Mâine, 14.07.2020, Comisia pentru Apărare Ordine Publică și Securitate Națională trebuie să discute și să întocmească raportul pe cele două proiecte de lege privind modificările la L223, respectiv plx199/2020 și plx221/2020 .
După cum am mai spus și cred că se știe de către marea majoritate a celor interesați, cele două proiecte se cam bat cap în cap, având același obiect de intervenție și în plus, mai există și o a treia variantă, cea propusă de OUG Ciucă, inițiată în noiembrie 2019 după o colaborare ceva mai fructuoasă între Ministerul Apărării și Forumul structurilor asociative. Respectivul proiect, cu a sa anexă 2 ar fi fost cea mai corectă variantă ( este punctul meu personal de vedere) pe calea apropierii valorilor pensiilor militare și deși nu era perfect nici el, ar fi fost totuși mai aproape de ceea ce doreau cei defavorizați. Din păcate proiectul a fost sabotat, așa cum am mai spus de către ministrul de interne (și mă întreb de ce sindicatele din MAI, respectiv domnii Coarnă, Surugiu și ceilalți lideri sindicali din MI mai vocali, NU ȘI-AU EXPRIMAT ABSOLUT DELOC PUNCTUL DE VEDERE PE ACEST PROIECT, lăsând totul în seama lui Vela și tăcând și ei suspect de suspect, pe acest subiect, ca și CCR pe subiectul controlului la Casele de Pensii Sectoriale din cele două ministere).
Finalmente, Guvernul a trimis un punct de vedere pe cele două PLX-uri care vor fi discutate iar acesta este negativ. Proiectul PLX 221 este în totalitate refuzat de MAI, Guvern și MApN iar proiectul PLX 199 a fost, după lupte seculare, amendat de mai multe… creioane astfel că mâine, deși nu este trecut pe pagina CD ca subiect de dezbatere, se pare că va intra în atenția Comisiei pentru Apărare care trebuie să facă un raport împreună cu Comisia pentru Muncă.
Iată cum arată la această oră proiectul, așa cum va intra în dezbatere:
Menționez că au fost propuse mai multe amendamente, de către :
- Senator Stefan Mihu- cu verde
- Un grup de parlamentari PSD – cu albastru
- MApN – cu lila
Știu că este un document stufos, este imens, peste 30 de pagini, dar nu pot scoate nimic din postare pentru că cititorii trebuie să știe tot ce se va discuta , cine și ce propuneri a făcut.
Vă doresc răbdare și spor la … studiu. Nu voi concluziona, mă mulțumesc să vă prezint documentul, urmând ca discuțiile și analizele să le fac după ce acestea vor fi discutate, acceptate sau nu în comisii. Indiferent ce se va decide acum, mai e mult până departe, votul final este cel care va decide și nu se știe ce va fi până atunci sau când va avea loc. Cert este că orice ar declara unii sau alții, NIMENI (DINTRE DECIDENȚI) NU PREA DOREȘTE CU ADEVĂRAT REZOLVAREA PROBLEMELOR, IAR CEI CARE DORESC NU AU PUTERE DE DECIZIE SAU NU AU PUTERE DELOC.
Iată care sunt amendamentele propuse:































Aceasta “inflație” de proiecte/propuneri aduce in derizoriu scopul principal, respectiv eliminarea inechităților între “leaturile” de pensionari militari!
Sunt convins ca in acest context social/ politic/sanitar nu se va mișcă nimic in domeniul pensiilor militare.
In curând va fi pronunțată decizia CCR privind neconstituționalitatea taxarii pensiilor speciale, context care va devia atenția opiniei publice și implicit a clasei politice astfel ca subiectul modificării legii pensiilor va deveni caduc pentru o încă lunga perioada!
Legislația pensiilor militare se va modifica doar după 01.01 2022 !!!
@Pop Iuliu ‘Om mai trăi până în ’22? Cam asta e problema. Și ce, poate în 2023, 2024, 2025…Și la calende, poate. Câtă nesimțire politică! Votați fraților, „normalitatea” ăluia. De fapt, e o vorbă, „fost-ai, lele, cât ai fost…”
Trezorierii armăsii așteaptă să ne mai rărim pe cale naturală ori ajutați de” contravirus”.Până-n 2023-2024 anexa 2 Ciucă reprezenta o gură de oxigen .Mulți dintre noi vom rămâne cu onoarea nereperată chiar dacă juma’ de viață am bătut monedă pe dânsa.Mulțumim pentru efort și informare șefu!
Cred ca nu intamplator se discuta cele 2 proiecte azi, cand se va lua, posibil, hotararea cu impozitarea pensiilor peste 7000 lei. Din ce se spune, CCR nu prea are alte variante decat sa recomande mai multe trepte , impozite mai mari de la 10.000 lei in sus si cota cea mai mare sa nu depaseasca un plafon de ex. 65%(modele sunt destule in tarile UE si NATO, cu cote mari si f mari la cuantumuri mari).Cred ca se va alege un proeict care sa cuprinda si articole din celalalt, Legislativul nu se mai poate compromite iremediabil cu jumatati de masura dupa atatea tergiversari si amanari.
