Dacă întreaga poveste nu e o minciună, așa cum susțin unii cercetători ai scrierilor lui Marco Polo, acesta, împreună cu tatăl și unchiul său, a făcut o călătorie în China, în anul 1271 la curtea lui Kubilai han, fiul celebrului și temutului Ghingis han. Se spune că Marco Polo ar fi stat acolo până în 1295, conform propriilor mărturii. Deci a stat acolo 24 de ani, timp în care a cunoscut viața și obiceiurile zonei. De ce este importantă pentru noi această pagină din istoria universală? Dintr-un singur punct. Conform descrierii făcute de autor în cartea sa ”Il Milione”, la sosirea în Pekin, reședința hanului mongol, la intrarea în palat, venețienii au fost întâmpinați de un maestru de ceremonii (echivalentul șambelanului de la curțile europene ale vremii, sau al consilierului onorific al guvernelor noastre). Acesta i-a informat pe oaspeți cu privire la PROTOCOLUL la curtea marelui Han și cum trebuie să se comporte, dacă nu vor să își piardă capul. La propriu. Nu le-a dat broșură turistică, nu le-a dat instrucțiuni pe care să le studieze, nici hârtii scrise, ca să nu spună prostii. Nu ! Le-a spus simplu și foarte scurt: ”Odată intrați, prosternați-vă și atingeți podeaua cu fruntea. NU ÎL PRIVIȚI ÎN OCHI. Nu lăsați răsuflarea voastră să îl atingă! (adică să nu le pută gura) Când plecați, vă retrageți cu spatele ținând ochii în pământ!” Atât! Dacă enumerăm, sunt câteva lucruri, adică, mergi pe brânci, nu ridici ochii, nu respiri și pleci ca racul. Dacă ar fi existat celulare pe vremea aia pun pariu că li s-ar fi spus să aibă grija ca telefoanele nici măcar să nu vibreze. Dar nu aveau. Și puștiul ăla de 17 ani, Marco Polo, a prins din prima, toate instrucțiunile astea și nu numai că le-a înțeles, dar le-a și respectat. La fix! Și s-a comportat atât de bine, că marele Han l-a ținut lângă el fro 24 de ani bătuți pe muchie, ca invitat, nu ca sclav, CAZARE ȘI MÂNCARE GRATUITĂ, ALL INCLUSIV. Cum o fi reușit puțoiul ăla fără liceu, fără bacalaureat, să priceapă și să respecte instrucțiunile din prima, fără să să greșească, fără să aibă un moment de neatenție, fără să bage mâna în buzunar ? Nu știu, cred că au fost farmece, că pe vremea aia se făceau vrăji, ardea piatra, arăta direcția, chestii din astea.
La noi, după 800(OPT SUTE) de ani, un person cu facultăți și masterate făcute la plici, în timp ce alții făceau armata ca fraierii, numit a doua oară ministru la apărare, dar și cu stagiu pe la diverse direcții și departamente importante și aducătoare de parandărăt în același minister, avea ca regulă de protocol o chestie mult mai simplă, trebuia să nu își bage mâinile în buzunar și să nu scuipe în timp ce militarii îi dau onorul. Atât. Și i s-a spus asta, nu odată, ci de mai multe ori, și la primul mandat, și la al doilea dar degeaba, nu a reușit să țină minte. Nu l-a ținut memoria, a greșit.A băgat mâna în buzunar să vadă cine îi dă vibrații și în acel moment a plecat și scuipatul la adresa celor ce defilau și și a întregii armate române. Și după ce s-a jucat un pic pe telefon s-a apucat și să spună că a fost doar 5 secunde, când de fapt au fost 15. Deci nu numai că nu are ținere de minte dar nici să numere nu știe, că eu înainte de a deschide gura, aș fi numărat, ca să nu spun prostii ca Veorica fără hârtie. Dar pentru că asta nu este suficient, domnul Leș a mai greșit și față de unii comentatori pe care i-a blocat pe facebook, pentru că nu aplaudaseră la nesimțirea lui. Și cică iar a greșit, dar apoi și-a îndreptat greșeala. Omul ăsta comite greșeală după greșeală. Dar nu s-a întâmplat nimic. Pentru personul respectiv, nesimțirea este nimic deosebit, este un lucru normal.
Mă întreb acum, câte secunde ar mai fi trăit personul în cauză dacă făcea o greșeală de protocol la curtea lui Kubilai han ? Ce ziceți? Ce vremuri domnule, ce vremuri. Vedeți ce înseamnă democrația? Poți să scuipi pe toată armata, să îți bați joc de toți militarii, spui că ai greșit și gata, o iei de la capăt. Trăiască sfânta NESIMȚIRE!
Priviți filmul, ca să nu credeți că mint eu.
Dar…..
Se potrivește și Olguța!