În data de 05.02.2019, o delegație formată din lideri ai filialelor asociațiilor  ANCMRR, AORR, Cultul Eroilor și ROMIL din Craiova, s-au deplasat, conform celor decise la nivelul respectivelor asociații la nivel național, la sediile partidelor care formează(oficial)  la această oră coaliția de guvernare, respectiv PSD și ALDE, deci fără UDMR și al Prefecturii, pentru a înmâna din partea respectivelor asociații două documente, cuprinzând o notă de protest și o listă de revendicări pe care asociațiile amintite mai sus dar și altele la nivel național, care nu au filiale în Craiova, le aduc (pentru a câta oară???) la cunoștință autorităților și partidelor politice. Aceste documente au fost  înmânate și în alte garnizoane, acelorași reprezentanți ai guvernării în întreaga țară unde există filiale ale asociațiilor semnatare.  Parcă văd că la viitoarea întâlnire a conducerilor asociațiilor respective cu reprezentanții guvernanților, aceștia din urmă vor cere lista nemulțumirilor și vor promite că le vor aduce la cunoștință șefilor lor care tot primesc astfel de documente dar le aruncă în coșurile de gunoi. Măcar de le-ar da la reciclat și tot ar fi un câștig.

Spuneam deci că reprezentanții asociațiilor respective s-au dus la sediile ALDE, Prefecturii Dolj și al  PSD.

La sediul ALDE au fost întâmpinați de un tinerel, exact cum îl descrie Alexandru Andrieș pe ”șefu” în cântecul său, adică ”suplu-durduliu, are și gușiță, are și cheliu”, un Cuc în devenire. Acesta s-a prezentat drept consilierul domnului Ion  Cupa, președintele filialei  ALDE-Dolj, a luat documentele și a promis că le va înmâna domnului președinte. Sper să nu se piardă până ajunge acesta prin urbe.

La prefectură delegația a fost primită de însuși prefectul județului, reprezentantul  guvernului în teritoriu. Spre cinstea lui, acesta a fost parolist, la ora stabilită, anunțată, pentru că aici vizita fusese anunțată, delegația a fost primită. Președintele Filialei ROMIL Craiova, i-a înmânat acestuia documentele cu rugămintea de a le transmite la guvern în speranța că se va primi și un răspuns. Ce mi s-a părut interesant este că domnul prefect Dan Narcis Purcărescu a declarat că este apolitic. Oare ce o însemna apolitic pentru politicieni? Cum poți spune că un om, numit reprezentant al unui guvern politic este apolitic? Păi oameni buni, guvernul duce la îndeplinire un program de guvernare al unui partid politic, iar prefectul pune în aplicare directivele guvernului în județ, deci ale partidului care a format guvernul.  Cum e prefectul apolitic? Cât timp o să ne mai mințim singuri ? Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, tovărășească,  în sensul că ai noștri i-au dat hârtiile, el le-a primit, a mulțumit frumos, am mulțumit și noi, totul cu calm și condescendență. Ba, chiar domnul prefect, l-a ”urecheat” amical pe președintele filialei ANCMRR care a lipsit la ultima ședință a Grupului  de Dialog  Social întrebându-l dacă mai este președinte. Domnul președinte s-a scuzat pentru absență și s-a folosit de ocazie pentru a se destăinui că din păcate nu mai este președinte al altui grup, al pensionarilor, datorită lipsei de reacție a generalilor de la București. Mare păcat !   Doar Mișu Naon, vicepreședintele ROMIL a deranjat confesiunile celor doi, încercând să explice și prin viu grai domnului prefect de ce eram noi acolo. Cred că oricum acesta știa, tocmai de aceea interesul său –ca și timpul- a fost foarte limitat. Nu am fost lăsat să imortalizez momentul din biroul domnului prefect, așa că m-am mulțumit, pentru confirmare, să ofer posterității ”anticamera” prefectului, ocupată de membrii delegației.  