De data aceasta merg pe lila.
se poate face egalizarea pensiilor militarilor după ce noi, cei născuți mai demult „vom ieși din sistem pe cale naturală!”…
Nu se pune problema unei egalizari a pensiilor militare , cred ca se urmareste sa se ajunga la diferente rezonabile intre acelasi grad, aceeasi functie, vechime,aceleasi conditii .Acum, un cdt de U sau MU are in caz bun cca 1000 euro iar altii, cu functii mai mici, vechime mai mica , fara functii in unitati operative au 2000 euro, 3000 euro ori mult mai mult ceea ce e inadmisibil! Nu mai amintesc de magistarti cu a lor pensie medie de peste 19000 lei, SFIDARE TOTALA !
Realitatea aceasta este (diferente enorme intre pensii la aceeasi situatie juridica)este cunoscuta de cei de la butoane! Cei cu bla bla bla nu cred ca mai au sanse mari. Cand au fost inghetate toate pensiile militarte, indiferent de cuantum au tacut malc, nu le-a pasat de cei cu pensii mici si medii, acum vor suporta consecintele. Lor le convenea inghetul la cuantumuri de peste 10.000 lei!
Acei indici de corectie sunt facuti cu curu’! Indicii nu determina nici pe departe corectarea decalajelor! Ar fi trebuit ca repere sume numerice fixe, nu indici de corectie!
Am sa dau exemplu. Pt. cei pensionati in perioada 01.01.2010-14.09.2017 se aplica indice de corectie 1, adica nu beneficiaza de nici un leu in plus la pensie. Da. Dar in perioada respectiva avem de exemplu adjutanti pensionati si cu 3000 lei si 12000 lei. Sau colonei pensionati si cu 5000 si cu 15000 lei. Unde este corectia?
La fel, in cazul celorlalte perioade. S-au trecut ca moții cu cel mai mare indici de 1,35 cei pensionati 01.01.2000-31.12.2004. Iar cei pensionati fie mai inainte, fie dupa au indici mai mici. Da, dar pensiile au fost actualizate in 2008, asadar toti cei pensionati pana in 2008, au cuantumuri uniforme. Iar acum la indici, cei cu 1,35 vor avea pensii superioare celor cu indici 1,00–1,30. Aici nu doar ca nu se mai corecteaza vreun decalaj, ci se formeaza unul.
De rahat!
@Gelu.Sunt provizorii lindicii,pånă la actualizarea din 2023-2024.Oricum nu cred că-i vedem cu tragerea de timp.Iar în 2023 apare altă motivație pentru neaplicare și dispărem majoritatea.Partea proastă că ne petrecem ultima parte a vieții cu cereri,mitinguri,procese,avocați să avem și noi activitate să simțim că trăim.Sindicatul,asociațiile scop de divizare ,îndrumare controlată!
De unde vor lua banii ?
A ieșit acum nazistul la TV speriat că procesul de exterminare a sclavilor lași a început să aibă sincope datorită și sparlamentarilor PSD care nu vor să fie mâncati de guvidul ‘iluminat’;
Banii ii vor lua de la cei cu f multi bani, ptr că sunt destui și bani și oameni și instituții bugetare. Mi-am distrus sănătatea în cei 31 de ani de cadru militar activ, sa am o pensie sub 3000 de lei(2015), rușine să le fie la toți cei care ne-au condus și politic și militar. Pensia militară este de pe timpul lui Cuza și nu este pensie speciala, cum au batjocorito „politicul” românesc. Oare mai exista vreo tara, in care oamenii politici și cei militari să-și bată joc in acest hal de rezerva armatei, care în orice moment poate deveni activă și in orice moment poate să-l apere pe cel din palatul Parlamentului, pe cel din palatul Victoriei, pe cel de la palatul Cotroceni sau pe cei din sediul MApN! Acea anexa cu cuantumul brut de referință al pensiei ar face mare dreptate între pensionari. Sa de-a Dumnezeu să se aplice de la 1 ianuarie 2021.
Interlopii CCR ai coloniei făcută din căcat au găsit soluția ca să nu chiar piardă nici un leu salarii și pensiile grase pur mafiote! Înca o amânare lunga;
În septembrie CCR va amâna din nou chiar dacă căcatul pute rău rău de tot!
Imi permit sa vin cu niste precizari:
– Pl x nr.199 inca nu are avizul Guvernului, dar este previzibil ca va fi Negativ.
– Comisia de Aparare va intocmi un Raport preliminar de Adoptare cu Amendamente Admise si probabil si Amendamente Respinse,cu propunere de Adoptare pentru Pl x 199 si Respingere pentru Pl x 221/2020.
– Comisia Juridica si Comisia de Buget inca nu au discutat si n-au dat avize la aceste proiecte.
– Comisia de Munca trebuie sa intocmeascaa Raportul comun tinand cont de Raportul Comisiei de Aparare.
Urmeaza dezbaterile in sedinta de plen a CD într-o noua sesiune extraordinara in perioada 16-31 iulie !
In Comunicatul de presa al CCR din 14 iulie 2020, se spune :
„…Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională a decis amânarea dezbaterilor pentru data de 30 septembrie 2020.”
@Titi. 1. Se pare ca unul din cele 2 proeicte va fi adoptat cu elemente din celalalt(indicii de corectie vor fi, e clar pana la proba oontrarie) indiferent de pdv Executiv.Cred ca pana la finele lunii iulie a.c. ser va transa.Indicii de corectie vor rezolva macar partial diferentele enorme de acum. Cred ca se vor aplica incepand cu octombrie 2020.
2. Era pervizibila amanarea de catre CCR a deciziei! In fond ei sunt in conflict major de interese ! In sept. ,vor nu vor ,trebuie sa decida! Cu cat mai tarziu cu atat mai rau pentru cei cu pensii de 5 cifre deoarece structura Legislativului va suferi modificari majore in sem. 2(alegeri)ceea ce poate trimite in istorie pensiile speciale, nu impozitate progresiv pentru o perioada limitata(cum se preconizeaza acum)!
