SUNTEM PROȘTI?

Categoria Despre Armata


Ceea ce am spus în repetate rânduri și o voi spune până când ne vom deștepta, s-a împlinit. Deși se spune că puterea face unirea, pe noi, românii, dar în special militarii, Puterea ne dezbină. Ne dezbină nu numai puterea pe care unii dintre noi o au din când în când de a decide, comanda, reprezenta pe alții, ci și, sau mai ales, Puterea politică, adică guvernanții, politicienii, cei care sunt la Putere și conduc, făcându-ne semn să lăsăm ciocu mic, că ei sunt la Putere. Unii ar spune că nu-i bai, că nimeni nu e veșnic la putere, dar partea și mai proastă este că indiferent cine ar fi la putere, are același scop, să dezbine și să .. prostească.

Un mic istoric

Cu ceva timp în urmă nu prea mult, câteva luni, dacă vă mai amintiți stimați colegi și pretini, făceam o radiografie a activității asociațiilor militarilor  și spuneam că a început un concurs, fără premii,e adevărat de obținere de … oarece beneficii, fie comune, fie individuale. Și pentru a ne învrăjbi și mai mult, Puterea, reprezentată de această dată de diverși lideri PSD, ne propunea, pe mai multe canale, ”colaborarea” pentru atingerea unor deziderate și obiective care țineau de înlăturarea unor nedreptăți și tratamente discriminatorii pe care tot ei ni le oferiseră cu larghețe după alegeri.

Recent re-demisa Kati Andronescu promitea acum un an  sinecuri prin Guvern,funcții de secretari de stat, consilieri, și o atenție ”mărită”din partea Guvernului,  prin formarea unui secretariat de stat  pentru veterani și  rezerviști în care însă până la urmă rămăseseră  doar rezerviștii din servicii, servicii care au făcut servicii puterii, indiferent cine a fost la putere. Una la mână.

O idee mai târziu, Leș inatul de la apărare a decis să rupă și el o halcă din rezerviști și prin alt  reprezentant al serviciilor(rezervist și el, dar hăpăitor), consilierul Tache, a venit cu ideea înființării  unui Consiliu Consultativ al rezerviștilor care se voia condus și direcționat direct de ministru. Domnul consilier și-a anunțat un fost coleg de serviciu care tocmai sărise pe un cal alb la una din asociațiile mai vocale ale rezerviștilor și hopa altă celulă de bază a societății militarilor, pe care s-a încastrat LADPM. Și lor li s-a promis rezolvarea problemelor și inechităților din pensiile militare,   telefonistul Leș le-a promis întâlniri directe și discuții face-to- face, le-a cerut un proiect de înființare organizare și funcționare a Consiliului, ei și-au trecut acolo visele, dar până la urmă au fost trecuți sub pulpana milițianului de la relația cu Parlamentul care le-a tras periuță de dinți, apoi au început caterinca, cu discuții cu diverși reprezentanți ai unor direcții de prin minister, niciodată aceiași, ca fiecare să poată spună: ”da, interesant ce spuneți, dați-ne și nouă un documentar ceva să îl studiem și vă dăm un răspuns!”. S-au stabilit termene, alergau băieții ăștia mai ceva ca Superman să facă documente, proiecte, soluții că primiseră promisiunea că în două săptămâni trebuie să apară legea, ministrul se grăbește. Au trecut de atunci mai bine de 6 luni și încă nu se știe nici cine face parte din consiliul consilierilor consultativi. Un singur lucru au obținut ei, câte un permis de intrare  cu mașina în minister, ca să nu mai blocheze aleea din fața Marriot. Aș putea spune că e mare realizare, nici o altă asociație nu a obținut asta până acum, dar ei, reprezentanții LADPM, da.

Imediat conducerea PSD a ajuns la concluzia că nu sunt suficiente două structuri sau o singură dezbinare și uite așa, domnul Dragnea a intrat și el în joc și s-a întâlnit și el, împreună cu Olguța, Fifor și Teo, cu reprezentanții Forumului, sau noua conducere a Forumului, alături de alte 2-3 asociații, care, e drept reprezintă mult mai mulți militari decât celelalte două .. facțiuni sau fracțiuni și a promis și el o a treia … structură, o Comisie de lucru cu același scop, acela de a rezolva neregulile și inechitățile din sistemul pensiilor militare. Spunea domnul Dragnea atunci că în cel mult două săptămâni va scoate un proiect de lege sau OUG care să rezolve problema pensiilor militare așa cum a rezolvat-o pe cea a pensiilor civile. Pe cine a însărcinat el să rezolva problema? Tocmai pe cea care crease, cu o ură inexplicabilă,  una din cele mai mari nedreptăți militarilor. Ironie? În mod cert. Dar nu la adresa ei, ci tot la a militarilor, pentru că nu a mai apucat să își vadă ”visul cu ochii”, acuma luptă pentru rezolvarea inechităților din Rahova, iar Olguța a revenit la vechile sentimente, a promis că până în 2022 militarii vor rămâne cu cele mai mici pensii pentru că cele civile vor crește și va avea ea grijă ca cele ”speciale” ale militarilor să bată pasul pe loc până se rup bocancii.

După ieșirea lui Dragnea din scenă, un alt gargaragiu de rang înalt, domnul ofițer de justiție Oprea înființează și el o structură, civilo-militaro- socială, Uniunea Militarilor și Polițiștilor având aceleași deziderate și același scop. Nici el nu este străin de servicii, Hăpău știe de ce, și uite așa,  alți militari se uită la alt soare înjurându-i pe ceilalți care se închinau la alte astre.

