Un proiect expirat și un stat eșuat

Categoria Actualitate, Opinii


Nu vă bucurați încă !

Guvernul României așa pestriț  și majoritar cum este, dă cu fiecare zi tot mai multe dovezi de incompetență și amatorism. Până și primul guvern Roman de după 89, cel făcut din revoluționari de cartier și ieșiți din pușcării sau spitale de glumeți a fost mai performant decât ce avem astăzi în fruntea țării.

Râdem de ”chinezăriile” făcute pe vapor care ne inundă piața dar nu vedem și nu ne strâmbă nasul legile și ”proiectele” făcute parcă pe wc între două pârțuri pe care le scoate guvernul celor două partide logodite cu forța de Iohannis numai pentru a se asigura că toate măsurile antinaționale pe care primește în plic de la licurici vor trece de Parlament.

Am spus încă de la logodna PSD/PNL că totul miroase a măsuri și legi neconstituționale și că va urma o perioadă cum nu am mai trăit și din păcate am avut dreptate.

Lumea se bucură că uite, începând cu 9 Martie, nu se mai poartă botniță pe stradă, că în sfârșit vom putea respira liber.Vom purta MCG -uri în loc de PP2–uri. Lumea se bucură că putem sta în restaurante și putem merge la spectacole. O să mergem la oaste. Lumea se bucură că nu o să le mai ceară nimeni certificate la graniță. Să vedem dacă o să mai avem.

Lumea nu a înțeles că nimic din ceea ce i se spune, nu e ce pare să fie și că nicio restricție nu se ridică fără a veni alta și mai a dracu.

Lumea nu a înțeles că pandemia despre care nu mai vuiesc televiziunile acuma, ca și când virusul a citit și el că nu mai poate ataca, face loc altor pericole mai mari cu care nu poate concura. Un cui scoate pe altul.

Lumea se bucură că a scăpat de restricțiile stării de alertă  dar nu știe încă ce va păți în situația de criză pe care guvernul tocmai a pus-o pe masa de lucru.

În pregătirea patului pe care să se așeze proiectul privind situația de criză, guvernul de troglodiți/logodiți al lui Ciucă a copt OUG 16/2022 care le dădea voie să legifereze pe repede înainte și fără a mai fi nevoie de transparență decizională, orice le bese mintea, ca să folosesc o expresie neacademică dar pe măsura minții  emitenților. Atunci gugumanii nu bănuiau ce îi așteaptă și de ce a fost modificată legea privind transparența decizională, crezând că e vorba de măsuri care trebuiesc luate împotriva virusului. Se pare că pentru guvernanți, virusul este cetățeanul român.

Proiect de lege privind predarea țării

Având patul făcut,  guvernul ne- a servit și ”locatarul”, adică proiectul de ieri prin care se înființa ”situația de criză” un concept de neconceput pentru o țară democratică,  cu o definiție atât de largă și neclară încât poate fi instituit oricând, de oricine, cu orice scop:

După cum se vede, din definiția  situațiilor de criză,  nu lipsește nimic, conform celor care au întocmit proiectul,  orice eveniment neplăcut pentru domnul Iohannis, cum ar fi pierderea unei mingi de golf la Marea Neagră, poate constitui motiv de mobilizare a rezerviștilor pentru găsirea mingii sau de instaurare a situației de criză până îi trece criza de nervi și își recuperează … paltonul.

Nu mai insist prea mult cu acest proiect, deși acolo se precizează printre altele posibilitatea ( în forma în care este întocmit proiectul) preluării puterii de către armată în situații care nu au nicio legătură cu cazurile stipulate în Constituție, ceea ce nu este numai un abuz dar și o încălcare a legii fundamentale a statului și, concomitent  sau ca o urmare posibilă, posibilitatea predării puterii de către armată unei entități sau coaliții militare  străine, ceea ce este nu doar anticonstituțional dar este considerată TRĂDARE. Stau și mă întreb cui i-a dat prin cap așa ceva și cum a putut să inițieze un asemenea proiect?