Se pare că astăzi nu a fost pe ordinea de zi a niciunei comisii acest proiect de lege….
O fi un Fake NEWS?
Un lucru cert este că s a amânat decizia CCR pe legea taxării suplimentare în afara impozitului cu 10% sau 85%
Puteți cauta pe acest link..
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18515
Eu va spun doar atât…
NU VA MAI ASPEPTATI CA PENSIILE BRUTE SA FIE ACTUALIZATE LA NIVELUL SALARIILOR BRUTE DIN ACTIVITATE…
DACĂ AR FI AȘA ADICĂ.. DACĂ S AR ELIMINA PREVEDERILE OUG 59 ȘI LA ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE ȘI LA PLAFONAREA LA NET… PENSIILE NETE REZULTATE DUPĂ IMPOZITARE AR FI MULT MAI MARI DECÂT SALARIILE ACTIVILOR…. ASA CUM SE ÎNTÂMPLĂ ACUM LA MAGISTRAȚI, CEEA CE NU ESTE CORECT…. AR FI CU 25% MAI MARI DECÂT SALARIILE PENTRU CA CRESTEREA SALARIILOR BRUTE DIN 2018 NU S A REGĂSIT ȘI ÎN NET….
VA DAȚI SEAMA CA HEMORAGIA DE A IEȘI DIN SISTEM VA FI ȘI MAI MARE..
TOTI PENSIONARII MAI ÎN VÂRSTĂ VOR ECHIVALAREA PENSIILOR BRUTE CU BRUTUL SALARIILOR DIN ACTIVITATE DAR UITA CA LA PENSIE DIN BRUT SECRETINE DOAR 10 % IAR DIN SALARIUL ACTIVULUI SECRETINE 41,5 %…
ACUM JUDECAȚI CUM ESTE CORECT.
EU SPUN CA ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE MAI VECI DE 2017 AR TREBUI FĂCUTĂ PRIN COMPARAȚIE CU PENSIILE NETE..
Tavarisci pampiliu ne spusesi ceva din putzul gandirii proprii? Mai citeste de 3 ori ce ai scris si vezi ce se intelege! Ca ex. cum poate o pensie de 3500 de prin 1999 sa depaseasca salariul unui activ similar? Ne luminati tavarisci?
@Pompiliu,
Pompilica draga, ca sa citez o replica cumoscuta, esti dezinformat. Cele doua legi se discutara…
Pompiliu este corijent.Lasati-l in plata domnului.Omul vorbeste ca sa nu taca.
Daca se discutară,care este verdictul ?
Cred ca- Cuantumul brut de referinta – varianta Ciuca ar fi corecta.
POMPILIU FĂ-MĂ SĂ CRED CĂ EŞTI MILIŢIAN ŞI NU MILITAR.CU AŞA POSTĂRI ALE TALE, MĂ MIR CUM DE ĂŞTIA NU NE IA ŞI BANII DE ÎNMORMÂNTARE NU SĂ NE IMPOZITEZE DOAR CU 85%.
Am mai spus.Pânã nu se va rezolva cu impozitarea pensiilor mari,nu se va misca un deget in ce ne priveşte.
Vã spun din surse sigure.
In ce priveşte proiectul aratat mai sus,Anexa 2 face diferenţa. Indicii de corectie,o magarie,nu stiu a cui marcã.
Ce am mai observat,este faptul cã MapN propune tot magaria facuta in OUG 57,adicã in cele 6 solde/sal.sa fie excluse acele elemente sal.cum le-a tãiat Ciolos prin art.40/OUG 57.Sà nu mai vorbesc de termene de aplicare şi altele.
Cred,şi este pãrerea mea personalã,cã se trage de timp.Scorul este 2-o pentru Guv.si se aşteaptä fluierul de final al meciului Guv-Pens.militari.
ANEXA 2,
ESTE CEA MAI BUNA MASURA CARE SE VA LUA ACUM,RAPID ŞI VA INCEPE PRIN A SE FACE DREPTATE,CUM DE FAPT A SI PROMIS MINISTRUL APARARII CÂND A AVUT ACEA INTÂLNIRE CU SEFII DE ASOCIATII.
Am mai spus,INDICII DE CORECŢIE,este cea mai mare magarie,nu face altceva decât sã adânceasca nedreptáţile şi aşa existente de ani de zile între pensionari.
Sã militam pt.Anexa 2,dupã aceea Actualizare.
Altfel, ne vom zbate in mocirla care ne-a bagat Boc,Olguta şi alţi farisei.
Domnule Neacșu… Ceea ce am scries eu în legătură cu pensiile militare A FOST CORECT .. Cred ca am avut 100% dreptate..
Citesc câteodată.. Cau de mai multe ori.. Acest blog și rămân uimit…
În afara de cei care au ieșit la pensie înainte de…. Nici nu mai știu 2000…2009..
Oricum niște pensionari militari câte au avut vechime militară de cel puțin 25 ani……. Scuze MULT MAI PUȚIN SE 25 ANI MILITAR. ATUNCI CU SIGURANȚĂ AU PENSII MICI…..
@Pompiliu,
Eu am spus ca esti dezinformat in ceea ce priveste discutarea celor deoua legi, ca spuneai mai sus ca nu s-au discutat.