Ai fi zis că sunt suficienți 4 pari la un car de oale, dar nu e așa. În ultima lună, același Leș s-a gândit că nu strică o a 5-a gură căscată și a chemat el la el mai mulți reprezentanți ai asociațiilor, nu doar pe cei cu care discuta Tache consilierul lui, și uite așa, se dădu ordin să se formeze o altă comisie din care să facă parte cei convocați, care împreună cu reprezentanți din DGFC a MApN, CSP aMApN, să întocmească un proiect de lege, ordonanță, ce o fi, care să rezolve problemele militarilor.

În acest grup au intrat și o parte din iubiții Ambramburicăi, și cei din grupa lui Tache, și cei pe care i-a lăsat de izbeliște Dragnea, adică AORR, ANCMRR, ROMIL dar și alții (sindicaliști) care făceau parte din remorca lui Oprea.

Teoretic se părea că în sfârșit se vor întâlni și pune de acord, dar nu a fost să fie. Până a merge mai departe însă as vrea să pun o întrebare: OARE ȘEFII ACESTOR ASOCIAȚII CARE TOT ÎNCERCAU(UNII CU BUNĂ INTENȚIE ȘI CREDINȚĂ) SĂ REZOLVE PROBLEMELE, FIECARE CU VARIANTA LUI, NU AU REALIZAT CĂ PUTEREA NU URMĂREȘTE DECÂT SĂ ÎI DEZBINE, PENTRU CĂ SE FORMASERĂ 4 GRUPURI DE LUCRU ORDONATE DE ACELAȘI PARTID, CU MEMBRI AI ACELUIAȘI GUVERN PENTRU A OBȚINE(DECLARATIV) ACELAȘI LUCRU?  Oare nu au realizat că dacă s-ar fi vrut cu adevărat să se rezolve ceva, ar fi fost desemnat un singur om din partea conducerii de partid și /sau de stat care să vorbească cu toți aceeași limbă și să îi aducă pe toți la masa tratativelor? Oare nu au realizat că de fapt se urmărește doar dezbinarea lor și aburirea? Era vizibil cu ochiul liber.

Dezbinarea la foc…. continuu

Deși era vizibil cu ochiul liber, nu au sesizat, poate fiecare a crezut că chiar are șanse de reușită poate au vrut fiecare să arate că el e mai dăștept iar celălalt mai prost, când de fapt nu e mare diferență dacă ne luăm după modul în care sunt tratați toți,  a urmat o perioadă în care fiecare grup, biserică, bisericuță a încercat să scoată cât mai mult, să întocmească ”documente”, proiecte și propuneri pe care să le vâre cât mai repede sub nasul lui Leș, ca să se laude ei că EI sunt cei care au realizat ceva, ei sunt singurii care se ocupă cu adevărat de problemele militarilor. Dacă le citești comunicatele, te crucești. Unii dintre ei, au mers la ”discuții” cu reprezentanții puterii, amenințând că dacă nu li se îndeplinesc doleanțele, cei 1 milion de alegători ai lor vor da cu PSD-ul de pământ la alegerile prezidențiale, cum au dat și la cele europene. Mare gogomănie, proastă abordare, cu atât mai mult cu cât este o fanfaronadă de care nici Dogaru nu era în stare, care e totuși maestru gogoșar. Omul și-a primit replica, pentru că i s-a spus că dacă pune așa problema, se pot întrerupe discuțiile. Și acum,  pe ici pe colo, câte unul se laudă pe facebook cu milionul de alegători ai rezerviștilor. În fine, una peste alta, ar fi fost de așteptat ca după ce în sfârșit s-au adunat cu toții, cei care, la nivel declarativ măcar, mai mișcă câte ceva pentru drepturile militarilor, să se apuce de lucru împreună pentru a merge cu o jalbă unică. Dar de unde? Păi de ce să nu fim noi primii, cei care rezolvă problema, și-au spus cei din LADPM și mergând pe veriga Tache, au înaintat un document întocmit ”la un joc de whist”, pe care l-au dat fără știrea celorlalți spre a fi aprobat de ministru, cu care credeau ei că deja sunt la  ”per tu”. Bineînțeles că pentru a avea șanse de succes în fața finanțiștilor de partid (și aici intră și Jianu)  era nevoie ca cererile să fie cât mai subțiri, cu un impact financiar minim. Numai așa aveau șanse ca proiectul lor să fie agreat de mai marii puterii iar ei se umpleau de glorie, anunțând că ei sunt cei care au reușit, prin Consiliul lor, iar de acum cine vrea să beneficieze de succesurile lor, să se înscrie în LIGĂ. Pentru cine întreba de ce doar atât, aveau probabil  și răspunsul pregătit: ”Atâta am putut acum, la prima strigare, a fost în grabă,  dar de acum, gata drumul e deschis, ați văzut, reprezentăm o forță, i-am speriat, noi suntem soluția, răbdare și tutun.”