Nu mai insist, deși continutul proiectului este pur și simplu o sfidare la adresa Constituției, nu pentru că nu merită puricat și desființat ci pentru că la nici 24 de ore de la apariție, domnul Dîncu, a ieșit pe post cu un comunicat de trei rânduri, că atâta merită dobitocia prezentată drept proiect de lege și a spus ”Textul care circulă în spațiul public reprezintă o versiune de lucru a unui proiect legislativ care nu mai este de actualitate la acest moment, în forma respectivă.

Proiectele din cadrul acestui pachet legislativ vor fi reanalizate și prezentate public.”

Și cu asta, domnul Dâncu a calmat spiritele, a liniștit boborul, a înlăturat drobul de sare de pe sobă. Niciun cuvânt despre încălcarea Constituției, despre gunoaiele din capul celor care l-au conceput, despre sfidarea românilor nimic, nimic, nimic. Nici usturoi (ca să nu zic altceva) nu au mâncat, nici gura nu le miroase ”specialiștilor” care l-au conceput, care, este clar pentru oricine, provind din ministerul care a dat …. comunicatul. Și se mai miră rezerviștii cine le-a tot dat în cap în ultimii 10 ani. Aceleași minți.

Ceea ce este de toată jena aici este că domnul Dîncu a declarat că ”
Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”

Foarte ciudată declarație pentru că documentul scos pe piață era chiar foarte ”,motivat” împănat, conform procedurilor, cu impact financiar, cu tot. Să nu fi știut domnul ministru despre ce vorbește? A devenit cutumă prin minister să se vorbească pe nas.

În motivarea proiectului, se spune că măsurile sunt necesare pentru a clarifica și modifica unele prevederi care nu mai sunt …. de actualitate. Este vorba fie de apariția unor legi ”noi” adică de prin 2006 încoace(?????) fie de perimarea unora mai vechi de prin 1995(legea 80). Deci din 95 încoace, nu s-a mai interesat nimeni să actualizeze legislația odată cu apariția fiecărei schimări delege sau situație, s-au trezit acuma, când partenerul strategic vrea să întrăm în război, dar constată că nu poate prelua conducerea țării pentru că nu îi dă voie legea. Mai mult, din 2007, de când s-a scos serviciul militar obligatoriu, specialiștii militari nu au realizat că au rămas sau vor rămâne fără rezervă operativă și nu nu au luat nicio măsură VIABILĂ. Nu i-a interesat, ”ne apără articolul 5”, dar astăzi când e război, articolul 5 spune că va face tot ce consideră necesar, NU CĂ VA LUPTA PENTRU NOI SAU ÎN LOCUL NOSTRU, așa că AM FOST PRINȘI ÎN FUNDUL GOL. Au încercat ceva cu surogatul ăla de rezervist voluntar care ar fi trebuit să asigure doar cantitativ și pur teoretic, pe hârtie cifrele necesare, dar practic nici mpcar hârtiile nu sunt actualizate sau completate la necesar. cine se face vinovat, domnilor miniștri ai apărării și Sefi ai SMAp /SMG de acest aspect? Să se pregătească plutoanele de execuție, căci acesta este SABOTAJ.

Marea Coordonare

Acum două zile, presa vuia că Zelenski, supărat pe strategicii de peste baltă că l-au lăsat să lupte cu praștia, a solicitat țărilor vecine avioane. Mai mult, mister Antony Blinken secretar de stat la Departamentul de Stat american, se întâlnea cu oficiali din Polonia și Moldova, declarând că poartă discuții în acest sens.

Prin România deja se se epuizaseră dolarii și euroii de la casele de schimb de teamă că dă și România avioane ucrainienilor și ne bate nenea Putin. Ce dracu să dăm, că noi avem niște amărâte de MiG 21 care cad singure cum ajung în ploaie, iar piloții Ucrainieni nu știu să se dea cu ele oricum, ei se dă cu MiG 29.

Dar, un mare observator militar, ne anunță pe facebook, că citez:

”6 Martie 21.56

Polonia și România s-au coordonat. Ambele țări, prin oficialii lor, au răspuns că nu au permis și nu vor permite folosirea aerodromurilor proprii pentru operații militare aeriene peste frontiere.

Putin a rămas și fără „jocul” ăsta!”

