Cum se numesc miniștrii în România

Categoria Actualitate


Știu că nu toată lumea urmărește serialul Las Fierbinți, știu că unora le place jazzul, dar mie îmi place acest serial. De ce ? Poate pentru că prezintă cu umor și decență ceea ce găsești în actuala societate românească și deși aspectele prezentate ar trebui să ne pună pe gânduri, modul în care sunt puse în scenă ne fac să râdem. Cred că nu e sat, comună, orășel, cartier al marilor orașe, care să nu aibă măcar un Celentano, un Firicel, un Bobiță, un Robi, un Giani, o Aspirină și așa mai departe, dacă nu pe toți, măcar câteva din aceste caractere. Poate nu or fi ei la fel de .. dulci și hazlii și pe undeva … nevinovați, dar există. Îmi mai place acest serial pentru că a explodat (cu câteva excepții) cu actori care nu fuseseră cunoscuți publicului larg până la apariția seralului. Și îmi place că deși sunt ceva ani de la debut, încă nu și-a pierdut savoarea, decența, sau actorii, cum s-a întâmplat cu Vacanța Mare, Vouă, Divertis care după ce au cucerit publicul fie au dat-o pe vulgarități la pierderea inspirației, fie s-au certat din cauza infatuării sau orgoliilor unora, fie s-au ”transformat”. Timpul încă nu e pierdut nici pentru ei, dar deocamdată încă merge și merge bine. Poate cel mai urmărit episod sau măcar secvență este cea cu Ghiocei negri ai Aspirinei care  a avut un moment care a uns la suflet pe toți cei care l-au urmărit. Au mai fost câteva seriale de aceeași valoare  pentru cine are timp să mai vadă și alte sensuri în afară de gesturile și replicile deja celebre ale lui Firicel, Celentano sau Dorel. Bă ești prost?

Nu îmi permit să impun cuiva ce să privească sau ce să aprecieze, gusturile nu se discută, eu spun însă că acest serial prin jocul actorilor și subiectele abordate, prin ancorarea în societatea română, prin replicile dar și jocul actorilor merită văzut. Joi, 07.03.2019 a rulat un alt episod de excepție cu trimiteri mai mult decât directe la situația, viața și clasa politică a zilei. Giani se face iarăși de râs, Celentano filozofează, dar scena de aur este cea în care primarul Vasile este anunțat că va fi propus ministru la .. transporturi. Cine nu a văzut serialul și nu a văzut nici cum sunt numiți, dar mai ales pe ce criterii, miniștrii în guvernele României, dar nu de azi  de ieri ci de 30 de ani, este rugat să urmărească acest episod. Nimic mai adevărat. Urmărind replicile te apucă râsul, dar nu este de râs pentru că aceste replici prezintă un scenariu care este 100% real, aș putea spune că s-a repetat la fiecare numire de guvern. Urmăriți scena, faceți o analiză a actualilor miniștri din guvernul Dăncilă și spuneți că nu este plin de Vasilici și Vasilice. Este adevărat pe ministrul de la Transporturi nu îl cheamă Vasile, dar …are o mare ” capacitate de adaptare la medii multiculturale, dobândite în urma deplasărilor la bursă în Marea Britanie și în SUA.”

