Intenții și pretenții

Categoria Despre Armata


De când  generalul Ciucă a fost numit prim ministru, paginile de facebook ale militarilor au explodat. Unii îl ridică în slavi, alții îl invinuiesc că nu a făcut nimic pentru militari (în special pensionari) cât a fost ministru, deci nu va face nici ca prim-ministru. Aparent toți au dreptate, dar  toți uită că  dreptate în formă pură nu există.

Însă nu activitatea ministrului Ciucă o voi aborda aici, căci și așa unii mă învinuiesc că îi țin palma, alții că ”lovesc în unul de-ai noștri”. Nu simt nevoia să mă explic față de  nimeni pentru că am pretenția că am prezentat întotdeauna situația așa cum am văzut-o eu, indiferent că vederea mea a fost sau nu afectată de anumite obstacole naturale, vârstă sau afecțiuni medicale. Sper să fi prezentat realitatea, așa cum, repet, am văzut-o, fără intenția de a cocoloși sau lovi pe cineva.

Acuma voi face același lucru. Spuneam că mulți au luat foc și s-au repezit să muște sau să se gudure, după cum au considerat necesar sau după cum le e firea și fac declarații, solicită atenție sau se bagă în seamă încercând să ”prindă momentul”, să bată fierul cât e cald, să nu piardă startul, să poată spune susținătorilor, admiratorilor, plătitorilor de cotizații că ” dacă nu eram eu, nu aveați voi acuma moț la bască”. Am auzit că unii umblă prin Parcul Poporului din Craiova zi și noapte sperând la o întâlnire epocală.

Mulți vorbesc, fac ”programe” chiar și în numele altora, nu doar în nume propriu, ”anticipează” proiectează, fac gargară, dar nimic concret.

Pe de altă parte însă unii fac și tac fără a-și declara intențiile, fără a se consulta cu cei interesați direct, fără a ține (a câta oară??) cont de cei pentru care se fac că fac.

Nici nu a apărut bine pe piața politico- guvernamentală, că ministrul Cîciu (un fel de Cîțu muiat, adică pronunțat muiat, moldovenește) a și sărit să declare că e interesat de pensiile speciale și că vrea să facă dreptate, că a sesizat niște nereguli. Cine i le-a sesizat și care sunt alea, cum vrea să le ”îndrepte” nu ne-a spus. De aici toți au sărit în sus, uitând că exact acum 2 ani, același lucru îl exprimau, ținându-se de mână, Ciucă și Orban. Ce s-a reparat, se cunoaște. A fost deturnat un proiect (celebrul PLX 199) carea fost modificat de specialiștii MapN în așa fel încât să ”facă dreptate” celor care urmează să iasă la pensie după aprobarea proiectului.

Acuma, după ce ministrul  Câciu (să fie doar  un joc de cuvinte, Câciu- Ciucă- Câțu??? ) a declarat că va face dreptate, ca și acum doi ani,  pensionarii militari au luat foc  iar șefii unor asociații deja se aruncă în declarații și își arogă inițiative și ”acțiuni” fără nicio legătură cu realitatea. Pe unele pagini de interes cazon au apărut comentarii, analize, unele fantasmagonice care însă sunt simple picioare în gard menite să întărâte pechinezii care se dau pitbuli.

Despre o informare corectă a celor interesați, nici vorbă, pentru că marile asociații cu statut de ”asociație de utilitate publică” sau care vor să prindă acest statut nu sunt în stare să se pună în slujba pălmașilor, liderii lor urmăresc doar sinecuri. Este adevărat nici marea majoritate a ”pălmașilor” nu prea știu ce vor și nu sunt dispuși să ceară măcar ceva concret, se pare că a început să ne placă abureala. Apropo de abureală, știați că în nomenclatorul meseriilor din România, COS 2021 există meseria de ”aburitor plută” dar cea de militar nu ? E un amănunt care spune totul despre STATUTUL SOCIAL al militarului.

Ceea ce însă nu apare pe aceste pagini este o informație sau o analiză corectă, în interesul militarului care ar dori măcar, chiar dacă nu e dispus,  să miște un deget pentru drepturile sale, să fie informat, dacă nu și consultat.  