Dar, la întâlnirea pe care au avut-o săptămâna trecută cu domnul Tase și reprezentanții CSP, au fost invitați și ceilalți, care  au venit cu un proiect mai elaborat, mai cuprinzător, care includea cam toate cerințele, nu doar cei 5% pe 2016, pensia suplimentară și recalcularea pentru cei care lucraseră în unele puncte din economia industria militară sau națională. Aceștia au spus că dacă există cu adevărat deschidere și se dorește a se face ceva, să se ia în calcul și în discuție toate problemele, inclusiv problema revenirii la actualizarea pensiilor, deci anularea capitolelor referitoare la pensiile militare din ordonanțele 57, 96, 114. S-a propus ca  în cazul în care unele probleme nu își pot găsi soluția din punct de vedere financiar imediat, aceste probleme să fie rezolvate treptat, eșalonat, așa cum se acordă și măririle pentru pensiile civile, DAR SĂ FIE INCLUSE ÎN PROIECTUL CARE VA FI ÎNAINTAT ACUM, să nu se lase pentru alt dată că suntem sătui de promisiuni și amânări.

Întărâtă-i drace, lui Jianu-i place  

La acest moment, în timp ce reprezentanții ministerului asistau și probabil își râdeau în barbă că au reușit din nou să ne dezbine, reprezentanții celor două grupuri se certau. În final consilierul Tase a propus să se sisteze discuțiile, reprezentanții celor două puncte de vedere și proiecte să se pună de acord și să se întâlnească iarăși peste două zile cu toții, dar rezerviștii să vină cu un proiect comun, pe care să îl susțină toți, nu să se certe. Și s-au revăzut peste două zile, cu un proiect comun, căci  până la urmă cei din LADPM AU CEDAT, PENTRU CĂ CERINȚELE LOR ERAU ȘI ELE INCLUSE ÎN VARIANTA FORUMULUI din care se pare că ei nu vor să mai facă parte, sau îl boicotează, așa cum au făcut și cât au fost la conducerea lui. Surpriză însă, de data asta la discuții a venit mitraliorul Jianu de la DGFC cel care este, ca să spun și eu ca Antonescu, ”dă madăr end dă fakăr of dă militări pensii”. Am spus fakăr? Scuze, am vrut să spun fadăr. Eeeeeeeeeeeeeeeei, cu Jianu nu mai discuți cum discuți cu Tase, sau cu Leș. Nu, pentru că el știe nu doar ce vrea partidul, el dă și soluții pentru îndeplinirea sarcinilor de partid. El știe să spună”NU SE POATE, NU AVEM, NU EXISTĂ!” și o spune cu convingere încât îți vine să îi plângi de milă. El, când ceri ceva ți-o retează scurt ”NU AM CUM!”,fără să clipească pentru că el știe să învârtă cifrele iar dacă îi spui că ai o pensie jumulită, îți face imediat o simulare și îți arată cam ce înseamnă jumulită și dacă nu ai vrea să o ai așa. Așa că pe cei care voiau să aibă și ei o pensie recalculată în baza unor date cât mai aproape de salariile avute, conform legii 223,  Jianu i-a potolit spunându-le că ceea ce vor ei se încadrează în 263 și de ce nu au optat pentru 263? Respectivii, au fost atât de uluiți de întorsătură încât nici nu au mai știut să îi spună ca opțiunea 263 era doar pentru cei ce ieșeau la pensie după 2017, nu pentru cei deja pensionați. Dar scopul fusese atins. S-a mai discutat așa, pe lângă subiect, apoi domnul Jianu a spus  că va studia proiectul înaintat și va da un răspuns care probabil va fi o nouă bătaie de joc, că doar de asta fusese trimis, exact când se puseseră de acord toți reprezentanții rezerviștilor implicați în acest proiect.

Ce credeți, că de acum reprezentanții asociațiilor militarilor s-au învățat minte și vor merge împreună pe același drum ? Da de unde ? Nici nu s-au despărțit bine și au ieșit cu declarații și … învinuiri. Cei de la LADPM îi învinuiesc acum pe ceilalți că din cauza lor nu vor reuși să bifeze o victorie, că proiectul lor ”era semnat” de ministru, iar acum nu vor mai obține nimic. Cei care cereau (pe bună dreptate) O RECALCULARE CORECTĂ, IN SPIRITUL L-223, au luat foc, pentru că ei credeau că gata s-au văzut cu sacii în căruță, dar ar trebui să își dea seama că  Jianu nu ar fi acceptat în ruptul capului așa ceva pentru că ei încearcă de 2 ani de zile să rezolve individual această problemă și nu a reușit nimeni, tocmai pentru că dacă ar da unuia ar trebui să dea la toți, DAR NU SE VREA și scuza este că nu există bază legală. Baza legală se face printr-un ordin de ministru dacă există dorință.  Dar nu există. La rândul său, domnul Bălăceanu, liderul Forumului susținătorul proiectului mai amplu,  iese și el cu un comunicat în care se justifică și încearcă să explice, dar nu suficient de argumentat și convingător  că situația nu e așa cum o descriu cei in LADPM și că nu trebuie să ne mulțumim cu firimituri, dacă ne cerem drepturile, să le cerem ferm, pe toate, nu câte un grăunte.  

Nu voi posta aici comunicatele și replicile unora sau altora, apărute pe facebook,  pentru a nu întreține această stare. Nu pot să nu constat însă, cât de proști suntem. Iar cei care stau pe margine neimplicați, neafiliați, pretinși indeciși, dar vocali pe facebook și zeflemitori, care nici nu se  înscriu în asociații, nici nu participă la acțiuni dar vor rezultate(nu includ aici pe cei care nu pot din motive obiective) nu sunt mai deștepți pentru că doar privind sau criticând pe cei care vor să facă ceva nu obții nimic, doar o altă dezbinare, un alt grup, o altă bisericuță.