E adevărat, polonezii, speriați că au fost deconspirați de strategici s-au grăbit să declare că (cel puțin la acea oră) nu căzuseră la pace, deși se purtau discuții. „Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina şi nici nu va permite folosirea aeroporturilor sale”, a anunțat guvernul polonez.

Pe mine însă m-a uimit afirmația domnului observator, privind faptul că Putin a rămas fără joc, afirmație prin care practic insinua că … solicitarea lui Zelenski a fost făcută la îndemnul lui Putin, dar polonezii și românii s-au prins și prin refuzul lor, au dejucat planul lui Putin. Această afirmație a sa mă face să cred că proiectul cu situația de criză, nu e o întâmplare. Suntem pe maini bune, armata nu duce lipsă de specialiști.

Numai că surpriză, la nici două zile de la declarația guvernului polonez, adică de ziua femeii, aflăm din mai multe surse că Polonia a decis să transfere Ucrainei „imediat și gratuit” toate cele 27 de avioane MIG-29 pe care le are în dotare, potrivit unui comunicat transmis marți, 8 martie, de Ministerul Afacerilor Externe de la Varșovia. Conform sursei citate, avioanele urmează să fie puse la dispoziția SUA și trimise la Baza militară americană de la Ramstein.”

Aparent știrea infirmă promisiunea de acum două zile, dar polonii e șmecheri. Ei nu trimit avioanele în Ucraina, ei le predau ”pentru fier vechi” SUA, în schimbul altor fiare vechi dar cu alt aliaj în ele. Și nu le trimit în Ucraina, ci în Ramstein. Deci ei se scot, căci nu le trimit în Ucraina, iar ce fac americanii cu ele de acolo, nu mai e treaba polonezilor.

”Dar asta nu e totul. Pentru că România s-a coordonat cu Polonia, tot pe data de 8 Martie,  aflăm că ”Patru elicoptere ucrainene au aterizat pe Aeroportul Iaşi marţi, 8 martie 2022, pentru o escală tehnică, având destinaţia finală oraşul Ghimbav, din judeţul Braşov. „Autorităţile ucrainene au solicitat părţii române aprobări diplomatice de survol cu destinaţia finală Ghimbav, jud. Braşov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operaţiunilor de mentenanţă la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. Aeronavele în discuţie sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate. Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iaşi, pentru escală tehnică, urmând să îşi continue deplasarea către destinaţia finală”

Până la urmă, pas cu pas, la Ghimbav au fost trimise 14 elicoptere pentru ITP. Exact acum, când Putin a specificat să audă toți vecinii că cine își pune aeroporturile la dispoziția avioanelor ucrainiene (cum au făcut romanii cu avioanele SUA când au bombardat Iugoslavia), fără să specifice dacă e vorba de avioane civile sau militare, ”poate fi considerat ca parte din conflict.”

Și asta s-a întâmplat, după ce rușii deja ne spuseseră că chestia aia cu avionul militar urcrainian ajuns la Iași și trimis înapoi poate fi interpretat ca ajutor dat Ucrainei: „Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat”

Domnul prim-ministru a ieșit pe post să spună că stai să vezi, că l-am trimis fără gloanțe și fără praștie, ca și când Ucrainienii nu mai aveau prăștii și gloanțe pentru avion. Uite cum ne mănâncă pe noi în partea dorsală și o căutăm cu lumânarea.

Cine credeți că va lua bătaie, polonezii, care au trimis avioane de luptă  dar nu direct Ucrainei, sau romanii care și-au pus nu doar aeroporturile ci și mecanicii în slujba Ucrainei ? Eu nu înțeleg, dacă tot erau civile, dacă tot nu zboară, pentru că sunt urmărite și doborâte și dacă scoate cineva un cuțit să își taie pâinea în elicopter, de ce le mai trimit la reparat ? Uite așa ca să se implice România în conflict. Nu e așa că am fost șmecheri și nu i-am făcut jocul lui Putin ? Tare deștepți suntem!