@pampiliu. Ceea ce ai scris d-ta pote fi adevarat(dar nu 100% in nici un caz) pt cei iesiti la pensie dupa 2016, in nici un caz pt cei pensionati prin anii 2000, pana prin 2010 .Nici dupa 2010 nu poate fi real 100% asa ca nu mai sustine aberatii , nu vezi ca dai in gropi? Uimeste-ne si lasa-ne!
Am mai spus ca in acest moment varianta cea mai bună este anexa 2. Ceea ce mă neliniștește este din nou aplicarea cu 01.01.2021. Putem păți exact ca și cu L 223 , să vină un nebun în decembrie și să modifice legea. Eu vă propun să luăm toate măsurile pe toate blogurile și siteurile militare pentru că militarii în rezervă să,,inunde,, camera deputaților cu cereri ca prevederile legii să se aplice de la data publicării în Monitorul Oficial.
@Micutul, vazusi legea publicata in MO ? Mai este drum lung pana departe; asta sa fie ultima noastra grija, termenul de 01.01.2021 este foarte bun !
Pana atunci se hotărăște si soarta Taxarii suplimentare a pensiilor militare !
@Titi
Eu am spus să facem propuneri. Probabil că tu nu ai gustul amar al modificării L223 cu OUG 57 altfel sunt sigur că te-ai gândi de două ori înainte să spui chestia asta . Exact asa am pățit cu 223. A fost promulgată în vara cu aplicare de la 01.01. Cu 28 de zile înainte de aplicare a fost făcută praf de Ciolos.
Uitându-mã pe acest proiect in dezbatere la parlament,reprezentanţii M.Ap.N recunosc cã 68% dintre beneficiarii L.223 au fost paraditi şi au rãmas cu cuantumul mai avantajos calculat/recalculat pe legea civilã,dar nu pe legea 263,ci pe legea 119/2010 cum au specificat.
Aceştia,ori nu cunosc,ori se fac cã uitã 😌,deoarece cu toate cã aceste douã legi au fost emise in acelaşi an 2010,au diferit modul de calcul,20 de ani contributie pe legea 119,20-30 ani contributie cei ieşiţi pe legea 263 in functie de luna şi anul nasterii fiecaruia dintre bebeficiar(PENSIONAR).
Este un amãnut trebuie ţinut cont şi nu trebuie dus in derizoriu.
De aceea spun cã Anexa 2 ar face dreptate pt.toata suflarea ostaseascã,eliminând nedreptaţile care au fost,sunt şi vor ramâne dacã nu se va ţine cont de aceasta.Sa fie f.clar,numai aşa se vor echilibra pensiile in functie de
anul iesirii la pensie si legea care a operat in perioada respectivã.Nu este posibil ca cineva având acelaşi grad,funcţie şi vechime,dar ieşit mai demult,pe lege diferitã sã aibã pensie mult diminuatã in comparaţie cu cel ieşit dupã 2016,de exemplu.
Acest fapt a fost posibil datoritã faptului cã au fost interese,iar cei care au contribuit la emiterea legilor nu au ţinut cont de acest lucru,au ţinut cont numai de un lucru,acela de a avantaja un grup restrâns de persoane care au beneficiat de legea respectivã.Daca se doreşte a se face dreptate,acum e momentul,iar cei care sunt înditruiţi sã facã acest lucru sã nu mai aplece urechea la fel de fel de indivizi care au interesul ca sã nu se indrepte nimic tocmai pentru ca sã nu li se afecteze drepturile obţinute prin tot feluri de magårii tipic românesti.
@Nicolae. Se imparte la 20, 21, 22, 23, 24, samd functie de anul nasterii nu la toti la 30 ! Apoi, pentru cei cu impartirea la 21, 22 etc sunt niste coeficienti anuali de corectie care mai compenseaza .Pensiile celor de dupa 2010 sunt oricum mult mai mari fata de cei anteriori, la aceleasi conditii-grad, functie, vechime, grupe.
Esential este ca avem o Lege 223/2015 aprobata de Legislativ si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei , lege care nu a fost nici un moment aplicata.Au fost aplicate nite surogate. La civili, in fiecare seara se face tam tam ca pensiile trebuie marite cu 40% altfel e taiere-nerespectarea legii aprobate de Parlament! Militarii(in mare parte) tac chitic , la ei nerespectarea legii de 5 ani e clara ca lumina zilei!
Cea mai gravă acuzatiecare te poate condamna la ieșirea din morga în sac de plastic formol( din noua lege)
al celui de al patrulea Reich este cumva infracțiunea de ‘suspect de guvid’?
Pe siteul snppc apar elemente concrete cu discutiile de ieri(nu pot sa spun ca sunt verificate ). Ceea ce frapeaza este impotrivirea mapn si mai la majoritatea articolelor din PLX 199 pe motiv ca ar reprezenta un efort financiar major asupra bugetului bla bla bla. In acest fel, imensa majoritate a rezervistilor cu pensii mult sub 7000 lei vor fi obligati a sustine aplicarea , pe repede inainte , a IMPOZITARII PROGRESIVE – ca sa fie bani pentru toti nu numai pentru imbuibati, lacomi si fara nici un spirit de camaraderie, cu pensii de peste 10.000 lei!
Bazil ce spirit de caramaderie să aibă foștii pupincuristi acum ‘rezerviști’ șmecheri cu pensii de peste 10.000 de lei?
@Bazil
Cînd spun ceva,nu spun aşa ca sã mã aflu în treabã sau de dragul sã sriu şi sã dezinsformez publicul.
Am spus cã cei ieşiti cu L.263 li s-au împãrţit punctele obţinute la 20-30,cnf.anexei 6,în funcţie de anul şi luna naşterii,nu la 20 cum s-a procedat pe L.119.