După Prefectură a venit rândul sediului PSD. Aici, să fiu sincer, intrând în clădirea care adăpostește conducerea partidului celei mai respinse consiliere onorifice de prim-ministru, privind zidurile crăpate care păreau că se năruiesc la primul strănut (am zis strănut, nu…. sărut), am fot atât de speriat încât am uitat și să mai fotografiez. Adevărul e că nici nu aveam ce. Abia acum înțeleg cât de greu trebuie să le fie să vină la muncă celor din conducerea PSD Dolj și câte pericole îi pândesc la trecerea fiecărui copil pe trotinetă pe lângă locul lor de muncă. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Propun ca aceștia să fie scoși la pensie după un mandat de 4 ani (dacă  îi mai prind), pentru că stresul prin care trec lucrând în acea imensă cocioabă este echivalent cu al locuitorilor  din Fâșia Gaza. Probabil din cauza aceasta, la muncă se aflau doar câteva tovărășițe de la secretariat, care au primit documentele și au promis că le vor da tânărului ginerică Manta când va veni, în week-end. Uite așa de al dracu, o să vin în week-end să văd dacă e pe acolo, dar io cred că nu va veni, nu are el curajul ăsta și nici timp. Păi ar trebui să fie în luna de miere, mai ales că tânăra miresică tocmai și-a negociat două posturi, unul de consilier, altul de purtător de vorbe că doar e specialistă în limbariță nu ? Mai vedem. Mă întreb acum și eu ca olteanu,  să fie oare o simplă coincidență starea în care se află sediul PSD Dolj cu cea în care se află partidul și guvernarea, sau se trag una pe alta în jos? Oare ce se va întâmpla mai întâi, cade samarul sau moare măgarul? Cadeeeeeeeeeeeeee, dă-te bă că cadeee!

În rest, ce să mai vedem? Vom vedea că nu avem ce să vedem.

Nota bene: Cele două texte nu conțin nici o referire la recentul dispreț manifestat de Leș-inatul de la MApN, la adresa militarilor, Armatei, Însemnelor naționale, cu ocazia activității de la Bistrița, domnii generali din conducerea asociațiilor au ajuns la concluzia că e prea din scurt și e nevoie de mai multă analiză, urmând ca o notă de protest și reacție față de acest gest să se stabilească ceva mai târziu, probabil după ce subiectul nu va mai interesa pe nimeni. Păi cum să ceri demisia unuia care tocmai te-a decorat?  Până una alta, alții s-au grăbit să profite. Domnul deputat  Dumitru Lupescu, parlamentar USR, cu care de altfel am cooperat destul de bine, poate unul din puținii militari-parlamentari care a mai mișcat ceva pentru drepturile noastre, văzând că asociațiile se codesc, le-a luat cașcavalul, preluând textul Protestului pe care îl postasem pentru a fi analizat și însușit (dacă era cazul) de către liderii asociațiilor militarilor. Domnul deputat(că de acum, gata a devenit deputat cu drepturi depline),  a preluat textul și l-a postat ca declarație politică și  popularizat în cadrul unui comunicat de presă personal. Ei? Nu că e bine? Așa fac și guvernanții cu pensiile noastre, iau  de la noi și pun la ei. De-aia  zic eu ca nu e bine să ne facem partid al militarilor, că ne dedulcim la obiceiuri politice și începem să ne furăm unii pe alții. Păi de unde fraților, de unde să mai furăm și noi?

 A, să nu uit, nu am văzut nici la tv, nici pe FB, nici în mediul on-line nici o reacție a nici unui general din cei care condimentează partidele”generalilor” nici de la UNPR, nici de la PNR, nici de la ALO, care se declară apărători ai intereselor militarilor, onoarei și Patriei, spunând un cuvânt măcar despre măgăria Leș-inatului. Nici unul. Dar toți vor votul militarilor și pun pariu că se vor spurca la alegeri între ei, de numa-numa. Ptiu! Am intrat, ca să nu greșesc, și am verificat paginile partidelor sus menționate. Nimic! Doar pe pagina partidului Neamul Românesc,  domnul Chelaru, în aceeași uniformă militară cu 4 stele, ne anunță la ora 13, că este român, unionist, european, proamerican, dar nu împotriva Rusiei. Nu e rău, are dreptul să fie ce vrea, dar mă așteptam să spună măcar un cuvințel – că le are cu cuvintele-  de acolo de la înălțimea  funcției pe care a avut-o, despre gestul nesimțitului ministru. Nu a avut timp, e în campanie electorală. De altfel pe pagina de FB a PNR nu vezi altceva decât îndemnuri de a vota partidul, cu uniforma domnului Chelaru și link către cererea de înscriere în partid. Mă tem că o să ne vină acru de atâta dulce.