La  fundul gol

Carevasăzică SUA anunță și se ține de cuvânt că nu se implică fizic în conflictul din Ucraina, deși,  cum spunea și mister Iohannis, empatizează cu poporul Ucrainian, participă, dar NU SE BAGĂ, dar noi, românii, împinși din spate de cei care nu se bagă, dăm cu bătul prin gard, deși am văzut clar ce a pățit Ucraina, care împinsă de același partener, a sărit să se bată cu rusul, pardon ursul, deși știe că singură nu are nicio șansă. Văzând că ajutoarele promise nu mai vin, Zelenski a redus motoarele și acuma declară că cererea de aderare ”nu mai este de actualitate” ca să citez un clasic în viață și că are în vedere înainte de orice, negocierile. Până acuma pe primul loc era lupta armată, acuma prioritatea este discutarea termenilor unei păci, chiar dacă capitularea nu intră în discuție.

Văzând dinamica evenimentelor, nu pot să nu remarc că după fiecare încercare a lui Zelenski de a adopta o atitudine mai realistă pentru el și țara lui, americanii au supralicitat și au insistat față de el să nu renunțe și față de vecini(recte Polonia și România) să îl sprijine, ceea ce acestea fac, fără să realizeze că nici articolul 5 nu le va ajuta, pentru că acesta NU PREVEDE OBLIGATIVITATEA statelor partenere să intervină în conflict ci doar ” ”realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară” ceea ce inseamnă că pot să facă șie ei pentru noi ceea ce a declarat Iohannis că am făcut noi pentru Ucrainieni, adică am rezonat cu drama de la granițele noastre, am demonstrat compasiune și solidaritate.” Atât vor considera aliații necesar. Și să nu uităm două aspecte: noi nu avem armata Ucrainei iar vecinii noștri ne pândesc la toate colțurile.

Ce-și face omul cu mâna lui, nici dracu nu desface.

Oricum nu e cazul să ne bucurăm, proiectul retras, nu e abandonat este doar cosmetizat. La momentul oportun va fi redat…. țării și atunci nu va mai putea nimeni să cârâie, căci va fi prea târziu. Numai că e posibil să nu fie pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește. Suntem trimiși spre război și dezintegrare, pas cu pas.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25411170-societatea-civila-cere-avocatului-poporului-atace-ccr-oug-prin-care-legea-transparentei-decizionale-fost-modificata-complet-netransparent.htm

https://www.stiripesurse.ro/polonia-dezminte-informatiile-din-presa-nu-va-trimite-avioane-de-lupta-in-ucraina-si-nici-nu-va-permite-folosirea-aeroporturilor-sale_2275875.html?fbclid=IwAR3QZ7KIbaH9nzBIIWxp6E4nL59MRltgfPrG6cud-_2iTbqew3mx1r2wD24

https://mainnews.ro/oficial-polonia-va-transfera-ucrainei-avioanele-mig-29/?fbclid=IwAR2HZeKg3lKqBvLfiiwX7XLmIlC4TVBx0x3leh4CZLm2ByhAtUdd8alaJyo

https://www.bizbrasov.ro/2022/03/08/zelensky-brasov-romania-elicopter-ghimbav/?fbclid=IwAR1-hCMo0SlR03pTTPFq0sy6P8rZthq31GQou9_UrYyI-gjEPc2DfLO3YSE

https://www.bizbrasov.ro/2022/03/08/foto-video-elicopterele-politiei-ucrainene-au-ajuns-la-ghimbav-pentru-realizarea-mentenantei-la-airbus-helicopters/

https://www.bizbrasov.ro/2022/03/08/zelensky-brasov-romania-elicopter-ghimbav/?fbclid=IwAR1-hCMo0SlR03pTTPFq0sy6P8rZthq31GQou9_UrYyI-gjEPc2DfLO3YSE

https://adevarul.ro/locale/iasi/patru-elicoptere-ucrainene-aterizat-aeroportul-iasi-precizarile-mapn-video-1_62273ec65163ec4271ed7181/index.html

https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25414961-rusia-ameninta-din-nou-orice-tara-care-pune-dispozitia-ucrainei-aeroporturile-poate-considerata-parte-din-conflict.htm

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

27 Raspunsuri la Un proiect expirat și un stat eșuat

  1. geofreeland

    Să ne întrebăm, noi cetățenii, vrem război? Păi nimeni nu vrea. Dar cine vrea să ne bage și de ce? Sau se vrea a transforma țara în poligon?

