăit şi la Sud şi la Dord de Dunăre şi la Vest de Tisa şi la Est de Nistru. De ce limba lor a rămas aceeaşi doar în  vechea Dacie? Se mai vorbeşte în Albania, şi Serbia, dar şi acolo se fac eforturi pentru scoaterea ei din circuit. Iar noi, singurul popor care o vorbim în totalitate, tindem să devenim o populaţie asimilată de alţii,  prădată , vândută piatră cu piatră. Nu e păcat de cei care au reuşit să o păstreze aşa mii de ani? Nu este criminal ca o generaţie  să vândă din inconştienţă şi lene ceea ce au moştenit de mii de ani ? Unde sunt Dacii ? Au mai rămas doar cei de pe Columnă ?

Susa : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Nue1A3PoJrg

http://danielroxin.blogspot.ro/2013/03/fost-consilier-al-papei-ioan-paul-al-ii.html

 

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

15 Raspunsuri la Limba noastră -comoară vândută

 1. Stati linistit. In cateva saptamani sau cateva luni vom auzi cu totii ca Miceal Ledwith este de fapt nebun. Ca l-au gasit doctorii cu paranoia sau schizofrenie… Occidentul nu va accepta niciodata o infrangere ca asta. De fapt, nu occidentul ci Vaticanul.

 2. niculae cristian

  cind spui adevarul ,diversionisti te fac nebun,,avem dreptate sI o sa reusim.

 3. Clauss

  Adevarul va iesi la realitate o data ! Dar ne caracterizeaza regretabil lenea , lehamitea si indiferenta . Nationalismul dacic/romanesc a cam disparut din care profita toti idioti,popoarele care ne inconjoara plus tiganii,ungurii,slavii(rusii) si anglosaxonii !

 4. LoremIpsum

  @Clauss
  Ca tot vorbim de limba romana, de ce adevarul trebuie sa iasa la suprafata doar o singura data „o data” poate ai vrut sa spui ca va iesi candva, adica „odata”. Iar daca „toti idiotii” care indeamna la ura rasiala ar fi luati in serios unde am ajunge?
  Aia cu „Nationalismul dacic/romanesc” ai gandit-o sau pur si simplu ti-a iesit?
  Cand vorbesti de „Dar ne caracterizeaza regretabil lenea , lehamitea si indiferenta”, te referi la familia ta?
  Daca da, ai uitat sa adaugi prostia.
  Tu ca un „Nationalist dacic/romanesc” asta scoti in evidenta ca ar caracteriza poporul roman?

 5. gabriel

  Ideea este mai veche, cautati date legate de Napoleon Savescu si lucrarea sa „Noi nu suntem urmasii Romei”

 6. Stiu, asta e un argument in plus .

 7. cristi

  tocmai de asta suntem desbinati, pt ca nu mai exista mandrie nationala iar din cartile de istorie au fost scosi cam toti domnitorii romaini, a nu mai sti ceea ce suntem si de unde venim.cine spune ca nationalismul inseamna ura rasiala acela are probleme sigur si cu capul si cu inima,pt ca acelasi lucru lau facut si cei care ne conduc de la revolutie incoace si uite unde este tara. nu sunt romanii cei mai dezbinati?nu suntem noi cei mai saraci?nu suntem noi cu o scadere a populatiei destul de alarmant?nu suntem noi cei care umblam bezmetici prin portile europei? Asta fac cei care vor sa distruga acest neam,stiind ca romanul este bun si ingaduitor cu absolut orice semintie a pamantului se ascund in spatele acestor doua cuvinte „ura rasiala” iar romanul de rand ca sa nu fie acuzat de aceste lucruri pe nedrept renunta la orice forma de patriotism si dragoste de neam.mie unuia mie sila de aceia care ii acuza pe dacisti numindui dacomani sau rasisti,dar caini latra ursul merge si uite asa incet ,incet pe zi ce trece se ingroasa randurile cu iubitori ai stramosilor nostri daci.cu siguranta nu se va intoarce in mormant Constantin Brancoveanul care si-a dat viata pt.tara asta si pt. credinta ortodoxa in Hristos .

 8. Luc

  „cum e posibil ca un popor să îşi uite limba după ce doar 20% din teriroriul său a fost cucerit de un alt popor stând sub stăpânire doar 170 de ani, timp în care a uitat definitiv limba sa şi a învăţat cu căţel şi purcel o altă limbă, nouă.”