Bunăoară se pare că luni va avea loc o întâlnire informală la Parlament între miniștrii apărării, internelor și finanțelor,ca parlamentari cu o parte din rezerviștii aleși în Parlament, nu știu dacă cu toți,  pentru a discuta (din câte știu eu) aspecte legate de pensiile militare, cu accent pe indexarea din 2022 și intenția ministrului Budăi de a taxa cu 10% pensiile peste 4000 de lei, cele mai multe aparținând posesorilor de pensii speciale unde sunt introduși și militarii. Această informație nu a fost dată nici măcar liderilor de asociații militare, nici de către MapN, nici de către MAI, nici de către militarii rezerviști parlamentari, toți considerând că nu e cazul ca pălmașii să știe. Bineînțeles că au considerat toți că nu interesează pe rezervist ce se întâmplă cu pensia lui așa cum nici pe ei nu îi interesează practic pensia pălmașului și doar a lor. Dovada? După cum se știe domnul comandor Fălcoi, membru în comisia pentru apărare a Camerei Deputaților a inițiat un proiect de lege pentru modificarea art 28.1.e din L 223 prin care propunea adăugarea la baza de calcul a pensiilor  a unor prime.  Aparent un lucru bun dar de acest lucru bun ar fi beneficiat doar cei care aveau ce adăuga, adică piloții, parașutiștii, scafandrii, poate cei din MAI, care aveau prime lunare (de zbor, salturi, scufundări, etc), nu doar semestriale, sau anuale.Pălmașii ar fi primit  ciuciu, sau ciucă, sau câciu, dacă tot ne jucăm cu cuvintele. Noroc că până la urmă a fost convins să își retragă proiectul. Un alt militar a inițiat un proiect prin care să beneficieze de prevederile L168 (cea cu veteranii)  și cei care au tras trei focuri la revoluție, indiferent împotriva cui, sau cei care au stat la birou și au ”cules informații”, prin mail sau telefon, ”necesare desfășurării acțiunilor de luptă în teatrele de operații”. Acest proiect încă există și e intrat în procedura legislativă. Cam astfel de proiecte inițiază militarii aj-unși în Parlament. Pink Floyd în ”Zidul” întreba, ”…mother should I trust the goverment? ”

Revenind la întâlnirea de luni, mă întreb oare ce vor decide, stabili, propune? Ce date au, ce intenții?

Știu că ministrul de finanțe a solicitat MapN și MAI simulări privind efectele indexării pentru militari, în condițiile aplicării prevederilor anunțate de Budăi.

Nu știu,  dar bănuiesc că de la MapN, având în vedere celelalte proiecte inițiate de specialiștii de la DGFC simularea va fi cu adevărat o SIMULARE. Sunt convins că proaspăt avansații și decorații din MApN vor prezenta o simulare care să arate cât de bine o vor duce militarii după taxarea CASS cu 10% și indexarea pensiei cu 2,6%. Știu și cum este posibil.

Spre a da totuși o mână de ajutor celor interesați, de la pălmași la parlamentari rezerviști și până la domnul Câciu și domnul prim-ministru, prezint aici două tabele care pretind că sunt corecte  prin care se vede cum vor fi afectate pensiile militarilor de taxarea CASS cu 10%.

A SE OBSERVA PENTRU CINE ARE OCHI SĂ VADĂ,  FAPTUL CĂ PENTRU CEI PENSIONAȚI DUPĂ SEPTEMBRIE 2017, PENSIILE VOR CREȘTE, IAR PENTRU (MAI MULT DECÂT MAJORITATEA) CELOR PENSIONAȚI ÎNAINTE, VOR SCĂDEA, CREÎND ASTFEL O NOUĂ CLASĂ DE FAVORIZAȚI, RESPECTIV DEFAVORIZAȚI, ÎN CIUDA PROMISIUNILOR DE ACUM 2 ANI ȘI DE ACUM 2 ZILE, CĂ VOR FI MICȘORATE DIFERENȚELE DINTRE PENSIILE VECHI ȘI CELE NOI.

Vă rog domnule prim ministru, domnule ministru al apărării și domnule ministru al finanțelor să studiați tabelele și eventual să îi întrebați pe specialiștii dvs dacă este corect ce spun.