  2. neacsum

    @Geofreeland,
    Cei care vor razboi sunt la mii de km distanta, ei doar baga batul si toarna gaz peste foc. Cei care le fac jocul si le executa ordinele au case cu adapost sau buncare la serviciu, si-au mutat familiile, au bani in conturi straine, proprietati in tari neutre sau ferite. Ceialalti, sa se inchida in subsolurile blocurilor.

  3. Ca sa obtii sau sa castigi niste bani trebuie sa existe o situatie: razboi, calamitate naturală, pandemie ca sa se pompeze si ca sa se poata sifona bani!!!!! Asta e interesul meu pentru oamenii de afaceri!!!!

  4. Sergiu

    D-le geofreelnad, intrebarea corecta nu e daca „vrem razboi” ci „vom fi implicati oricum – fara sa vrem?” Si, daca se va intampla si asa ceva, ce optiuni vom avea? Armata noastra poate duce un razboi – de orice fel, fie si de guerilla? Avem macar cativa oameni capabili sa duca un razboi – la comandament ma refer? Daca nu, indiferent de inzestrarea armatei, vom arata exact ca un catel mic care latra alaturi de un caine/stapan mai mare langa el, dar, odata cu plecarea respectivului, ne facem mici si bagam coada intre picioare. Daca ne vor lasa macar optiunea asta. Pe un dusman care se bate eroic, cu bune, cu rele, il mai poti respecta (banuiesc acum ca rusii ii privesc cu alti ochi pe ucrainieni). Pe un las il arzi cum vor muschiuletii tai. Personal, daca ideea de razboi capata consistenta, nu m-as duce in ideea ca vom castiga, ci ca ii putem convinge pe rusi ca nu suntem sat fara caini. Poate merge. Daca nu, vor avea grija sa ne explice rusii greselile pe care le-am facut anii acestia.

  5. y

    Doar nu vreți ca honor guvernul româniei să nu-și îndeplinească obligațiile asumate prin tratul de cooperare militară cu o țară vecină și prietenă și care acum se află în nevoie?! Că românia ar putea avea un rol istoric și să nu alimenteze un conflict, nu cred că are vreo importanță pentru conducători, chiar cu riscul de fi cauza pornirii celui de-al III-lea RM care ar putea șterge de pe hartă nu numai românia, dar și o mare parte a lumii. Oricum ar fi, vom intra în istorie!!!
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/244458

  6. geofreeland

    @y Poate ne spui ce ai vrut să zici. Nu de alta dar scrii România cu literă mică. Iar cu obligațiile, noi ne-am obligat la greu, am plătit și în avans. Cu tot respectul, poate reformulezi, să înțelegem și noi populimea neîntrebată de „aleșii” lor.

  7. geofreeland

    @Sergiu Am explicat și am perorat în pustiu că suspendarea serviciului militar e o mare greșeală. Prin 2006 cred, Tăriceanu afirma că nu mai avem nevoie de armată justificând nealocarea de resurse armatei și industriilor de apărare. Ca prim-ministru, iresponsabil,e de acuzat. Apoi, în corul derbedeilor, unii chiar puși pe liste de partid, a început ofensiva împotriva militarilor care ține inclusiv până astăzi. Nici acum nu se dezic. Nu se vrea a avea o adevărată armată națională. De ce, mă întreb retoric. Cine și pentru ce se impune acest lucru? Văd un președinte care solicită trupe străine la noi. Semn al unei neputințe clamate și recunoscute tardiv și juridic și anti- constituțional, confirmând șapca roșie.

  8. neacsum

    @Geofreeland,
    Daca Romania ar avea o armat[ proprie dotata, instruita, platita, cu ofiteri capabili in fruntea ei, CE ROST AR MAI AVEA TRUPELE AMERICANE ? Sa fim realisti starea deplorabila a armatei a fost comandata, dirijata, dusa la indeplinire de si sub atenta indrumare a strategicului care nu avea motiv sa isi faca baezele aici, daca noi am fi avut industrie de aparare proprie, comandanti competenti si patrioti, preocupari pentru instruire si formare de militari adevarati activi si in rezerva.