În concluzie, indiferent ce vom obține, un lucru a fost și va rămâne la fel: dezbinarea. Punct ochit, punct lovit!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

37 Raspunsuri la SUNTEM PROȘTI?

 1. geofreeland

  Încă de acum trei ani spuneam despre ce se întâmplă și se va întâmpla cu pensiile militare. Exact ce se îmtâmplă, de fapt. Militarii nu se descurcă în lumea civilă, sunt timorați de putere prin simplul fapt că ei au executat ordinele. Au această deformație, de a asculta și crede în ordinele puterii, executându-le. Gradele militare nu au nicio valoare în societatea civilă, numai că unii îngalonați cred cu tărie că mai sunt generali. Pe hârtie, da, în amintiri militare, da, numai că realitatea infirmă crud și dureros un trecut fără valoare azi. Apelul la merite, patriotism, sentimente, înțelegere sunt argumente de aruncat la coș. De unde și capcana în care au căzut asociațiile noastre, prostite pe față. Șefii lor, pe hârtie, cred paranoic că se pot implica și învinge un politic veros, neiertător și mincinos. Nu, mlaștina din gândirea politică e un Rovine modern în care militaŕii sunt hăcuiți și le place. Au motiv să se bage în seamă, ca un ultim cântec de lebădă înainte de ultimul zbor. Asta e tactica politicienilor, un război de hărțuire, cu destine și speranțe, o tactică la care militarii nu pot riposta. Dar nici nu caută alta. Preferă o milogeală ca un cartuș fără pulbere.

 2. Ifrim

  Partid al militarilor cu rol de balama singura solutie!

 3. geofreeland

  La temă, suntem proști, răspunsul e nu, dar nici deștepți, cum zice imnul. Vin vremuri grele, pierderea turcilor de către americani și transformarea Mării Negre în „lac rusesc” vestește vremuri grele pentru români în viitorul cincinal. Cum navele americane pot veni numai în vizită pe la noi, americanii caută o altă soluție, voi ca țară NATO riverană mării, în fața amenințărilor rusești, aveți voie să vă înarmați. Ce ați zice, așa la început, de un submarin? De prins calcani. Noi nu tem veni, că nu ne lasă convențiile, și atunci vă vindem noi unul în rate, cât o fi, și ne folosim noi de el, ca armă politică, nu? Apoi, ce ziceți, primiți sorcova de nucleare de la Incirlîk? Că uite Iranul bate până la voi. Apoi, dacă voi îi reînnoiți mandatul de președinte, ia să vedem el ce zice. Dacă zice da, îi dăm firman. La ceai putem vorbi și de Caracal. Da? Da, pe 19 august șefu’ vostru să fie la noi. Poate vorbim și de BigBrother. Cu chinezii s-o rupeți de tot, cu nemții lăsați-o mai moale, iar cu francezii e bine, ei ne-au dat Statuia Libertății. Da’ rămâne între noi. Vedeți că eu am băut o cafea cu Dragnea, a fost și la Bibi, vedeți cum faceți, a înțeles, pe la Paști scoateți-l, s-a potolit și are și el o femeie tânără. Hai, te așteptăm cu drag! Nu vă speriați, e un scenariu gen Vasilică și Mărioara în târg, o bufonerie regală.

 4. geofreeland

  Încă de la început am zis că se va internaționaliza cazul Alexandrei. Convorbirea de la 112 a fost pusă pe masa Europei. Traficul de persoane e la ordinea zilei. Prostituția a ajuns la vârf. Ce mai urmează?

 5. neacsu marin

  @Geofreeland,
  Cei care vor discuta despre traficul de persoane la masa Europei, sunt cei care au profitat de el. Va amintiti de Baroso, sau Frank ala de la FMI cum dansau cu fetele puse la dispozitie la Piatra Neamt? Mama-mama, si-au rupt pingelele.

 6. Gigi

  Foarte bine prezentata „situatia operativa” in domeniul implicarii rezervistilor in rezolvarea problemei …..pensiilor militare. Divide et Impera. Dar cine este acest Jianu !? El nu o sa treaca candva in…rezerva !? Chiar nu are ministerul oameni capabili sa se puna la masa si sa rezolve aceasta problema pe cel putin 20-30 de ani de acum incolo!? Pentru ca MAN are drept de initiativa legislativa in domeniul pensiilor militare, rezervistii pot fi informati/consultati si sa vina cu ceva solutii, dar draftul de baza trebuie sa plece de la minister !! Un lucru este clar ca lumina zilei, POLITICUL este singurul in masura sa rezolve, DACA VREA.
  Am senzatia ca ne lasa pe mana USR-istilor si a celor care vor prelua puterea la anul. Daca asa vrea PSD-ul, asa sa fie.