Spor la lucru !  

https://www.rubinian.com/cor_alfabetic.php?litera=A

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/ministrul-de-finante-trebuie-sa-facem-o-echilibrare-a-pensiilor-speciale-sunt-vizati-pensionarii-militari-1754785

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

46 Raspunsuri la Intenții și pretenții

  1. Lucian

    Multumim mult,domnule Neacșu, pentru aceste informări! Sper ca cei aflați la putere să nu mai continue cu aceste greșeli(„măriri”)! Măcar dacă vor să facă ceva pentru militari,macar să facă INDEXAREA CU 10%!Așa vom caștiga și ceva firimituri! De ACTUALIZARE nu vreau să aduc vorba,că vorbesc degeaba!Toate cele bune vă doresc,și încă o data vă multumesc pentru toate eforturile depuse,pentru noi militarii!

  2. Gigi

    D-le colonel,ceea ce ați prezentat în articol,este inca o dovada că sunteți acel OM de care noi,pensionarii militari nu am avut norocul,dacă pot spune așa,să fim reprezentați în forurile decizionale ale țării. Da,noi,pensionarii militari,nu am avut pe cineva să ne reprezinte cu adevărat,de aici a plecat totul și am ajuns azi unde suntem,pentru că celelalte foruri,așa zisele forumuri care se zice că ne reprezintă pe noi,nu au făcut sau fac altceva decât să reprezinte interese personale și de grup,ori nu cunosc cu amănuntul legile întortocheate,alambicate pe care,cred eu,au fost emise intenționat pentru a nu face lumină în ceea ce ne privește și în scopul de a nu se face dreptate,lăsând în urma lor situații și situații în rândurile rezerviștilor,a celor care au ieșit la pensie in perioade diferite,pe legi diferite.
    Cele două tabele prezentate sunt reale și destul de edificatoare,adică,cei care au,tot alura sa le de-a,restul Dumnezeu cu mila.Sunt de cord in totalitate ce spuneți,am spus-o și eu de fiecare data pe unde am putut sa o spun și am fost dorit,
    binențeles.
    Am mai spus-o și o repet: ACTUALIZAREA pensiilor,cnf L.135,de îndată,este singurul mod sa elimine inechitățile din sistemul pensiilor militare,de îndată,nu prin lungirea termenelor cu 2-5ani cu se prevedea prin Pl x 199 modificată în parlament de gulerati.
    Să fie f.clar,prin aceste termene(2018-2023,LOV și 2026,Pl x 119)nu fac altceva decât să se tragă de timp și să ne vândă iluzii și multă,multă prosteală (asta că să nu spun altceva).

  3. Ifrim

    Mulțumim pentru informații și calcule!

  4. sos

    Multumim. Imi creste inima ca imi confirmati o estimare din avion de acum cateva zile. Ti aproape ca-mi creste valoarea. ;))

  5. sos

    Corectie: tin aproape .. (scuze)

  6. Iulian

    Enervant nu este ce se comenteaza pe site urile militarilor ci cine comenteaza…De aceea categoriile sociale si profesionale din Romania sunt usor de condus pentru ca sunt usor de prostit, usor de dezbinat, usor de invrajbit… Ce castiga cei pensionati dupa septembrie 2017 si ce pierd cei iesiti inainte? Privind doar ultima coloana e usoar de pacalit dar pe fond domnule Neacsu adevarul este altul. Solicitati cititorului sa compare bruturile si neturile echivalente celor iesiti inainte de septembrie 2017 si pe cele ale celor iesiti dupa…Daca doriti si aveti capacitatea de a putea informa camarazii obiectiv, tot respectul dar odata exprimat si un punct de vedere personal v-ati asezat alaturi de cei care invrajbesc…camarazii intre ei.

  7. neacsum

    @Iulian,
    Aveti o logica de invidiat. Deci prezentarea unei situatii reale si sublinierea efectelor este invrajbire, dar intentia celor care propun aceste masuri este laudabila. Ia spuneti dumeavoastra, pe fond care este adevarul? Luminati- ne si luminati -va si fata, ca sa stim si noi de la cibe luam lumina.

  8. Vasile

    Am onoarea sa va salut!
    Am trecut in rezerva cu drept de pensie inainte de anul 2017.
    Voi pierde la pensie in procentul prezentat de dumneavoastra in tabelul de mai sus.
    Ca urmare tabelele de mai sus prezinta o realitate si ar fi bine daca factorii decizionali ar tine cont de aceasta situatie.
    Cu stima,

  9. Nicolae

    Am citit o postare asemănătoare pe site ul HUHUREZ.COM, probabil sunteți amici.