  9. Gigi

    Nu trebuie să fii un mare deștept pentru ati da seama ce politica au dus în ăstia 30 de ani cei care s-au perindat prin jilțurile puterii de la noi.Am asistat pasivi cum o mâna de oameni au strans averi si sau inbogatit in timp ce tara se rostogolea spre fundul prapastiei si acolo,in fundul acelei prapastii,se afunda in mocirlă.
    Acuma,ne uitam sa ne apere altii.Deznodamântul il vom afla si il vom simti pe pielea noastra,cei care am ramas aici printre hiene si animalele de prada.Cum se spune:”Ultimul ramas stinge lumina”.Eu,inca mai sper ca nu!

  10. neacsum

    E de tot râsul. După ce trimisul Departamentului de Stat American, Antony Blinken s-a întâlnit si a explicat clar la tv că a solicitat Poloniei și Moldovei să sprijine Ucraina cu Avioane de luptă, după ce Polonia inițial a discutat ipoteza, apoi a anunțat că nu va da avioane Ucrainei, apoi a revenit si a spus ca va da 47 de aviaone MiG 29, dar nu Ucrainei ci Statelor Unite , ca aceasta să le dea cui vrea, după ce Germania a anunțat că Polonia poate să le trimită oriunde, numai la Ramstein nu, uite că SUA, prin purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, anunță că … stați jos… : ” „Nu ne este clar dacă există vreo rațiune în spatele propunerii. Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu alți aliați din NATO pe acest subiect(…)dar nu credem că propunerea Poloniei este fezabilă”.

    Bă esti prost? Adică ei,AMERICANII UMBLA PE LA TOTI EST-EUROPENII SA II ROAGE, CONVINGĂ SA LE DEA AVIOANE UCRAINIENILOR, IAR CAND UNUL ACCEPTA SA CEZEZE AVIOANE, DAR SA LE DEA EI AMERICANII, PROPUNEREA NU ESTE FEZABILA, NU ESTE RATIONALA. Dar daca trimiteau polonezii direct in Ucraina si intrau in razboi cu rusii, era fezabila si rationala.

    THIS IS AMERICA !
    https://mainnews.ro/sua-respinge-propunerea-poloniei-de-a-trimite-avioane-mig-29-in-ucraina/?fbclid=IwAR1wUVR0TlMn7ak3DWV2CS_eg_Zkp7IDIUR1uRPr644_DQBQ8BpxjGmZ6rY

    PS: Ma indoiesc ca ucrainienilor, victimele promisiunilor americane, le arde de ras.

  11. akord 75

    Ca veni vorba,nu ca mi-ar place de vorbitori
    https://www.youtube.com/watch?v=RfCzrGJupJM

  12. akord 75

    credeam initial ca e vreo porcarie
    mi-am schimbat parerea dupa 2-3 minute

  13. Pingback: Punctul pe ”I”/129 !!! Opinia unui specialist versus proiectul ” STAREA de CRIZĂ” inițiat de ” statul eșuat” de Klaus WERNER Johannis gestionat . | Alioşa ” File de Jurnal ”

  14. Sergiu

    @geofreeland9 martie 2022 – 15:41
    Daca aveam armata nationala, puteam emite pretentii ca tara, iar „partenerul” n-are nevoie de asa ceva. Deci, lipsa armatei nationale – cu scoaterea serviciului militar obligatoriu (eu am prins ultima tura, mi s-a oferit sansa sa nu il fac, dar nu mi s-a parut o idee buna) a fost in cel mai bun caz o idee proasta si in cel mai rau tradare de tara.
    Cu polonezii, au intors-o frumos (cine isi imagineaza pe Werner-cap-de-lemn facand la fel? ala ar fi scuturat din capastru si ar fi zis „da, sefu'” – iar noi am fi intrat in conflict direct cu vechiul din-nou-viitor vecin), iar usandezii n-au marsat, ceea ce arata limitele cu care lucreaza tovarasii vestici – si la ce ne putem astepta toti.
    Rusii sunt extinsi putin in momentul acesta. Un contraatac urainian a rupt liniile rusesti la Voznesensk. Desi comandamentul ucrainian e in degringolada, iar bruiajul rus e in functiune, ucrainienii se mai zbat inca, desi sunt mai mult sau mai putin incercuiti, gratie ajutorului informational usandez. Atat pot aliatii, atat dau, adevarat, pe spezele ucrainienilor. Aviz amatorilor. Imi imaginez ca, daca aveam o armata incadrata de ofiteri capabili, werner nu mai oferea asa nonsalant ajutor ucrainienilor.