Punctele au fost obţinute cnf.aceiasi metode si in cazul l.119 şi în cazul l.263,impartirea acelor puncte(PMA) a diferit.
Dacã in cazul l.119 s-a împãrtit unitar la „20”,în celãlalt caz s-a procedat cnf.anexei 6 cum am mai spus.
S-au aplicat indici de corecţie.
Da,aşa este,dar aceşti indici de corecţie nu au acoprit diferenţa faţã de calculul pe l.119.
Iar in anii 2011,2012 şi partial 2013,nu s-au aplicat acei indici.De ce? Pentru cã,ca şi acum,CPS au abuzat inpreuna cu politicul şi nu au aplicat legea,cã aşa a vrut politicul.
Dacã a fost benefic cuantumul calculat pe l.263,dece cei ieşiti pe actuala l.223 militarã nu au optat pt.calculul pensiei cnf.prevederilor l.263 civile?
Rãspunsul este lesne de înţeles,adicã ieseau f.f.prost.
De aceea zic cã Anexa 2 ar pune în ordine,pâna la eventuala recalculare,actualizare pensiile militare.Cine va reusi sã facã acest lucru,meritã sã I se facã statuie.Spun asta,pt.marea masã de pensionari care au fost şi sunt discriminaţi,nu pt.o mânã de de profitori îmbuibaţi.
Scuze pt. limbaj, dar se confirmă că reprezentanții M.Ap.N. și M.A.I. prezenți la negocierile din Parlament privind modificările care ar urma să fie aduse prin prin Pl-x nr. 199/2020, Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, se … acă frenetic în gura celor deja pensionați.
Documentul cu proiectul de lege și cu amendamente este descărcat de pe site-ul SNPPC. Din document rezultă că reprezentanții M.Ap.N. și M.A.I. nu sunt de acord cu absolut nici o prevedere care ar determina vreo majorare a pensiilor militarilor, înainte de anul 2023 (anul intrării în vigoare în plin, a noii legi a salarizării).
Așadar, reprezentanții M.Ap.N. și M.A.I. nu sunt de acord nici cu revenirea la baza de inițiere a calcului pensiei militare de 85% (actualmente fiind de 65%), nici cu majorarea pensiilor cu 50% din creșterea salariului mediu brut, nici cu revenirea la principiul de bază al existenței pensiilor militare și care este actualizarea ori de câte ori se majorează soldele militarilor în activitate, nici cu plata separată a pensiei supimentare cuvenite. Reprezentanții M.Ap.N. și M.A.I. nu mai sunt de acord nici măcar cu Anexa nr. 2 – inițiată chiar la nivelul celor 2 ministere, și care ar fi corectat în timp rapid decalajele între pensii. MApN și MAI au propus eliminarea Anexei nr. 2, deoarece cuantumul brut/net de referință pentru stabilirea pensiei militare de stat ar fi fost înlocuit cu un cuantum brut/net minim stabilit la nivel cică individual, dar despre care nu cunoaștem nimic. Fiind totuși evident că un astfel de cuantum individual, lasă lucrurile exact ca acum, respectiv NU rezolvă decalajele între pensii.
Ca sugestie pt. reprezentanții aceia ai M.Ap.N. și M.A.I., am și eu una! Să schimbe dracu’ titlul legii și măcar să nu îi mai spună a pensiilor militare de stat! Întrucât pensiile militare neactualizate ori de câte se majorează soldele militarilor activi, sunt pielea …ulii belită în păpușoi, alea nu mai sunt pensii militare.
Link către SNPPC: [https://www.snppc.ro/comunicat-14-07-2020-dezbatere-decisiv-ast-zi-n-camera-deputa-ilor-pe-marginea-pl-x-199-2020-bd10367].
Documentul poate fi descărcat de aici: https://www.snppc.ro/uploads/fisiere/articole/PLX-199-2020.pdf.
Frapeaza si impotrivirea reprezentatntilor ,mapn si mai la acordarea sporului pt pensia suplimentara pe motive abramburistice .Cum vina aia, ca pensia …Presupune impact financiar prin majorarea cheltuielilor din bugetul de stat, schimbând astfel destinația sumelor prognozate anterior pentru realizarea altor priorități….Cand au fost luati banii din buzunarul cadrelor active a fost bine ? Acum , cand trebuie dati banii cuveniti , ei au alte prioritati? Care o fi alea? Si la urma urmei, cateva sute de lei date pentru contributia la pensia suplimentara ar crea gauri uriase in buget? Dar pensiile alea de 10.000, de 15.000 , de 30.000 , de 50.000 , de 70.000 samd-cu miile sau chiar mult peste 10.000 pensii nu creaza gauri in bugetul de stat mai guleratilor? E mai justificata pensia aia de 77.000 lei , platita din buzunarul cetatenilor decat sa dai rezervistilor ce li se cuvine dupa zeci de ani de contributie, mai guleratilor?
Si, ma rog cine sunt „reprezentantii M.Ap. N. si M.A.I., care nu mai sunt deacord, nici macar cu Anexa nr. 2.. Si cum d.acul Comisiile de munca si aparare sunt controlate de ei. Si apoi cum dia.olul Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei o sa voteze cum vor „reprezentantii” Cine face legile in Romania. M.Ap. N. si M.A.I. isi ei fac propriile legi, dupa cum vor „reprezentantii”. Ar trebuii sa vedem cine sunt acestia, ca tot careva dintre noi i-am instruit.
Iatã dovada,dacã mai era nevoie,cã duşmanii pensionarilor militari nu sunt nimeni alţii decât cei de prin ministere.