  Asta m-a facut sa rad in lacrimi. Mdea… deci daca azi romanii, care au fost TOTI la scoala obligatorie, au uitat limba romana (dupa 20 de ani) si scriu cu orori gramaticale (apropò, probabil voiai sa scrii „neântâmplător” si ti-a iesit „neăntâmplător”, dar oricum nu era corect) chiar si neplecand prin tari straine (cata limba romana se vorbeste in Romania AZI, in 2013??)… dacii, care erau niste (aproape) neanderthalieni, fara carte si parte, nu aveau cum sa-si uite limba in „numai” 170 de ani, cand in jurul lor erau romanii, care-i cotropisera, ii ocupasera, le vorbeau pe limba lor etc.

  Eu zic sa nu mai credeti in toate prostiile. Stiu ca va umpleti de orgoliu sa fiti leaganul omenirii, dar, din fericire, NU E ASA. Altfel ar fi vai de mama omenirii…
  Si sunt convins ca de la Micheál Ledwith ala – macar sa-i scriem numele corect, da? ca nu i l-am inventat noi – n-ati casca atata gura, daca v-ar spune ca Dumnezeu era cam negru, de fapt, si s-a nascut in India. L-ati combate pana la moarte.

 9. Luc,

  1. Dacii, la fel ca şi alte câteva popoare de la acea vreme, nu erau cu siguranţă „nişte neanderthalieni” – există dovezi în sensul ăsta, de la bijuteriile şi armurile pe care le purtau, arhitectura oraşelor şi până la scrierile istoricilor romani de la acea vreme, istorici care nu-i considerau pe Daci a face parte din popoarele barbare.

  De fapt, poate te crezi evoluat, dar societăţile de acum 2000 şi ceva de ani erau chiar foarte evoluate, omenirea suferind un mare regres în evul mediu (the Dark Ages pe englezeşte, denumire ce pune accentul pe regresul intelectual şi politic de la acea vreme). Adică mai exact, perioada dintre căderea imperiului roman şi Renaştere, ce a fost de fapt o mare depresiune economică ce a durat cam 1000 de ani.

  Cât despre „neanderthalieni”, nu-i despărţeau pe Daci decât vreo 40,000 de ani de evoluţie, pe când pe noi ne despart de Dacia mai puţin de 2000. Dar sunt sigur că ai folosit expresia doar în scop melodramatic.

  2. Şi alte popoare au trecut pe aici, pe perioade chiar mai mari decât 140 de ani şi pe întinderi mai mari decât ce ocupaseră romanii.

  3. Este adevărat că nu poţi fi gură cască la toţi care se trezesc să-şi emită părerea, oricât de educată ar fi acea părere. Orice teorie are nevoie de dovezi, însă întâmplarea face că există dovezi conform cărora nu am fost exterminaţi şi/sau asimilaţi de către Romani aşa cum suntem învăţaţi în şcoli.

  Iar motivul pentru care tu-i respingi argumentele lui Micheál Ledwith, este genul de aberaţie la care apelează toţi oamenii needucaţi în lipsă de argumente. Este ca şi când ai zice „nu-i adevărat pentru că sus în deal creşte o cizmă”. Adică un „Non sequitur”, aşa mai pe latineşte.

  4. Îi condamni pe cei vinovaţi de „orori gramaticale”. Vezi că-n română se scrie „neandertalian” / „neandertalieni” (fără „th”, pentru că la noi acest neologism a fost importat din Franceză).

  Şi mai departe de atât, mi se pare mult mai gravă incapabilitatea de a gândi constructiv, cu idei cretine justificate prin aberaţii de logică elementară.