  15. Ioan

    Afirmația că „daca am avea o armata proprie bine dotată și instruită” nu am mai avea nevoie de trupele americane, este o afirmație de gogoman idiot! Pentru același fapt că echipele puternice de fotbal au în componenta jucători din cele patru zări și câștigă trofee la greu, pe când fotbalul românesc investește în „pitirci, prepelițe,aluigheorghe și amarghioalei” băieți buni dar cu doi neuroni la prima generație în pantofi, care când vin la „idolul” din Pipera îi pupa mana pentru câțiva euroi și apoi își arată ” valoarea” pe teren!Constat mereu, pe acest blog, comentarii ale unor cadre militare cu neuroni și pregătire cu care ți-ar frica să ieși în lume cu ei, chiar la un restaurant, că te fac de râs! De unde îi scoateți domnule colonel?

  16. REZERVISTUL

    @sergiu
    Esti total incoerent in ceea ce afirmi!

  17. neacsum

    Nimeni nu se poate apara singur in fata unor mamuti, cum e Rusia. Nici SUA nu indrazneste sa provoace ursul si sa intre in conflict deschis. Asta asta insa nu inseamna ca trebuie sa ne bazam pe armatele altora, si sa ne batem joc de armata proprie, cum a facut Romania. Daca nici acuma dupa experienta cu Ucraina, cu avioanele, cu ajutorul, cu aderarea la NATO nu tragem concluziile logice si continuam sa contam pe sprijinul partenerilor strategici batandu-ne joc de propria armata inseamna ca Tutea a avut dreptate 100%.
    @Ioan,
    Poti face echipe fe club cu cativa jucatori din afara, DAR NU ECHIPA NATIONALA. Avem jucatori de fotbal care joaca in ”fotbalul mare” asa cum avem si ofiteri scoliti in scolile NATO. Ceea ce nu ati retinut dvs este pricipiul GIGO din teorema lui Murfy privind computerele. La om, ca si in computere, pentru ca omul este un coputer scapat de sub control, cand il programezi sau setezi, trebuie sa tii cont defenomenul GIGO : gunoi introduci, gunoi obtii.

  18. Sergiu

    @REZERVISTUL 10 martie 2022 – 13:03
    Se poate. Daca explicati ceva mai mult cu ce anume sunt incoerent, poate pot elabora.

  19. geofreeland

    @Ioan Despre fotbal, e o afacere și-ți cumperi pe bani grei jucători străini ca să faci bani. Comparația cu armata denotă prostie. Scuză-mă dar ești pierdut înspre derizoriu. A compara astfel de lucruri este impardonabil și mă întreb dacă ești român. De ce nu susții a înlocui armata națională cu o armată privată, românească, de mercenari. Să lupte pentru ce? Singura lor motivație ar fi banul. Așa se apără o țară?
    De fapt, țara cui? Uită-te la elvețieni, ei sunt neutri, uită-te la finlandezi, ei sunt neutri, uită-te în toată lumea, toți au armate naționale, iar dumneata susții mercenariatul? Ca o echipă de fotbal? Jalnic.

  20. geofreeland

    @Rezervistul Te rog, nu da cu piatra și fugi. Explică-te în ce afirmi radical, sentențios. Dacă poți, dacă nu, stai planton schimbul 3.