Asta avusei de spus.

De neacsum

7 comentarii la „Schimb de amabilități la Craiova”
 1. Partidele nu vor mai cumpara hartie igienica dupa notele de protest ale asociatiilor ospatarilor kaki.Solutia ( singura si ultima din pacate ) e aparitia in colonie a unui Ataturc care sa dea militaria jos din pod .

 2. Atatürk? În Ankara există un mare complex muzeal dedicat lui Atatürk. Părintele Turciei moderne. O companie de militari asigură paza, îngrijirea și ordinea, bunicii vin cu nepoții, lumea vede biroul, hainele, stiloul, literele de aur ale alfabetului, sabia dăruită de iranianul Reza Pahlavi…Atatürk înseamnă „tatăl turcilor”. Dacă pronunți Atatürk și Hagi, turcii te consideră prietenul lor. La Sakkarya, pe o colină, un pluton de militari au în grijă un mausoleu dedicat victoriei asupra expansiunii militare grecești. Un fel de Mărășești al lor. La turci, întâi se face bugetul armatei și apoi bugetul țării. Țara e împărțită în provincii militare iar comandanții lor își dau avizul până și la prețul pâinii.Poporul își respectă armata dintr-o necesitate a ființării ca stat aflat la răscrucea strategică dintre două lumi.Ca și România. Și ca să vă mirați, România e considerată ca fiind singurul prieten al Turciei. Restul sunt aliați sau dușmani. De ce? Mai mult ca sigur, istoria militară, ne-a întărit de secole un respect valabil și azi. Un ministru ca Leș ar trebui să facă o vizită pe la turci dar și la Ip. Nu ar mai căuta nimic pe Google și nu l-ar mai deranja mirosul cazon, de transpirație bărbătească, a uniformelor
  cu ecusonul patriei, prezentându-i un onor pe care nu e capabil să-l înțeleagă, darmite să răspundă, mândru de o asemenea ofrandă, venind din istoria demnității sacrificiului pe un câmp de luptă.

 3. Cei mai vizibili generali, de mucava de altfel, un tenismam, un fotbalist și un ospătar, poartă uniforma militară. Niciodată nu am văzut un șef al SMG interpelat în Parlament, dar nici un ministru politic de la apărare. E prea de neinteres subiectul. Strategii de apărare, viața militarilor, dotarea, salarizarea…Nu, parlamentul a dat, dă și va da cu flit armatei țării. O fi vreo cutumă sub amenințarea nucleară a mai marilor? La noi s-au uitat vorbele eminesciene ale lui Mircea ” eu îmi apăr sărăcia, și nevoile și neamul”? Bineînțeles, ne apără partenerul strategic, și UE, și…Dar noi? Noi ce facem? Parlamentul trebuie, ca prioritate, să ia în discuție, situația armatei. Devine o necesitate, o cotitură cu întrebări și trebuie dat un răspuns. Armata nu e o școală de cusut nasturi. Unii chiar au interes să afirme asta. Poporul român e în pericol.Tot ce se întâmplă dovedește asta.

 4. de-atâția ani strigăm : vrem UE
  și-acum… am căpătat-o!

 5. Luati aminte!
  Cu scuze de citare din alta sursa e de interes.
  „Recent, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat în discursul său rostit în faţa Adunării Generale a ONU în cadrul dezbaterilor speciale dedicate ‘situaţiei din teritoriile ocupate temporar în Ucraina’ că, potrivit situaţiei din februarie 2019, Rusia dispune în Crimeea de un contingent de circa 32.500 de militari, de 88 de sisteme de artilerie, 52 de lansatoare multiple de rachete, 372 de blindate, 113 avioane de luptă, 62 de elicoptere de atac, 6 nave de război şi 6 submarine echipate cu sisteme de rachete de croazieră de tipul Kalibr.Structurile militare ruse care acţionează în Donbas (regiunile Doneţk şi Lugansk) dispun de 496 de tancuri, 938 de vehicule blindate, 128 de lansatoare multiple de rachete şi 776 de sisteme de artilerie (inclusiv autopropulsate), a indicat preşedintele ucrainean, citat de Ukrinform.”