 7. geofreeland

  A propos de diaspora. Diaspora împotriva nu știu cui. Miting diasporei pe 10 august. Așa și? Împotriva cui? Împotriva celor 30 de ani de furt și jaf? Diasporenii vin acasă, la mame,la neveste, la copii, cu bănuții munciți pe afară, că în țară și să fi rămas nu aveau unde munci. Vrem o țară ca afară, cine nu vrea? Diaspora vine în țară să-și amintească de ce a plecat. Nimic nu se schimbă, diaspora protestează împotriva cui e la guvernare. Și oricine ar fi la guvernare, tot așa va rămâne. Țara jefuită în continuare, decalaj imens provocat, lipsa joburilor. Repet, indiferent cine va guverna. Și atunci de ce protestează? Io zic că de binele lor. Mulți nu se mai întorc, alții vor ca afară dar nu știu cum, alții habar nu au de ce. Diaspora vine cu bani cinstiți, cheltuie în țară și banii se duc tot afară. Deci? Diaspora e poleită de vest, normal, dar banii din vest se duc tot în vest. E oarbă. E bolnavă, nu înțeleg ce e în țară, jaf și furt, în sistem colonial. Și se revoltă, numai că se revoltă tot pentru cei din afară care fură, jefuiesc și țin România în frâu. Deci? Deci, de ce protestează diaspora? AIUREA! Să perpetueze sărăcia din țară. Cam asta e diaspora manipulată împotriva originilor, din incultură sau cultura banului.

 8. Nicolae

  „După mine potopul!”…spunea cineva.Se pare că așa arată partidul Mamut cu piciorele de lut,ușor manipulabil de oricine,se agață de orice,că î necatul! Se pare că,pentru continuatorul dogmelor Iliesciene este începutul sfârșitului.Cine a pus umărul la acest început de sfârșit,la începutul declinului,sunt oameni atît din exteriorul acestuia,cît mai ales din interior.Am observat asta din prisma unuia neutru,care nu am fost înscris niciodată în vreun partid,atîtea cât au fost ele după 1989,apărute că ciupercile după ploaie.
  Numițile cum vreți,dar numai partide nu au fost ăstea!!!
  Poate spuneți:dar cum sa le numim? Oricum,dar numai așa,
  nu!
  Păi,cum să le spui,dacă toate au pus umărul la dispariția a atâtor obiective economice și implicit la atîtea locuri de muncă? Cum să le spui când au dispărut atâtea unități militare iar oștirea a fost decimată,umilită, „mituită”cu compensatorii și acum cu pensii de mizerie,înghețate de o neica nimeni,venită de nicăieri și unsă mai marele peste o dregătorie a statului să împartă pomeni electorale celor care a crezut că îi va aduce multe tichete electorale care îi v a ține pe,ea și acoliți, veșnic în fruntea bucatelor?
  Despre aceste Asociații care,zic ei,ne-ar reprezenta interesele noastre în NEGOCIERILE cu statul,
  dl.Colonel a arătat în prezentul art.destul de bine ce interese ne reprezintă, umilința la care sunt supuse,coroborate cu minciuni și promisiuni,dau imaginea clară cam ce pot să facă pentru noi.
  Întreb și eu,ca un necunoscător în materie:ESTE NEVOIE DE ATÂTEA,DE ACEASTĂ PUZDERIE DE ASOCIAȚII ALE PENSIONARILOR MILITARI?
  Nu ar fi necesară numai UNA?
  Un singur Șef,iar dacă vor unii să fie și ei pe acolo mici șefuți,să fie aleși VICE,10,20,….100 samd.
  Bătaia de joc a guvernanților,continuă!A fost începută din 1990,mai mascată,s-a amplificat în 2009- 2019 și se va termina în anii ce urmează când vom fi ca și niște asistați sociali cu lege militară,de serviciu.

 9. geofreeland

  @Nicolae Eu am spus demult că o sigură asociație a pensionarilor militari, de armată, că ăia sunt militari e cea mai eficientă. Și am și spus, în arhiva cuiului există, cum se poate constitui, cum se aleg consiliile directoare zonale și consiliul Executiv Central, care nu ia nicio decizie fără majoritatea votului Consiliilor Directoare Zonale. Totul democratic, fără cafele, fără fraiereli și mofturi de șefi.

 10. Nicolae

  Da,d.le Geo,știu când ați făcut acea propunere,suna foarte bine.Dar,am spus la vremea respectivă că nu ai cu cine,motivul principal este delăsarea,neimplicarea și multe altele.Se merge pe ideea:”lasă,bă,că se va găsi cineva sa se lupte pentru drepturi și voi beneficia și eu”Cunosc astfel de abordări ale rezerviștilor că doar mă întâlnesc zilnic,aproape,cu aceștia.
  Și,multe alte chestii,care nu le spun aici,privind abordarea subiectului pensiilor de îți vine lehamite,de tot și de toți.Toate acestea,coroborate cu necunoașterea legilor în ceea ce ne privește pe noi în ale pensiei militare,îți vine să iei câmpii!
  Nu se vrea,d.le Geo,nu se vrea,sunt multe interese,exact motivele expuse în art.de față,arătate de gazda noastră.

 11. NeO

  Neafiliat, caut asociaţie de rezervişti pentru înscriere. Singura condiţie: minim o realizare concretă în domeniul pensiilor militare reuşită în ultimii 2 ani. Dacă este o informaţie nepublică, accept să plătesc online pentru devoalarea acesteia.
  Vraja mării, Turtucaia nu a fost un succes al armatei române, onorabili strategi ai rezerviştilor militari. S-au uitat normele tactice, vorbim de transformarea din OUG în HG când şi cel mai neştiutor cunoaşte că HG se dă în executarea legii şi nu poate legal modifica prevederi de lege. Mai aud despre tot felul de invenţii, fiecare cu ideea lui şi dacă se poate unică şi diferită de a celorlalţi în condiţiile în care promiţătorii de lapte şi miere nu au mişcat un deget pentru reparaţii, ci joacă mereu la cacealma. Uite, vă provoc eu, obţineţi măcar un semn de bune intenţii prin promovarea şi adoptarea de către guvern a unei HG de uniformizare a aplicării de către CPS a actualizării L152/2017-adică suma corespunzătoare indexării din 2016 . E un nimic, o rezolvă Jianu doar din „economii”.
  PS Hai cu taxa aia nenea Orlando, poate mai aduci un pic de răcoare prin strategiile stelare, că ne topim de canicula promisiunilor. Dacă am supărat pe cineva îi recomand contemplarea pozelor cu motociclistul Leş, pentru relaxare.