Trebuie să fiu însă obiectiv și să admit că nu toți miniștrii sunt așa. Sunt și câteva ministere care sunt conduse de oameni care știu meserie, dar unii nu la un nivel așa de înalt, alții deși știu ce trebuie făcut fac doar ce li se spune și caută doar modalități de varientare a legii iar unul doar unul, știe și ce are de făcut,  și încearcă și să facă doar ce trebuie. Știu că mulți nu o să fie de acord cu mine, dar cine spune că Toader nu este un bun profesionist, o spune doar așa, pentru că vrea să vadă PSD-ul dat jos de la guvernare. Iar cine spune că Toader  caută să îl scape pe Dragnea, se înșală, înseamnă că ori nu știe ori se face că nu știe de câte ori a încercat Dragnea  să îl schimbe pe Toader pentru că nu a dat ordonanțele pe care le voia el, cum voia el și când voia el. Toader a încercat să păstreze o decență în modificările pe care le ordona Dragnea și până acuma a reușit. Dar opunându-se directivelor lui Dragnea și-a atras ura acestuia iar acuma, dacă va fi demis și scos din guvern prin moțiune, va fi nu pentru că l-a ajutat pe Dragnea ci pentru că s-a opus prea mult cererilor acestuia și va fi doborât cu votul oamenilor lui Dragnea. După mine Toader este singurul ministru care face excepție 100% la modelul expus de prefectul lui Vasile. O să se vadă asta, abia după ce o să fie dat jos și o să vină altul, pe placul lui Dragnea, unul mai dobitoc sau mai pupincurist decât Vasile. Foarte curând actualii detractori ai lui Toader vor pricepe că dacă nu era Tudorel, ordonanțele pentru salvarea lui Dragnea erau implementate de mult. Și cine  citește total eliberat de ura de clasă schimbările propuse privind numirea magistraților, nu poate să nu constate că sunt necesare într-o justiție despre care chiar și Luluța,cea care până acuma o lăuda, spune că are gropi adânci, gropi pe care fiecare le vede nu când le sapă pentru alții ci când cade el în ele.

O să îi vină vremea și lui Iohannis să spună că Justiția sau DNA-ul sunt corupte. Cât de curând. O să vină vremea când actuala opoziție o să ceară și propună să se modifice legile justiției exact așa cum le vrea Tudorel acuma. Toate la timpul lor. Dar nici atunci nu vom scăpa de miniștrii marca Vasile. Spuneam eu la numirea lui Cuc în articolul ”așa ceva nu există”, de ce a fost acceptat Cuc de către Iohannis. Se pare că scenaristul serialului m-a citit, pentru că ori episodul ”Vasile Ministru” m-a copiat, ori este totul prea vizibil încât nu ai cum să treci cu vederea. Oricum ar fi, serialul merită vizionat. Părerea mea. Pentru cine nu a văzut episodul urmăriți aici … măcar scena cu Vasile și prefectul.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

8 Raspunsuri la Cum se numesc miniștrii în România

 1. Geofreeland

  Cred că orice comentariu, pro sau contra, ar certifica adevărul.

 2. neacsu marin

  Si totusi, cine stie cum se numesc ministrii in Romania ?

 3. Geofreeland

  Întrebarea nu e deloc retorică. Chiar așa se numesc miniștrii. Ca în Las Fierbinți. Caragiale a imortalizat exact același lucru. Azi procedurile bazate pe loialitate și nu competență în desemnarea ministeriabililor sunt de notorietate. Cele două guverne PSD au fost schimbate prin moțiuni PSD. Ca atunci când încerci pantofi la magazin. Totul se întâmplă pentru că legea nu pedepsește promisiunile electorale neonorate. Politicul este exonerat de minciună electorală și înșelătorie. Cetățenii au votat pentru că au crezut în acele promisiuni. Nu au fost naivi, ei chiar s-au regăsit solidari acelor deziderate colorate politic. De ce politicienii nu pot fi trași la răspundere pentru nerealizări? Cred că de aici începe bunul plac al politicienilor desfizând votul cetățenilor. Migrează la alte partide, devin obedienți, își urmăresc propriile interese, sunt cumpărați, mituiți sau șantajați, uitând efectiv cine și de ce i-au ales. Putem regăsi miniștri ca Vasile în toate guvernările după ’90. Chiar și președinți. Mai ales cel de azi, un Gică Contra, parașutat cu forța, înșelând și amânând așteptările nației române de peste 4 ani. Nu numai că nu a făcut nimic pentru țară, dar face și rău, împotriva propriei Constituții pe care a jurat. O minciună cât el. Guvernarea Cioloș e exemplul perfect de inspirație din Las Fierbinți referitor la numirea miniștrilor. Presiunea ambițiilor baronilor locali, propulsarea nepotistă, șantajul pentru atingerea intereselor, cârdășia de partid, impunerea externă și acceptarea obedientă, decredibilizarea competenței, executarea scadențelor preelectorale…toate concură perfect în susținerea scenariului din pomenitul serial. Absolut real, coincidențele nu sunt întâmplătoare, poporul suferă. De ce? Clasa politică, politicienii în general, sunt rupți definitiv de cetățean. Momirea cu un leu la leafă sau pensie sunt abjecții ascunse sub iluzia bunăstării, spre ascunderea afacerilor de miliarde în ceața pluripartinică prin abuz de putere oferit de legi făcute tocmai spre îmbogățirea politicienilor. Politicieni săraci nu sunt. E o condiție. O alta ar fi să stai în rând, să te supui omertei și să semnezi ce ți se diktează. Cam asta e! Reforma justiției nu se poate face fără reforma politicului și a meritocrației dovedite. Atunci, niciun șters profesoraș de fizică nu ar mai deveni președintele unui popor abrutizat de un comunism al fricii și acum, al unui capitalism cinic și sălbatic spoliator. Vasile e un ministru perfect. Ca și Leș.