Sau politicul se face ca ne iubeşte,dar în scimb sunt mînã-n mânã,sau gurã-n….
N-am gãsit altã rimã!
E clar pentru toată lumea, fostul general Ciucă prin reprezentanții lui e o măciucă pentru foștii lui colegi, sau, mă rog, camarazi. Și el e pupat poala nu știu cui. Vrea Ciucă respect? El vrea dar noi nu mai vrem. E vândut. Opinii contra?
Pe la țară, când îl vozi pe unul burtos, plesnind de „sănătate”, cum se zice, te bucuri să-i dea Domnul ce vrea el și poate. Cum arată un astfel de om? Păi e înalt ca bradul, ceafă groasă cu trei rânduri, ochi vicleni strălucind în grăsime și piele întinsă, degete cârnaciori, fața smeadă,la trup butoi cu papură în doage, pantaloni cât pentru două perechi când era tânar. Dacă face două flotări gâfâie, la cinci genuflexiuni amețește, ce mai, osânza psihică, adică niciun stress, se depune. Rafinamentul ființei umane. Numai că, doctorii, deja trag semnal de alarmă. Cui? Lui? Frumos ca bradul, cu neuronii în vegetație, adică decid ce vor alții, ce să mai mă implic, adrenalină, histamină, chestii, în fond, iese bănuțu’ și ca pensionar, și ca ditamai ministru,trai neneacă, pe jurate, asigur tot neamu’. Și ce e în neregulă? Asta pot, că asta sunt, și? Nu vă speriați, e un exemplu ipotetic. Orice asemănare e întâmplătoare, chiar dacă ultima măsurătoare la costum e cu cămașa cu două numere mai mari. Nu e normal?
Nu se pupa ce arata Neacsu si ce apare in comunicatul SNPPC.Care este varianta reala?
De contributia la pensia suplimentara s-a folosit statul roman prin CEC.Contributia la pensia suplimentara este proprietate personala si statul nu are dreptul nici sa-l nationalizeze nici sa-l sechestreze,Eu unul realizez cei 85% si fara procentul de contributie la pensia suplimentara.Normal ar fi sa-mi returneze valoarea comtributiei inclusiv cu dobanda.
E clar.PNL prin modul de comportare a lui Ciuca pierde voturi.Sa vedem ce face PSD.Daca PSD se impune Va avea voturi.
Pompiliu@Hai sa te lamuresc.Colonel,pensionat in 1997.Functie de colonel.Indemnizatie de comanda.Vechime efectiva=32 ani.Pensie in 2020 recalculata in 2016 conform legii 223=2998.Pensie bruta in plata conform legii 164/2001 cu modificarie ulterioare=4500.O fi mult pensia calculata pe legea 223?Probabil ca colonelul pensionat in 1997 cu pensie de 2998 nu a invatat carte daca e sa-l compari cu domn subofiter pensionat in 2017 care are pensie de 5000.
Oare Dogaru știe că amendamentele discutate sunt altele ?
Acum să fim serioși la o armată în care numărul coloneilor rezerviști este mult mai mare ca numărul subofițerilor rezerviști e normal ca unii tablagii să aibă pensii mai mari ca mulți colonei!
Foarte rar vezi un subofițer rezervist să apuce 70 de ani în schimb colonei rezerviști de peste 70 de ani sunt zeci de mii!
@ Gabițu Cred ca sari calul. Oi avea vreo ranchiună dar nici așa. Stai blând, nu de alta, dar fiecare are privirea cât lungul nasului propriu. E o rugăminte în a nu mă enerva citind. Deci, poate mai gândești, daca poți, dacă nu, out și vorbești unde vrei, că doar e libertate, nu?
@Gabitu Dacă vrei pot să justific de ce am făcut un simplu apel. Am îndoieli că ai înțelege sau, poate, scrii la comandă. Ar fi trist. Mai reflectează puțin, deja ai două cartonașe galbene. Te cobori prea jos cu persuasiunea și țâfna.
Rog colegii sa nu mai folosească cuvântul TABLAGIU, un subofițer de cariera in ultimii ani când nu mai este considerat luptător are doua variante sa ajunga la gradul cel mare de TABLAGIU = CSM.
– în structurile de c-dă;
– sau pe gestiune unde ai frate gestiune nu gluma, plus cumulul de funcții, asa ca nu mai disprețuiți corpul subofițerilor, fără ei nu ar exista nici corpul ofițerilor.
Iar pensiile subofițerilor din MApN nu sunt de 5.000 lei chiar daca au fost pe ultimii 5 ani CSM.
Cu respect un TABLAGIU în rezerva din 2016.
Daca militari de-ai nostri din CPS,DFC,juriști sunt împotriva eliminării discriminărilor între generații de militari pentru a face economii bugetului MApN ,tot pentru economii de ce trebuie să fie neapărat militari cu grade?Transformate funcțiile de militari în pcc contabili,juriști și gata economia.Ce-i greu ca civil să semnezi un contract de confidențialitate contra unui spor pentru secrete de serviciu?
Referitor la calcule..
Citiți și pe huhurez.com, acest subiect
https://www.huhurez.com/2020/07/mapn-si-mai-incearca-sa-acopere.html?m=1
Veți vedea ca am avut dreptate cu calculul pensiei dacă nu se elimina plafonarea la salariul net..
Ifrim are dreptate.
De mult trebuia luata masura ca – preotii, financiarii, contabilii, psihologii, juristii, istoricii militari, medicii militari sa fie civili.