 12. Ifrim

  @Neo.Cand gasiti si mergeti pt.inscriere merg si eu cu d-stra!

 13. Cinca Tanasica

  Ni se vor recalcula pensiile cand vom restitui banii pe care i-am incasat la trecerea in rezerva(ajutoare,Ordonanta 7/1998)!Ca altfel,sunt discriminati cei care urmeaza sa treaca in rezerva!Vor si ei ajutoare,plati compensatorii,pensionare la 38 ani,etc.🤣😂🤣😂🤣😂

 14. Cinca Tanasica

  Si eu vreau sa ma inscriu!😂

 15. Cinca Tanasica

  Suntem prea dezbinati!

 16. Cinca Tanasica

  Si ce mai putem face?

 17. geofreeland

  @Titi Excepțional! Diferența dintre noi și chinezi e de la cer și pământ, voiam să zic între valorile europene și cele chineze. Culturile de asemenea. Realitatea demonstrează. Chinezii ce partid au la putere? Economia lor e de piață, sau mă înșel? Un coleg a fost în China, am vorbit live cu video. Nu mi-a venit să cred ce am văzut! Culmea e că poporul chinez își iubește conducătorii care își condamnă corupții la moarte.

 18. Cinca Tanasica

  Am inteles tovarase colonel PCR-ist neacsu! Publici doar ce iti convine!Pai nu esti tu cel cu jalba dreptatii in protap?!!…Zi cu miliardul ala incasat”zestre” la trecerea in rezerva si apoi cu actualizarea pensiilor!Ai o mentalitate de comunist expirat!Lasa-ne mosulica ca esti „dus”!

 19. geofreeland

  Da, domnule Neacșu, suntem proști! De 30 de ani înghițim „valori europene” și ne-am distrus țara. În criza ce se prefigurează, conform „planului”, vom muri de foame, în numele „valorilor europene”. Oare sunt chiar europene? Io mă îndoiesc, ca Socrate, dar nu ține de foame.

 20. geofreeland

  O chestie interesantă. Nimeni nu strigă Jos Iohannis! De ce? Pentru că le place. Cui îi place? Nu știu, nu am încredere în niciun sondaj. Cred că le place că acest îndivid, onor prezident, a adus bunăstare românilor. El? Probabil că el din moment ce sondajele îl scot în față. De cinci ani mai vorbesc și eu cu lumea. Nu am auzit pe unul, mă, doar unul, să spună ceva pozitiv de neamțul ăsta. Cred că este extraterestru, adulat faraonic de furnicile-copte, egiptene adică,și i se va ridica din durerea unui neam românesc o piramidă. Da, suntem proști! Cine? Noi, românii! Sau, mă gândesc, cine numără voturile? Noi, românii, nu putem. De ce? De proști. Da, aveți dreptate, prostia nu se tratează în spitale, e endemică la noi. Bă, care dai o bere? Și cu asta am făcut dovada democrației. Țutea a fost un adevărat filozof român, nu propagandist al muiei, filozof? imbecil? vândut? senil? Mă doare cultura dobândită versus valori europene. Nu mă pot adapta. Mi- e dor de ouă în tigaie, cu toți la masă, nepoți, părinți, bunici, o bucurie a sângelui de neam, în pauza dintre muncă și altă muncă. Și de sărbători, tot neamul românesc la hora din poiană. Poiana bucuriei, liniștii, rostului.

 21. geofreeland

  POVEȘTI DE VIAȚA 13. Într-un sat din Prahova, România, la un fel de magazin, cu de toate, niște tineri, dimineața, încălzeau o cafea în răcoarea dimineții. Am intrat să iau o pâine, abia venise și la ieșire l-am văzut pe un cunoscut. I-am strâns mâna și normal, am dat mâna cu toți. ” Ce faceți băieți? O tăcere grea în lipsa unui răspuns colectiv m-a uluit. „O cafeluță,nu”? sparg eu tăcerea. Apoi mă adresez cunoscutului, „plecați undeva?” gândind că pleacă undeva, la vreo muncă. „Unde să plecăm?” zise el. Când la întrebare ți se răspunde cu o întrebare e un avertisment. Adopt a altă abordare. „În rest sunteți bine?” Bineînțeles o abordare neutră dar copleșitoare. După o pauză, sorbituri mimate din cafea, unul zice „Bine pe dracu’!” Insist privindu-l.”Io, ca io, dar ăsta are trei copii” și se uită la unul din meseni. „Cu ce să-i crească?” Tac și eu, complice. „Unde să muncească? De lucru nu mai e, ăștia de la pădure zic că nu mai au bani, la particulari nici ăștia nu mai au bani, văduva aia, din colț zicea să-i facem gardul, dar nu a mai venit, ăia de la primărie nu mai au fonduri, stăm ca proștii pe aici, poate prindem ceva, dar nicio speranță” Am amuțit, o durere surdă îmi încleșta maxilarul. În mintea mea se derulau bucuriile celor trei copiii, neîmplinite, poate doar trei bomboane, restul de la cinci lei pentru patru pâini.