 10. Matteo

  Subtire treaba asta. Noa, deci cat de tare ar fi sa fie asa precum se zice in filmul de la sfarsitul articolului? Toate bune si frumoase, am zice, numai ca exista screri latine (in latina cunoscuta si astazi)care dateaza cu mult dinaintea razboaielor dacice. Sigur, putem sa ne mandrim cu aceea ca limba daca a creat un numar destul de important de neologisme in cea latina. Noua, ca natie, ne face bine teoria enuntata in acest articol numai ca nu cred ca facem vreun bine romanismului si generatiilor viitoare imbatandu-le cu apa rece dar nesustinuta de faptele istorice efective. Oricine poate spune orice despre oricine si orice. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne exaltam si sa ne aruncam ca alba-n ham pe o idee care ne maguleste maxim. Ea poate fi o capcana. Eu unul, un baiat oarecare fiind, as aborda mai degraba decenta si prudenta. Si, ca sa ma raportez strict la oameni care gandesc mult mai bine decat mine, as aminti fragmentul prin care George Calinescu incheie monumentala-i lucrarea „Istoria Literaturii Romane de la Origini pana in Prezent”: „În fond,suntem geţi şi e mai bine a spune că, în felul
  nostru, am primit şi noi succesiunea spiritului roman, pe care trebuie să-l continuăm de la longitudinea reală, fără mimetisme anacronice. Spiritului galic şi brit trebuie să-i corespundă aici, prin sporire, spiritul getic. Căci să nu uităm că pe columna lui Traian, noi,
  dacii, suntem în lanţuri”. Just my poor and low rated 50 cents 🙁

 11. gazpefoc

  @Matteo de fapt „noi dacii” nu suntem cei de pe columna lui Traian, noi suntem urmasii celor care au ramas aici. insa inteleg unde bati, ca noi am fost invinsi si ca e bine sa fii de partea invingatorilor. nu prea merge. tu crezi ca Aurelian s-a retras din Dacia ca era prea bine? pe tot timpul celor 170 ani de stapanire romana au fost atacuri ale dacilor liberi, adica restul de 80% neocupati. eu as zice ca noi ne tragem din cei 80%. si daca stai si analizezi logic, cu ce diferim noi de cei de acum 2000 si ceva de ani? Burebista a taiat viile din cauza ca supusii sai erau prea disciplinati? sau Decebal, a fost tradat de catre cine? dacii liberi, cum le spunem noi, i-au atacat pe romani cand? evident, in cel mai pur stil romanesc, cand era prea tarziu. nu vezi niste asemanari? scrieri latine exista pentru ca romanii au fost niste cuceritori. insa multe documente care faceau referire la daci au disparut. era un articol pe undeva pe net. cineva are interes sa tina ascunsa adevarata istorie, si nu cred ca este vorba de unguri aici. cred ca are legatura cu un anume popor ales si cu locul unde cica ar curge lapte si miere.

 12. ion gradisteanu

  am multe,dubii in privinta,originii latine,a pop. rom.am intalnit,cuvinte similare in greaca,italiana,romana,olandeza,germana,etc.nu vorbesc de neologisme.ex.in lb.olandeza..boer,egal..fermier,detinator de pamanturi.nici o alta limba,nu are acest cuvant,excluzand romana.olandezii.,se numesc pe ei insisi.,daci/dutch/.exemplele,ar putea continua.pe frontispiciul unei biserici,din sec13.,14,am descoperit,doua capete de daci.in olanda..dordrecht.tind sa cred,intr/o limba,comuna la origini,care apoi s/a diversificat.

 13. bunea vladut

  cititi va rog cartea NOI NU SUNTEM URMASII ROMEI si o sa ramaneti uimiti

 14. Costache Adrian

  Si eu tind sa cred ca aici in zona tarii noastre a fost leaganul civilizatiei europene, insa chiar daca s-ar recunoaste azi, oficial, acest lucru….ne-ar ajuta chiar atat de mult? Asta ne-ar determina sa facem alegeri anticipate si sa aducem la carma tarii adevarati patrioti? Nu cred….tot la fel am vota si tot la fel ne-am lasa furati. Problema noastra, a romanilor este tocmai acest spatiu, la confluenta a doua lumi…lumea araba si lumea occidentala. Multa vreme am fost la granita Imperiului Bizantin, am fost zona tampon intre doua mari imperii, cel otoman si cel austro-ungar. Asta si-a pus cel mai mult amprenta pe stilul nostru de a fi. Mereu urgisiti, cotropiti, cand de unii, cand de altii, am inceput sa dezvoltam un stil de auto-victimizare. Degeaba am avut mari conducatori, pe majoritatea i-am tradat si asasinat. Nu este ciudat ca in Europa doar Romania, Bulgaria si Albania sunt ramase in urma….fosta zona tampon intre doua mari imperii…..

 15. Pingback: Lecţia de istorie - partea întâi | In Cuiul Catarii

Statistici T5