  21. akord 75

    @Ioan
    Sincer?
    Mi-ar fi rusine sa ies cu dumneata la o bere(sa zicem) atat din pricina limbajului golanesc ca care te adresezi lui Sergiu, cat mai ales ideilor putine,spre inexistente pe care „le emani”….ca sunt si fixe e de la sine inteles
    Uite unul pe care nu-l iubesc dar nici nu-l urasc tocmai merita sa-ti castige „ura” specifica celor spalati pe creier, de propaganda.Iar eu tocmai pt asta l-am apreciat.
    I s-a propus cu insistenta in data de 24 feb. si imediat dupa,sa primeasca trupe NATO pe teritoriul national.Respectivul a raspuns cu naivitate jucata si cu umor:
    „Trupe NATO in Ungaria?? Nu-i nevoie! Avem deja trupe NATO aici ,e chiar armata maghiara”
    Pt chestia asta eu l-am apreciat.Ref. la NATO si la vestitul art 5,reciteste ce a scris „neacsum”
    Eu consider ca articolul ala „nambă faif” ofera „toate garantiile” fara sa ofere de fapt nimic,chiar nimic….citeste,citeste ca nu doare!

  22. akord 75

    Ioan
    Deasemenea, cu cat avem o armata mai slaba cu atat aliatii vor fi mai reticenti in a ne ajuta chiar daca initial ar avea tendinta sa o faca….vazandu-ne niste”slabaturi” se vor gandi nu de 2x ci de „n”x daca s-o faca sau nu.Si de aici incep calculele reci si pragmatismul.Restul e sentimentalism ieftin

  23. akord 75

    Ioan
    vezi ultima si cea mai noua
    „saga” cu MiG-urile poloneze si usandezii.In final nu stiau care si cum sa „se spele mai repede pe maini”.Si cica sunt „firme serioase” dom’le:)))

  24. akord 75

    Pe mine cand „nu ma duce capul” si nu reusesc sa inteleg, pur si simplu nu recunosc,prefer sa spun ca celalalt e „incoerent”
    Convenabil nu? 😃

  25. neacsum

    Cum o fi trecut drona asta peste vestitele sisteme de supraveghere ale NATO, pana in Zagreb ???
    ”O dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri în capitala croată Zagreb, fără să provoace victime, a anunţat portalul de ştiri 24sata, care a citat o comunicare a Ministerului de Interne croat ce menţionase prăbuşirea unui obiect neidentificat, relatează EFE, scrie Agerpres.
    Potrivit poliţiei, deocamdată nu există informaţii cu privire la răniţi, însă mai multe automobile parcate în apropiere de locul prăbuşirii au fost avariate. Agenţia de presă croată Hina a transmis că poliţia a deschis o anchetă după explozia ce a răsunat în zona rezidenţială Jarun, din Zagreb, la scurt timp după ora locală 23:00. Ministerul de Interne croat a menţionat că la locul incidentului au fost găsite resturi ale unei aeronave, două paraşute şi s-a format un crater de mari dimensiuni.
    Aproape de miezul nopţii, la Zagreb s-au auzit un zgomot puternic produs de un aparat care survola oraşul şi apoi o explozie uriaşă. Primii martori oculari au distribuit mai târziu pe internet fotografii cu un crater de mari dimensiuni, două paraşute rămase agăţate în copacii din zonă şi resturile unei aeronave cu însemne în alfabetul chiliric, care nu este folosit în Croaţia, şi o stea roşie. Portalul de ştiri 24sata a relatat că, după ce s-a uitat la fotografii, Tyler Rogoway, expert în aviaţie militară şi editor al portalului War Zone, a ajuns la concluzia că este vorba despre o dronă de recunoaştere Tu-141 Struj.
    Acest aparat de fabricaţie sovietică, folosit în anii 1970 şi 1980, a fost modernizată de Ucraina şi folosită începând cu anul 2014. Drona a fost avariată şi a ajuns până în Croaţia, care nu are graniţă comună cu Ucraina, survolând fără a fi detectată circa 700 de kilometri din teritoriile Ungariei şi Croaţiei.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/o-drona-ucraineana-de-recunoastere-s-a-prabusit-la-zagreb-la-fata-locului-s-a-format-un-crater-de-mari-dimensiuni-1867881

  26. akord 75

    Eu am aflat de ce a venit kamala.Chiar ea a spus:
    Am venit aici pentru ca s-o reintaresc….

  27. Liviu PO

    @
    Aia din AWACS jucau solitaire…