  10. Trofin

    Domnul Neacșu , poate reușiți să faceți mai explicit tabelul al doilea , adică care sunt elementele de calcul care stau la baza datelor tabelate în coloana 6 ,respectiv Pensia netă la 01.01.2022. După cum rezultă din ultima coloană , valoarea pensiei netă la 01.01.2022 este valoarea pensiei netă la 31.12.2021 indexată cu 2,6%. Atunci care mai este rostul calculelor intermediare ?

  11. Mateias

    @Trofin,
    Ştiu că ştiţi că CASS şi impozit se reţin din cuantumul BRUT.În cazul pensiilor stabilite după OUG 59/2017 indexarea are un prag limită, adică nu poate depăşi în cuantum NET „suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației… asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză”, adică mai pe scurt salariul net folosit pentru stabilirea bazei de calcul a pensiei. Operaţiunile din coloanele anterioare îşi au rostul lor financiar, posibil o coloană care să reflecte NETUL din calcule ar fi fost mai lămuritoare, dar ar deruta pe beneficiari pentru că ei ştiu că indexarea se aplică altfel în cazul celor de după OUG59. Dacă doriţi să fim extrem de riguroşi, se poate accepta că situaţia creşterii cu exact 2,6% a netului pensiei se aplică doar celor pensionaţi în anii 2020,2021 cumulând condiţiile că indexarea nu se acordă decât celor care erau pensionari la 31.12. a anului anterior şi faptul că în 2021 nu s-a acordat. Legea modificată prin OUG59, respectiv art.60 alin.3 în aplicare conduce la o sumă ce cuprinde procentele anuale aplicate fiecare la rîndul său la acelaşi salariu net care a fost folosit pentru stabilirea bazei de calcul a pensiei. Pe scurt, ce au obţinut anii anterior la netul pensiei nu contribuie la indexare în următorii ani, ci doar cuantumurile acordate se menţin în calculul final al pensiei indexate. Prin urmare, evident se poate constata că pensionarul căruia i s-a aplicat prima dată OUG59 în 2017 va avea o creştere la net de doar 2,4785. Pentru cei deveniţi pensionari în 2018-2019 procentele de creştere pot fi uşor calculate dar sunt în creştere de la caloarea 2,4785 către 2,60.Oricum creşteri mai mari ale netului pensiei faţă de cei cărora OUG59 nu li sepoate aplica, comparând pensionari care au aceeaşi pensie netă dar sunt situaţi anterior sau ulterior intrării în vigoare a OUG59.

  12. Cu privire la tabelul nr. 2, aș intreba conform carui cod fiscal sau lege se indexeaza si se impoziteaza(CASS) veniturile fictive si nu cele reale(aflate in plată) ale persoanelor fizice, ca in cazul pensiilor militare stabilite dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2017?

  13. Domnilor, pe alde Ciucă, decorat de yankei, îl interesează doar să achite cei 2% din PIB pe vechituri nefuncționale, cu plata înainte, ca la curve. Punct!

  14. neacsum

    Luni, membrii Camerei pentru Aparare a Senatului se vor intalni cu reprezentantii unor asociatii ale militarilor din MApN, Interne SIE. Componenta si subiectul sunt secrete, din cate stiu sunt asociatiile ANCMRR din cele 3 structuri, la care cred ca vor participa cele 8 asociatii care poarta numele ANCMRR, conduse de proaspatul decorat generalul Bahnareanu Neculai caruia ii urez cu aceasta ocazie, anticipat, „La multi ani”. Despre cealalta intalnire, mentionata aici, mutenie totala. Nu ar fi exclus sa fie vorba de o confuzie, dar nici sa aiba loc ambele, chiar daca nu in aceeasi zi. Intrebarea mea este de ce nu isi informeaza oamenii cei care se inghesuie sa obtina primele promisiuni.

  15. Pingback: Punctul pe ”I”/103 !În ” România educată” de coaliția de guvernare a președintelui țării ,Klaus WERNER Johannis gestionată , DISCRIMINAREA continuă ” pas cu pas” și în rândul MILITARILOR !!! | Alioşa ” File de Jurnal ”

  16. Neculai Bahnareanu

    Cu privire la dezinformarea domnului Marin Neacsu am mai multe nelamuriri:
    – nu am cunostinta de o astfel de structura ”Camera pentru Aparare a Senatului”;
    – despre ce decoratie este vorba domnule Neacsu? M-a decorat papa PIUS si eu nu stiu?;
    – daca nu am informat oamenii, atunci de la cine aveti informatiile sau ca de obicei sunt ”presupuneri”, nu ”promisiuni”.
    Multumesc pentru urari.