  Noi? Noi frecam duda, in frunte cu comandantul Suprem. Frecam duda intr-o inconstienta crasa, agresiva,lipsita de orice responsabilitate. Pe noi ne apara Europa, cum a aparat-o si pe Ucraina dezarmandu-se de nucleare, garantandu-i integritatea. Pe noi ne apara americanii, ca isi apara companiile de petrol din Marea Neagra, nu ca ne iubesc ei pe noi, ca in „Petrolul, aurul si ardelenii”. Dar noi? Noi ce facem? Nimic. Nu numai nimic, ne luptam cu magistratii grevisti, tooot discutam despre o muiere fara carte care va fi sabia procuraturii europene, (asta da, arma eficienta, inchisoarea!). Un buget frecat prin CCR, cu declaratii prezidentiale ca guvernul tarii in care s-a nascut e incompetent, cu acuze olandeze pe motiv ca nu suntem stat de drept ca nu le luam lor niste cacaturi de corvete absolut ineficiente pentru apararea tarii (vezi mai sus ce au rusii prin Crimeea). Noi ce facem? Ce sa facem, ne uitam la un ministru zis al apararii (cui?) frecand si el un smart mobil taman la onorul unor veterani militari. Il incurajam de ditamai generalul Ciuca plimbat prin instante ca ursul prin ulitele satului de ursari cu gulere albe. Pai cam asta facem. Io zic ca daca Germania a cucerit Europa, si dikteaza orice, musai sa invatam germana inca de la gradinita. Ca daca nu…? Nu, ce? Sa daramam mausoleul de la Marasesti, sa o scoatem din istorie pe eroina de la Jiu, sa interzicem cantecele patriotice in tempo di marcia. Sigur, aranjamentul ruso-german, dintotdeauna ca si acum, ne poate hotari o soarta pe principiul „divide et impera” la care noi, care noi? vom fi spectatori ca la meci. N-o sa mai spunem, Amoraritei ci Morarita von…, nu Ion a lui Geambasu ci, Ion von Geambasu. Rusul nu va cuceri niciodata Romania. Nu vrea, nu ca nu poate, dar de ce? Noi cu rusii am trait aici de secole. Nu ca ne-au iubit, uneori prea ne-au iubit lasandu-ne in curul gol. Noi? Ce tot repeti asta in nestire? Pai da, noi, astia de pe-acilea, care nu ne-am carat prin cele tari civilizate, sa umbrim pamantul tarii, noi ce facem? Mai suntem un stat sau o provincie europeana? Nu mai stim, Schengen nu, campioni la coruptie da, saraci da, plini de resurse da, forta de munca degeaba, da, justitie morbida, da, echilibrul puterilor in stat, nu, aservirea institutiilor de forta strainatatii, da, nivel de trai, execrabil, numai piata de consum,da, control financiar extern, da, defrisari haotice de paduri, da, genocid de mistreti cu potentati, da,..Pai ce mai aparam? Baba Safta, schioapa de un sold, cu albeata la un ochi, tarsind un toiag stramb, iese la drum, oftand si rasufland greu, se aseaza pe o lavita, la poarta, isi leaga basmaua mai bine, priveste in stanga, in dreapta, e duminica si nici tipenie pe drum. Ce stie ea? Barbatu-sau a murit la Don, a chinuit o viata, a crescut doi copii, acu stabiliti nici ea nu mai stie, dar nu a vrut sa plece la ei, sontacaie zi de zi si iese la poarta sa o vada lumea ca mai e. Ea e cetatean roman, european, si a prins revolutia internetului, UE, NATO, la 96 de ani. La „Saru’ mana,tanti Safto!” iti raspunde ca orbul, „sa fii sanatos, maica!”nestiind cine e si de ce. E o certificare ca exista. Noi, invinsi de patima patriotismului, o ducem fortat la vot, cum vrem noi, si ea se bucura ca merse cu masina. Asa si noi, mergem la vot si rusul ne inteapa prin gard cu o baioneta nemteasca. La cel mai inalt nivel, intr-o licitatie de poker gen Vegas.

 6. @geofreeland,
  Așa cum am spus, daca nici acuma nu deschidem ochii,nu mai avem de ce sa pretindem ca suntem militari.

Comentariile sunt închise.