In acelasi timp si logistica trebuie alcatuita din civili (ce nevoie am sa-mi aduca mancarea in marmita un subofiter cand poata sa faca acest lucru un chelner ), iar transmisiunile trebuie sa aiba incadrati numai civili ( sunt de o mie de ori mai buni si mai priceputi I.T.istii civili).
Acelasi lucru trebuie facut si cu A.T.M. – bani cheltuiti aiurea pentru a forma ingineri militari, cand un inginer civil este si mai ieftin si mai bun, in vreme ce marinarii civili ar fi un vis.
Pilotii trebuie si ei sa fie civili pentru a beneficia de pensie conform celor din marile firme aeriene.
Iar comandantul de unitate tot CIVIL – manager ce dracu ?!
Trebuie sa ramana militari doar luptatorii adevarati – v.m.-istii, infanteristii, artileristii si cam atat.
Pentru Bazil..
Bănuiesc că pensia de 3500 lei brut /3350 lei net a rămas după recalcularea din 2016…
Chiar și așa pensia ar fi crescut cu aproximatie pana azi astfel.. 3500+25% în 2018+10% în 2019+ 10% în 2020 = 5294 lei brut dar conform oug 59 ar fi plafonata la nivelul soldei nete corespunzătoare adică 5294 – 35%(cas+cibs) – 10% impozit = 3097 lei net…
Dacă solda de funcție care a stat la baza calculării pensiei militare în 2016 care a fost obținută prin reconstrucția celei din 1999 și nu prin echivalare cu a celor din activitate, pentru ca acum solda unui colonel în activitate cu tot cu sporuri și indemnizația de comanda nu cred ca este 5294 lei brut ci este mai mare de 8000 lei brut..
Eu asta am susținut… PENSIILE MILITARE SA FIE ADUSE LA ZI PRIN ECHIVALARE CU SOLDELE CELOR DIN ACTIVITATE..Pentru ca nu este vina pensionarului din 1999 ca nu avea în solda sporurile permanente care la au cei ce se pensioneaza în 2020 mai ales dacă au avut același grad, funcție și domeniu de activitate.
Pentru pompiliu
Stai sa inteleg…
Cel din activitate are 8.000 lei, iar cel aflat in pensie sa aiba tot 8.000lei.
Dupa oprirea darilor cel la pensie sa aiba 7.200 lei, iar omologul lui in activitate sa aiba 5.200 lei.
Cam asa, nu ?!
Dacă nu a avut in 1999 sporurile trebuie sa le primească? In baza a ce? . Mai vrea cineva pe aici ca toate pensiile să fie egale ca in comunism.A si se mai cere neaparat taxare a pensiilor mari si sa se dea la cele mici. De ce sa nu moara si capra vecinului, nu.Asa suntem noi ramanii chiar dacă am avut niste grade.Nu pot exista pensii egale chiar dacă au fost grade egale, asta este o aberatie.
Nu… Dacă art. 60 modificat de OUG 59 rămâne în forma actuala, adică pensia în plata este egala cu solda/salariul net din 8000 lei baza de calcul pensia în plata ar fi 4680 lei.. (8000-35%-10%=4680).
Dacă s ar elimina plafonarea la salariul net atunci la o baza de calcul de 8000 lei (presupun cu vechime maximă) pensia ar fi 85% din 8000 = 6800 + omm 25 ani 20% = 8160 lei pensie Bruta. – 10% IMPOZIT pe ce depășește 2000(616 Lei) = Pensie netă 7544.
La fel se calculează și pentru unul care iese anul asta la pensie numai ca nu-i plătesc pensia de 7544 ci pe cea plafonata la nivelul soldei nete de 4680 lei…
Tocmai de aceea am scris pe ai ca unii VOR ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE ÎN FUNCȚIE DE CREȘTEREA SALARIILOR CELOR DIN ACTIVITATE ÎN 2020 DAR AR VREA SA LI SE RETINA DIN PENSIA BRUTA DOAR IMPOZITUL..UNUL CARE IESE ANUL ASTA SA IA 4680 IAR CEL ACTUALIZAT DAR NEPLAFONAT SA IA 7544… Exact același lucru a scris și Huhurez pe blogul lui..
Și atunci colonelul pensionat în 1999 și care în 2016 avea pensie Bruta 3500/ și netă 3350 ar primi anul asta prin echivalare 4680 lei net în plată.. 3350 +1.3%+4.6% indexarile din 2019 și 2020 = 3550 are acum diferența pana la 4680 este de 1130 lei net…
La magistrați în schimb pensiile nu sunt plafonate la nivelul salariului net cum sunt la militari și la ceilalți,, speciali ” adică un magistrat care are salariul brut de 24000 lei în ultima luna de activitate iese cu pensie Bruta de 80% din 24000 adică 19200 lei brut…
Din 19200 i sec retine NUMAI 10% IMPOZIT PE CE DEPĂȘEȘTE 2000 lei adică 1720 lei și primește pensie netă de 17480 lei…
Dacă li s ar fi aplicat și lor oug 59 ar fi primit pensie în plată plafonata de 14040 lei…cu 3440 lei mai puțin decât iau acum..
De fapt ar fi luat mult mai puțin pentru ca nu ar mai fi crescut odată cu salariile brute ale celor din activitate cfm OUG 59… Dar cum lor nu li s-a aplicat au ajuns de la pensie medie de 9000 brut în 2016 la 19000 în 2020 și fără plafonarea la net.