  17. neacsum

    @Neculai Bahnareanu
    Cu privire la dezinformarea mea:
    1. Da, e adevarat, am spus Camera in loc de comisie, dar nu e o dezinformare, e o greseala si si aia de forma, nu de fond. Cum insa dumnevoastra de regula studiati si sunteti interesat de forma nu de fond, era normal sa o sesizati. Va multumesc.
    2. Nu am fost interesat sa citesc mi-a spus cineva, recunosc ca nu am verificat, sunt si lucruri mai importante. Poate persoana a citit decretul de anul trecut. In fine nu e o pierdere pentru tara.
    3. In privinta intalnirii, raspunsul dvs este, ca mai intotdeauna evaziv. Nu confirmati decat indirect ca ar avea loc o asemenea intalnire. Oricum, pentru stiinta dvs, exista o zicala care spune ca un secret pe care il stiu doua persoane nu mai este secret. Asa ca nu va mai puneti intrebari inutile.

    Sper ca acuma sunteti lamurit.

  18. magda

    Domnule Neacsu sunteti din Bailesti? Ca tare mandru ar fi fost de dvs. raposatul Amza.Eu una as fi fost de acord ca dvs.sa fiti unicul lider al rezervistilor din tarisoara asta asa cum pe vremuri un ban al Craiovei a fost ,fireste al unor tinuturi cu granitele externe mult mai generoase.Ce as mai savura o intalnire a dvs.cu guvernantii indiferent pe ce tema ar fi ea,cred ca va fi vai de mama lor daca vin nepregatiti

  19. Gigi

    Adevărul întotdeauna doare,păi, măi fraților,de atâta amar de vreme,dumneavoastră ca reprezentanti ai militarilor în rezervă și retragere sa nu fi rezolvat aceasta problemă în ce privesc pensiile noastre? Cum s-a acceptat art.prin care gulerați si LOV au prelungit până în 2023 ACTUALIZAREA pensiilor,cnf.art.35/l.153? De ce nu s-a făcut concomitent cu creșterea etapizată(în patru ani)ale activilor? Erați convins că se va respecta acest termen? Cum era mai bine pt.impactul bugetar,să se mărească in fiecare an cu 25%,sau să se actualizeze cu 100/% în 2022? Eu,personal am spus despre faptul că este o păcăleală amânarea actualizării în 2017 și iată că am avut dreptate.Ce dracu,doamne iartă,tot o trag ăștia de timp,iar d-voastră le țineți isonul,cu termene din ăstea de 5-6 ani,care,cât de credul sa fii și tot îți dai seama că sunt trageri de timp și totodată, amăgiri pt.pensionari? Așa că,domnule N.Băhnăreanu,vă spun eu,și îmi asum cele spuse,nu ați făcut nimic în acest sens,ați uitat tot ce au decis cei din minister,pt. Că d.voastra sunteți reprezentantul unora cu pensii matusalemice,nu vă interesează de cei care au o pensie de subzistență,vă interesează numai sa va fie doar grupului restrâns bine,nu la toată lumea.
    Cît trebuie sa se dea o OuG,sau altceva,să se reia Actualizarea,macar cu ce sa dat la activi până acum?

  20. neacsum

    @Gigi,
    Asta nu e nimic, unii s-au zbatut si au incercat sa ii convinga si pe altii sa accepte prevederile PLX199 care arunca actualizarea pana dupa aplicarea in totalitate a L 153, ceea ce inseamna NICIODATA.

  21. neacsum

    @Magda,
    Nu toti Marinii sunt din Bailesti, nici macar olteni. Ma .. maguleste intrebarea, dar sa fim seriosi, mustele nu fac miere.Si nici bun de mare rege/regina nu sunt, mi-as fi dat demisia din primele clipe, vazand cati trantori sunt in stup ca sa ramanem in sectorul apicol.