 22. geofreeland

  Iar mă blocați, tovarăși?

 23. geofreeland

  Ok! AM ÎNȚELES!CE DERANJEZĂ?

 24. geofreeland

  Adevărul doare. Știți de ce? El e viața reală și cum omul e singurul animal care își crează o altă realitate, drogându-se( alcool, sex, iarbă etc.) refuză adevărul. Conflictul deciziei e un conflict de conștiință, dureros, unii își revin, alții adoptă o lume iluzorie, străină realității, de ce? pentru că, alături de alții asemenea, trăiesc în turmă, diluându-și neputința prin amorfitatea turmei, pe un drum care inițial e către adăpat dar, trist înseamnă înec.

 25. Dumi

  Fără un partid al noetru nu vom realiza nimic.

 26. geofreeland

  @Dan Ai evadat din Românistan? Bine de tine! Hai că avem de sapă! @Nicolae Faci țuica? @Ifrim Briza de vineri e balsam! @ Titi Vreo nuntă ceva? Calci costumul? @ Călescu Ai poarta deschisă, meriți! @Neo Fii bun, lasă legislația, murim de foame cu ea @Bassil Vine ea și mărirea @ Prieteni Nu sunt vorbe-n vânt ce scrieți pe aici, e starea nației, existați și dacă bunul nostru administator, respect, ar pune și vizualizările site-ului veți vedea că sunteți citiți și din afară. Scrieți pertinent, scrieți simțirea, scrieți mesajul existenței voastre, filozofie personală într-un context, încă liber social trăit. Scrieți! Tot ce doare, că bucuriile se dau pe cartelă.

 27. Nicolae

  Dragi tovarăși și „pretini” cu ochii bleu,vă rog respectuos să nu- mi mai blocați postările pe acest blog.Nu jignesc pe nimeni,nu fac altceva decât să scriu ce gândesc.Să vă fie rușine!

 28. geofreeland

  Ei, uite trecu și celebrarea lui 10 august. Sanchi, diaspora! Ce mai cerură protestanții? Nimic concret, chestii și alte alea. Ăla cu pelerina roșie a ieșit la cerșit semnături la Universitate, rânjind la lume și promițând o altă lume de ceartă, scandal și ură, mai bine făcută. Șomajul german și gâfâielile economiei nemțești dau frisoane europene. Lumea cumpără aur, semn de criză. În strâmtoarea Ormuz e cod roșu. Americanii au operaționalizat Aegys-ul deveselian. Rectificarea bugetară e ca hoitul pe care se bat vulturii. Pensiilor militare li s-a cântat prohodul și entuziasmul unora e la piciorul broaștei. Caracalul e mondializat hiperbolizant ca fiind unul din capetele unei hidre descoperit de cercetătorii criminaliști și ei șocați. Șeful statului stă, împarte bezele, vorbește după foaie platitudini fără noimă. Vara trece, cu vijelii și caniculă, noua armă meteo, tornada, e experimentată european. La pol, urșii cu cojoace albe mor de foame. Nord-coreenii se joacă balistic, chinezii își devalorizează yuanul, răspuns la taxele lui Trumpiță, Drăcilă a noastră are coafura la fel după cum bate vântul sereistic. Oricum, dacă închizi orice media, fără știri vreo lună, îți dai seama că viața asta, scurtă, e atât de frumoasă în temeiul ei încât nici nu merită a te murdări cu mizeriile unei lumi a altora. Să asculți iarba cum crește e o artă a existenței.

 29. Liviu

  Vorba unui mare ziarist, dupa ce la sfarsitul turului 2 se comunica rezultatul procesului electoral, presedintele ales pentru al doilea mandat va aplica foarte consecvent despre continuarea actiunilor deosebite demarate in primul… Concret este vorba ca va pleca in vacanta vreo 5 ani… Adica, domnule Geo liber, exact asta va face! Va asculta iarba…

 30. neacsu marin

  Iohannis a fost chemat la Washigton. Nu a fost chemat pentru a i se anunta ca nu mai e in carti , sau nu e in cartile lor. A fost chemat ca sa i se ceara oferta, ca sa fie si in cartile lor. Sau mai bine sps ca sa i se puna conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a fi in carti. Prima carte pe care va trebui sa o decarteze Iohannis este Ambasada din Israel. Fara ea nu intra in joc.

 31. neacsu marin

  Washington

 32. Marele miting,anunțat cu surle și trâmbițe de către,#R,a fost de fapt un mic miting.De ce spun că a fost un „mic miting”? Datorită faptului că, organizatori anunțaseră inițial că vor participa aproximativ un sfert de milion de oameni!!!
  Cred că este prima data sau poate mă înșel când această acțiune este autorizată.
  Deci,se poate respecta și legea în țara asta dacă se vrea.
  Partidele din opoziție,au declarat prin reprezentanții de seamă că nu au organizat mitingulul,dar au participat, lipsă omul cu geacă roșie .
  Acum,eu ce să mai cred,din postura de simplu observator la acest eveniment? S-a declarat că este o acțiune civică,nu politică! Dar,simpla participare a oamenilor politici din opoziție în piață,mă face să cred că nu prea este așa! Un dram de politică este acolo,coada politicului este băgată destul de bine,că,nu-i așa,fără ea nu se poate!
  Ca unuia căruia nu-i place violența,apreciez modul cum a fost organizat acest miting!Deci,sepoate să fim civilizați,să ne strigăm nemulțumirea în mod civilizat.
  Violența,duce la o altă violență,cine câștigă?Nimeni