 4. neacsu marin

  @Geofreeland,
  A fost o intrebare capcana. Raspunsul era .. Vasile, respectiv Vasilica.

 5. Ifrim

  Pai daca nu-i asa greu vleau si eu prefect!

 6. Titi

  Si acest serial este la fel de ,,apolitic,, ca si postul de televiziune PRO Tv..!
  Scenele din serial sigur ca descriu viata reala din zilele noastre, dar prefectul PSD ist il viziteaza cam des pe primarul PSD ist din localitate.
  Nu cred ca o sa vedem prea curand un episod care sa ne sugereze cum Presedintele nostru actual a fost ,,ajutat,, sa renunte la scaunul de Primar si sa ocupe jiltul de la Cotroceni..!

 7. Dan

  Intr-o colonie de sclavi lasi,prabusita definitiv in nepasare si infractionalitate nu mai conteaza cine e pus ministru doar ca sa poata stinge lumina sau ca sa smulga ultima piele de pe romanul vesnic credul si fricos.Somnul adanc al populatiei de sclavi lasi si lasitatea mancurtilor kaki au adus in Românistan iadul neputintei si nepasarii fata de viitor. Viitor fara patrie inseamna ca noi ospatarii kaki mai existam (supravietuim) doar in iadul constiintei colective.

 8. Gil

  Natural, romanii ar fi trebuit sa transeze problemele de mult! I-a ametit saltul, si nu cred ca, la acest nivel al transformarilor, alt popor ar fi reactionat alfel. Energiile unei natii se descatuseaza greu dar si cand se intampla, apare revolutia. Nu suntem in situatia de a constata ca sunt intrunite conditiile in care sa speram ca vor apare schimbari majore. E liniste! Sunt probleme prin-prejur? Eiii! Au altii grija! Sunt probleme in interior? As! Jocuri politice! Merge economia prost? …nu-i adevarat! Pensionarii vor fi fara griji, pensiile se vor tot mari, bugetarii se vor bucura de vacante dese si insorite, iar corporatistii, din gard in gard, vor schimba mai des masina, casa, locul de munca si tara – ca nu mai conteaza radacina si tarana din care te-ai ridicat. O tara in care proprietatea s-a inradacinat atat de adanc nu mai poate fi bulversata usor de idei „revolutionare”. Cred ca au aparut milioane de proprietati moderne. Toate de la 100000 la peste 1000000eu. Cei care n-au reusit in viata, desi multi, nu au putere si sunt ventilati prin filtrele media…dupa interes! Asadar, asta-i clinciul! Potentatii, in majoritate, vor actiona pentru conservare si eventual un castig in plus…ceilalti, in speranta ca va fi mai bine, se vor apleca dupa cum bate vantul. Toti se vor lovi de acest clinci – nivelul avutiei personale si castigului…nimeni nu va avea curajul sa treaca bariera rosie! Trecerea este sinonima cu sinuciderea sociala sau politica! Sa nu fim ipocriti! In aceste conditii mai conteaza principiile? Din ce vedem in jur, NU! Dar merita sa mai luptam pentru ele? Cred ca DA! Chiar si numai pentru a ne apara breasla cu tot ce presupune asta, de la demnitate, pana la onoare si jertfa suprema, asa cum am jurat!!!
  De JURAMANTUL asta ar trebui cuiva sa-i fie frica!

Statistici T5