  22. Lucian

    Domnilor ,care conduceți asociațiile de pensionari militari,și aveți un cuvant de spus în fața decidenților,SUSȚINEȚI A C T U A L I Z A R E A !!!!!!!!ASTA ESTE PROBLEMA NOASTRĂ IMPORTANTA!!!!!Nu procentele de indexare și alte nimicuri,care nu aduc decat „firimituri”în portofele! Asta trebuia să o știți,mă gandesc,că pentru asta ați fost aleși?!!!?!!

  23. Socrate Toma

    Domnul Mateiaș ,vă mulțumesc pentru intervenție dar raționamentul d-vs mi se pare prea întortocheat . Ce poate să înțeleagă un pensionar când citește coloana 1 și coloana 2 și care știe cum se calculează netul din brut? Ce reprezintă acel cuantum brut din coloana 2 ? Din raționamentul d-vs și din datele din coloana PENSIA NETĂ LA 01.01.2022 rezultă că pensionarii care beneficiază de OUG59/2017 coroborat cu OUG114/2018 nu sunt afectați de reintroducerea CASS. Este corect ?

  24. neacsum

    @ Socrate Toma
    Nu numai din coloana rezulta, am scris destul de clar in text, sub tabel. O sa verific daca am scris in romana sau nu.

  25. GIGI

    Doamne, cata PROSTIE este in tara asta !!! Apropo de sanatate, in statut mai este valabila precizarea ca pentru militari sanatatea este GRATUITA sau nu !? Si daca DA, pentru ce sa se mai plateasca contributia la sanatate ?

  26. Vasile

    Cifrele sunt extrem de aiurea în tabelul 2!!!

  27. Eugen

    Domnule Neacșu,
    Am urmărit astăzi toate sursele mass-media și niciuna nu spune de vreo întâlnire, care ar fi avut loc astăzi. Nici la Senat nici la M.Ap.N. și nici în altă parte
    Să înțeleg că ați fost dezinformat.

  28. neacsum

    @Eugen,
    Puteti. Astazi in Parlament s au celebrat 30 de ani de la introducerea actualei Cobstitutii. Poate au fost reprogramate toate intalnirile, poate anulate.

  29. Mateias

    @Vasile,
    Mai există şi posibilitatea să fie absolut corecte. Ia luminează-ne matale, ce nu înţelegi? Te sfătuiesc să începi cu propriul cupon de pensie şi propria decizie. Dacă reuşeşti să le înţelegi pe deplin, poţi merge mai departe. Tabelul nr.2 nu e chiar pentru clasa pregătitoare, presupune ceva cunoştinţe financiare şi de aplicare a L223, în cazul în care doreşti să combaţi cifrele. Dacă eşti un simplu beneficiar pune degetul pe coloana 1 şi sari direct la coloana 6 ca să vezi cum stai.Singura variabilă ar putea fi procentul de indexare dar după cum invocă politicienii lipsa banilor se pare că aplicarea a 2,6% conform legii este o alternativă cu şanse mari.

  30. Gigi

    Păi,nu v-ați dat seama pîna acuma că la noi se termina banii,să ne uităm în urmă și vom constata că la alte categorii de pensionari,bugetari etc.au primit aproape an de an,în schimb noi am fost săriți de fiecare dată.Speră că nu și de această dată.

  31. neacsum

    @Mateias,
    Sa nu vii cu desene, ca te blochez. Ma dau in vant dupa ciufuti care se dau experti si spun ca nu e bine pentru ca nu stiu sa citeasca dupa vrgula, dar nu spun cum e bine, pentru ca le da cu zecimale.

  32. Socrate Toma

    Domnul Neacșu , pentru replica pe care mi-ați oferit-o ar trebui să vă înjur politicos nu sfidător precum vă adresați de regulă domnia voastră. Înțeleg , sunteți gazdă și trebuie să fiți tolerat.

  33. neacsum

    @Domnule Socrate,
    Injuratura tot injuratura ramane, oricat de politicos ar fi formulata.
    Faceti ce va indeamna inima daca asa va simtiti mai bine, chiar daca nu vad motivul. Dumnevoastra vreti posmagii muiati si nu sunteti departe de cei care lipesc etichete ici si colo fara a explica nimic, dar au pretentia sa li se deseneze tot. Asa cum spunea si Mateias, incercati intai sa intelegeti sau sa va intelegeti decizia sau talonul de pensie. Daca ati reusit, nici tabelele de mai sus nu mai prezinta necunoscute. Eu aici dau informatii, nu lectii de contabilitate. Daca descoperiti ca nu e ceva corect, spuneti ce anume, imi faceti si mie un bine si le faceti si celorlalti care citesc. Daca aveti alta metoda de calcul, si va da altfel, fara zecimale, luminati-ne, ca sunt multi care vin si spun ca nu e bine fara a spune cum e bine sau ce anume e gresit. Mai sunt si din cei care intra pe mai multe pagini dau copy de la unii si paste la altii ca sa se dea rotunzi, uneori sub acelasi ID alteori sub alte id-uri. Asa ca reactia mea este justificata, a dvs nu prea.