 33. geofreeland

  POVEȘTI DE VIAȚĂ 14. Ele, femeile, la telefon, într-o marți,”Hai dragă, să mai ieșim și noi!” „Unde?” zice ailaltă, „Dăm o fugă la munte, și voi aveți cort, stăm o noapte la aer curat. Vorbește tu cu al tău că p-al meu îl conving, eu, mai ales că veniți și voi”. Bineînțeles, trei zile de cumpărături, carne, cârnați, pastramă, legume, brânzeturi, băuturi, sucuri, tării fine, vin și bere de dres. Grătar, sac de cărbuni, fierăstrău, toporișcă, tot ce trebuie. Sâmbătă dimineața, spre munte, „Uite, colo, e pădure, e lângă apă, ce iarbă!” Se intră peste un șanț necurățat, locul r de vis. Șoferii, colegi de școală, obosiți de drum, inspectează zona, scot o vodcă să-și revină. Femeile, deja descarcă cutii, sacoșe pungi, „Hai să facem corturile, v-ați apucat de băut?” Mormăind, bărbații, desfac corturile, bat pioleții, întind cordelinele. „Hai, ce stați, fuga la lemne!” Femeile, deja pregătesc carnea, pastrama, fac salata, ” Ce bem, fată?, o vișinată?” zice una și-și trec sticla de la una la alta. „Hai, că vin ăștia!” Și ăștia vin, cu târâșuri de crăci de fag, se apucă să le scurteze cu toporișca, unul aprinde focul. „Hai, o tărie la băieții!” ordonă unul femeii, uitând să spună de vodca terminată în pădure. Focul își înalță flăcările sub poala brazilor și părâul susură ușor. „Noi ce bem, numai voi?” „Mamă, vezi în geanta albastră, aveți un coctail de piersici!” ” Ăla să-l beți voi!” „Bine, vezi că e și sticla aia de palincă de la tac-tu!” zise generos, bărbatul. Cărbunii făceau un jar roșu strălucitor și carnea sfârâia scurgând grăsimea. „Băi, se arde!” atenționă unul un pic luat într-o parte. „Mergeeee!”și ăla, cam nesigur. Femeile vorbeau una peste alta, umplură masa cu ce trebuie, așteptau fripturile. Grătarul mirosea dumnezeiește, fumul alburiu se afunda în aerul albastru ozonat. Încă un gât zdravăn de palincă și a început orgia. Le era foame la toți, mestecau rapid, mai mult înghițind, carne, cârnați, pastramă, mici, salată, ba cu muștar, vorbeau unii peste alții cu gura plină, apoi, privind priveliștea, au dat-o pe bere. Râgâiau discret și stroleau cu bere, o lene se lăsă în picioare, normal, după o săptămână de muncă. Stăteau tolaniți în scaunele de plastic, respirând aerul mirific. ” „Unde e naveta aia de bere?” zise unul, o coborî din portbagaj și fiecare cu sticla în mână, priveau șarpele mecanic de mașini al șoselei. Sătui, màinile aveau încă aroma micilor, dar nu conta. „Facem foc de tabără?” își aminti una de când era pionieră. Bărbaților un pic împleticiți le plăcu ideea și plecară după lemne adevărate. De vreo trei ori plecaă și veniră, cu pauză de bere, femeile le puneau surlă, în trunchi de con. „Mamă, da’ o tărie și noi?” punctă unul, gâfâind și transpirat de la bere, naveta era deja goală. Focul, timid la început, își ridica pălălaia flăcărilor, seara venea discret și ei beau pălinca numai ca să termine sticla. Priveau toți vâlvătaia arzându-le obrajii, mai ciuguleau din platoul cu de toate, apoi trecură pe vin. ” Jidvei, bă, d-ăla bun!” Băură toți, femeile care se cam înmuiaseră plecară să pregătească așternuturile. Stelele erau ca diamantele, jarul încă mai avea putere, bărbații beau vin și discutau politică, de șefi, de vecini sau de ultimele știri. Apoi i-apucat cântatul, ca pe vremuri, femeile dormeau deja iar ei, în răcoarea nopții voiau să termine vinul, că mâine conduceau. Nici ei nu mai știu pe unde și când au adormit, cert e că dimineața femeile deja băuseră și cafeaua pentru ei. Pe la 11, ca chiorii se spălau în pârâu, poate le-o trece capul. Nici poftă de mâncare nu aveau, apă, cât mai multă apă. „Ce cafea să-ți fac?” făcu una oferta. „Poți să conduci?” „Io? Cum să nu, într-o oră îmi revin”. Abia pe la 4 mâncară resturile, împachetară totul și liberi de orice, priveau șoseaua plină de mașini cu oameni care se relaxaseră la iarbă verde. Mâine, la muncă și aveau ce povesti. A fost frumos!

 34. neacsu marin

  @Geofreeland,
  A se pastra pentru istorie. Va venivremea cand romanii nu vor mai avea de unde sa vina cu crengile pentru gratar.

 35. Ifrim

  De unde si zicala:Codru-i frate cu romanul!

 36. Fery

  Vieti irosite !

Statistici T5