Și încă o completare dacă s ar aplica modificările propuse de MAPN și cu privire la sporul pt OMM atunci la pensia netă plafonata de 4680 se mai adaugă 20% și ajunge 5616 lei net.. Aproape cât Venitul din activitate adică salariu/solda + norma de hrana(parca 1050 lei) =5730..fata de 5616 lei pensie netă. O pierdere fata de activi de 114 lei.
Cu condiția ca aceasta pensie netă sa crească odată cu salariul net al celor din activitate..
Corect @Pompiliu.
@Stef,actualizarea s-ar fi fãcut la cuantumul pensiei avut fiecare in platã,nu la ce are activul in prezent.
Nu are cum sã-l prindem pe activ din urmã raportat la ce avem noi pensionarii acum in platã.
Chiar dacã s-ar aplica,sã zicem,Anexa aceea 2 din acel proiect.
Activii au avut trei ani cresteri cu 25%,la anul urmeazã a patra şi ultima,cnf.art 38 din l.153/2017.
Nu înteleg ce nu se înţelege de unii.Sau se fac cã nu inţeleg.
@Pompiliu. Sa lasam la o parte presupunerile(cu daca si cu parca se plimbau in barca) si sa trecem la concret. Pentru cei pensionati dupa 2016 e parfum , chiar si dupa OUG59/2017. Parfum e si pt cei pensionati dupa 2010 .Pensiile celor pensionati inainte de 2010 si mai ales cele de prin 2000 sunt foarte mici in comparatie cu similarii de dupa 2010 iar la cei de dupa 2016 nici nu mai comentez. Deci, problema ca toti ar vrea sa se pensioneze dar cu pensii din 206-2020 nu cu pensii de prin 2000! De aceea trebuie facuta ordine in domeniul haotic al pensiilor militare! La magistrati e dezmat total, pensia medie a depasit 19.200 lei .Intre noi fie vorba , ce restrisctii au avut ei si ce restrictii, limitari, interdictii au avut militarii la care media e de kko! Si intre militari exista diferente uriase, total nejustificate!
erata cu pensii din 2016-2020
Cei care au ieșit la pensie în 2017 pana la 15.09.2017 au pensiile cele mai mari…
Ex salariu/solda brut în 2017 6000 lei ieșea cu o pensie Bruta de 6120 lei… Netă atunci 5708 lei + indexarile din 2019 și 2020 de 1,3 și 4,6 % a ajuns azi sa ia 6048 bani în mână…
Unul care a ieșit anul asta a prins măririle din 2018 de 25%, 2019 10% și 2020 de 10% având azi o solda bruta de 9075 lei.
La pensie i se calculează după brut adică ia cam 9075 *85% =7714 + omm 20% = 9257 pensie Bruta… Netă după impozitare cu 10% pe ce depășește 2000 =8531 net dar nu i se plătește aceasta pensie netă ci i se plafonează la nivelul salariului/soldei nete corespunzătoare soldei brute de 9075, adică 9075 – 35% – 10% = 5309 lei….bani în mână…
Mai puțin cu 739 lei fata de cel care a ieșit la pensie în 2017 deși a prins 3 măriri de salariu de funcție…
Ca să îl ajungă pe cel ieșit din sistem în 2017 ar fi trebuit sa rămână în activitate pana în 2022… Timp în care pensia celui din 2017 o sa mai crească cu 3.8 în 2021 și cu cât o mai fi inflația anul ăsta poate 3 % în 2022…adică ajunge la 6466 lei net… Activul dacă mai primește încă 2 creșteri de 10 % în 2021 și 2022 ajunge la un brut de 9075+10%+10%=10981
Dar conform legii actuale va avea o pensie netă în 2022 de 6424 lei mai mica cu 42 lei decât a celui ieșit încă din 2017…
@Bazil
Spune-mi şi mie de unde vine parfumul la cei pensionaţi dupã 2010,pânã în 2015 inclusiv?
Ti-am dat exemple,dar vãd cã o ţii langa.
Legea 119/2010,lege care şi d-tale ti-a fost recalculatã pensia pe contributivitate a fost parfum şi care ti-a rãmas in platã şi dupã recalcularea pe actuala lege 223,astfel,era jale.
Sã fim corecţi,nu ne trebuie dezinsformãri.Asta cu parfumul sã spui la altcineva,nu mie!
2.Nicolae. Citeste de 2-3 ori ce am scris si apoi comenteaza. M-am referit la faptul ca pensiile celor de prin 2000 (in marea lor majoritate ca sunt si exceptii ca peste tot de altfel) sunt mult mai mici decat ale celor de prin 2010 iar de cele de dupa 2016 nu mai vorbesc! Asa ca nu te repezi cu dezinformarile!
@Bazil
De acord cã sunt şi excepţii.Dar nu sunt de acord cã dezinformez.
Ai noştri din ministere trebuie sã înţeleagã cã a simplifica modul de aplicare a unei legi este o urgentã datoritã faptului cå s-a deschis o mare vãgãunã,un crater,între pensionari ieşiţi în perioade diferite pe legi diferite.Ori tocmai asta fac,ce e simplu şi benefic pt.toatã lumea,nu sunt de acord.
Exemplul cel mai edificator este acela ca au respins acea A.2,unde se aducea la acelaşi numitor comun in funtie de grad,vechime,funcţie indiferent de anul iesirii la penssie.
Ori,ce observãm noi aici,cã aceste „gulere albe”sunt contra,ei au stat la baza tuturor relelor care ni s-au fåcut.Oare ministrul nostru al ap.nu are nimic de spus?
Så asteptåm,totuşi,raportul comisiei şi forma finalã a acestui proiect şi dezbaterea lui in plenul parlamentului.