  34. Radu

    Vasile
    Mateutul spune sa nu te mai complici cu coloalele de mijloc ale tabelului 2, coloane care nici nu conteaza pentru indexare. Coloana 1 se indexeaza cu 2,6%
    Fie impozitele si contributiile cat de mari, ele nu clintesc valoarea pensiei in plata, indexata cu 2,6%, a pensionarului militar pe stil nou.

  35. Nicolae

    Generalul-maior (r) Gherghe, fost număr doi la DGIA, condamnat definitiv la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare

  36. Gigi

    Se pare că cei care conduc forumurile asociate ale pensionarilor militari continua in prostia lor să ceară lui Ciolacu urgentarea votării și implicit aplicarea Plx x119.Domne,ăștia ori sunt tâmpiți,ori habar nu au că gulerați au făcut praf acest proiect în parlament,la ultima întâlnire.Cum să aplice de îndată proiectul când,actualizarea pensiilor este prevăzut să se facă în 2026? Cum sa se aplice când aplicarea proiectului este legat de Legea 153, amânată la aplicare până în toamna lui 2023? Până acum au dormit?
    Cum dracu sa se facă actualizarea când se spune clar în legea 153,
    că actualizarea pensiilor militare sa face numai după ce se termina aplicarea etapizată a creșterii soldelor/sal în patru ani,iar în 2020 a fost întreruptă și legea prorogată până în 2023 toamna?
    Actualizarea pensiilor,conf.proiectului amintit,se va face numai după ce se va trece peste inca doua etape,ci numai după ce se termina aplicarea in totalitate a creșterii sold/sal.activilor.Cele doua etape(stabilirea pensiei minime + de recalculare) care au și ele termene de 1an,respectiv,2 ani.
    Adică,la Anul și la Multi Ani!

  37. geofreeland

    @Gigi Îți admir frustrările exprimate, oricum sunt ale tuturor, chiar dacă unii privilegiați au sacii-n car. Revolta împotriva unor,să le zic nedreptăți,este absolut pertinentă și ea dăinuie de peste 4 ani. Domnului Neacșu i se cuvin aprecieri pentru spiritul de dreptate, justificat, în raport cu lălăiala politică privind pensiile militare. Numai că, lălăiala asta impusă, își are un singur scop și anume fatalul biologic al militarilor din vechea epocă. Mai mult, percepția armatei la alt nivel, ruptă de popor, deși e constituțional a lui, induce că armata apără sau luptă pentru altceva, vezi militarii noștri prin lume, chiar dacă jurământul militar spune altceva. Politicul, dintotdeauna, a ordonat misiunile armatei. Deci, totul, inclusiv pensiile, sunt stabilite pur politic. Așa că frustrarea are o singură direcție.

  38. Radu

    gigi—-de unde ai scos capodoperele de mai sus?
    Poti sa ne citezi articolul din Legea 153 in care este reglementata actualizarea pensiilor militare sau ca legea ar fi fost prorogata pana in 2023?

  39. Gigi

    @Radu- „Capodopera” mea se regăsește în legea 153(art.38),Pl x 199,legea 223(art.59-60).Înainte de a emite mirări,pune mâna și studiază cele două legi arătate+ proiectul abandonat(Plx199),și vei constata că acest proiect depinde în mare măsură de legea 153,care(să spun cu alte cuvinte spre înțelesul d.tale)a fost oprită de la aplicare de guv.Cîțu,anul trecut.Ori dacă a fost oprită și cum Plx 199 spune că actualizarea pensiilor noastre se va face:1.dupa calcularea pensiei minime(termen 1 an; 2.dupa ce se calculează pensia cu toate elementele ce intra în Baza de calcul(termen 2 ani); 3.dupa urmează Actualizarea,pe care o așteptam în 2023.După prevederile Plx,o vom aștepta prin 2025,numai după ce se termina de aplicat in totalitate creșterea etapizată cu 25% a sold./sal.activilor conf.legii 153,care este suspendată de la aplicare,cum spuneam, de anul trecut.Daca nu se va reveni anul acesta prin OUG care se va da la sfîrsit de an,va rămâne suspendată până în toamna lui 2022. Acum ai înțeles în ce constă „capodopera”.
    Mai exista posibilitatea ca Plx-ul asta să fie repus pe rol și să se modifice totul fata de cum la modificat cei din ministere și să se spună că actualizarea sa se facă chiar de anul asta,fara a mai depinde de termenele prevăzute inițial.Poate dl.Bahnareanu ne face o surpriza,mai știi!

  40. Nicolae

    Domnule Neacsu , cum permiteți d-lui.Gigi să invoce articole nereale în postarea de mai devreme. Dezinformare

  41. Radu

    gigi
    Ai prostul obicei de a adauga la lege.
    Articolul 38 al Legii Nr.153 esaloneaza majorările soldei de functie in perioada 2017-2022.
    Nimic despre actualizarea pensiilor militare, eliminata prin oug 59/2017.
    Imprejurarea ca in anul 2021 nu s-a aplicat majorarea soldelor/salariilor, prevazuta in art. 38, nu este echivalenta cu prorogarea intregii legi a salarizarii.
    Fara alta interventie legislativa pentru anul 2022, valorile soldelor/salariilor de functie vor fi cele din grila pentru anul 2022 din L 153/2017, valori care includ si diferenta neacordata in anul 2021.

  42. Radu

    gigi
    Ai prostul obicei de a adauga la lege.
    Articolul 38 al Legii Nr.153 esaloneaza majorările soldei de functie in perioada 2018-2022.
    Nimic despre actualizarea pensiilor militare, eliminata prin oug 59/2017.
    Imprejurarea ca in anul 2021 nu s-a aplicat majorarea soldelor/salariilor, prevazuta in art. 38, nu este echivalenta cu prorogarea intregii legi a salarizarii.
    Fara alta interventie legislativa pentru anul 2022, valorile soldelor/salariilor de functie vor fi cele din grila pentru anul 2022 din L 153/2017, valori care includ si diferenta neacordata in anul 2021.

  43. neacsum

    @Radu, ai prostul obicei de a nu citit decat ce iti convine.
    Citeste PLX199 apoi vorbeste.

  44. Radu

    neacsum
    Discutam cu gigi-one despre dispozitii legale nu despre proiecte incremenite si desuete.

  45. neacsum

    @Radu,
    Gigi se referise la idiotenia de a sustine si cere ca condamnatul sapunul,reintroducerea in cirsuitul legislativ si aplicarea cat mai rapida a PLX 199, fapt care ar duce la ceea ce a spus Gigi. Deci cine nu stie sa citeasca? Nu Gigi a adaugat la lege ci legea adauga la lege.

  46. Gigi

    Mulțumesc d.le Neacșu pt.sustirea celor spuse de mine, respectiv lămuririle aduse.Se pare,dar nu se pare,este sigur,drept dovada că mai sunt militari care încă nu s-au convins despre faptul că proiectul unei legi uitate prin sertarele parlamentarilor este o tragere de timp,o fata morgana pt.noi.Ce este mai grav, din punctul meu de vedere,este acela că,cei care ne reprezintă pe noi și care sunt vocile noastre în fața stăpânirii,ori nu cunosc,ori fac cu intenție anumite acțiuni în detrimentul militarilor.Cum să ceri sa se reia Plx 199 „de îndată”când se cunoaște situația acestuia? Nu am nimica cu nimeni,dar refuz sa cred că acești conducători ai dif.sindicate,forumuri sau cum le mai spune o fac intenționat,în bătaie de joc,repet,refuz sa cred această variantă.”Prostii cerem,prostii primim”este motto ul Blogului moș Alecu,dacă vom continua sa le dam girul unor astfel de conducători,unor reprezentanți,așa zisor reprezentanți ai militarilor,vom avea numai de pierdut!Să așteptăm OUG care o dă actuala stăpânire la sfârșit de an,dar eu personal am multe dubii că va fi în folosul nostru,al militarilor rezerviști.Sa de-a domnul să mă înșel.